2022. szeptember 25. vasárnapEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

"Ne legyen az ember kiszolgáltatva, ez a legfontosabb" - kismamák és a kötelező (?) koronavírusteszt

B. D. T. B. D. T. 2020. június 02. 15:07, utolsó frissítés: 15:07

Jó, ha minél több személyt letesztelnek: a tesztelés kiterjesztése segíthet a járvány elleni küzdelemben. De nem mindegy, kiket, hogyan, hol, mikor.


Szülés előtt az embernek egész listája van arról, hogy a nagy napig (legalábbis egy megközelítő dátumig, mert azt pontosan megjósolni nem lehet - az ember épp egy könyv utolsó fejezetét szerkeszti, kiszámolja, hogy nah, még van 3 hetem szülésig, aztán éjjel elfolyik a magzatvíz... - szerk. megj.) mit kell elvégeznie, előkészítenie, letudnia. Az utolsó napoknak pedig jó esetben a testi-lelki felkészülésről kellene szólniuk, egyfajta ráhangolódás kellene történjen. Persze, ez világjárvány esetében kissé nehezebb ügy, és nemcsak a nagyobb fokú elszigetelődés miatt.

Van Romániában egy megye, ahol kötelező Covid-19-szűrésnek vetik alá a leendő anyákat. (Amikor épp babaruhákat vasalsz, egyszer csak jön egy Hazmat-suit-os űrhajós és felnyúl az orrodba? Amikor a kórházi csomagot előkészíted, a kötelező géz-vatta-Betadin-mellpumpa stb. kombó mellé még bekerül a teszteredmény is?...)

Még április elején történt, hogy a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház illetékesei bejelentették, Kovászna megyében minden, 38. hetes terhes nőt letesztelnek, és amennyiben a koronavírus-teszt pozitív, a szentgyörgyi kórházban kell szülniük, ha pedig negatív, a kézdivásárhelyi városi kórházba kerülnek. A döntést a covasnamedia.ro szerint a megyei Közegészségügyi Igazgatóság és a kórházak igazgatói hozták, ám utalás van arra, hogy ez egy országos szintű (feltehetően online megszervezett) egyeztetés keretében történt.

Mi a baj azzal, ha minél több személyt letesztelnek?


Természetesen semmi: sokan hívták már fel arra a figyelmet, hogy a tesztelés nagyon nagy mértékű kiterjesztése segíthet a járvány elleni küzdelemben. Bár valószínűleg indokolt(abb) lenne teljes körű tesztelést végezni mondjuk egy olyan megyében, amely Romániában az élen jár a fertőzöttek számát tekintve - mint tudjuk, Kovászna megyében mindeddig összesen 229 esetet regisztráltak, és a tesztelési arány viszont az országos átlag fölött van.

Mégis, hasonló intézkedésre más megyében nem tudunk példát. Mindössze az egészségügyi minisztérium egy április 16-i közleményében van szó arról, hogy az állapotos nők bizonyos csoportjaira is ki kell terjeszteni a koronavírus-tesztelést, de itt is világosan úgy fogalmaznak: abban az esetben kell a várandóst letesztelni, ha az illető lakóhelyi karanténban van, vagy ha közvetlen kapcsolatba került bizonyítottan koronavírusos fertőzöttel.

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság egy április 14-i átiratban szólította fel a családorvosokat, hogy az összes, hozzájuk tartozó, a terhessége 38. hetébe lépő várandósról heti rendszerességgel tegyenek jelentést - névvel, személyi számmal, lakcímmel, telefonszámmal -, hogy az igazgatóság személyzete be tudja tesztelésre programálni és telefonon értesíteni az érintetteket. Korábbi médiajelentésekből az is kiderül, a DSP a polgármesteri hivatalok szociális munkásainak segítségét is igénybe veszi a terhes nők feltérképezése céljából a megyében.

Dr. Turóczi Ildikó, jelenleg itthon dolgozó, szabadpraxissal rendelkező orvos több nyilvános Facebook-bejegyzésben tematizálta a Kovászna megyei rendeletet, és kérdéseket vetett föl annak szükségességéről. Elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy egy sokféle szempontból - nemcsak fizikailag, hanem pszichésen is - vulnerábilisnak tekinthető csoportról, a szülés előtt álló anyákról van szó, akiknek a tesztelésénél, ha már egy ilyen döntést hoznak az illetékes hatóságok, elengedhetetlen lenne betartani legalább a biztonságos mintavétel szabályait.Ugyanakkor az Afrikában önkénteskedett, nemzetközi tapasztalattal rendelkező orvos szerint a vonatkozó Kovászna megyei rendelet "nem veszi figyelembe a WHO azon érvényben levő járványtani kritériumait, miszerint a PCR-RT tesztelésnek akkor van diagnosztikai szerepe, ha 1. klinikai kontextusban értelmezzük, vagy ha 2. epidemiológiai kontextusban értelmezzük, tehát bárminemű, az új koronavírusnak tulajdonítható, gyanítható tünet jelenlétében, vagy ha a várandós ilyen tüneteket mutató személlyel volt bárminemű kontaktusban, esetleg, ha magas fertőzési rátát mutató helyen volt". (Egyébként ugyanezt ajánlja az Egészségügyi Minisztérium Orvosi Mikrobiológiai Bizottsága és a Romániai Orvosok Kollégiumának Orvosi Mikrobiológiai Bizottsága is - mutatott rá Turóczi Ildikó. Tehát a hazai ajánlások összecsengenek e tekintetben a nemzetköziekkel.)

Ehhez képest Kovászna megyében kicsit másképp zajlik a dolog. Az orvos szerint ezáltal a várandósokat fölösleges és nem rizikómentes procedúrának teszik ki; figyelmen kívül hagyják a tesztelés során felmerülő esetleges hibalehetőségeket is. Ugyanis megtörténhet, hogy hamis/téves pozitív eredmény születik, aminek következményeként az anyát kötelezően elkülönítik egy Covid-intézményben, "tünetmentesen és epidemiológiai kontextus nélkül, távol a családtól, egy esetleges fertőzésnek kitéve, távol attól az orvostól, aki addig a várandósság folyamatát követte" - írja Turóczi Ildikó.

"Mindebből következtetve, azt a várandóst, aki mindeddig szigorúan és fegyelmezetten betartotta az eddig érvényben levő megszigorításokat, ezáltal hónapokon át kivédve a fertőződés lehetőségét (és miért ne tette volna, mikor ez elsődlegesen az ő és születendő gyereke érdeke), kizárható-e annak a lehetősége, hogy egy esetleges hamis pozitív teszt miatt most kitesszük épp annak a rizikónak, amitől eddig tulajdonképpen megvédte magát?" - teszi fel a kérdést.

Az orvos több várandós érintett történetét is megosztotta. Egyikük neve elhallgatását kérve a Transindexnek is elmondta, hogyan történt az ő esetében az otthoni mintavétel. "Megelőzésképpen végzik a tesztelést, nekem így mondta a háziorvos, aki előre értesített arról, hogy le fognak tesztelni" - mondta X., akit a DSP-től fel is hívtak, hogy egy megjelölt napon legyen otthon, mert jönnek tesztelni, aznap viszont épp ellenőrző vizsgálaton volt, így nem történt meg a mintavétel. Rá három napra egy délután viszont váratlanul telefonon hívták, hogy a sepsiszentgyörgyi mentőszolgálattól itt vannak a ház előtt, és el akarják végezni a tesztet. Mikor rákérdezett, megerősítették, hogy igen, a DSP küldte őket, de semmilyen igazolványt nem mutattak fel, és be sem mutatkoztak.

"Bejött az asszisztens, maszkban, mentőasszisztens egyenruhában, és kesztyű volt rajta, amit nem előttem húzott fel. Egyszerű kinti cipőt viselt, és feltehetően így ment házról házra egész nap, ebben az öltözetben. Onnan feltételezem, hogy egész nap, mivel reggel indulhattak, és délutánra értek hozzám. Meg amikor felhívott a ház elől, azt mondta, nem akar bejönni a lakásba. Ott az ajtó között szeretett volna letesztelni, mindenféle tájékoztatás, bemutatkozás nélkül. Én végül behívtam, mert nem akartam, hogy a lépcsőházban kerüljön sor a műveletre" - mesélte X.

Semmiféle adatot nem kértek tőle, nem kellett semmit aláírnia; mint mondta, az azonosítása az alapján történt, hogy a telefonban megkérdezték a nevét, hogy ő-e az.

A tájékoztatás annyi volt, hogy elmondták neki, amit már a családorvostól is tudott, hogy osztályozva vannak a kórházak, és eredmény függvényében lesznek beutalva oda a kismamák. Azt nem közölték, milyen típusú tesztet végeznek el rajta. Rá két napra kapott eredményt, ugyancsak telefonon.

Ugyanakkor napokkal később ismét felhívták a közegészségügytől, azzal, hogy esedékes a letesztelése - mint kiderült, valahol hiba csúszhatott a rendszerbe, mert nem tudták, hogy ő már le volt tesztelve.

Az eredményét elküldték emailben, de csak miután kérte. Fogalma sincs arról, hogy kellene-e ezt a papírt vinnie, amikor szülni megy...

"Nem a teszteléssel van bajom - hanem azzal a móddal, ahogyan történik. Véleményt sem akarok mondani, nem vagyok sem orvos, sem járványszakértő. Nem akarok senkivel sem személyeskedni, és csak a tényeket akarom közölni. Azt szeretném, hogy várandósokat - és nem csak várandósokat - ne tegyenek ki ennek, mert ez a stressz nem hiányzik, a szakszerűtlen mintavétel, meg az, hogy az ember nem kap tájékoztatást... ne legyen az ember kiszolgáltatva, ez a legfontosabb."

X. tud olyan esetekről, akiket szintén felhívtak, hogy fogják őket tesztelni, de mire ez ténylegesen bekövetkezett volna, már szültek. Tehát eléggé ad hoc módon zajlott a rendelet alkalmazása. X. és a többi érintett is csak azt szeretné, ha másoknak a továbbiakban ne kelljen ugyanezen keresztülmenniük.

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatósághoz elküldött közérdekű adatigénylésünkben arra voltunk kíváncsiak, eddig hány terhes nőt teszteltek le kötelező módon, és milyen eredménnyel; ki végezi a mintavételt/tesztelést; pontosan milyen tesztet végeznek; mi a vonatkozó protokoll, azaz a DSP/kórházak/laboratóriumok munkatársai milyen biztonsági instrukciókat követnek a mintavétel során a várandós nők lakhelyén; hogyan tájékoztatják a várandósokat az egész folyamatról és a mintavétel utáni lépésekről, teendőkről (pl. az anyák hogy bizonyítják, hogy már le voltak tesztelve? Létezik-e egy olyan adatbázis, amelyben a teszteredményeket tárolják, és amelyet a szülészeten befektetéskor ellenőriznek?); mivel indokolják az összes terhes nő letesztelését - mert ha az indok a szülészetek biztonságosabbá tétele, akkor a mintavétel miért nem történik professzionálisan, a terhes nők biztonságának szavatolásával?

Abban a kontextusban, hogy Kovászna megyében országos viszonylatban nincs sok fertőzött, és nincs tudomás arról, hogy más megyékben minden terhes nőt leteszteljenek, miért tartották szükségesnek ezt az intézkedést? Köze van-e ennek a döntésnek ahhoz, hogy áprilisban a Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban több egészségügyi dolgozó is megfertőződött, és egy időre karanténba kellett helyezni a nőgyógyászati, neonatológiai és szülészeti szekciókat? Amint választ kapunk a megkeresésre, a témára még visszatérünk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS