2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mi a temesvári újszülöttfertőzés egyik legfontosabb tanulsága?

B. D. T. B. D. T. 2020. április 08. 13:32, utolsó frissítés: 2020. április 14. 09:46

Ne válaszd el az anyákat gyermeküktől a szülészeten. Pont. A WHO pedig egyértelműen fogalmaz: a koronavírusos anyák is szoptassanak.


Többször írtunk az anyákat az újszülött gyermekeiktől elválasztó, káros kórházi-szülészeti gyakorlatokról, a szoptatástámogatás, az aranyóra, a 24 órás rooming-in gyakran sajnos csupán csak deklarált vagy névleges működéséről, és arról, hogy melyek lennének a nemzetközi szakmai szervezetek, így az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott anya- és gyermekbarát szülészeti intézkedések.

Most, a világjárvány idején talán még többen hajlamosak úgy gondolni, hogy az anyák és gyermekeik számára legyen elég, hogy "csak egészségesek legyenek". Hogy "luxus" most az ő külön- vagy "előjogaikra" figyelni. Örüljenek, ha egyáltalán van még olyan kórház, ahol viszonylag biztonságosan szülhetnek, és ne foglalkozzanak olyan elsővilágbeli álproblémákkal, mint a szülés utáni azonnali bőrkontaktus és a szoptatás azonnali megkezdésének elmaradása, vagy a baba elszakítása anyjától mérések és vizsgálatok címén, és ne kérjenek olyan abszurd dolgokat, mint például az első fürdetés elhalasztását akár születés után 48 óráig (és lécci, akkor sem csap alatt mosni a visító babát, mint egy zöldséget, hideglangyos vízben) vagy a baba és anya szülés után azonnali együttes elhelyezését, akkor is, ha valamelyikük kezelésre szorul.

A kórházi protokollok nehezen változnak még békeidőben is, nemhogy "egy láthatatlan ellenség elleni háborúban", lévén tekintélyelvű rendszerek, amelyek most a krízis idején, hasonlóan az államokhoz, szükségállapot címén nemcsak a szükséges, hanem a szükségtelen, sőt egyenesen káros óvintézkedéseket is meghozzák vagy fenntartják, a betegek védelmére hivatkozva. Több járvány sújtotta országban elválasztják például az újszülötteket anyjuktól: akár azért, mert ezt járvány előtt is így szokták meg, akár azért, új óvintézkedésként, ha az anya koronavírussal fertőzött.

Ennek az eredménye már Romániában is látható: a temesvári szülészeten tíz újszülött babát fertőztek meg egészségügyi dolgozók (UPDATE: időközben kiderült, hogy lehetséges, hiba csúszott a tesztek elvégzésének folyamatába, és a tízből öt baba az újabb tesztek szerint nem fertőzött - az alapvető tanulságon mindez nem változtat, szerk.megj.). Az anyák tesztje negatív lett. Itt az elválasztás gyakorlata tehát valószínűleg járvány előtt is megvolt, csak nem számoltak azzal, hogy ebben az új helyzetben maguk a dolgozók jelentenek nagyobb kockázatot a babákra, mint az esetlegesen megbetegedett anyák (akik végül, mint kiderült, egészségesek voltak).


Ha a babákat nem szakítják el már az első órákban anyjuktól, akár napokra vagy félnapokra, a kórházban elkapott fertőzés esélye jócskán kisebb.

Na de mi van akkor, ha az anya koronavírussal fertőzött, vagy hasonló tüneteket mutat? Szabad neki testközelben lennie gyermekével, szoptatnia, ellátnia őt? A WHO nemrég ismét felhívta a figyelmet arra, hogy ebben a helyzetben is követni kellene a nemzetközi ajánlásokat.

Tehát az anyákat nem szabadna elválasztani gyermeküktől, biztosítani kell az anya-gyermek bőrkontaktust, egy szobában kell őket elhelyezni, és lehetővé kell tenni és szükség esetén segíteni, támogatni a szoptatás beindulását és a biztonságos szoptatási-gondozási gyakorlatot (kézfertőtlenítés, maszk biztosításával az anya számára).A temesvári ügy nyomán petíció indult, a koronavírus-fertőzésben szenvedő anyák szoptatáshoz való jogának érvényesítését kéri Romániában, a nemzetközi egészségügyi ajánlások alapján. "Miért engedjük meg a babák elválasztását az édesanyjuktól? Miért nem tartjuk be az újszülöttekre vonatkozó nemzetközi egészségvédelmi protokollokat, amelynek lényege, hogy születésétől fogva megszakítatlanul kapcsolatban lehessen édesanyjával, és a számára legjobb táplálékot fogyaszthassa, az anyatejet?"

A petíciót már közel 3500-an írták alá. "Az újszülött helye az anyja ölében és mellén van, a kórházi közeg fertőzéseitől és érintésétől mentesen. Elfogadhatatlan, hogy lábbal tiporjuk a gyermek jogait a legmegfelelőbb élelemhez és gondoskodáshoz" - fogalmaz a petíció szerzője. Felhívja a figyelmet, hogy a WHO és az amerikai Betegségmegelőzési és Leküzdési Központ (Center for Disease Control and Prevention - CDC) is támogatja, hogy a koronavírusos anyák szoptassanak vagy újszülöttjüket más módon anyatejükkel táplálják.

"Romániában az a protokoll, hogy ha az anya gyaníthatóan vagy igazoltan COVID-19 betegségben szenved, elválasztják az újszülöttjétől, és az automatikusan tápszert kap. Ha az anya lefeji a tejet egy mellszívóval, azt 'fertőző hulladéknak' tekintik, és elöntik, pedig nincs arra bizonyíték, hogy a tejen keresztül terjedhetne a vírus. Mindkét előbb említett szervezet tisztán fogalmaz: az anya szoptathat, vagy a lefejt tejet odaadhatja a babának egy egészséges gondozó" - hívja fel a figyelmet."A szoptatott csecsemők a leggyakrabban egészségesek maradnak, még akkor is, ha a szüleik vagy más családtagjaik fertőző betegséget kapnak el. Egyre több kutatás azt mutatja, hogy a csecsemők számára milyen hasznos a nagyszámú és többféle immunfehérje, többek között az anyatejben a közvetlen szoptatás során nagymértékben megjelenő antitestek. Azoknak az anyáknak a tejében, akik a szülés előtt nem sokkal fertőződnek meg és elkezdik a szoptatást, valamint akik a szoptatás alatt fertőződnek meg, olyan szekréciós IgA antitestek és további kritikus immunfaktorok termelődnek, amelyek megvédik a szopó csecsemőt és megerősítik a baba saját immunrendszerét. Ezek az immunfaktorok segítik a csecsemő szervezetét, hogy a fertőzésnek kitettség során hatékonyabb választ adjon.

A megfelelő higiéniai szabályok követése ugyancsak csökkenti a vírussal való megfertőződés kockázatát. Ha az anya a szoptatás időszakában betegszik meg, fontos, hogy ne szakítsa meg a közvetlen szoptatást. A baba ilyenkor már találkozott a vírussal, akár az anyán, akár más családtagon keresztül és a legnagyobb hasznot a folytatólagos, közvetlen szoptatás nyújtja számára. A szoptatás megszakítása számos kockázattal járhat" - szögezi le a La Leche Liga, az egyik legrégebbi nemzetközi szoptatástámogató szakmai szervezet.

A Magyar Perinatológiai Társaság infografikákon tájékoztatja az érintetteket a tudnivalókról:"Ha egy szoptató anya COVID fertőzésben szenved, nem az anyatejjel, hanem cseppfertőzéssel adhatja át a vírust újszülöttjének. Az édesanya vírusellenes ellenanyagai, amelyek megjelennek az anyatejben, a szoptatás révén védik a babát; a szoptatás előnyei felülmúlják azt a kockázatot, hogy az újszülött a szoptatás közben cseppfertőzéssel fertőződhet a COVID vírussal. Az édesanya igazolt vagy gyanított COVID fertőzése esetén is érdemes szoptatni, akár a szülés előtt, akár utána derül ki a betegség. Ritkán, ha az anya légúti tünetei nagyon súlyosak (súlyos köhögési rohamok), előfordulhat, hogy a szoptatás akadályba ütközik, ilyenkor a lefejt anyatejes táplálás javasolt. Sem elméleti megfontolás, sem gyakorlati megfigyelés nem szól amellett, hogy a szoptatás súlyosbítaná az édesanya, amúgy általában enyhe lefolyású COVID betegségét" - írja a szakmai szervezet.

Az összefoglaló végén számos hivatkozási link is található a WHO, UNICEF és más szakmai szervezetek vonatkozó publikációira.

Román nyelvre az Alapteaza közösség fordította le a WHO vonatkozó ajánlásait:

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS