2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Én ott lakom a Szamosnál... – Jó, jó, de a járvány alatt mennyiért?

Vass Csaba Vass Csaba 2020. április 03. 11:49, utolsó frissítés: 12:03

Hogyan viselkednek a kolozsvári lakástulajdonosok az albérlőikkel a koronavírus-járvány alatt, és milyen eszközei lehetnek egy nehéz helyzetbe került bérlőnek?


Nem tudom, hogy leültem-e valaha bárkivel is úgy beszélgetni Kolozsvárról, a kolozsvári életről, hogy ne terelődjön a szó akarva-akaratlanul is a lakhatás kérdésére és a városi ingatlanpiacra. Már-már odáig fajult a helyzet a városban, hogy énekelhetjük fülig érő mosollyal a Szép város Kolozsvárt, de az ott lakom a Szamosnál részhez érve talán minden kolozsvári albérlőnek az jut eszébe: jó, jó, de mennyi a lakbér?

Először csak az ismerőseimtől érdeklődtem, hogy náluk mennyiben változott a helyzet a járvány kitörése óta, aztán a különböző lakáskeresős csoportokban is rákérdeztem, hogy ki mit tapasztalt ezen a téren. Rögtönzött közvélemény-kutatásom során a "világ legjobb tulajától" az "ellenségemnek se legyen ilyen tulaja!" kategóriáig mindenféle bérbeadóról hallottam történeteket. A megkeresésemre közel száz ember válaszolt, úgyhogy az mindenképp leszűrhető, hogy sokakat foglalkoztat most ez a probléma.

A kutakodásom során nagy segítségemre volt a Kolozsvári Albérlők Egyesülete (Asociația Chiriașilor Cluj) is, akikhez szintén sok panasz érkezett az elmúlt időszakban a kolozsvári albérlőktől, az egyesület pedig több akciót is kezdeményezett és népszerűsített az elmúlt napokban, hetekben, ami a kolozsvári albérlők helyzetét hivatott javítani.

„Nálunk maradt az ár, annyit kértem, hogy utalhassam, ne kelljen papírpénzzel maszatoljak, de a tulaj nem örült neki, mert a bank levesz 5 lej kezelési költséget” - írta az egyik ismerősöm, és azt hiszem, hogy ő még a szerencsésebbek közé sorolható.


Két olyan esetről is értesültem, ami teljesen ledöbbentett, és úgy vélem, ezekben a helyzetekben a lakástulajdonos az emberi jóérzés határát súrolta. Az első eset az volt, amikor közölte az egyetemista albérlőivel - akik a járvány és az egyetemi oktatás felfüggesztése miatt hazamentek, és üresen hagyták a lakást - hogy ebben a hónapban többet kell fizetniük, mivel eddig ugyan mindig lejben fizették a bérleti díjat, de euró árfolyamon, az pedig most hirtelen nagyon megugrott.

Köztudott, hogy Kolozsváron legtöbb esetben euróban kérik a lakbért, és ha meg kellett volna azt vásárolniuk, bizonyára úgy is többet kellett volna fizetniük a bérlőknek, de a történet ennek ellenére az emberi jóérzés teljes hiányáról tanúskodik.

A második nagyon szomorú helyzet, amivel találkoztam az volt, amikor kérdésemre arról számolt be valaki, hogy a járvány miatt elvesztette a kolozsvári állását, emiatt a lakbért sem tudja fizetni, a lakásból ezért ki is költözött. De a tulajdonosa közölte vele, hogy nem adja vissza az egy havi kauciót, mert a járvány alatt a helyére nem tud más albérlőt találni. A szerencsétlenül járt albérlőnek nem volt szerződése a tulajdonossal, így nem tudja, hogy milyen lépéseket tehetne, hogy a kauciót legalább visszakaphassa.

Az Kolozsvári Albérlők Egyesülete (ACC) egyébként felhívja az albérlők figyelmét, hogy tájékozódjanak a jogaikról és ne féljenek azokat érvényesíteni. Az albérlőnek jogában áll, hogy a válsághelyet és a kijárási tilalom ideje alatt megkövetelje maga számára a koronavírus-járvány miatt kiszabott szociális távolságot. Az albérlő a kijárási tilalom alatt nem kötelezhető arra, hogy találkozzon a bérbeadóval az albérlet kifizetése végett, arra meg pláne nem, hogy elhagyja a lakást valutaváltás miatt. Ne feledd, a te egészséged sokkal fontosabb, mint a bérleti díj! - írják.Az ACC azt javasolja, hogy az albérlők magyarázzák el a tulajdonosnak a helyzetet, tapasztalataik szerint sokan nyitottak arra, hogy csökkentsék a bérleti díjat a válsághelyzet miatt. Amennyiben mégsem lehet megállapodni, úgy érdemes tudni azt is, hogy a tulajdonos erőszakkal nem dobhatja ki a lakásából az albérlőit. Az albérlet elhagyására csak bírósági határozattal lehet kötelezni a személyt, viszont ez az eljárás rendszerint több hónapig is eltarthat.

Az egyesület felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a bérbeadó erőszakosan és fenyegetően viselkedik, az albérlőnek úgy is jogában áll hatósági segítséget kérni, ha nem fizetett albérletet. A bérleti szerződéssel nem rendelkező albérlőknek jó tudniuk, hogy amennyiben most nem tudnak albérletet fizetni, úgy sincs félnivalójuk, mert a tulajdonos valószínűleg nem fordul majd a bírósághoz, mivel így kiderülne, hogy illegálisan adta ki a lakást, adócsalást követett el, emiatt pedig büntetőjogi eljárást fognak kezdeményezni ellene.

Érdemes azt is tudni, hogy a rendkívüli állapot ideje alatt az országban felfüggesztették az összes kilakoltatást, így senki sem tehető utcára a rendkívüli állapot megszűnéséig. Minden kilakoltatás a rendkívüli állapot alatt törvénytelen és bűncselekménynek számít.

A szerződéssel rendelkező albérlők figyeljenek arra, hogy csak annyit fizessenek, amennyi a szerződésükben áll. Nem kényszeríthetőek arra, hogy a szerződésben leírtaknál többet fizessenek, mivel az szintén adócsalásnak számít a tulajdonos részéről.

Az ACC egyébként elindított egy kampányt is, és azt kérik a bérbeadóktól, hogy a rendkívüli állapotra való tekintettel egyelőre ne kérjenek pénzt a kiadott lakásokért, hanem lehetőleg függesszék fel teljesen, vagy találjanak egy olyan megoldást, ami nekik is és az albérlőiknek is a legkedvezőbb. Megkeresésemre az egyesület közölte, hogy több tulajdonos csatlakozott már a kezdeményezésükhöz és úgy tűnik, sokan nyitottak az ilyen jellegű megoldásokra.„A mi tulajunk úgy állt a helyzethez, ahogy ő szerette volna, ha vele bánnak, ha a mi helyzetünkben lenne. Elengedte egy havi lakbérünk, mivel nem mi tehetünk erről az egészről”- írta megkeresésemre az egyik ismerősöm a rendkívül jó fej bérbeadójáról.

A körkérdésem során azt tapasztaltam, hogy a legtöbb esetben azok a tulajdonosok bizonyulnak a legengedékenyebbnek, akiknek már évek óta ugyanazok az albérlői, már kialakult köztük egy bizalmi viszony. De találtam példát az ellenkezőjére is, úgyhogy valószínűleg azok a friss albérlők, akik hosszútávra terveznek a lakásban maradni, talán szintén sikeresen próbálhatnak meg árengedményt kérni. Ha a szerződésben meg is van állapítva egy adott összeg, de az albérlő közös megegyezés alapján mégis kevesebbet fizet, az teljesen törvényes - erre az ACC is felhívja a figyelmet.

„Mi a teljes lakbért fogjuk fizetni, bár nem tartózkodunk már egy ideje a lakásban, és valószínűleg nem is fogunk. Nyilván az, aki hasonló helyzetben van, nem érzi fairnek a dolgot, ugyanakkor a kialakult helyzet miatt a tulajdonosok sem hibásak. Természetesen, ha mindenki azt mondaná egységesen, hogy márpedig ő erre az időszakra nem fizet, akkor nem volna, mit tegyenek. Azt viszont nem tartanám igazságosnak. Én személy szerint nem fogom kérni, hogy kevesebbet fizessek vagy hogy egyáltalán ne, mivel csak nemrég költöztem be a lakásba, ezért nem érzem korrektnek, hogy egy hónap után alkudozásba kezdjek. Ugyanakkor az lenne mindenki számára a legoptimálisabb, ha kompromisszumra jutnának a felek, abban, hogy mondjuk a bérnek csak bizonyos részét fizessék a lakók, így a tulajdonosok sem esnének el teljesen a jövedelmük ezen részétől, és a bérlőknek is előnyösebb lenne ez a változat. A lakásárak és bérleti díjak előreláthatóan így is, úgy is csökkenni fognak a következő időszakban. Ami eddig nagyon előnyös volt a tulajdonosok számára, most a Kolozsváron élő bérlők fele fog elmozdulni valószínűleg”- véli az egyik felhívásomra válaszoló albérlő.

Nyilván, aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy megtarthatta a munkáját, vagy diák lévén, a szülei megtarthatták a munkájukat, és továbbra is tudják őt támogatni, az ki tudja fizetni a bérleti díjat. Viszont az országban nagyon sokan maradtak most munka és bevételi forrás nélkül, és sajnos az is nagyon árulkodó adat, hogy a romániai munkavállalók egynegyedének egy hónapra elegendő pénztartaléka sincs - így egy állástalanul maradt albérlő nagyon kiszolgáltatott helyzetbe kerül.

Emellett valószínűleg Kolozsváron sok olyan tulajdonos is van, akinek a legfőbb, ha éppen nem az egyetlen bevételi forrása az általa kiadott albérlet. Nyilvánvalóan ő is nehéz helyzetbe kerülhet, amennyiben nem tudnak fizetni a bérlői, de fontos, hogy ebben a helyzetben mindkét fél hajlandó legyen a megértésre és a kompromisszumokra.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS