2021. április 22. csütörtökCsilla, Noémi
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csoma Botond: egy bizalmatlansági indítványt nem lehet csak a magyar-román viszony kontextusában kezelni

k.á. 2020. május 21. 17:19, utolsó frissítés: 17:39

Bár rossz a viszony a PNL-vel, a kérdés ennél bonyolultabb Csoma Botond szerint. De hogyan lehet helyrehozni a rossz viszonyt és számít-e még rosszabbra a trianoni évforduló közeledtével?


Támogatna-e az RMDSZ egy bizalmatlansági indítványt a PNL-kormány ellen?

Nem volt még előzetes tárgyalás sem az RMDSZ-ben arról, hogy támogatnák-e azt a bizalmatlansági indítványt, amit Marcel Ciolacu ideiglenes PSD-elnök lengetett be egy parlamenti vita hevében - mondta el Csoma Botond azon a sajtótájékoztatón, amelyet az RMDSZ Kolozs megyei szervezete tartott csütörtökön a nemrég átadott új tóközi parkban.

Csoma elmondta, hogy annak ellenére, hogy feszült jelenleg a viszony a Nemzeti Liberális Párt, az elnök és az RMDSZ között, egyelőre talán az az álláspont, hogy főleg a készenléti állapot alatt hagyni kell a kormányt dolgozni. “Jó lenne, ha gyakrabban konzultálnának a parlamenttel, de szerintem a mostani állapotban semmiképpen nem indokolt megbuktatni őket” - mondta el a képviselő. Hozzátette, hogy amennyiben viszont azt látják, hogy a kormány botladozik és nem hoz határozott intézkedéseket, úgy el fognak gondolkodni a kérdésen.

“Egy bizalmatlansági indítvány kapcsán nem lehet csak a román-magyar viszonyra szorítkozni, nem lehet csak azt figyelembe venni, hogy milyen volt az utóbbi hetekben a viszony” érvelt. “Sok okunk lenne megszavazni, de a kérdés komplexebb” - mondta, hangsúlyozva, hogy ez a saját és nem az RMDSZ álláspontja.


Hogyan enyhíthető a román-magyar feszültség?

A Transindex másik kérdésére, hogy számít-e arra, hogy a trianoni centenárium évfordulója előtt még jobban eszkalálódjon a magyarokkal szembeni gyanakvás, a képviselő azt mondta, most is a párbeszéd a megoldás. "Beszélnünk kell azokkal a román szövetségesekkel, akikkel talán sikerül megszólítani a román közvélemény erre fogékony részét” - mondta. “Remélem a román pártoknak ez a magyarellenes versenyfutása hamarosan véget ér, és nem fog június negyedikéig még inkább fokozódni, vagy nem fog olyan incidens történni, ami évekig visszavetné a román-magyar kapcsolatokat” - tette hozzá.

Egyelőre nem tudhatjuk meg, a SRI mit mondhatott Johannisnak Erdély "eladásáról"

Titkosított formában érkezett meg a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottsághoz a SRI azon tájékoztatása, amelyet azért kért a bizottság a hírszerzéstől, hogy megtudják, létezik-e olyan nemzetbiztonsági veszély, ami alapján Klaus Johannis államfő azzal vádolta meg a PSD-t, hogy Magyarországnak szeretnék átjátszani Erdélyt. Erről Csoma Botond a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság titkári minőségében beszélt.

Korábban megírtuk, hogy a bizottság a SRI illetékeseitől kért írásos magyarázatot Klaus Johannis nyilatkozatára, melyet azután tett, miután a székelyföldi autonómia-statútum hallgatólagosan átment a képviselőházon.

Csoma Botond elmondása szerint a szükségállapot ideje alatt ő kétszer járt Bukarestben, és másodjára sikerült is megtartaniuk a bizottsági ülést. Az ülésen akkor úgy határoztak, hogy be fogják hívni a hírszerzés igazgatóját azt követően, hogy elküldték nekik a szóban forgó tájékoztatót és megtárgyalták azt.

Az RMDSZ-es képviselő elmondta, hogy az írásos tájékoztatás megérkezett, de titkosított formában, és ha teljesen titkosított marad, akkor erről ők nem tudják majd a közvéleményt tájékoztatni, mert az büntetőjogi felelősségre vonással járhat. Elmondása szerint ő még nem látta ezt a tájékoztatást.

„Remélem, hogy nem valami huzavona folyik itt a háttérben, hogy próbálják ezt eltussolni. Ezt a dolgot mindenképpen szükséges lenne tisztázni. Nincsenek nagy ábrándjaim azzal kapcsolatban, hogy a hírszerzés hogy viszonyulhat ehhez a kérdéshez, mivel az egy ismert dolog, hogy a hírszerzés adott esetben az erdélyi magyar közösséget rizikófaktornak tekinti, és a régi beidegződések nem tűntek el teljesen”- mondta az RMDSZ-es képviselő. Elmondása szerint azzal kapcsolatban sincsenek nagy reményei, hogy az ügyet teljesen tisztázni tudják majd.

Csoma Botond közölte, hogy a sajtóban felröppent hírekkel ellentétben ők nem azt kérték a hírszerzéstől, hogy politikai vitákban foglaljanak állást - ami ellentétes a SRI működésével - , hanem azt, hogy adjanak magyarázatot arra vonatkozóan, hogy milyen információk magyarázzák az államfő kijelentéseit.

Mivel telt az elmúlt két hónap a megyei RMDSZ-nél?

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy az RMDSZ Kolozs megyei szervezete számára az elmúlt két hónapban a megye lakóinak a magyar nyelven történő tájékoztatása volt az elsődleges és legfontosabb feladata Az online kommunikációra fektetve a hangsúlyt, különböző tájékoztató videók és infografikák segítették a lakosok pontos és folyamatos tájékoztatását.

„Szükségesnek tartottuk egy online jogi tanácsadás elindítását, mivel nagyon sokan kerestek meg személyesen vagy online bizonyos jogi kérdésekkel. Az online mellett az önkormányzatainknak magyar nyelvű tájékoztató anyagokat osztottunk ki” – ismertette a Kolozs megyei RMDSZ elnöke. Azt is elmondta, folyamatosan tartották a kapcsolatot az önkormányzati vezetőkkel, akikkel az esetlegesen felmerülő kérdések mellett a helyi biztonsági intézkedéseket is megbeszélték. „Köszönöm a polgármestereknek, alpolgármestereknek és tanácsosoknak, hogy odafigyelek és minden szükséges intézkedést megtettek, azért, hogy a községek lakói biztonságba legyenek és a vírus terjedését megakadályozzák” – emelte ki Csoma.

Lesz a folytatása a szomszédok megsegítésének?

A szomszédok.ro platformot március 23-án indították el, amely a kolozsvári és környékbeli idősek megsegítésére szolgál a koronavírus-járvány ideje alatt.

„Az elmúlt két hónapban, a sürgősségi állapot ideje alatt bebizonyosodott, hogy Kolozsváron számíthatnak egymásra a magyar közösség tagjai. Közel 200 segítségre szorulónak segítettünk közösen, a több mint 160 segítővel” – mondta el Talpas Botond, a platform ötletgazdája, az MKT elnöke.

Hozzátette: hétfőtől készenléti állapot van az országban, így a lakhely-elhagyásra vonatkozó korlátozásokat a településeken belül feloldották. Az időseknek is szabad a kijárás a nap bármelyik órájában. „A járványnak azonban egyáltalán nincs vége. A következő hetekben még fontosabb, hogy vigyázzunk az időseinkre. Éppen ezért arra kértük, a segítőket, hogy folytassák a szomszédolást. Újfent köszönjük az eddigi hozzájárulását mindenkinek!” – emelte ki Talpas.

A Transindex kérdésére ugyanakkor elmondta, hogy hosszútávon is megmaradhat a kapcsolat az önkéntesek és az általuk elvállalt személyek között. “Sok olyan eset volt, hogy emberek ideköltöztek Kolozsvárra, de nem alakult ki egy kapcsolat köztük és magyar szomszédaik között. Szerintem most kialakulhat egy jó viszony. Az biztos, hogy a megyei RMDSZ részéről van egy olyan indíttatás, hogy erre a közösségformálásra, az otthonosság érzésének megteremtésére időről időre még ráerősítsünk” - mondta.

Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke az online kommunikáció által elért eredményeket ismertette a sajtó képviselőivel. Az online jogi tanácsadás alkalmával 17 videóban, 51 kérdésre válaszolt Tasnádi Szilárd ügyvéd, amellyel közel 121 ezer felhasználót értek el. Csoma Botond képviselőnek 14 tájékoztató videója volt, amelyekkel videónként közel 15 ezer emberhez jutott el. Dr. László Attila szenátor, az RMDSZ egyik szakpolitikusa, az elmúlt hónapokban több bejegyzésben is osztott meg szakvéleményt és hasznos tanácsokat a fertőzés megelőzésével kapcsolatosan. Dr. Rácz Béla Gergely kolozsvári városi tanácsosjelölt a vállalkozókat érintő intézkedéseket mutatta be videóbejegyzések formájában.

Nyitókép: Antal Géza, Csoma Botond és Talpas Botond. fotó: Kulcsár Árpád/Transindex.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS