2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Aktuális ma újranézni a Trianon szindróma dokumentumfilm-sorozatot

szerk. 2020. június 04. 14:10, utolsó frissítés: 14:10

Az ötrészes ismeretterjesztő filmsorozat rendezője Szakály István, szakmai referense és moderátora Ablonczy Balázs történész. Az Adatbankban román felirattal nézhető meg.


A történész szakma által is elismert dokumentumfilm-sorozatot 2011-ben tettük közzé az Adatbankban és egyúttal románul is feliratoztuk. A Trianon szindróma rendezője Szakály István, szakmai referense és moderátora Ablonczy Balázs történész volt, akivel itt beszélgettünk róla.

1920. június 4-én Párizsban, a versailles-i kastély parkjában álló Nagy-Trianon palota dísztermében írta alá a magyar kormányküldöttség az első világháborút lezáró, és egyben a történelmi Magyarország megszűnését is jelentő békeszerződést. Az ország területe 283 ezer helyett 93 ezer négyzetkilométerre, lakosainak száma pedig 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mi vezetett, mi vezethetett el idáig? Mi lehetett, mi volt az a “bűn”, amelyre ilyen súlyos “büntetés” volt a válasz? - ezt a kérdést járja körül szakértők segítségével az ismeretterjesztő filmsorozat.

Az öt, egyenként 20 perces részből álló Trianon szindróma c. dokumentumfilm sorozat 2006-ben készült a Magyar Televízió és a Master Pro Kft. együttműködésében. Rendezője Szakály István, operatőr: Varró Gábor, szerkesztő: Szakály István, főszerkesztő: Sipos Pál.

A filmben megszólaló történészek:


Catherine Horel – Franciaország, Eva Irmanová – Csehország, Francois Boulet – Franciaország, Hornyák Árpád, Horst Haselsteiner – Ausztria, John C. Swanson – USA, Margaret MacMillan - Kanada, Ormos Mária, Paul Gradvohl – Franciaország, Peter Haslinger – Németország, Romsics Ignác, Szarka László, Traian Sandu – Franciaország és Zeidler Miklós .

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS