2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Háborognak Koltón és környékén, mivel ide hordanák Máramaros összes szemetét

Babos Krisztina Babos Krisztina 2020. június 23. 17:28, utolsó frissítés: 17:43

A megyei önkormányzat a faluturizmusáról, valamint a Petőfi-emlékhelyéről híres település határában nyitna ideiglenesen hulladéklerakót, természeti értékeket is veszélyeztetve.


A jelek szerint újabb botrány van kialakulóban a Nagybányához közeli Koltón, illetve a környékbeli településeken, mivel a Máramaros Megyei Tanács ismét ezt a kistérséget szemelte ki arra, hogy megyei hulladéklerakatot létesítsen.

Igaz, csak ideiglenes tárolónak szánják a szóban forgó területet, az ígéretek szerint pedig később elszállítanák innen a szemetet, az emberek azonban nem hisznek ebben és készek ismét akár tüntetést is szervezni, hogy megakadályozzák. Ahogy tették 10 évvel korábban is.

Ezt állítja Apjok Norbert máramarosi képviselő, akinek - kihasználva az elmúlt napok, hetek esőzéseit – sikerült fotókkal demonstrálnia, miért elfogadhatatlan a megyei önkormányzat terve. A kiszemelt területet ugyanis egy ideiglenes patak szeli át, ami a hulladéktározóból esőzésekkor kimosná a szennyező csurgalékot, és a védett Mókuserdőn keresztül a Lápos folyóba (majd a Szamosba és a Tiszába) szállítaná, továbbá a környékbeli talajvizet és a kutakat is szennyezné.

„Bár egy magasabban fekvő részen van a terület, ez lényegében egy völgy, ahol összefolyik a környező dombokról a csapadék, így – bárha ideiglenes is – ez vízfolyásnak tekinthető, ahol semmiképp nem szabadna szemétlerakatot létrehozni” – mondta el a Transindexnek Apjok. Mint kifejtette, ez a rész bár Koltó és Erdőaranyos között fekszik, furcsamód Lénárdfalvához tartozik, utóbbi közigazgatási terültéből ugyanis beékelődik ide egy rész. A tulajdonos község közbirtokossága több mint 10 éve adta el ezt a területet a megyei önkormányzatnak, egyébként a piaci ár tízszereséért.
A megyei tanács itt akarta létrehozni az állandó lerakatot, ám amikor a környék lakói megtudták, mire készülnek, addig tiltakoztak, tüntettek, amíg a hatóság elállt a tervétől. Az állandó lerakat számára később Farkasaszón szemeltek ki egy területet, ám azóta sem sikerült a terveket kivitelezni. A Nagybánya közvetlen szomszédságában, Alsóújfalu határában működő szeméttelep engedélye azonban lejár, ráadásul meg is telt, ezért nyitnának valahol egy ideiglenes tározót, amíg a farkasaszói beruházással végeznek.

„Tenni-venni a szemetet jó biznisz” – jegyezte meg a képviselő, aki szerint, ha megépülne az ideiglenes lerakat, a megyéből érkező szemét 85 százalékát Koltón keresztül hordanák. A képviselő szerint ugyan indult már három per is, és a koltói helyi önkormányzat is negatívan véleményezte a megyei tanács tervét, ettől még elvileg elkezdhetnék a munkát. Apjok Norbert elmondta: bár a törvény szerint egy ilyen létesítménytől kevesebb mint ezer méterre nem lehetne lakóház, alig 500 méterre van egy, továbbá Erdőaranyos mindössze 700, Koltó pedig alig 660 méterre fekszik a helyszíntől. Ráadásul a koltói közbirtokosság bio áfonyaültetvénye alig 2-300 méternyire van innen, melynek szintén rengeteget árthat a hulladéklerakat.

Erdőaranyos és Koltó között hozná létre a megyei önkormányzat az ideiglenes hulladéklerakatotErdőaranyos és Koltó között hozná létre a megyei önkormányzat az ideiglenes hulladéklerakatot


Koltón továbbá egyre többen foglalkoznak vendégfogadással, továbbá a település idegenforgalmi vonzerejét tovább növelheti, hogy a vége felé jár az önkormányzat a Teleki-kastély felújításának. Apjok Norbert szerint azonban ha napi 50-60 szemetesautó végigdübörögne az utcákon, az jelentősen rontaná a település hangulatát.

A megyei önkormányzat szerint viszont ez az egyetlen jó – és legális – megoldás. Gabriel Valer Zetea tanácselnök szerint a szaktanulmányok alapján világos, hogy semmilyen rizikóval nem jár a beruházás, hiszen igen mélyen van a talajvíz. Kilátásba helyezte ugyanakkor, hogy ha pár száz ember megakadályozza a beruházást, „ökológiai bomba robbanhat”, mert – lerakat híján – a folyóvizekben köt majd ki a szemét, illetve az utcákon maradhat elhordatlan.Apjok Norbert szerint viszont az ökológiai katasztrófát épp az okozhatja, ha a kiszemelt helyen épül meg az ideiglenes lerakat, hisz nyilvánvaló, hogy a szakértői jelentésekben hazudtak a terület vízügyi viszonyait illetően. „Követelni fogom azt is, hogy vonják felelősségre azokat, akik környezetvédelmi, geológiai és vízügyi szakvéleményt adtak a tervhez, és azt állították, hogy a beruházás megvalósítható, illetve hogy ott a talajvíz eléggé mélyen van. A szóban forgó területen ezzel ellentétben szinte mindig sár van, ezért is hívták régen ökörfürdetőnek” – mondta a képviselő, aki szerint kell lennie a megyei önkormányzat fiókjában B és C verziónak is az ideiglenes telepre. Érdeklődésünkre elmondta: ezt a legésszerűbb Farkasaszón lenne létrehozni, ahol épül a végleges tároló.

Hozzátette: biztos abban, hogy ha a szép szó és a perek nem használnak, a lakossági engedetlenség szab majd gátat a beruházásnak, mert a helybéliek, amint meglátják az első gépeket, tiltakozni fognak és elzárják az utat. Hozzátette: az ilyen jellegű szervezkedés már korábban elindult, azonban a járvány miatt nem tartottak népesebb tiltakozó megmozdulásokat.

Illusztráció: Hemes Rivera/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS