2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kovászna megye: a járvány kitörése óta 63 terhes nőt teszteltek és egy volt koronavírusos

B. D. T. B. D. T. 2020. június 10. 14:20, utolsó frissítés: 14:20

Nem engedhetik meg maguknak a luxust, hogy kockáztatják a kézdivásárhelyi kórház befertőződését - a közegészségügyi hatóság a kismamák kötelező teszteléséről.


Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy a kézdivásárhelyi kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán koronavírus-fertőzések kialakulását kockáztassuk, amely így átterjedhetne a többi osztályra is, ami a kórház teljes lezárását és a megye egész egészségügyi ellátórendszerének leállását is jelentené - közölte a Transindex adatigénylésére érkezett válaszban Ágoston László, a Kovászna Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) vezetője.

Mint arról beszámoltunk, Kovászna megyében minden, 38. hetes terhes nőt letesztelnek. A mintavétel az érintett lakóhelyén történik, az általunk is idézett beszámolók szerint voltak esetek, amikor ez szakszerűtlenül történt (a mintavételezők semmilyen igazolványt nem mutattak fel, be sem mutatkoztak, hiányos volt a védőöltözetük, és kérdéses volt a higiéniai előírások betartása is). Amennyiben a koronavírus-teszt pozitív, a terhes nőknek a szentgyörgyi kórházban kell szülniük, ha pedig negatív, a kézdivásárhelyi városi kórházba kerülnek.

>> "Ne legyen az ember kiszolgáltatva, ez a legfontosabb" - kismamák és a kötelező (?) koronavírusteszt >>

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság egy április 14-i átiratban szólította fel a családorvosokat, hogy az összes, hozzájuk tartozó, a terhessége 38. hetébe lépő várandósról heti rendszerességgel tegyenek jelentést - névvel, személyi számmal, lakcímmel, telefonszámmal -, hogy az igazgatóság személyzete be tudja tesztelésre programálni és telefonon értesíteni az érintetteket. Dr. Turóczi Ildikó, jelenleg itthon dolgozó, szabadpraxissal rendelkező orvos több nyilvános Facebook-bejegyzésben tematizálta a Kovászna megyei rendeletet, és kérdéseket vetett föl annak szükségességéről. Elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy egy sokféle szempontból - nemcsak fizikailag, hanem pszichésen is - vulnerábilisnak tekinthető csoportról, a szülés előtt álló anyákról van szó, akiknek a tesztelésénél, ha már egy ilyen döntést hoznak az illetékes hatóságok, elengedhetetlen lenne betartani legalább a biztonságos mintavétel szabályait.


Hasonló intézkedésre más megyében nem tudunk példát. Mindössze az egészségügyi minisztérium egy április 16-i közleményében van szó arról, hogy az állapotos nők bizonyos csoportjaira is ki kell terjeszteni a koronavírus-tesztelést, de itt is világosan úgy fogalmaznak: abban az esetben kell a várandóst letesztelni, ha az illető lakóhelyi karanténban van, vagy ha közvetlen kapcsolatba került bizonyítottan koronavírusos fertőzöttel. Információink szerint még Kolozsváron alkalmazzák azt, hogy a szülésre érkező nőket befektetéskor elkülönítik és letesztelik, de ott helyben, a kórházban, nem napokkal vagy hetekkel szülés előtt az illető lakóhelyén.

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatósághoz elküldött közérdekű adatigénylésünkben többek között arra voltunk kíváncsiak, eddig hány terhes nőt teszteltek le kötelező módon, és milyen eredménnyel; ki végezi a mintavételt/tesztelést; pontosan milyen tesztet végeznek; mi a vonatkozó protokoll, azaz a DSP/kórházak/laboratóriumok munkatársai milyen biztonsági instrukciókat követnek a mintavétel során a várandós nők lakhelyén; hogyan tájékoztatják a várandósokat az egész folyamatról és a mintavétel utáni lépésekről, teendőkről; mivel indokolják az összes terhes nő letesztelését - mert ha az indok a szülészetek biztonságosabbá tétele, akkor a mintavétel miért nem történik professzionálisan, a terhes nők biztonságának szavatolásával?

A 38. hetes terhes nők letesztelésére vonatkozó döntést a megye kórházainak menedzserei és a DSP epidemológusai közösen hozták - derül ki az adatigénylésünkre küldött válaszból. A sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház a 2020/555-ös rendelet értelmében COVID-kórház lett, amely Kovászna és Brassó megyét látja el. Ez azt jelentette, hogy a megye betegeinek nagy részét addig ellátó kórházba már csak a SARSCoV2-pozitív személyek kerülnek, függetlenül a számuktól. Gyakorlatilag a szentgyörgyi kórház szülészet-nőgyógyászati és a neonatológiai osztályainak teljes korábbi betegállományát a megye más kórházai veszik át. Ám, összehasonlításképpen más megyékkel, Kovászna megyében nagyon kicsik a városi kórházak: a baróti, a kovásznai és a bodzafordulói kórház kis méretű, csupán a kézdivásárhelyi kórházban van lehetőség - felszerelés és személyzet - arra, hogy átvegyék ezeket a betegeket. Ebben az időszakban ha a kézdivásárhelyi kórház kapacitását túllépő helyzet állt elő, a betegeket Brassó megyei kórházakba irányították át, amennyiben azokban még volt hely.

Ilyen körülmények között elkerülhetetlen volt, hogy a DSP felügyeletével minden terhes nőt leteszteljenek, mielőtt kórházba megy, hiszen nem engedhetik meg maguknak a luxust, hogy kockáztatják a kézdivásárhelyi kórház befertőződését, hiszen akkor gyakorlatilag a megye teljes ellátórendszere kerülne veszélybe. Az érintett nőknek ingyenes RT-PCR tesztet végeznek - derül ki a válaszból.

A terhes nők feltérképezéséhez a családorvosok adatbázisait használták, plusz aktualizált információkat is kértek tőlük, és arra is lehetőség volt, hogy az érdekeltek betelefonáljanak a DSP-hez és igényeljék a tesztelést. A harmadik trimeszterben lévő nők feltérképezését követően több kritérium szerint beütemezték a mintavételeket (sürgősség, határidő, a páciens lakóhelye, az aznapra beütemezett mintavételek száma stb.). Így alakították ki az útvonalat és azon személyek körét, akiktől a Kovászna Megyei Sürgősségi Mentőszolgálat (SAJ) személyzete mintát vesz.

Ez egy gyakran 8-10 órás folyamat, figyelembe véve a tesztek nagy számát. Ezalatt az idő alatt a SAJ személyzete állandó jelleggel védőöltözetet visel, amely a legnagyobb jóakarattal sem nevezhető kényelmesnek - áll a válaszban.

A levett mintákat laboratóriumba szállítják, ahonnan általában a rákövetkező napon kapják meg az eredményt. Amennyiben pozitív, azt azonnal közlik az érintettel, de nyilván a többiek is értesítést kapnak.

A világjárvány kezdete óta több mint 2000 tesztet végeztünk, és eddig egyetlen panasz sem érkezett a letesztelt személyektől - szögezik le a DSP válaszában.

"Eddig 63 terhes nőt teszteltünk le, ebből egyetlenegy tesz lett pozitív, ebben az esetben meghoztuk a megfelelő intézkedéseket. Ha ez a személy nem lett volna letesztelve, és bekerül a kézdivásárhelyi kórházba, ebben a pillanatban a Kovászna megyei Covid-helyzet sokkal súlyosabb lenne. Elnézést kérünk az esetlegesen okozott kellemetlenségekért, de a kötelességünk az, hogy a megye teljes lakosságának egészségét védjük" - zárul a DSP vezetőjének válasza.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS