2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A fejetlenség ellenére, iskolába járás nélkül is folytatódhat az oktatás?

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. március 17. 14:56, utolsó frissítés: 2020. március 31. 16:17

Mit vár el az oktatóktól a tanügyminiszter, milyen óvintézkedéseket tesznek az iskolákban és mennyire vannak felkészülve a kényszervakáció meghosszabbítására? Ferencz-Salamon Alpár RMPSZ-alelnököt kérdeztük a kialakult helyzetről.


Szünetel az iskolai oktatás április 21-ig és bár többek szerint indokolt lenne, a pedagógusokra és az iskolák személyzetére egyelőre nem vonatkozik az a fajta óvintézkedés, hogy a COVID-19 terjedésének megakadályozása érdekében ne kelljen bejárniuk az iskolába. A szülők esetében viszont már szombaton kihirdette az államfő azt a törvényt, amely az iskolai szünet idején fizetett szabadságot biztosít a 12 évesnél kisebb, vagy 18 év alatti, fogyatékkal élő gyermekek szüleinek.

Bár az iskolába járást beszüntették a diákok számára, az oktatás nem állt le teljes egészében, Monica Anisie tanügyminiszter szerint az oktatás csupán „az iskolából otthoni keretek közé költözött” és a pedagógusok online módon, az okoseszközök segítségével adhatják le a tananyagot az otthon maradt diákoknak. Azért is fontos ez, mert közeledik az érettségi és a nyolcadikosok szintfelmérője, amit próbavizsga előz meg mindkét esetben, illetve a többi osztályban sem mindegy, hogy mekkora mennyiségű tananyag szakad mind a diákok, mind pedig a tanítóik nyakába a kényszerszünet végén.

A diákok egyébként az iskolák felfüggesztése előtt feladatokat kaptak a tanároktól, amin a szünidőben dolgozhatnak. Emellett hétfőtől a közszolgálati televízió sugározza az érettségizőknek és a nyolcadikosoknak szükséges tananyagot. A tanfolyamok a TVR 2-n, az interneten, a TVR YouTube-csatornáján és a tvr.ro honlapon követhetők.A magyar érettségiző és képességvizsga előtt álló diákoknak külön Tévéiskolátt és online oktatási platformokat biztosítanak rövid időn belül. Erre, mint kiderült, párhuzamosan több kezdeményezés is elindult. Egyrészt a tanügyminisztérium kisebbségi államtitkársága és a Magyar Szülők Szövetsége is keres online és élő közvetítést vállaló pedagógusokat, főként Bukarest, Marosvásárhely és Kolozsvár környékéről - a közszolgálati televízió magyar stúdióinak helyszíneiről -, illetve Hargita Megye Tanácsa és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége is igyekszik segíteni a diákok felkészítését.

Milyen kihívásokkal néznek szembe a pedagógusok?

A rendkívüli helyzetben sokáig bizonytalanságban hagyták a pedagógusokat, mert úgy érezték a tanügyminisztérium konkrét intézkedések előírása helyett olyan ajánlásokat tett, amelyek nem alkalmazhatóak egységesen, ráadásul az iskolák vezetőtanácsára hárította a felelősséget.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) szakmai alelnökét, Ferencz-Salamon Alpárt kérdeztük a koronavírus oktatásra gyakorolt hatásairól, az iskola szüneteltetésről és a tananyag leadásáról. Az RMPSZ alelnöke úgy látja, a tanügyminisztérium egyrészt azért függesztette fel az oktatást, hogy a fertőzés terjedését megakadályozza, másrészt ez lehetőséget biztosított az iskolák számára, hogy a közösségben használt felületeket fertőtlenítsék.

Az RMPSZ ebből a szemszögből érthetetlennek tartja, hogy a pedagógusok mégis be kell járjanak dolgozni, hisz egy közegészségügyi és biztonsági helyzetben az lenne a normális, ha ez az óvintézkedés mindenkire vonatkozna. A tanügyminisztériumnak pedig elképzelések helyett pontos utasításokat kellene adnia a rendszerben lévőknek, mert az teszi kaotikussá ezt a helyzetet, hogy nem következetesek, nem pontosak és nem egységesen alkalmazhatóak az előírt intézkedések.

A bizonytalanság ellenére azonban a pedagógusok megfelelő mennyiségű tananyaggal látták el a diákokat a március 23-i iskolakezdésig, azonban az oktatási szünet meghosszabbításával egyéb módszerekre is szükség lesz. Ebben segítségükre lesznek hétfőtől a közszolgálati televízióban tartott érettségire és a képességfelmérő felkészítő órák, illetve ahogyan a tanügyminisztérium is ajánlotta a pedagógusoknak, elkezdték kihasználni az online oktatási lehetőségeket is, mint például a Gogole Classroomot és Microsoft Office 365 Oktatási verziót. Az online oktatást egyébként az egyetemek, mint a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem is alkalmazza már különböző platformok segítségével.

Fotó: Ferencz-Salamon Alpár Facebook oldalaFotó: Ferencz-Salamon Alpár Facebook oldala


Ezért lenne jó, ha modernizálnák az oktatást és a pedagógusok ismereteit

Az RMPSZ alelnöke a digitális, e-learninges tanulást abszolút támogatja és úgy véli, erre az időszakra lehet ajánlani oktatási célú anyagokat különböző videómegosztó vagy ismeretterjesztő csatornákról, azonban a szaktárca által említett Google Classroomon és Microsoft programon történő egyetemes oktatás szerinte ennyi idő alatt kivitelezhetetlen. Mégpedig azért, mert a minisztérium ezidáig nem vette komolyan az ismeretek átadásának modern módszereit. Így nem mindegyik pedagógus és/vagy iskola tudja vállalni az online oktatás lehetőségét.

Ferencz-Salamon Alpár kifejtette, miközben az iskolák azon küszködnek, hogy becsületes Microsoft-tanúsítványokat vásároljanak az informatikai laborokba - mert a korábbi próbálkozások alkalmával korrupciós ügyekbe keveredett a tanúsítványok megvétele -, addig az is tényező, hogy ezidáig soha nem vált igazán fontossá az oktatási minisztériumnak, hogy az oktatást ilyen irányba digitalizálja.

Ennek ellenére több kezdeményezés elindult már magyar vonalon is, az egyikről Szabó Ödön, parlamenti képviselő számolt be a Marosvásárhelyi Rádió műsorában. Az elmondottak alapján a román köztelevízió oktatási célú tananyagát átszerveznék a magyar adásba is, és külön online felületet fognak biztosítanának a nyolcadikosok és érettségizők felkészülésére. Mint a képviselő mondta, a tanügyminisztérium kisebbségi államtitkársága múlt héten elkezdte összegyűjteni azokat a pedagógusokat, akik online tanfolyamokat tartanának a nyolcadikos szintfelmérő és az érettségi előtt álló diákoknak. Ezen kívül egyes iskolákban a minisztérium ajánlására az online oktatást is alkalmazzák.

Emellett párhuzamosan Hargita megyében is elindult egy kezdeményezés az RMPSZ és Hargita Megye Tanácsa összefogásában, amelynek keretében Ferencz-Salamon Alpár kezdeményezésére az online oktatás szakmai módját próbálják meghonosítani.Ferencz-Salamon kérdésünkre elmondta, a másik kezdeményezésről ők is csak annyit tudnak, ami a sajtóban megjelent. Emlékeztetett, az RMPSZ egy szakmai szervezet, amely pedagógusokat tömörít, és lehet, hogy szerencsésebben alakultak volna a Szabó Ödön által is említett kezdeményezések, ha a pedagógusok beazonosításával kapcsolatban a szövetséget keresték volna meg. Az RMPSZ saját kezdeményezéséről Borboly Csaba is írt a Facebookon. Ennek értelmében Hargita Megye Tanácsa lehetőségeit és a rendelkezésére álló logisztikáját, illetve a különböző kezdeményezéseit igyekeznek a nyolcadikos diákok felkészítésére összpontosítani, akik az iskolai naptár szerint a legközelebb állnak a képességvizsgához, illetve életkori sajátosságaik alapján is irányított, vagy más fajta tanulási segítségre szorulnak. Számukra a pedagógusok rövid, oktató videókat dolgoznak ki.

Demeter Levente Hargita megyei főtanfelügyelő szerint főleg Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában, de Hargita megye számos iskolájában a pedagógusok igyekeznek egy egységes módszert követni. A főtanfelügyelő szerint a megyében több iskola és pedagógus vette már használatba a tanfelügyelőség által is ajánlott digitális oktatási platformokat, a Google Classroomot és a Microsoft Office 365 Oktatási verziót.

Kiss Imre, Kovász megye főtanfelügyelőjeKiss Imre, Kovász megye főtanfelügyelője


Kiss Imre, Kovászna Megyei Tanfelügyelőség vezetője úgy látja, az általa képviselt megyében a romániai oktatás jelenlegi helyzetében egységes online oktatásról nem lehet beszélni. Ez a rendkívüli eset azonban változásokat fog eredményezni. Kiss szerint a digitális oktatásra jelenleg sem eszköze, sem pedig humánerőforrása sincs minden iskolának, helyette arról lehet beszélni, hogy adott iskola a kialakult helyzetet hogyan oldja meg, ami pontszerű megoldásokat jelent. Példaként a nagyobb intézményeket hozta fel, amelyek már előbb is létrehoztak online kommunikációs csatornákat, amelyen a pedagógusok házi feladatokat, leckéket juttattak el a diákokhoz. Ami azonban még mindig nem azt a fajta online oktatást jelentette, amely azt feltételezi, hogy előkészítőtől tizenkettedik osztályig online órákat tartottak volna az oktatók ennek segítségével.

Úgy véli, az elmúlt napokban egyes pedagógusok rákészültek és feladatokat juttattak el a diákokhoz, próbálkoztak új tananyagokat is leadni, de a főtanfelügyelő elmondása szerint ez borzasztó körülményes volt, hisz a tanárok amellett, hogy mindent leírnak a diákoknak és visszajelzést várnak rá, kb. 25 diákkal kell tartsák a kapcsolatot rendszeresen ahhoz, hogy a diákok meg is értsék a tananyagot és ki is értékeljék.

Kiss Imre úgy véli, Székelyföldön mindegyik iskola igyekszik és próbálkozik valamivel a lehetőségeihez mérten. Akár a digitális tananyagok használatával, ami egy jó játék lehet a kisebb diákok számára. Ez eddig is létezett, csak nem sokan foglalkoztak vele. Ugyanakkor a hagyományos módszerekkel is próbálkoznak: rengeteg teszt áll a diákok rendelkezés a főtantárgyakból, ezeket a pedagógusok elküldik, és lehet készülni a vizsgákra, amire majd a diákok visszajelezést kaphatnak. A lényeg az, hogy a diák érezze, hogy élő kapcsolat van a pedagógus és közte, ne menjen az iskolai közösség kárára a hirtelen kialakult helyzet.

A Transindex érdeklődésére, miszerint a magyar diákok nyelvi korlátokba ütközhetnek a közszolgálatai televízió tanfolyama kapcsán, a Kovászna megyei főtanfelügyelő elmondta, teljesen rendben van, hogy a televízióban is felkészítőket tartanak, korábban is volt már ilyen. Ugyanakkor, úgy véli, hogy ez is csak egy kategóriát szólít meg, mert mindenkihez nem szólhat. De nemcsak Romániában van ilyen kezdeményezés, hanem Magyarországon is, ahol az M5 csatorna programját alakították át erre a célra.

Hozzátette, tulajdonképp minden tanár megtehetné ezt, hogy készít egy olyan videót, amelyben a leckét elmondja, felírja és például a Youtube-on elküldi a gyerekeknek. Kiss Imre szerint ki kell használni mindenféle interaktív módszert, recept ugyanis erre a helyzetre nincs, hogy a diákok a szünet után egyforma felkészítés mellett térjenek vissza az iskolába. Éppen ezért a főtanfelügyelő nem is mondaná, de nem is várná el azt, hogy a szünidő alatt mindent pótoljanak. Azt teljességgel csak iskolai környezetben lehet Romániában, amire majd döntés születik, hogy mikor, mennyit és miként kell majd pótolni.

Ferencz-Salamon Alpár, RMPSZ-alelnökFerencz-Salamon Alpár, RMPSZ-alelnök


Ferencz-Salamon a tanügyminisztérium eddigi hozzáállásán kívül az online oktatás nehézségeit nemcsak a technikában látja, hanem szerinte törvényes akadályai is lehetnek. Az általa igazgatott csíkszeredai József Attila Általános Iskolában például 765 gyereknek és 55 pedagógusnak kellene úgy alkalmazni a Google Classroom rendszert, hogy tekintettel legyenek a GDPR szabályozásra is, ami azt feltételezi, hogy mindegyik szülő bele kell egyezzen a gyereke virtuális oktatásába. Csak így tudnák idejében elkezdeni a tanítást. De ha ez még viszonylag gyorsan meg is oldódik, gondolni kell arra is, hogy az iskolákban változó szociális, gazdasági hátterű diákok járnak, ami nagyban befolyásolja az internet-hozzáférési lehetőséget.

Illetve, gondolni kell a pedagógusokra is, akiket ezeknek a programoknak a használatára nem képeztek ki. Legfeljebb többé-kevésbé elszigetelt kezdeményezések volt a tanárok digitalizációs továbbképzése. Másrészt az is kérdéses az RMPSZ alelnöke számára, hogy mennyire törvényes a versenyhivatal szempontjából a szaktárca és az iskolák által egy magáncégek termékeit reklámozni, más cégek rovására. „Majdnem azt is mondhatom, hogy a vicc kategóriába tartozik, de a fantazmagórikus elvárások fejezetéhez nyugodtan csatlakozhat” – jegyezte meg.

Az RMPSZ alelnöke ugyanakkor reméli, hogy ennek a helyzetnek a tanulságait a tanügyminisztérium megfelelőképpen vonja majd le és az elkövetkezendőkben a digitális oktatási formákban lévő továbbképzéseket - úgy tartalmi, mint technikai és felszereltségi szempontból - prioritásként kezeli. Ugyanakkor kialakít valamilyen rendszert az elkövetkező hasonló helyzetek orvoslása érdekében.

Milyen óvintézkedések vannak az iskolai szüneteltetésén kívül az iskolákban?

Ferencz-Salamon Alpár szerint a tanügyminisztérium az oktatás felfüggesztésének kivételével a tananyag pótlását, a személyzet programját, illetve a fertőtlenítések tartalmi és eljárási eszköztárát a tanintézmények vezetőtanácsára hárította. Ez azonban lehetőséget ad arra, hogy az iskola személyzetének programját úgy alakítsák ki, hogy elkerüljék a nagyobb közösségek közös részvételét egy adott időszak alatt.

Mint megtudtuk, még az oktatás felfüggesztése előtt az iskolák a tanfelügyelőségeken keresztül különböző kommunikációs anyagokat kaptak a koronavírussal kapcsolatban: a megelőzésről és arról, hogy mi a teendő, amennyiben az iskolai közösségben koronavírus megbetegedés jelenlétét észlelik. A jelenlegi oktatási szünet pedig arról is szól, hogy ezalatt az iskolákban általános fertőtlenítést és nagytakarítást zajlik, amelynek során az iskolai közösség által használt felületeket hivatalos orvosi fertőtlenítő-szerekkel fertőtlenítik.

Ferencz-Salamon Alpár érdeklődésünkre arról is beszámolt, hogy mi fog várni a diákokra, amennyiben véget ért az oktatás szüneteltetése. Természetesen ez esetben elkezdik az anyagok bepótlását és tudatosító kampányt tartanak az iskolákban, illetve az iskola orvosi személyzete folytatja a kötelező közegészségügyi szűrést, amit a klasszikus influenza miatt már eddig is csináltak az Országos Közegészségügyi Intézmény követelményei alapján. A klasszikus influenza esetében is voltak olyan osztályok, amelyekben fel kellett függesszék az oktatást, főleg az előkészítő és az első osztályokban.

Az RMPSZ alelnöke, aki iskolaigazgatóként is dolgozik, úgy látja, az általános értelemben vett higiéniai szabályokról való tájékoztatás a magyar iskolákban rendszeres. Nagyon sok helyen megtörténik ugyanis akár az egészségi nevelés választható tantárgy keretén belül, akár osztályfőnöki óra alkalmával, és szerinte nagyon sok helyen magyar nyelvű feliratokkal látták el a mellékhelyiségeket a kézmosás fontosságával kapcsolatban. Nagyon sok intézmény a honlapján, a közösségi média oldalain vagy belső csoportokban igyekszik tájékoztatni a szülőket és diákokat.

„A magyar iskola hálózatban, legyen az vidéki, vagy városi környezetben tájékoztatják a diákokat, ilyen jellegű problémák nincsenek, esetleg elszigetelt helyeken sántíthat a történet. Nem gondolom úgy, hogy a magyar iskolahálózat helyzete hasonlítana a többségi médiában felmutatott extrém szituációkhoz, ahol adott iskolában előfordul a mellékhelyiség hiánya, vagy a nem higiénikus körülmények között zajló oktatás. Ilyen jellegű problémáink nincsenek” – szögezte le Ferencz-Salamon Alpár.


Hogyan tovább romániai magyar oktatás?

Az RMPSZ a tanügyminisztérium elképzeléseire vár, azonban nemcsak rövid, hanem hosszú távon is: mikor fognak próbavizsgázni a nyolcadikosok? Módosul-e a tanév szerkezete? Miben befolyásolja-e ez a helyzet a nyári vakációt?

Ferencz-Salamon szerint a romániai magyar oktatás nagy kihívása első sorban az lesz, hogy mennyi idő és milyen lehetőségek állnak majd a pedagógusok rendelkezésére az elmaradt tananyag pótlására. Kiemelte, ez különösen a végzős diákokra nézve fontos, hisz sok gyerek a próbavizsga alkalmával szembesül az eredményeivel és a próbavizsga jegyéhez képest nem ritka, hogy akár két jegyet is javítani tudnak a vizsgán.

Az RMPSZ alelnöke itt megjegyezte, hogy amennyiben 23-tól folytatódott volna az oktatás, akkor ennek a nyolc napnak az elmaradt tananyagát könnyedén pótolni tudták volna, azonban a hosszabbítás a bepótolandó tananyag mennyiségét is meghosszabbította, és ezáltal bonyolultabbá vált a tanévszerkezet alakulása is, így akár a nyári vakáció rovására is mehet. Egy újabb minisztériumi intézkedésnek köszönhetően akár megtörténhet tanév új szerkezeti módosítás is, amivel akár átprogramozhatóak lehetnek a különböző események, így nemcsak a nyolcadikosok vizsgaszimulálása, hanem maga a vizsga is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS