2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mit írnak a lapok és a véleményvezérek Johannis kijelentéseiről?

szemle 2020. április 30. 18:10, utolsó frissítés: 2020. május 03. 11:55

A nemzetközi sajtó figyelmét nem nagyon érte el Johannis magyarok kapcsán tett nyilatkozata, de Romániában és Magyarországon sokan ugrottak a témára.


A nemzetközi sajtót vizslatva az a leginkább meglepő, hogy nyugaton tulajdonképpen Johannis magyarellenes nyilatkozatai figyelmen kívül maradtak, míg keleten Oroszország egyik vezető lapja (és a Kreml szócsöve), a Rossiiskaia Gazeta gyakorlatilag rövid összefoglalót közölt az autonómia-helyzetről, bemutatja a benyújtott autonómiatervezet lényegét és a román alkotmány álláspontját, miszerint az ország egységes és oszthatatlan. A lap azonban következetesen nem tesz különbséget a székelyek és az erdélyi magyarok között, amikor a számokról beszél: mindenki székely.

Ukrajnában az RBK hírügynökség foglalta össze a helyzetet, igaz, némileg pontatlanul, azt állítva, az alsóház megszavazta Székelyföld autonómiájának törvényét. Ők is tényszerűen mutatják be az eseményeket, de sikerül megkülönböztetni a székelyeket az erdélyi magyarok többi részétől.

Na és mi a helyzet a romániai lapok véleményvezéreivel?

Az Adevărulon több publicisztika is megjelent a témában: Alexandru Manda azt leplezi le, ahogyan tulajdonképpen Johannis hazudott, mikor azt állította, hogy “megszavazták” a törvénytervezetet, illetve, hogy nélküle elfogadta volna a szenátus is. Manda politikai provokációnak tartja Johannis beszédét, amely a Nemzeti Liberális Párt választási kampányába illeszthető, ugyanakkor megjegyzi, államelnök szájából az elmúlt harminc évből még nem hangzottak el ennyire nacionalista frázisok, és különösen aggasztó, hogy ebben a válságos időszakba ez megtörténhet.


Állandó szerzőnk, Demény Péter is írt a legnagyobb román lapba, felróva Johannisnak, hogy a magyar nyelvet degradálóan használja. Egyetlen autonómia sem lehet annyira izoláló, mint az az identitárius izoláltság, amely az elnököt jellemzi, és amely szerint minden romániai lakos román etnikumú, és könnyes szemmel hallgatja a hazafias dalokat. Demény elmagyarázza, hogy az autonómia nem hazaárulás, és hogy Románia lakossága sokféle identitásból áll, amelyeket szerinte jó lenne elfogadni.

Teljesen másféle állásponton van a lap másik publicistája, Horia Blidaru, aki A magyar revizionizmus megnyitotta a Trianon Frontot című írásában felemlegeti a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter agresszív hangvételét Marius Lazurca nagykövet ellen. Majd arról beszél hogyan terjeszkedik a magyar kormány Erdélyben a pénzügyi támogatások révén, hogyan küldött nagyobb segélyt Moldovába, mint a román állam és hogyan folytat a szerző szerint agresszív erőpolitikát. A szöveg megemlíti, hogy a revizionizmus ismét ébredőben van Magyarországon, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Budapesten felállítandó Trianon-emlékmű, és hogy a magyar kormány a nemzeti összetartozás évének minősítette 2020-at.

A G4 Mediában Cristian Pantazi írt objektív elemzést arról, hogy melyek lehetnek az okai Johannis kirohanásának. A szerző szerint az elnök bolhából elefántot csinált, amikor felnagyította a képviselőház nemtörődömségét, és minden erejével azon volt, hogy egy párhuzamos valóság narratíváját erőltesse rá a lakosságra.

Az elnök felmelegítette a nacionalizmus témáját. Ezt az elmúlt években minden párt használta, de Johannis eddig ódzkodott tőle, és ebben igaza volt, hiszen a nacionalizmusnak a világ ezen részén sok áldozata volt” - írja. Pantazi szerint Johannisék frusztráltak, amiért sok sérelem érte őket az RMDSZ PSD-vel közös politikája, valamint a magyar kormány politikája miatt, amivel átveszi a kezdeményezést Erdély magyarok lakta régióiban. Pantazi szerint viszont erre nem ez kellene legyen a válasz, hanem az, hogy az állam végre stratégiát talál ki a magyar kisebbségek számára, ahelyett, hogy továbbra is látványosan hanyagolja őket.

"Aggódik a kormány a magyarok lakta régiókban a magyar kormány befolyása miatt? Miért nem fektet be masszívan abba a régióba, ahogyan lapunk már évek óta szorgalmazza?" - teszi fel a kérdést. A szerző egy másik lehetséges magyarázata Johannis szerdai viselkedésére, hogy évek óta azzal vádolja a PSD, hogy nem elég román, és így kívánta megmutatni, hogy márpedig az.

Ovidiu Nahoi, az RFI publicistája Johannis nyilatkozatának európai dimenzióit firtatja. “Egyáltalán nem megszokott, hogy egy európai uniós és NATO-tagállam vezetője direkt módon és név szerint ilyesmivel vádolja meg egy szomszéd ország miniszterelnökét” - írja. A szerző megjegyzi, hogy az Unióhoz tartozni azt is jelenti, hogy a tagállamok nem támasztanak területi igényt a másik felé. Nahoi szerint egyáltalán nem jó ómen Európában ilyesmiről beszélni, és nem jó az időpont sem, amit Johannis választott, ugyanis Magyarország ez elmúlt időszakban feszültté változtatta a régiós viszonyokat, és néhány magyarországi vezető Trianon 100 éves végfordulójához közeledve “erkölcsi és anyagi kártérítést kezdett követelni az elveszített területekért.”

Az Evenimentul Zilei nem foglalkozott Johannis esetleges magyarellenes kijelentéseivel, sokkal inkább arról írtak elemzést, hogy hogyan destabilizálta az ügy a PSD-t, ugyanis a nemrég pozíciót veszített tagok (Dăncilă, Teodorovici) lendültek ismét támadásba Ciolacu ellen.

Florin Negruțiu, a Republica egyik véleményvezére szerint Johannis Băsescu nyomdokaiba lépett, és ő is “játékos elnök” lett. Szerinte nem a képzett emberekhez szólt az üzenet, hanem manipulálni akarta a tanulatlan réteget. Ugyanakkor élesen beszólt az RMDSZ-nek is: "Az RMDSZ, ennek a törvénynek a kezdeményezője - hányadjára már? - bebizonyította, hogy semmi köze a mi életünkhöz. Sem a románokéhoz, sem a magyarokéhoz. A járvány idejében, a láthatatlan ellenséggel harcolva, ezek a politikusok azért küzdenek, hogy kétnyelvű felíratok legyenek az intenzív terápiás szobák ajtajain” - írja.


Mi a helyzet Magyarországon?

Az ellenzéki sajtó (Index, 24.hu, 444) igyekeztek pusztán a nyilatkozatokat és a tényeket közölni, a kormányoldal sajtója nagyobb vehemenciával hangsúlyozta ki a Johannis nyilatkozatainak magyarellenességét.

A Magyar Nemzet véleményrovatában Pataky István felrója, hogy Johannis - tudva, hogy úgyis elutasítják - az autonómiatörvényből kovácsolt tőkét, és “rárontott” a magyarokra. Ugyanakkor megjegyzi hogy nemrég még Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke dicsérte Johannist, miközben Orbán Viktorral folyamatosan hadban áll.

Az Azonnalin egyrészt megjelent egy interjú Claudiu D. Tufișsal, a Bukaresti Egyetem politológiát tanító profoszorrával, aki meglepetésnek tálalta, hogy Johannis reagált ebben a témában, és elmondta, hogy sokan ezt a választási kampány kontextusában értelmezik. Tufiș szerint “voltak bár reakciók az autonómiatörvényre, de közel sem olyan hangosak, mint a múltban, ahogyan a mérsékelt álláspont is gyakoribb volt”, ugyanakkor nem gondolja, hogy ez komolyan befolyásolná a magyar-román kapcsolatokat.

Az Azonnalin egy publicisztika is megjelent a témában, Bukovics Martin főszerkesztő tollából, ebben a Szabó Tímeával kapcsolatos magyarországi támadások kontextusában értelmezi Johannis magyarok elleni kifakadását, és arra a következtetésre jut, hogy a két ország vezetői nem állnak a helyzet magaslatán, és ezért kreálnak a közbeszédet befolyásoló más problémákat.

A Mandineren is megjelent egy véleménycikk, ezt Rajcsányi Gellért főszerkesztő jegyzi, Bună Ziua, román mocsár címmel. Rajcsányi szerint Romániával a viszonyt csakis a nyugodt erő felmutatásával lehet folytatni, és folytatni kell “a száz éve meghúzott határok fölötti együttműködés mélyítését”.

Nyitókép: Roman Kraft on Unsplash

JOHANNIS KIROHANÁSA

» Johannis: Hihetetlen! Míg mi a járvány ellen harcolunk, a PSD a magyaroknak akarja adni Erdélyt

» Kelemen Hunor: Johannis a magyarok ellen uszít

» Elutasították Székelyföld autonómiáját a szenátusban!

» Ciolacu: Vadim Tudor él, és ő Románia elnöke!

» A CNCD-hez fordul a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat Johannis kijelentései miatt

» Tamás Gáspár Miklós: Jo napot kivanok, peszede

» T-rex: Kijárási nyilatkozat nélkül mentek visszavenni Erdélyt, meg is kapták érte a bírságot

» Fidesz: Johannis kérjen bocsánatot a magyaroktól!

» A külügyminisztérium szerint Szijjártó félremagyarázza Johannis kijelentéseit

» Vizsgálja a Diszkriminációellenes Tanács Johannis kijelentéseit

» A középkori szász autonómiával érvel Johannis ellen a Székelyföldi Önkormányzati Tanács

» Johannis szerint az autonómiastatútum elsősorban a magyarokra nézve káros

» Orbán Viktor is reagált Klaus Johannis kijelentésére: „most nem javaslom, hogy az elénk dobott kesztyűért lehajoljunk”

» A Magyar Közösség Pártja is tiltakozik Klaus Johannis magyarellenes nyilatkozata miatt

» Johannis: nincs problémám a magyarokkal!

» Megtörtént: Ciolacu bepanaszolta Johannist a diszkriminációellenes tanácsnál

» RMDSZ: a bukovinai zászló loboghat, a székely nem?

» Ágoston Hugó: A gyűlölet körtánca

» Markó Béla: Önfeljelentés

» Az EMNT és az SZNT feljelentette uszításért Iohannist

» Frissítve: Ötezer lejébe került Johannisnak magyarul szidni a PSD-t

» Kelemen Hunor korrektnek tartja a Johannisra kiszabott bírságot, de nem a bírság összege miatt

további közviták »

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS