2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pásztor Sándor: hibáztam, de nem akkorát, nem öltem és nem sikkasztottam

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2020. július 02. 11:41, utolsó frissítés: 12:23

A Bihar Megyei Tanács elnöke nem indul már új mandátumért, ezért meginterjúvoltuk.


Múlt héten döntött az RMDSZ Bihar Megyei választmánya Szabó Józsefet indítja a megyei tanács elnöki tisztségéért, miután Pásztor Sándor jelenlegi elnök bejelentette, hogy nem kíván indulni. Az elnök azt mondja, mivel idén közvetlen szavazással választják a lakosok a megyei tanács vezetőjét, így úgysincs magyar embernek esélye a pozícióra, emellett a fiataloknak is át kell tudni adni a terepet. Motivációiról, következő munkájáról, és arról beszélgettünk vele, mennyire befolyásolták a döntéseit az ellene indított támadások, és a botrányok, ahol az ő személye került a célkeresztbe.

Miért döntött úgy, hogy nem indul Bihar megye tanácsának elnökségéért?

- Nagyon röviden arról szól a döntésem, hogy Bihar megye egy olyan megye, amelynek 75 százaléka román és 25 magyar, az elnöki pozíció elérése jórészt konjunkturális, kétszer történt meg összesen eddig, mindkétszer akkor, amikor nem közvetlen módon választották meg az elnököt a megyei tanács élére. Tehát ilyen formán Bihar megyében nem lehet magyar ember elnök. Nem ez azonban a fő indokom. Hiszen kell legyen az emberben erő és tartás, hogy a következő generációnak átadja a lehetőséget. Még akkor is, ha maximum az alelnökség elérhető nekik.

És az ön számára hogyan tovább?


- Harminc éve megvan a szakmám, vízügyi és vízépítő mérnök vagyok, ezzel a kezdő mérnöki pozíciótól az államtitkárságig jutottam. Most visszatérek a szakmámba.

Pontosan hova?

- A kőrösi vízügyi igazgatósághoz műszaki igazgatói pozícióba. 20 éve vagyok az önkormányzatban. Most írtam egy levelet, amelyben leírtam, hogy nem indulok újra, arra kértem a Bihar megyei RMDSZ-t, hogy ezt fogadják el. Minden szinten támogatom a csapatatot, a megyemenedzser, Szabó József személyében sikerült megfelelő jelöltet indítani. Ő már 2012-ben és 2016-ban is mellettem volt a kampányban, jelenleg a megye projektmenedzsere volt, minden projektet ismer és tud. Eddig ő segített, most én próbálok meg neki.

Nehéz munka volt?

- Igen. Hat-hét hónapja például kisebbségben vagyunk a tanácsban, de így is visszük az ügyeket, és bebizonyítjuk, hogy meg lehet csinálni ezeket. Én elmondtam ezt az utolsó polgármesteri találkozón is, hogy komplikált négy év volt, az ember nem kíván ilyet magának, de becsülettel végzi. Fellengzősen hangzik kicsit.

Melyek voltak a legnagyobb eredmények az elmúlt négy évben?

- Négy év alatt négyszáz kilométernél is több felújított út. Ezek megyei utak, újraaszfaltozni kellett őket, nem javítani, Minden városban sikerült az olimpiai medencék építését elindítani, van amit idén már át is adunk. Sikerült minden olyan városba, ahol kórház van, felújítani a sürgősségi ellátást, mindegyik kap egy ekográfot, mindezt a határon átnyúló EU-s támogatások keretében, építettünk autóbuszpályákat, felújítottunk iskolákat.

A legnagyobb eredmény az, hogy sikerült átadnunk egy teljes mértékben új iskolaépületet, amely a megyei tanács pénzéből épült, a Szacsvay Imre Iskolát. De megemlíthetném a barokk püspöki palota felújítását is, ahol új múzeum épül. Rengeteg olyan dolog van, amin látszanak majd a négy év eredményei. Repülőgépjáratokkal rosszul állunk, de sikerült új terminált építenünk két millió euróból, és csak eljön az a fázis, amikor tudunk majd új járatokat indítani.

Ha jól értem, akkor semmilyen szinten nem fog politikai tisztséget vállalni?

- Nem, csak arról beszélek, hogy a Bihar Megyei Tanács elnöki pozíciójáért nem indulok.

Más tisztségért akkor elképzelhető?

- Jelen pillanatban műszaki igazgatói tisztséget fogok ellátni. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne később más, ott vagyok a csapatban, csináljuk a dolgokat a jelöltekel.

Furcsa, hogy nem hisz abban, hogy az RMDSZ megnyerheti a választást, végül is 25 százalékos magyar lakossággal elvileg nem lehetetlen. Azt hinné az ember naivan, hogy egy jó jelölt és mozgósítás kérdése, ha a román szavazatok megoszlanak.

- Ez a 25 százalék inkább durván 24. Az RMDSZ Bihar megyében relatív jó eredményt összerakva az elmúlt választási ciklusok alkalmával körülbelül 18,5 és 21 százalék között mozog. 2012-ben uninominális szavazás volt, nekem elnökjelöltként 62.000 szavazatom volt, az RMDSZ-nek néhány ezerrel kevesebb. Az akkori győztes körülbelül 120.000 szavazatot kapott. Bihar megye hatalmas, körülbelül 250.000 szavazóval, érezzük a limiteket. Ez a matematika: ha a 250.000-ből kiveszünk az 50-60.000-et, akkor nem tudom, hogy a maradék 200.000-et el lehet-e osztani, hogy győzzünk, hiszen mindig két vagy három jelölt jöhet szóba.

Az elmúlt időszakban többször is a célkeresztjébe került a helyi, és néha az országos sajtónak is. Legutóbb például azért, mert a szükségállapot alatt horgászott. Ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy úgy döntsön, nem indul újra?

- Akkor is elmondtam, hogy a horgászos történet egy hiba volt, ettől függetlenül az a sajtótermék hatalmas erőfeszítést tett azért, hogy világszenzációt csináljon belőle. De ez most rég elmúlt. Nyilván, az embert nem érinti kellemesen a probléma. De hibáztam, kifizettem a büntetést, nem igényeltem vissza. Még ha sikerült is olyan történetet csinálni, hogy Tulceáig ezt olvassák az emberek. Hibáztam, de nem akkorát. Nem öltem, sikkasztottam vagy ilyesmi. Ez a történet nem befolyásolt.

És az agresszív sajtótámadások?

- Azok igen. De a fenti nem volt akkora kaliberű, hogy emiatt ilyen döntéseket kelljen hozni.

Melyik volt akkora kaliberű?

- Az olyan képzelt jellegű, folyamatos piszkálódások, feljelentések, pereskedések, amelyeknek az igazságalapja rendkívül csekély. Ilyenből sok volt az elmúlt négy évben, de szerencsésen helyt álltunk. Már a mandátumom is azzal kezdődött, hogy a megválasztás miatt feljelentettek, és a Legfelsőbb Bíróságra jutottunk, és megnyertük a pert. Akkor egy tanácsost hívtak ki a többségből, tehát 17-17 volt az arány. Megcsináltuk így is. Sajnos a román politikai pártok ide-oda állása miatt tavaly ősz óta folyamatosan kisebbségben vagyunk. Nem egyszerű így vezetni egy megyei tanácsot, de visszük, és mostanában akár még konszenzusos döntések is vannak. Kötéltánc volt ez a javából.

A legkomolyabb vád, ami megfogalmazódott ön ellen a helyi sajtóban, arról szólt, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) ön ellen vizsgálódna többek között a Varadinum Alapítvány - szerintük jogszerűtlen - támogatása miatt. Mi a helyzet most ezzel az üggyel?

- Ez ugyanennek (ebihoreanul.ro - szerk.) a sajtóterméknek a cikke volt. Egy hétfő reggel arra ébredtem, hogy már hetvenen hívtak telefonon, gondoltam, minimum földindulás lehet. Kiderült, hogy a tisztelt újság úgy jelentette meg a lapszámát, hogy én voltam a főcímben, és úgy volt beállítva, hogy elvitt a DNA. Megrökönyödtem, aznap ügyvédhez fordultam, írtunk a DNA-nak, hogy tisztázzák ők is. Kiadtak egy közleményt 48 órán belül, hogy nem vagyok sem vádlott, és nincs sem helyi, sem országos szinten ügyem a DNA-val. Ezt továbbítottuk a lapnak, nem voltak hajlandók megjelentetni, utána nem volt más választásunk, mint beperelni őket emiatt, ez azóta is folyik.

Ön szerint hogyan fogja a Bihar megyei magyar emberek életét befolyásolni, ha az RMDSZ elveszíti a megye irányítását?

- Józan gondolkodású embereket a román politikai pártokban is lehet találni, látják, hogy ezzel az aránnyal, amivel rendelkezünk, igenis megillet minket Nagyváradon és a megyében az alpolgármesteri és alelnöki pozíció. Van egy etnikai arányunk, és ugyanolyan jó és lelkes állampolgárok vagyunk. Ugyanakkor az elnöki vagy polgármesteri pozíció csodaszámba menne, ez sosem történt meg Nagyváradon, és csak kétszer a megyében. Jó az az érzés, ha legfelsőbb szinten van képviselőnk. Viszont reálisan kell gondolkodni.

Nem kell akkor attól tartani, hogy a magyar szervezetek számára nehezebben lesznek elérhetőek a megyei források?

- Harminc év alatt mindössze nyolc évig volt elnökünk. Szerintem a megye működött így is úgy is. Nyilván jobban működött, amikor mi vezettük, a mi négy évünk vastagabb köteget fog kiadni.

A PNL országosan nacionalistább vonalba ment át, létezik egyfajta magyarellenesség náluk. Ettől kell tartani?

- Kell, ez helyi szinten is érzékelhető, ezért kell jó eredményt elérnünk. Ez azt jelenti, hogy koalíciós partnerré kell lennünk, hogy ne lehessen megkerülni minket.

Akár a PNL-vel is?

- Az RMDSZ a magyarság képviselőjeként mindig azt a partnert kell válassza, amelyik biztosítja a mi elképzeléseink kivitelezését. Ezt mindig az adott helyzet adja meg.

Ki volt eddig a legmegbízhatóbb partnere az RMDSZ-nek megyei szinten?

- Ebbe így, választások előtt nem szeretnék belemenni.

Mit gondol, több lesz a szabadideje ezentúl?

- Azt gondolom, hogy igen.

Többet tud majd horgászni menni?

- Akár.

És szokott Afrikába is járni, szafarira?

- Nem szoktam, eddig egyszer voltam.

És nem tervez már menni?

- Ebben az évben nagyon bonyolult az utazás, úgyhogy biztos nem, jövőre talán, amennyiben úgy alakul. Nem tartom elképzelhetetlennek.

Fotó forrása: Youtube

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS