2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Péter Ferenc: az új listán minden név elfogadható és felvállalható minden marosvásárhelyinek

k. á. 2020. június 26. 10:06, utolsó frissítés: 2020. június 29. 12:59

A Maros Megyei Tanács elnökét arról kérdeztük, miért érezték szükségesnek felülírni a városi RMDSZ tanácsosjelölt listáját.


Nem hagyta jóvá a Maros megyei RMDSZ Területi Állandó Tanácsa (TÁT) azt a marosvásárhelyi RMDSZ-választmány által összeállított választási listát, amelyet hétfőn az önkormányzati helyekre vonatkozóan terjesztett elő a marosvásárhelyi RMDSZ.

Hétfőn ugyanis a helyi szervezet tagjai úgy döntöttek, hogy Kozma Mónika, a városi RMDSZ-szervezet ideiglenes elnöke vezeti a listát, őt Kali István ügyvezető elnök, jogász, Portik Vilmos, Soós Zoltán polgármesterjelölt kampányfőnöke, Tamási Zsolt, a II. Rákóczi Ferencz Római Katolikus Kollégium igazgatója, Kakassy Blanka pszichológus, a marosvásárhelyi RMDSZ Nőszervezet elnöke, Magyary Előd, fogorvos, jelenlegi tanácsos, Frunda Csenge jogász, Jakab István orvos, vállalkozó, Iszlai Tamás építészmérnök, Csiki Zsolt iskolaigazgató, jelenlegi tanácsos, Szabó Zoltán-Győző munkavédelmi szakember, civil szervezeti jelölt és Kelemen Márton, a Maros Megyei Tanács volt alelnöke követik.

Ehhez képest a TÁT kétharmados többséggel úgy döntött, hogy megváltoztatja a sorrendet, amely a következőképpen fog kinézni: Kozma Mónika, Tamási Zsolt, Portik Vilmos, Frunda Csenge, W. Szabó Péter, Kelemen Márton, Kakassy Blanka, Berecky Sándor, Csíki Zsolt és Jakab István lettek, Vass Levente kabinetfőnöke, Kali István és Magyary Előd nevei nem jelentek meg. A döntéshez a TÁT képviselőinek kétharmadára volt szükség.

A kialakult helyzetről Péter Ferencet, a Maros Megyei Tanács elnökét kérdeztük.


Mi volt a probléma a marosvásárhelyi választmány által elvégzett rangsorolással? Miért döntött úgy a Területi Képviselők Tanácsa, hogy új lista szükséges?

- Megtárgyaltuk azokat az óvásokat, amelyeket a választmányi rangsorolás után kilenc érintett személy tett le. Ezeket átküldtük a Szövetségi Elnökséghez is, ahonnan az a javaslat érkezett, hogy fogadjuk el az óvásokat és nyilvánítsuk semmisnek a választmány döntését. Több mint kétharmados többséggel meg is szavazták ezt a Területi Állandó Tanács tagjai, tehát ebből az következett, hogy egy teljesen új rangsorolást kellett titkos szavazás útján megejteni. Ebben a pillanatban ez megtörtént, itt tehát nem listaváltoztatás volt, hanem teljesen új rangsorolást eszközöltünk.

Három hely volt, amellyel kapcsolatban csak elvi szavazás történt: az első hely Kozma Mónikának, a szervezet elnökének jár, a negyedik hely az ifjúsági szervezet jelöltjéé Frunda Csenge személyében, a hetedik helyen pedig a nőszervezet jelöltje, Kakassy Blanka van. Velük kapcsolatban egyetértettünk azzal, hogy ezekre a helyekre a szervezetek által kijelölt személy kerüljön. Utána történt egy listás szavazás, amelyen mindenki szavazott, a rangsor alapján pedig kijött egy tízes lista, amelyről elmondható, hogy a Maros megyei szervezetnek egy reprezentatív testületre tett javaslata. Azt hiszem jó döntés születettet, másfelől meg, ha összevetjük az előző listával, akkor az látható, hogy csak három személy cserélődött, nem lehet azt mondani, hogy túl drasztikus változás történt. Bizonyos helyek cserélődtek, de hát egy titkos szavazásnál nem lehet előre látni, hogy lesz ez. Ezekben az esetekben, kis különbséggel lehet elsőnek vagy akár tizediknek lenni.

Az alapszabály szerint a TÁT-nak joga van ennek a javaslatnak a megtételére, ezután a határozatot felküldjük a Szövetségi Elnökségnek, és nekik jogukban áll megtárgyalni, elfogadni, elutasítani vagy változtatni rajta. Én elégedett vagyok, szerintem elfogadható a névsor, és azt hiszem, ezzel lehet folytatni a kampányt.

Ha maga a Szövetségi Elnökség javasolta, hogy semmisítsék meg a választmányi döntést, akkor talán nem is kell attól tartani, hogy majd a Szövetségi Állandó Tanács kifogásokat talál az új listában.

- Nem tudok a testület helyett nyilatkozni. Megvizsgálták az óvásokat és helyénvalóak tartották őket, hiszen nem volt betartva a Szövetségi Képviselők Tanácsának jelöltállításra vonatkozó határozata, és ebben az esetben a TÁT-nak kell meghoznia a döntést.

Vass Levente azt nyilatkozta nekünk, hogy ők egy kompromisszumos döntést hoztak, és gyakorlatilag békejobbot ajánlott a megyei szervezetnek. Nem gondolja, hogy ezzel tovább folytatódik majd az ellenségeskedés?

- Részünkről biztos hogy nem. Ez a lista is tartalmaz olyan neveket, amelyek Vass Leventéhez állnak közelebb, és olyan emberekét is, akik hozzám vagy másokhoz. De a lényeg az, hogy most minden név elfogadható, és szerintem nyugodtan felvállalható bárki részéről Marosvásárhelyen.

Mit gondol arról, hogy az RMDSZ szabályzatfelügyelő bizottsága pont most hozott döntést, és érvénytelenítette a marosvásárhelyi választmány majd egy évvel ezelőtti faeloszlatását az önök részéről?

- Ez az ő véleményük, nehéz értelmezni, mert olyan akár egy bírósági döntés, csak elfogadni lehet. Sajnos az alapszabályzat is értelmezhető, nincs letárgyalva, hogy ezekben az esetekben mi a konkrét megoldás. Elfogadtam a döntést, még akkor is, ha személyesen nem értek egyet vele. A további határozatokat pedig úgy hoztuk meg, hogy betartjuk az alapszabályzatot. Amint kijött a végzés, felkértük Kozma Mónikát, a választmány elnökét, hogy vegye át és szervezze meg a rangsorolást, és minden segítséget megadtunk ennek megszervezéséhez. Számomra nem az a fontos, hogy ebben a pillanatban ki a marosvásárhelyi szervezet vezetője, hanem hogy a szervezet nyerje meg a választást Marosvásárhelyen és nyerjük meg a megyében is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS