2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Vass Levente: mi megtettük az első lépést, most a TÁT-nál van a labda

k. á. 2020. június 25. 13:19, utolsó frissítés: 2020. június 26. 16:45

A marosvásárhelyi RMDSZ volt elnöke szerint jó esély nyílna most a városi és a megyei szervezet közti békülésre.


Csütörtökön kiderül, hogy módosul-e az RMDSZ marosvásárhelyi tanácsosi listája vagy marad a városi szervezet választmánya által felállított rangsor. A városi RMDSZ-szervezet választmánya hétfőn döntött a tanácsosi lista jelöltjeinek sorrendjéről, a rangsort azonban a Maros megyei RMDSZ-szervezet Területi Állandó Tanácsának (TÁT) is jóvá kell hagynia.

A marosvásárhelyi választmány által összeállított listát Kozma Mónika, a városi RMDSZ-szervezet ideiglenes elnöke vezeti. Őt Kali István ügyvezető elnök, jogász, Portik Vilmos, Soós Zoltán polgármesterjelölt kampányfőnöke, Tamási Zsolt, a II. Rákóczi Ferencz Római Katolikus Kollégium igazgatója, Kakassy Blanka pszichológus, a marosvásárhelyi RMDSZ Nőszervezet elnöke, Magyary Előd, fogorvos, jelenlegi tanácsos, Frunda Csenge jogász, Jakab István orvos, vállalkozó, Iszlai Tamás építészmérnök, Csiki Zsolt iskolaigazgató, jelenlegi tanácsos, Szabó Zoltán-Győző munkavédelmi szakember, civil szervezeti jelölt és Kelemen Márton, a Maros megyei tanács volt alelnöke követik.

Maros megyében az elmúlt húsz évben folyamatos volt a feszültség a megyei és a marosvásárhelyi RMDSZ-szervezetek között, a helyi szervezet rendszerint azt sérelmezte, hogy a megyei vezetés túlzottan beavatkozik a munkájába és megvétózza a helyi szinten hozott döntéseket. Úgy tűnik, ezidáig az aktuális megyei és helyi vezetésnek sem sikerült leszámolni ezzel a hagyománnyal, az elmérgesedett viszony Vass Levente városi RMDSZ-elnök lemondatását eredményezte egy éve. Ebben a kontextusban izgalmas lesz a ma délutáni TÁT-ülés eredménye.

Vass Levente parlamenti képviselőt, a marosvásárhelyi RMDSZ volt elnökét kérdeztük, mire számít a TÁT-döntéssel kapcsolatban.


A marosvásárhelyi választmány hétfőn este szavazta meg a tanácsosi listát, nyilvánosságra hozatala óta már felmerültek kifogások ellene megyei RMDSZ-berkekben. Egyesek a jelöltek személyével nem értenek egyet, mások a felállított sorrendet nehezményezik. Mi az ön véleménye a tanácsosi listáról?

- A tanácsosi lista a maximális kompromisszum jegyében született, a városi választmány tekintettel volt arra, hogy a maros megyei RMDSZ-vezetés által támogatandónak tartott személyeket is befutó helyre rangsoroljon. Az így összeállt jelöltlistát szakmai szempontból kiegyensúlyozottnak tartom, minden helyi tanácsi szakbizottságba jó szakembert delegálhatunk majd. A jelöltek között van közgazdász, jogász, mérnök, oktatási szakember, orvos, informatikus, vállalkozó és a civil szféra és az egyházak képviselete is biztosítva lesz a jelöltek által. A jelölteket a szabályok betartásával, ugyanazzal az eljárással szavaztuk meg, mint amellyel legutóbb az EP-jelöltek rangsorolása történt a megyében.

Bírálat érte a rangsor tizenegyedik helyére rangsorolt civil szervezeti jelölt megválasztását is, tekintve, hogy nem nyújtott be pályázatot, mint a többi rangsorolt jelölt.

- A városi választmány egyöntetű szavazattal fogadta el, hogy a tizenegyedik, vagyis az első nem biztos befutónak számító helyre civil szervezeti jelöltet állítsunk. Majd ezt követően a jelölt személyét is megszavazta. Ez egyébként nem precedens nélküli eljárás, négy éve például a TÁT úgy rangsorolta a harmadik, tehát biztos befutó helyre Portik Vilmost, hogy neki sem volt benyújtott pályázata.

Mire számít, milyen TÁT-döntés születik ma? Milyen befolyással bír a mai döntés a megyei és a helyi szervezetek viszonyát illetően?

- Bízom benne, hogy a Területi Állandó Tanács a tanulságokat levonva, bölcsen fog dönteni, a marosvásárhelyi választmány rangsorolását jóvá hagyja. A tizenhat tagú testületben mindössze egy, hivatalosan marosvásárhelyi küldött van. Ha beleszámoljuk az egyébként más minőségükben delegált, de vásárhelyi tagokat, Kozma Mónikát, valamint a marosvásárhelyi képviselőt és szenátort, akkor sem vagyunk elegen ahhoz, hogy egy kétharmados többséggel meghozható kedvezőtlen döntést megakadályozzunk. Szükségünk van olyan TÁT-tagok támogatására is, akik a mi helyzetünket átérezve, a maguk során szintén nem szeretnék, ha a megyei vezetés az általuk képviselt település jelöltlistáját a fejük fölött módosítaná.

Önt idézve „szabályzatellenes módon” szavazta meg egy éve a megyei szervezet, hogy Soós Zoltán legyen az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje. Ezt követően Soós Zoltán bejelentette, hogy független jelöltként méretkezik meg. Mit gondol erről ma, illetve változott-e a véleménye Soós Zoltán polgármester-jelöltségének támogatását illetően?

- Nem Soós Zoltán személyével volt gondom, hanem azzal az eljárással, ahogyan az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltjének választotta meg a Szövetség megyei vezetése. Azt gondolom, hogy a marosvásárhelyi RMDSZ választmánya hétfőn, a tanácsos-jelöltek rangsorolásakor, megtett egy első, nagy lépést a béke irányába. Az eddigi sérelmeket félretéve, én is nyitott vagyok egy lépésre, Soós Zoltán jelöltségének támogatására. De ugyanezt várjuk az RMDSZ Maros megyei vezetőitől is. Várjuk a TÁT döntését. Most náluk pattog a labda.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS