2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Magyar Szülők Szövetsége szerint jó, hogy csak igényelhető a szexuális nevelés, mert a szülők megosztottak

Horváth-Kovács Szilárd Horváth-Kovács Szilárd 2020. június 05. 10:49, utolsó frissítés: 10:49

Szexuális nevelés kell, de nem olyan, mint amilyen eddig volt. Csak ebben van konszenzus - tudtuk meg Csíky Csengelétől, a szülőket képviselő szervezet elnökétől.


Mint beszámoltunk róla, szerdán jóváhagyták a parlamentben a szexuális nevelés oktatására vonatkozó törvény módosítását. A törvény korábban megszavazott szövegében két változtatás történt: a tantárgy nevét szexuális nevelésről egészségügyi nevelésre cserélték, illetve bevezették azt is, hogy a tárgy csak akkor oktatható, ha ezt a szülők kérik.

A utóbbi aspektust a törvény megszavazása előtt elítélte az Egyetemista Szervezetek Országos Szövetsége, akik szerint a szexuális nevelést kötelezővé kellene tenni, szülői beleegyezéstől függetlenül. Álláspontjukat osztotta a Tanulók Országos Tanácsa és a Romániai Ifjúsági Tanács is.

Megkerestük a Magyar Szülök Szövetségének elnökét, Csíky Csengelét, megtudakolni, hogy mi az álláspontjuk a módosításokról.

Csíky elmondta, hogy a témával kapcsolatban a szülői közösségek több táborra oszlanak. Nem azzal kapcsolatban, hogy „szükség van-e szexuális nevelésre vagy felvilágosításra, hisz arra természetesen szükség van” - mondta. Mint ahogyan abban is egyetértés van, hogy nem abban a formában van erre szűkség, ahogy mindeddig jelen volt ez az iskolában, „hiszen az alig változott valamit a mi fiatalkorunkhoz képest, és ami már akkor nevetséges volt, és a mostani fiatalok is elég visszásnak tartják”. Álláspontja szerint meg kéne találni azt az oktatási formát, amit a diák is magáénak érez, és úgy tudja kezelni, ahogy kell.


„Meg kell találni azt a formát, ami megfelel a mai fiataljainknak és gyerekeinknek. De a szexuális nevelésre, felvilágosításra szükség van, hiszen szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy több mint 10 ezer fiatalkorú anyát vesznek nyilvántartásba évente Romániában” – fogalmazta meg az álláspontjukat.

Csíky elmondása szerint a szülői közösségeket a „gender-elméletekre” vonatkozó javaslatok osztják meg, ahol éles kérdés, hogy ezt a vonatkozást miként-hogyan kezeljék az oktatás keretén belül: „Van aki úgy gondolja, hogy igen, erről szükséges beszélni, és van aki úgy gondolja, hogy nem.”

Az említett megosztottságot figyelembe véve Csíky Csengele szerint jó, hogy a szülők választására van bízva a szexuális nevelés. Így abban az esetben, „ha az oktatási elvrendszer, metodológia és tematika, amire majd felépül ez az oktatás, megfelel a szülők értékrendjének és elvárásának, akkor arra biztatunk minden szülőt, hogy igényeljék, kérjék” – mondta a Szövetség elnöke.

Beszámolója szerint ők abból indulnak ki, hogy a romániai magyar közösség alapvetően egy keresztény társadalom, legalábbis a közösségeink többsége ezt az értékrendet képviseli, ezért nagyon valószínűnek látja, hogy ez az álláspont fog visszatükröződni az állásfoglalásukban.

„A másságról való beszélgetés, felvilágosítás a gyermekek számára fontos, de az semmiképpen nem a történhet a keresztény értékek ellenében, vagy azt elnyomva” – foglalta össze az álláspontot.Hozzátette, hogy ebben a kérdésben nem a romániai magyar szülők álláspontja lesz a döntő, hanem az országos szülői bizottságoké. Az országos federáción belüli közvitában a Magyar Szülők Szövetségének álláspontja csak egy szempont lesz a sok közül. Ugyanakkor meglátása szerint kijelenthető, hogy egyértelműen az látszik, hogy ott is ugyanez a gondolkodásmód fog érvényesülni, azaz a jobboldali-keresztény értékrendek mentén fognak történni az állásfoglalások.

Arról is beszámolt, hogy a szervezet mindent megtesz annak érdekében, hogy minél hamarabb kézhez kaphassák a szülők (és a nyilvánosság) a kész tantervet, ugyanis az alapján lehet majd részletesebben tájékozódni és dönteni az igénylésről.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyire látják indokoltnak a megnevezés megváltoztatását, Csíky Csengele elmondta, hogy ez egy kicsit szőrszálhasogatásnak tűnik, olyan mintha a névmódosítás kiskapuján keresztül próbálnák meg az egész vonatkozó anyagot megreformálni. „Pedig erre nincsen szükség” - jelentette ki, hozzátéve, hogy természetesen szükség van a módszertan, a tanagyag stb. reformjára, viszont ehhez nem kell egy névmódosítás, ezért nem tartja indokoltnak.

Ugyanakkor elképzelhetőnek tarja, hogy talán más fajta, az ember hétköznapi életével-egészségével kapcsolatos témák is bekerülhetnek a tantárgyba, mivel korábban erről is volt szó. Olyan témák mint például a táplálkozás, a test higiéniája és hasonlók, amelyek már túl vannak az oktatott anatómia-biológia tantárgyon. Ezek a témák már valóban „nem kifejezetten a szexuális nevelés témakörébe tartoznak, és ha így van, akkor volt értelme a tárgy megnevezésén módosítani.” Viszont ilyen jellegű tartalmi változtatásokról semmiféle tájékoztatást, információt nem kaptak.

A szexuális nevelést elsőként Svédország vezette be az iskolákba, még 1955-ben, majd több nyugat-európai ország is követte a példát a '70-es, '80-as években. A '90-es és a 2000-es években Franciaország, Nagy-Britannia, Portugália, Ukrajna és Észtország is felzárkózott.

A gyermekvédelemről szóló 2004/272-es törvényt módosító jogszabály értelmében a helyi közigazgatási hatóságoknak és a tanintézeteknek gondoskodniuk kell arról, hogy félévente legalább egy alkalommal kerüljön sor az iskolákban egészségüggyel kapcsolatos és szexuális felvilágosításra. A kezdeményezés célja többek között a nemi úton terjedő betegségek és a kiskorúak teherbe esésének megelőzése.

Nyitókép: Alexas_Fotos / Pixabay.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS