2022. szeptember 25. vasárnapEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mit tesznek az erdélyi (magyar) önkormányzatok és mit tegyünk mi a koronavírus megfékezéséért?

k. á 2020. március 12. 14:07, utolsó frissítés: 16:28

Hogy állnak az önkormányzatok a prevencióval? És mit tehetünk, hogy minél nagyobb biztonságban legyünk?


Mivel szerdára a hatóságok országosan egészen szigorú intézkedéseket vezettek be (például betiltották a zárt térben a száz fő feletti rendezvényeket), bezárták az iskolákat és óvodákat, mi kíváncsiak lettünk, hogy az erdélyi, és főleg magyar vezetésű önkormányzatok hogyan terveznek megelőző intézkedéseket tenni. A listánk nem teljes, hiszen néhány önkormányzat még nem kommunikált az ügyben, és nem is sikerült felvennünk a kapcsolatot például a sepsiszentgyörgyi és gyergyószentmiklósi városvezetéssel. Új fejleményekkel listánk frissülni fog.

Csíkszereda

Bezárják a Csíki csobbanót is csütörtöktől, mindaddig, amíg az országos intézkedések érvényben vannak. Megkeresésünkre Ráduly Róbert polgármester elmondta azt is, hogy hétvégétől teljesen bezár a zöldségpiac is. Illetve a város kezelésében van egy sátortetős műjégpálya, azt is be fogják zárni.

A kérdésre, hogy mi szükség a piac teljes bezárására, a polgármester azt mondta: azért, mert nincs jó állapotban, előbb egy teljes nagytakarításra és “ráncfelvarrásra” van szükség, csak utána lenne elképzelhető, hogy Kolozsvárhoz hasonlóan, fertőtleníteni lehessen, de jelenleg úgy sincs akkora áruforgalom a piacon, hogy fontos lenne az állandó nyitva tartása. A város előzőleg már úgy döntött, hogy néhány kulturális eseményt enged megszervezni, de miután kijött a legfeljebb száz főre szóló rendelkezés, ezeket is törölték.


A polgármester ugyanakkor azt remélte, hogy a hétvégi sportesemények, mint például román teremfoci kupa négyes döntője, zárt kapus formában megrendezésre kerülhetnek, de azóta kiderült, az is elmarad. Ráduly ugyanakkor elmondta, hogy minden a polgármesteri hivatalhoz tartozó közintézményt fertőtlenítenek, és kérte az áruházakat és a közszállítási vállalatot, hogy ők is tegyenek így.Kézdivásárhely

A Transindexnek Bokor Tibor polgármester elmondta, hogy minden kültéri és beltéri rendezvényt lemondtak. Nem tartják meg a szombatra esedékes hagyományos termékvásárt, mert ott is bőven ezer fő fölött szoktak megjelenni az emberek. A színházi előadások és kiállítások márciusban elmaradnak.

“Több felhívást is közzétettünk, hogy az emberek fizessék például elektronikusan az adókat, nyilván az idősebb generáció ezt nehezen tudja megtenni” - mondta a polgármester. Az illetékesek csütörtökön fogják eldönteni, mi legyen a helyi sportcsarnokkal, jégpályával és városi könyvtárral.

Szatmárnémeti

Kolozsvárhoz hasonlóan Szatmárnémetiben is minden forgalomban lévő közszállítási járművet a járatok végén fertőtlenítenek, a jegyautomatákat pedig naponta kétszer is. Készülnek a közintézmények fertőtlenítésével is, ehhez már megvásárolták a vegyszereket, illetve fertőtlenítő szereket helyeztek ki. Az önkormányzati dolgozók maszkot kapnak. Az iskolák állami bezárása mellett bezárják a város által működtetett bölcsődéket is. Az Északi Színházban, a Dinu Lipatti Filharmóniában, a G.M Zamfirescu Kulturális Központban és a Szakszervezetek Művelődési Házában nem lesznek megtartva az előadások és koncertek március 31-ig. A VSK sportmérkőzései zárt kapusak lesznek.

Székelyudvarhely

Szerdán a katasztrófavédelmi bizottság ülést tartott a városban. A polgármestert ugyan nem értük utol, de a városháza kiadott egy közleményt, amelyben jelezték, hogy intézkedéseik értelmében a bároknak és kocsmáknak be kell zárniuk 23:00 órakor. Ugyanakkor a közintézmények, a polgármesteri hivatal esetében, a zsúfoltság elkerülése érdekében, az ügyfélfogadás elsősorban online és telefonos úton fog történni az elkövetkező időszakban. A vasárnapi ócskapiac március 31-ig zárva tart, ugyanakkor bezár a Műjégpálya is. Ugyanakkor bezár a városi múzeum, nem tart előadásokat a színház, egyetlen városhoz tartozó intézményben sem lesznek megtartva az események, ugyanakkor minden vasárnap fertőtleníteni fogják a zöldségpiacot is.

Kovászna

Gyerő József polgármester a Transindexnek elmondta, hogy amellett, hogy nem szervezik meg a hagyományos március 15-i köztéri ünnepséget, a gálaműsort is lemondták. A polgármester csütörtökre hívta össze a katasztrófavédelmi bizottságot. Amikor beszéltünk vele, Gyerő azt mondta, nincs még fertőzés náluk, azóta kiderült, hogy van, és a városban többen vannak még karanténban is, így várhatóan a csütörtöki ülésen komolyabb intézkedéseket is elfogadnak.

Nagykároly

Szerdán döntött az önkormányzat, hogy minden előadást vagy közösségi eseményt nem tartanak meg. “Megbeszéltük az igazgatókkal, hogy komolyabb fertőtlenítést végezzenek az iskolában. Nekünk nem kell különösebb felkészülés. Eddigi is mindig azt kellett volna csináljuk, hogy próbáljuk a kezeinket jól megmosni” - mondta a polgármester, aki ugyanakkor számol azzal, hogy náluk is megjelenik a vírus. “Határ menti város vagyunk, mondhatni, hogy itt jön át a vírus. De én optimista vagyok, jobban félek a hisztériától, mint magától a betegségtől” mondta, hozzátéve, hogy külterületen egyelőre nem végeztek fertőtlenítést.

Kolozsvár

Szerdán Emil Boc polgármester elmondta, hogy március 13-tól március 22-ig felfüggesztik a bölcsődék működését Kolozsváron, lehetséges meghosszabbítással, ugyanakkor ebben a periódusban az önkormányzat fertőtlenítést végez a bölcsődék épületeiben. Boc már korábban bejelentette, hogy felfüggesztik a bolhapiacok működését is. A Kolozsvári Közterület-fenntartó Vállalat (RADP) ebben az időszakban fertőtlenítési akciót szervez, ők fogják az Ószer területét is fertőtleníteni. Naponta fertőtleníteni fogják tovább a helyi közszállítási vállalat összes járművét is, a polgármester alapos tisztítást ígér minden járművön. A kolozsvári intézkedésekről részletesebben itt írtunk.

Marosvásárhely

Marosvásárhellyel kapcsolatban inkább az jelenik meg egyelőre a közösségi médiában, ami nem történik meg: Soós Zoltán polgármesterjelölt például azt sérelmezi, hogy amíg Kolozsváron vagy Nagyszebenben az önkormányzat fertőtleníti a közszállítási járműveket, addig Vásárhelyen a buszsofőrök csak egy üveg kék szeszt kapnak és maguk törölgetik az utasok után a járművet. Soós azt is kifogásolta, ahogyan a város közvécéi kinéznek, és sürgeti a polgármestert, hogy tegyen már valamit.
A belügyminisztérium javaslatai

Szerdán a belügyminisztérium javaslatcsomagot tett közzé, melyek hozzásegíthetnek ahhoz, hogy a vírus terjedését minél inkább megfékezzük. A legfontosabb szempontok:

- Kerüljük azokat a helyeket, ahol sok emberrel érintkezhetünk, és ne engedjük a gyerekeket se ezekre.

- Minél inkább korlátozzuk a kontaktust más emberekkel, a szűk családon kívül. Lehetőleg mellőzzük a kézfogást, az ölelkezést, kéz- és arccsókot, és az arc kézzel való megérintését.

- Próbáljuk meg elkerülni azoknak a felületeknek a megérintését, amelyet sok ember használ: ne tegyük a kezünket lépcsőházi korlátra, buszban kapaszkodóra, ne nyomjuk meg a liftgombot stb. Ha mégis meg kell ezeket érinteni, akkor használjunk papír-zsebkendőt!

- Próbáljunk legalább másfél méteres távolságot tartani más emberektől és ne álljunk szembe másokkal például a tömegközlekedési eszközökön. Minden ilyen utazás után mossunk alaposan kezet!

- Próbáljunk meg minél inkább alternatív útvonalakat használni a településeken való közlekedéshez, hogy kikerüljük a nagy forgalmat. Aki teheti, ne a legforgalmasabb órákban mozogjon! Akinek van, az inkább használjon kerékpárt, vagy rollert!

- Minél kevesebb készpénzt használjunk, amennyiben lehet, használjuk a bankkártyás/telefonnal történő/online fizetési lehetőségeket. A vírus terjesztéséért ugyanis nagyban felelős a pénz is.

- Mindenki dolgozzon otthonról, aki teheti!

- Mindenki tartsa tiszteletben a hatóságok által ajánlott higiéniai intézkedéseket. Használjunk szájmaszkot, ha tehetjük, főleg akkor, ha megfázási tüneteket észlelünk. Minél gyakrabban mossunk kezet szappannal, és minimum húsz másodpercig. Ne nyúlkáljunk a szánkhoz, arcunkhoz, ha tüsszentünk vagy köhögünk, azt a könyökhajlatba tegyük. A munkahelyen minél gyakrabban töröljük le alkoholos vagy klóros fertőtlenítővel azokat a felületeket, amikkel érintkezésben vagyunk. Ne használjunk egy poharat másokkal!

Tartsuk észben, hogy nem minden koronavírussal fertőzött személynek vannak tünetei. Simán lehet, hogy valaki nem is tudja, hogy hordozza a vírust. Csak hivatalos forrásokból informálódjunk a vírusról. Ehhez van egy zöld szám is, a 0800.800.358. Csak sürgősségi esetekben szabad tárcsázni az 112-őt, hiszen az nem információs vonal.

Próbáljuk megóvni az időseket, a 65 év felettieket, hiszen ők különösen veszélyeztetettek a vírus által.
Ha koronavírus-gyanús esetet látsz, akkor azt jelentsd a hatóságoknak! Például, ha ismersz olyan személyt, aki kapcsolatba került olyanokkal, akik súlyosan fertőzött területekről tértek haza.

Ha jártál olyan területen, ami koronavírussal fertőzött, akkor vedd fel a kapcsolatot a háziorvosoddal, akkor is, ha abban az időszakban még nem voltak a vörös vagy sárga listán. Ha a háziorvossal nem sikerül felvenni a kapcsolatot, akkor a Közegészségügyi Igazgatósággal kell. És csak végső esetben szabad az 112-őt tárcsázni.

Aki megfázás vagy influenza tüneteit észleli magán, az maradjon a lakásában. Nem kell rögtön kórházba menni, csak ha a tünetek súlyosbodnak!

Aki otthoni karanténban van, az tartsa be a hatóságok előírásait. Semmiképp ne hagyja el a lakást, ne fogadjon vendégeket két héten keresztül, illetve ne lépjen közvetlen testi érintkezésbe azokkal, akik például az élelmiszerellátásban segítenek. Ha valaki megszegi ezeket a szabályokat, akár 20 000 lejes büntetést is kaphat és bűnügyi eljárás indulhat ellene.

Címoldali fotó: Soós Zoltán/Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS