2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kolozsvár közelében is van olyan falu, ahol ha otthon maradsz, nincs amivel kezet moss

Babos Krisztina Babos Krisztina 2020. március 27. 10:50, utolsó frissítés: 2020. március 28. 00:52

A súlyos vízhiány miatt lényegében nem tudnának eleget tenni a járványügyi felhívásnak Magyarlétán. A polgármester megoldást ígér.


A szárazság és a megnőtt fogyasztás miatt komoly gondok vannak a vízellátással a Kolozsvártól nem messze, mindössze 33 km távolságra fekvő Magyarlétán. A község polgármestere szerint azonban már a kivitelezőt keresik és pénz is van a szükséges munkálatokra. A közösségi médiában lett téma a probléma, hogy a koronavírus terjedését is gyorsíthatja az, hogy a magyarlétai lakosság a közkutakhoz jár vízért, ahol ugyanazokat az eszközöket használják.

Magyarléta vára (forrás: erdelyivarak.hu)Magyarléta vára (forrás: erdelyivarak.hu)


A falu Tordaszentlászló községhez tartozik, így Tamás Gebe András RMDSZ-es polgármestertől kérdeztük, hogy mekkora a probléma a faluban és van-e már konkrét terv a megoldásra. Az elöljáró kifejtette: valóban vannak gondok a vízellátással Magyarlétán, az azonban nem igaz, hogy mindenki ugyanahhoz a közkúthoz járna ki vízért.

Kifejtette: a falu lakossága a '70-es években összefogott és a környékbeli források vizét vezették be a háztartásokba. Azóta viszont egyrészt megnövekedett a fogyasztás, másrészt pedig csökkent a vízutánpótlás, ami elsősorban a nyári, szárazabb időszakokban gondot jelent. Elmondta: van, akinek ilyenkor is jut víz, de vannak olyan háztartások, ahová nem.

A polgármester szerint 1997 és 2001 között oldották meg a Szamosból Tordaszentlászló, Kisfenes, Magyarfenes és Isztolna vízellátását. Akkor felajánlották a magyarlétaiaknak is, hogy csatlakozzanak rá a rendszerre, de a helyiek ezt nem akarták. Mint elmondta, nem tetszett az embereknek, hogy ez külön költségekkel járt volna, mivel vízórát szereltek volna fel a fogyasztókhoz.

Azóta viszont nyilvánvalóvá vált, hogy nekik is kell valami más megoldást találniuk, ezért egy EU-s pályázat révén sikerült lehívnia az önkormányzatnak 17 millió lejt erre a célra. A pénzből, nyilván nemcsak a vízellátást oldanák meg, hanem a szennyvíz elvezetését és tisztítását is. Lényegében a község többi települését ellátó hálózatot bővítenék oly módon, hogy ki tudja szolgálni Magyarlétát, Románlétát és Hasadátot is, mivel a község ezen településein is gondok vannak.

Tamás Gebe András szerint azonban meggyűlt a bajuk a kivitelezéssel, sőt, már a munkálat közbeszerzési eljárásával is. Háromszor hirdették meg a munkálatot a SEAP elektronikus pályáztató rendszerben, viszont nem sikerült kivitelezőt találni rá. Mint megtudtuk, voltak cégek, melyek érdeklődtek, azonban úgy vélték, túl kicsi a kiírt összeg. Emiatt a helyi önkormányzat úgy döntött, hogy kb. 30 százalékkal kipótolja a keretösszeget. Újra meghirdették a pályázatot, azonban most a közbeszerzéseket felügyelő hatóság talált kifogást a dokumentációban, így visszadobták.

Elmondta: reméli, egy hónapon belül sikerül úgy meghirdetni a licitet, hogy nem köt bele a hatóság és a cégek elvárásainak is megfelel, így végre szerződést köthetnek a munkálatokra. A Transindex arra vonatkozó kérdésére, hogy mikorra várható az új rendszer üzembe helyezése, elmondta: nem akar találgatásokba bocsátkozni, mivel az eddigi tapasztalatai szerint nehezen megjósolható, hogy ebben a bürokratikus rendszerben mikorra lehet a beruházás végére jutni.

Hozzátette: korábban úgy számolt, hogy tavaly a végére kellett volna érniük a közbeszerzési eljárásnak, így már folyamatban kellene lenniük a munkálatoknak.

Csoma Botond Kolozs megyei RMDSZ-elnök érdeklődésünkre elmondta: tud a községben fennálló gondokról, amelyek nem új keletűek, de bízik abban, hogy az önkormányzatnak mihamarabb sikerül elvégeztetnie a vízellátással és szennyvíz-kelezéssel kapcsolatos munkálatokat. A parlamenti képviselő egyébként nem tud arról, hogy Kolozs megyében lenne még olyan település, ahol hasonló gondok volnának a lakossági vízellátással.

Kérdésünkre, miszerint lát-e lehetőséget arra, hogy más térségekhez hasonlóan víz-visszatartási munkálatok révén enyhítsék a szárazság hatásait, azt válaszolta: konzultálni fog szakemberekkel, hogy amennyiben lehetséges, Kolozs megyében is eszközöljenek ilyen jellegű beruházásokat.

Fotó: Harry Grout/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS