2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Földegyesítést tenne lehetővé egyházi egyesületek számára egy új törvény

k. á. 2020. május 20. 18:32, utolsó frissítés: 18:40

Minden párt támogatta, csak az USR-nek és RMDSZ-nek nem tetszik. Azon kívül, hogy úgy néz ki, csak az ortodox egyháznak kedvez, sok a gond még vele.


A Mentsétek Meg Romániát (USR) hétfő este bejelentette, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul amiatt a törvény miatt, amely az egyházi egyesületek számára kiváltságokat állapít meg a földek összevonásakor. A projektet valamennyi parlamenti párt támogatta, kivéve az USR-t és az RMDSZ-t.

Az USR úgy véli, ahelyett, hogy támogatnák a gazdálkodókat a föld egyesítésében és a mezőgazdaság fejlesztésében, az állam csak az egyházi földek egyesítésével foglalkozik, ez pedig meglehetősen diszkriminatív.

A törvény értelmében a különböző településekhez tartozó földterületeket, amelyek az egyházokhoz tartoznak, és több, kisebb parcellákra vannak osztva, be lehetne cserélni egy nagyobb, egybefüggő területre.

Másrészt a törvény szerint nem is kellene az árértékbeli különbséget kifizetni, tehát simán elképzelhető, hogy az egyház kap egy értékes, egybefüggő területet valahol, péládul olyat, amely közművesítve van, vagy a település szélén helyezkedik el, és cserébe az állam kap sok, különálló parcellát, valahol kint a mezőben.


Az egyházak akkor is megkaphatják az új területet, amennyiben nincsenek meg a birtokleveleik, és csupán egy igazolással rendelkeznek arra nézve, hogy valóban ők az adott terület tulajdonosai.

Ennek fényében - amennyiben a törvény alkotmányos és Johannis is kihirdeti -, a legrosszabb esetben az Állami Birtokok Ügynöksége gyakorlatilag értékes területeket cserélhet be kevésbé értékesekkel, és jó esetben valóban az egyház a tulajdonos. Az egyházaknak adományozott állami földek amúgy egyáltalán nem ritkák, Liviu Dragnea például nem is olyan rég 65.000 hektár erdőt szeretett volna az ortodox egyház kezére juttatni, de Bukaresttől is ingyen kapták a Nemzet Megváltásának Katedrálisához szükséges területet. Az ortodox egyháznak amúgy legendás mértékű vagyona van, nemcsak több nagy vállalata, hanem több százezer hektárnyi földterülete is.

Sok a probléma, keveseknek jó

Arról, hogy az RMDSZ miért nem tátogatta a kezdeményezést, Ambrus Izabella parlamenti képviselő nyilatkozott a Transindexnek. Szerinte, mivel “pontos határidők is megvannak szabva ezekre a folyamtokra, valószínűleg már pontosan tudják, ki hol fog ilyen telkek birtokába jutni”. A képviselő ugyanakkor elmondta, hogy elsősorban csak az egyházakhoz tartozó mezőgazdasági egyesületek cserélhetik el az Állami Birtokok Ügynökségével (ADS) ezeket, ami más mezőgazdasági egyesülettekkel szemben diszkriminatív.

“Ugyanakkor nemcsak egyházi tulajdonban lévő földterületek képezhetik a csere tárgyát (például a törvény előírja, hogyha az egyházi egyesület birtokolja, akkor is), ez azt jelenti, hogyha a terület tulajdonjoga nincs jogilag tisztázva, akkor utólag jogviták születhetnek” - mondja Ambrus. A képviselő emlékeztet rá, hogy a földterületek cseréje semmiféle utólagos elszámolás nélkül történik (csak a méret szempontjából kell egyforma legyen, érték szempontjából nem), így lehetséges, hogy az állam veszít.

“Az ügynökségnek sok plusz földterülete nincs, mi több, maga a restitúciós folyamat még nem zárult le, számos egyház - így pl. a magyar egyházak - és természetes személy nem kapta vissza ingatlanjai” - érvel Ambrus a törvény ellen, aki azt is elmondta, hogy ezekre a cserékre nem kell jövedelemadót sem fizetni, itt ismét veszít az állam.

A magyar egyházakat különben sem érinti

Ambrus elmondása szerint nincs tudomásuk róla, hogy a romániai magyar egyházak rendelkeznének ilyen területekkel, így az ő földjeik feldaraboltságára nem jelentene megoldást a törvény.

A Transindexnek az Erdélyi Református Egyházkerületből is megerősítették, hogy a törvény olyan eseteket szabályoz, amire ők a saját egyházkerületükben nem ismernek példát. Olyan ugyan van, hogy egy-egy gyülekezetnek van földterülete közbirtokosságban, de ezekre nem vonatkozik a nemrég elfogadott törvénytervezet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS