2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Nem lesz jobb idén az átmenési arány, mint az előző években, ez már borítékolható”

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. június 05. 16:19, utolsó frissítés: 16:45

A héten elindult iskolai felkészítőkkel próbálnak segíteni a vizsgázó diákoknak, de a tételek összeállításán is sok múlik majd. Iskolaigazgatókat és diákokat kérdeztünk a jelenlegi helyzetről.


Megoszlik a vélemény a végzős diákok felkészítőjének módjáról és a közelgő vizsgák sikeressége is sokak szerint bizonytalan, de a koronavírus miatti online oktatás azoknak a felkészülését nehezítette meg leginkább a végzős diákok közül, akik amúgy is nehezebb helyzetben voltak.

A nyolcadikos és tizenkettedikes tanulók egy része a héten visszatért az iskolapadba a június 2-a és 12-e közötti, a képesség illetve az érettségi vizsgákra való felkészítőkre. A felkészítők opcionálisak, viszont mivel az online oktatás hatékonysága egyelőre megkérdőjelezett, olyanok is voltak, akik kimaradtak a közoktatásból, és a diákoknak is szüksége van arra, hogy az új iskolai körülményeket megtapasztalják – sokak számára kulcsfontosságú lehet, hogy élnek-e ennek a lehetőségével.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy az iskolák biztosítják-e a tanügyminiszter és egészségügyi miniszter által előírt óvintézkedéseket? Hogyan vélekednek az oktatási rendszer legfontosabb szereplői, a diákok a felkészítőkről? És mit jósolnak a pedagógusok az idei vizsgák eredményeiről?

A felkészítő órák nem feledtetik a csonka iskolai évet és a búcsúzás hiányát


A diákok, bár tudják, hogy szükséges az előírások betartása, de fájlalják a helyzetet, hisz nem így képzelték el az utolsó évüket iskolájukban, osztálytársaikkal – derül ki a megkérdezett diákok vallomásából.

A beszámolóikból kitűnik, az iskolákban betartják a szabályokat, de ez valójában kellemetlenül érinti a diákokat. A többórás maszkviselés és távolságtartás zavaró, és többen az ölelést is hiányolták, amivel olyan érzéseket tudnak kifejezni, amelyek szavakkal leírhatatlanok. De eleve a helyzet is szokatlan számukra, hisz amikor csoportonként bevonulnak az udvarra, a földre rajzolt X-ekhez kellett állniuk a távolságtartás érdekében. Az épületben egyenként léphetnek csak be, miután megmérték a lázukat, használták a fertőtlenítő szőnyeget/letakarították a cipőjüket, lefertőtlenítették a kezüket és felhelyezték a maszkot. Bent szalagok és nyilak jelölik és egyszerre korlátozzák mozgásterüket az osztálytermek felé. A sok-sok szabály az egészségük megőrzését szolgálja, de kevés lehetőséget hagy a valódi búcsúzásra.

Mindezek ellenére azonban a diákok pozitívan látják a helyzetüket és hasznosnak tartják az intenzív felkészítő órákat, ami pár nap alatt már sok tananyaggal kapcsolatos kérdést segített megválaszolni számukra. A szüneteket pedig igyekeznek kihasználni, így azok jó hangulatban telnek, még ha közben egymás arcát nem is látják. Ezek a pillanatok kicsit visszaadják az iskolai élet hangulatát.

MAKOSZMAKOSZ


A Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (MAKOSZ) tagjai arról értesültek a végzős diákok részéről, hogy a tanintézmények felkészülten várták a diákok érkezését, betartják a kötelező óvintézkedéseket, sőt vannak olyan intézmények, akik extra intézkedéseket is tesznek a végzős diákok biztonsága érdekében. Domokos Ferenc, a MAKOSZ elnöke kiemelte, arra is van példa, hogy egyes intézményekben a végzős diákok javarészt online felkészítőkön vesznek részt. Ezekben az intézményekben ugyanis csak a diákok 5 százaléka jelentkezett az iskolateremben történő felkészítőkre.

Ennek okát Domokos Ferenc abban látja, hogy a szülők még mindig féltik a diákok egészségét és ha nem muszáj, nem tennék ki gyermekeiket (nemcsak a koronavírus, hanem akármilyen más) megbetegedésnek a képességvizsga és az érettségi előtt, illetve a diákok egy része már berendezkedett az otthoni felkészülésre. Mint megtudtuk, országos viszonylatban szerda estig eddig harminc diákot kellett hazaküldenie a pedagógusoknak a felkészítőről, mert a testhőmérsékletük meghaladta az előírt 37,3 Celsius-fokot.

Az egyik ilyen magyar iskola, ahol a diákok nagy számban választották inkább az online felkészítőt június 2-12. között is, a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum. Az iskola igazgatója, Timár Ágnes megkeresésünkre elmondta, előzőleg kikérték a diákok véleményét arról, szeretnének-e részt venni az iskolai felkészítőn, de csak 12 nyolcadik osztályos és egyetlen tizenkettedikes diák jelezte, hogy élne ezzel a lehetőséggel.

Az igazgató szerint azok, akik nem jöttek be, valószínűleg úgy érzik, boldogulnak az online órák által is. Akik pedig bejárnak az alacsony részvétel ellenére is, azok aktívan kérdeznek és elégedettek a válaszokkal. Az egyetlen 12-es diákról, aki igénybe vette a lehetőséget, elmondta, ő azért választotta, hogy egyedül is bejár, mert úgy érezte, az online órák alatt nem tud megfelelőképpen odafigyelni.

Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár Forrás: Az iskola hivatalos Facebook oldala Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár Forrás: Az iskola hivatalos Facebook oldala


Kérdésünkre, hogy az iskola szorgalmazta-e, hogy a diákok inkább az online felkészítőn vegyenek részt, az igazgató kifejtette, a Báthory István Elméleti Líceum pedagógusai közül sokan egészségügyi okokra hivatkozva nem tudták volna megtartani az órákat, mert vagy ők vagy valamelyik családtagjuk volt beteg, ami egészségügyi kockázattal jár. Sok tanár jelezte a diákok felé, hogy ők csak online tartanának órát, így már eleve leszűkült a lehetőség a diákok számára. Timár Ágnes ehhez hozzátette, hogy ezen kívül sok szülő volt azon az állásponton, hogy nem szeretné kockáztatni, hogy gyermeke 2-3 hónapnyi karantén után kijöjjön a lakásból és a éppen vizsga előtt lebetegedjen.

A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceumban pont fordítva történt. Ott az online felkészítőkre jelentkező diákok száma alacsony, mivel az iskola diákjainak 90 százaléka bejár az iskolába. Tamás Zsolt igazgató arról számolt be, hogy eleinte nagy problémát jelentett és várakozással járt számukra a költségvetési támogatás körüli bizonytalanság, nem tudták ugyanis, hogy honnan kapják majd meg a minisztérium által előírt vegyszerek, kitűzők, hőmérők, táblák, maszkok, fertőtlenítőszer-adagolók árát, amit ezért a saját költségvetésükből pótoltak. Amire ezeket beszerezték, az utolsó pillanatban megérkeztek a tanfelügyelőségtől, az önkormányzattól, az RMDSZ-től és a magyar kormánytól is az adományok. Egy héttel a diákok érkezése előtt így könnyedén biztosítani tudták az előírások betartását.

Az igazgató kiemelte, fontos, hogy a diákok ezalatt az időszak alatt bejárjanak a felkészítő órákra, mert vissza kell szokniuk az iskolai környezetbe és meg kell tapasztalniuk az új körülményeket, hogy később csak a vizsgáikra kelljen koncentrálniuk. Ezen kívül pedig a pedagógusok élőben könnyebben fel tudják mérni a diákok felkészültségét, hisz bár az online órák során is kaptak visszajelzéseket, de a tanár nem tudhatta biztosra azt, hogy mindenkinek hatékonyan átadta-e a leckét, ami élőben jobban felmérhető.

„Most, hogy bejárnak, már látszanak ezek a problémák és remélem, hogy a minimális simításokat a héten és a jövőhét során meg lehet ejteni. De ettől eltekintve nagyon érződik az, hogy a diákok sem voltak felkészülve arra, hogy önálló, felelős döntéseket hozva rendszeresen tanuljanak a két hónap alatt, amikor nem jártak iskolába. Ez nem az ők hibájuk! Szerintem mindenki, aki egy napi rutin szerint végzi a dolgát, amikor ez megszűnik, akkor nyilvánvaló, hogy nehezebben tudja saját magának hatékonyan beosztani az időt” – mutatott rá Tamás Zsolt.

Mivel az eredetileg tervezett tananyag egy részét nem tudták leadni a diákoknak, így a vizsgán sem kérik majd számon a második félévi leckéket, de a hirtelen jött online oktatás hatékonysága egyelőre megkérdőjelezhető, ezért az igazgatót arról is kérdeztük, hogy mit gondol, könnyebb, vagy nehezebb lesz ilyen körülmények között a diákok számára a vizsga? Mint elmondta, szerinte csak akkor lesz könnyebb, esetleg megfelelő a vizsga, ha a tételkészítők odafigyelnek a körülményekre és ennek figyelembevételével állítják össze a tételsort, mert ez egy nagy kiesést jelentett a diákok számára az elmaradt tananyagokon túl is.

Az igazgató azzal példázott, hogy sok helyen a tavalyi évek tananyagát a második félévben ismételték volna, ennek a hatékonysága azonban az online térben csökkent. „Ha kevesebb anyagból is kell vizsgázniuk, nem lesz könnyebb dolguk, mint a korábbi évfolyamok végzőseinek” – szögezte le.

Ferencz-Salamon Alpár, RMPSZFerencz-Salamon Alpár, RMPSZ


Milyen lesz az átmenési arány?

Bár a magyar tanintézményekben mindenhol megszervezték a tanügyminisztérium és egészségügyi minisztérium által előírtak alapján, azonban a járvány intenzitása befolyásolta azt, hogy a diákok inkább online vagy iskolába bejárva vállalták a felkészítő órákon való részvételt – tudtuk meg Ferencz-Salamon Alpár, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) szakmai alelnökétől, aki egyben a csíkszeredai József Attila Általános Iskola igazgatója is.

Az RMPSZ alelnök szerint ez egy nehéz helyzet és eddig teljesen ismeretlen, ami bizonytalanságot okoz mind a diákok, mind a pedagógusok körében. Adott helyzetben és bizonyos mértékben ugyanis megkérdőjelezhető az online oktatás hatékonysága és máig kérdéses, hogy felér-e a tantermi órákkal vagy sem. A választ pedig a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek vizsgaeredménye fogja majd megadni.

„Nem lesz jobb az átmenési arány, mint az előző években, ez már borítékolható, és ez a minimum, amit én személyesen ki merek jelenteni” – mutatott rá Ferencz-Salamon. Kijelentését azzal indokolta, hogy a magyar diákok egy jelentős része kimaradt vagy csak akadozva tudott bekapcsolódni az online oktatásba. Közöttük pedig vannak nyolcadikos és a tizenkettedikes diákok is, akik lehetőség hiányában kevesebb eséllyel néznek szembe a megmérettetéssel. Ilyen körülmények között pedig szerinte valószínűsíthető, hogy lesz egy olyan kategória, aki normál körülmények között átmenő jegyet érhetett volna el, de a kialakult helyzet miatt elveszítette ennek a lehetőségét.

Az online oktatás ugyanis esélyegyenlőtlenséget teremtett az oktatásban. A 2,8 millió romániai diáknak több mint negyven százaléka kimaradt az online távoktatásból. Az Erdélystat által közölt A koronavírus Erdélyben felmérés (7450 személy megkérdezése mellett) arra a következtetésre jutott, hogy az erdélyi magyar diákok csupán 45%-a számára elérhetők a valóban digitálisnak, interaktívnak tekinthető tanítási módszerek.

Nyitókép: BBTE felvételi / A kép csak illusztráció, a BBTE főépülete látható rajta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS