2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A háromszéki pedagógusok is otthoni felkészítő órákat tartanának a Youtube-on

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. március 18. 13:28, utolsó frissítés: 2020. március 19. 13:27

Azon dolgoznak, hogy online segítsék a tanulókat az otthoni tanulásban.


A romániai szükségállapotok másnapján Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke videóüzenetben arra kérte a diákokat, hogy maradjanak otthon az iskolai kényszerszünet alatt, mert ez nem egy „sívakáció”, hanem egy olyan időszak, amelyben a nyolcadikosoknak fel kell készülniük a kilencedik osztályba való felvételire, a tizenkettedikeseknek pedig az érettségire, és majd az egyetemi felvételire, mert április 21. előtt nem ér véget az iskolák szüneteltetése.

Ehhez a gondolathoz csatlakozva Kiss Imre, Kovászna Megyei Tanfelügyelőség vezetője felhívást intézett az iskolák vezetőihez és a pedagógusokhoz, hogy ebben az időszakban a rendelkezésükre álló összes digitális eszközzel tartsanak fent állandó kapcsolatot diákjaikkal, ezek segítségével küldjenek el számukra leckéket, iskolai feladatokat, amelyeket, amennyiben a diákok visszaküldték, ki tudják értékelni a teljesítményüket. Mint mondta: ahogyan a kényszerszünet a diákok számára nem vakáció, úgy a pedagógusok számára sem az, ez egy kényszerhelyzet, amelyet közösen kell megoldaniuk.

A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség felhívásában kitért arra is, hogy az Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Hargita megyei kezdeményezéséhez hasonlóan, amiről kedden írtunk, megyei szinten szeretnének felkészítőket tartani a Youtube-on keresztül. A nyolcadikosok és tizenkettedikesek ezáltal: matematikából, románból kapnának felkészítő videókat. A főtanfelügyelő reméli, hogy minél előbb lesznek vállalkozó kedvű pedagógusok, akik a tanfelügyelőségnél jelentkezhetnek, amely biztosítja a helyszínt és az eszközöket is az adások elkészítéséhez.

Kovászna megyében különféle online platformokat, alkalmazásokat használnak az iskolák és a pedagógusok a román és a magyar nyelvű kapcsolattartáshoz. A Transindex megkeresésére Kiss Imre elmondta az e-mail, a WhatsApp és a közösségi média zárt csoportjainak messenger lehetőségei mellett, a diákok és a pedagógusok leginkább meet.google.com-on, a Google Classroom, a Kahoot, a clasaviitorului.ro, a Zoom Cloud Meetings, a Digitaliada online platformokat használják, de közkedvelt a Skype, a Youtube, a Edu apps, Google Drive és a köztelevízión futó Teleșcoalăt is sok diák nézik, illetve megjelennek a magyarországi Oktatási Hivatal által összegyűjtött otthoni tanulásra szánt felkészítő anyagjai is, ami ITT olvasható.


Egy olvasónk felhívta a figyelmet arra, hogy egy kézdivásárhelyi román tanárnő, Cserei Gyöngyvér készített egy használati útmutatót is a Zoom használatához:


A hetvenhat Kovászna megyei iskolától lekért adatokat a főtanfelügyelő összesítette és mindenki számára ITT elérhetővé tette. A román nyelvű táblázaton érdemes odafigyelni, hogy több lapfül található, különböző tantárgyakra. Ezeket akár egyénileg, akár iskola szinten használhatják e mellett elfogadnak minden olyan eszközt, ami a diákokat hozzásegíti ahhoz, hogy ne maradjanak le a tananyagról.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS