2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vass Levente: a légszennyezés lehet az oka, hogy Maros megye nem áll jól a járvány miatti elhalálozások tekintetében

Babos Krisztina Babos Krisztina 2020. május 01. 11:26, utolsó frissítés: 14:44

A parlamenti képviselőt kérdeztük arról, hogy erdélyi szinten miért kiemelkedő a Sars-CoV-2-fertőzésben elhunytak száma Maros megyében.


A statisztikákat követve úgy tűnik, hogy a koronavírus-fertőzésben elhunytak számát tekintve Maros megye nem áll jól, az egyébként színvonalas egészségügyi intézményeiről híres megyeközpontja ellenére a megyében eddig 39-an haltak meg Covid-19-ben, csak az elmúlt 24 órában 6-an. Ezzel erdélyi viszonylatban a harmadik helyen áll Hunyad (58) és Arad (56) megye után (országos szinten pedig a hatodik). Mindemellett az újonnan felfedezett esetek száma tekintetében is „élen jár” Maros megye Erdélyben, az alábbi, az Erdélystat által készített ábrán is látszik: viszonylag meredek emelkedési görbét mutatnak a számok.

Maros megyei esetek számának növekedése. Forrás: erdelystat.roMaros megyei esetek számának növekedése. Forrás: erdelystat.ro


Vass Levente Maros megyei parlamenti képviselő, orvos, a képviselőház egészségügyi bizottságának titkára a Transindex érdeklődésére kifejtette: „országosan a megbetegedettek 44%-át öt megyéből tartják nyilván, a halálesetek 48%-a pedig hasonlóképpen öt megyéből származik, és ezek között nincs ott Maros megye”. Hozzátette: leggyakrabban a 40-49 éves nők betegednek meg, a legnagyobb halálozási arány pedig a 70 feletti férfiak soraiban figyelhető meg Románia szinten.

Az adatok folyamatosan frissülnek, ezt térképünkön is követhetik:

Koronavírus megbetegedések
Infogram


A képviselő elmondta: Maros megye jelentős orvosi egyetemi központ, az 500.000 lakosával közepes méretű romániai megyének számít, és részben hagyományos egészségügyi ellátója a mára már vesztegzár alatt levő Suceava megyének is. „A bő 400 esetére számított 8,3% halálozási arányával (a legfrissebb adatok szerint az arány már 8,98% - a szerk. megj.) a marosvásárhelyi mintegy 25 különálló kórházi épületével és a még rendelkezésre álló kórházi intenzív ágyas kapacitásával biztonságos megyének számít járványügyi szempontból.

Maros megye lakosságának fele, és itt a megyeszékhely is beleszámítandó, magasabb mortalitási kockázati tényezővel rendelkezik a súlyosabb esetek tekintetében, amelynek oka a helyi gazdasági tevékenységekben, illetve az ebből származó légszennyezésben keresendő” – vélekedett Vass Levente.

Bár a képviselő válaszában erre nem tért ki és további pontosítást sem kívánt nyújtani, feltételezhető, hogy a Marosvásárhely közvetlen közelében fekvő Azomureș műtrágyagyárra, illetve az általa kibocsátott káros anyagokra célozhatott. A vásárhelyiek által csak „kombinátnak” nevezett vegyi üzem füstje, illetve a légszennyezés miatt kialakult légúti megbetegedések miatt rengetegszer tiltakoztak már a környék lakói, mindeddig eredmény nélkül.

Az erdelystat.ro ábrája is azt mutatja, hogy Erdélyben Maros megye a harmadik helyen áll a koronavírus-fertőzésben elhunytak számát tekintve, de az adatok nagyon hasonlóak a Temes megyeivel (3. és 4. görbe)Az erdelystat.ro ábrája is azt mutatja, hogy Erdélyben Maros megye a harmadik helyen áll a koronavírus-fertőzésben elhunytak számát tekintve, de az adatok nagyon hasonlóak a Temes megyeivel (3. és 4. görbe)


Vass Levente kifejtette továbbá: sokan lehetnek, akik tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel vészelték már át a kórt, vagy éppen lakásaikban meghúzódva várják, hogy diagnosztizálás nélkül meggyógyuljanak. Ez utóbbi még valószínűbb azokban a megyékben, ahol csalókán alacsony a diagnosztizáltak száma. Az ország tesztelési kapacitásának április eleji látványos növekedése nem folytatódott tovább a szakemberhiány, fogyóanyag-hiány és a szervezési kapacitás elégtelensége miatt, tette hozzá.

Kérdésünkre, amely a megyei kórházban diagnosztizált fertőzésekre vonatkozott, elmondta: a belgyógyászati osztályos fertőzés nem kimagasló és nem ijesztő járványügyi szempontból Maros megyében. Az ATI-osztályokon levő, lélegeztetett betegek nagyobb része a COVID-19 megbetegedés szempontjából fontos társbetegségekkel rendelkezik, amely hasonló az országos mortalitási adatokhoz, ahol az elhunytak 86%-ának ugyancsak ilyen társbetegségei voltak.

„Nyárádkarácson község egyike a Maros megyei gócpontoknak, melyek nagymértékben hozzájárulnak a statisztikai adatok alakulásához: több mint 80 eset, 10% feletti mortalitással. Az, hogy így alakult, nem a helyi adminisztráció vagy a megyei járványügyi hatóságok hibája, nagyobb részt egy közösség tagjai és azok néhány kontaktja betegedtek meg. Dicséret illeti a község lakosságát a türelemért, szolidaritásért és a döntéshozókat azért, mert a falvak nem kerültek vesztegzár alá, ezzel sem segítve a pánikhangulat kialakulását, amelynek ehhez hasonló hatása lett volna a szomszédos megyeszékhelyre is” – mondta el még érdeklődésünkre a képviselő.

Hozzátette: a községbe vezető három jelentős útvonalon értelemszerűen nagyobb hatósági jelenlét volt és van, de a község területén bárki szabadon mozoghat a kilépési nyilatkozatok kitöltésével.

„A kórházi fertőződések aránya nem kimagasló országos viszonylatban, viszont nem csodálkoznék, ha a szociális intézeteinkben megyeszerte újabb esetek jelennének meg, hiszen arányaiban véve Maros megye országos szinten felülreprezentált ezek számában és kapacitásában, az ezekben dolgozó személyzetszámmal együtt” – vélekedett Vass.

A képviselő ugyanakkor kifejtette reményét arra nézve, hogy a beteg, ám új koronavírussal nem fertőzött páciensekre is nagyobb figyelmet tud majd fordítani az egészségügyi rendszer. „Az orvostársadalom minél hamarabbi alkalmazkodását és bátorságának növekedését fogja eredményezni a gyógyulások számának növekedése, és itt főleg azokra gondolok, akik objektív vagy szubjektív okok miatt bezárták a rendelőintézeteket, és a nem fertőzött betegek ellátása így sajnálatos módon más szakterületeken is szenved.

A hiányos törvénykezés ellenére az ellenőrzéseket próbálják elsősorban telemedicina révén megoldani, melyet ugyancsak intézményes formában, a leletek maguk számára történő lejegyzésével, záradékolással és bevezetésével valósítsanak meg. Ennek is jelentősége lesz a versenyképesség megőrzésében, hiszen sok járóbeteg más megyéből érkezik” – mondta Vass Levente.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS