2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nagybaconban látni, milyen, amikor eldurvul egy falusi polgármesterjelölti kampány

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2020. július 02. 17:41, utolsó frissítés: 17:41

Fenyegetések, feljelentések, lesorosistázott független polgármesterjelölt: a helyszín a Kovászna megyei Nagybacon.


Az év egyik legbizarrabb választási “kampánya” zajlik az erdővidéki Nagybaconban. A főszereplők: Simon András, RMDSZ-es polgármester, annak fiai, és a polgármester független ellenjelöltje. Utóbbit Veres Zsoltnak hívják, és tavaly év vége fele úgy döntött, hogy megméretteti magát és annak rendje-módja szerint a közösségi oldalán elkezdte tematizálni, hogy ő mennyivel másként vezetné a falut, utalva arra, hogy szerinte a polgármester igencsak visszaél a hatalmával. Például azzal, hogy a fiát alkalmazta az önkormányzat az önkéntes tűzoltóság élére, meglehetősen magas fizetésért.Viszont minél többször szólalt meg a közösségi médiában, annál inkább szemet szúrt a dolog Simon András polgármesternek, és egyik fiának is, aki telefonon megfenyegette Verest, agresszív hangnemben követelve, hogy kérjen elnézést az apjától. Ezt a hívást Veres rögzítette és feltöltötte a Youtube-ra is, olyan mondatok hangzanak el benne, minthogy: "Én annyiszor verlek meg, ahányszor akarlak", vagy, hogy: “Ha találkozol velem Baconban vagy akárhol, a f***dat ki fogom verni”, vagy: “ha nem kérsz bocsánatot apámtól, én megb**om a te apádat”. Veres azt állítja, hogy a tulajdonában van egy másik hangfelvétel is, ahol ugyanez a polgármester-fiú azzal fenyegeti meg, hogy “elvágja a nyakát”, és emiatt már feljelentést is tett a Kovászna megyei ügyészségen.

Íme az egyik hívás felvétele:

Polgármester: engem fenyegetnek

"Ez az ember egy pszichés eset, előre megtervezte ezt az egészet, és persze, vannak olyanok, akik nem szeretnek engem, és igazat adnak neki. Bujtogatja és szervezgeti a családom ellen az embereket 13-ára, legalább ötven embert akar a fiam családjára ráküldeni. Mennyire klinikai eset az ilyen?” - teszi fel a kérdést Simon András, aki azt mondja, a birtokában van egy Facebook-bejegyzés kinyomtatva, amelyben Veres arra szólítja fel az embereket, hogy bántalmazzák a polgármester fiát. “Azt kéri, menjenek a házához. Egyértelmű, hogy nem kaláccsal akarnak jönni” - mondja a polgármester, aki a Transindexnek elmondta: csütörtökön ő is feljelentést fog tenni az ügyben az ügyészségen.


Útelállásos incidens

Különösen fokozta a polgármester és a jelölt közti konfliktust, amikor néhány hónapja véletlenül találkoztak az utcán. Ekkor a polgármester szerint Veres az útját állta, nem hagyta békén, ő meg kijött a béketűréséből, és kvázi veréssel fenyegette meg Verest.

”Képes volt az utamat állni, és akkor tényleg durva dolgokat mondtam. Kérdezte, hogy megütném-e, mondtam hogy én meg, csak nem ennyi ember előtt. Majd, ha nem leszek polgármester, akkor ütöm meg” - mondta a Transindexnek Simon. “Ha a hatóságok nem állítják meg, akkor nem tudom mi lesz, az az ember az úton jön hozzám, elém áll, és nem enged tovább, azt kérdi, miért nem értek egyet azzal, hogy ő legyen a polgármester, mondtam, hogy azért, mert hülye” - meséli az esetet. Kérdésünkre, hogy provokálta-e a polgármestert, Veres azt mondja, teljesen mindegy, hogy ezt tette-e, egy elöljáró nem mondhat neki olyat, hogy “úgy megverlek, mint a lovat”, vagy hogy “kezed-lábad eltöröm”.

Texas Boby és Bandi

Nemég Veres megosztotta a közösségi médiában egy férfi fotóját, mondván, hogy azt bántalmazta a polgármester fia, csak mert otthagyta a Templom utcában az autót. Ez nem ugyanaz a fiú, aki Verest a felvételen megfenyegeti, hanem egy másik. Simon András szerint a történet viszont úgy zajlott, hogy a képen szereplő férfi valójában a fia egyik alkalmazottja, aki elvette a birtokról az autót, és elment vele inni. Az autót nem a közúton hagyta, de egy olyan helyen zárt el vele egy mezei utat, ahol legalább száz embernek van földje.

“Természetesen a kocsit összetörették. A fiam meg odament, és megkérdezte tőlük, hogy miért vette el az autót, és kérte a kulcsot, hogy vigye el az autót. Erre ez a gyerek felszökött, a fiam meg megijedt, be volt zárva az a férfi előzőleg, nyolc évet ült gyilkosságért, elővette a jobb kezibe a bicskát, akkor a fiam megütte. Én is ezt tettem volna, s Jézus Krisztus maga is ezt” - mondja el a történet saját verzióját a polgármester.

Veres Zsolt szerint nem így volt és tanúk is vannak erre, akik akár tanúskodást is vállalnak: “Nem volt bicska előrántás. Megérkezett az úriember, hogy ti szemetek, rakjátok el az autót a Templom utcából. Ez a bácsi pedig annyit kérdett, hogy rendben, de ön kicsoda? Ha az ő alkalmazásában áll, akkor miért kérdezte volna ezt meg? Akkor a válasz az volt, hogy megmutatom én neked, hogy ki vagyok, és elkezdte ütlegelni, leteperte, és nagyon megverte. Amikor elment a polgármester fia, akkor ez a férfi kérdezte az ott lévő fiatalokat, hogy mit vétettem én, és ki ez az ember. Egy hölgy mondta neki, hogy ez a polgármester fia. Kérdezte, hogy ja, ez az a Boti? És mondták neki, hogy nem, az a másik fiú, Bandi” - meséli Veres az általa ismert verziót

Veres állítása szerint a helyi szinten agresszivitásáról ismert Simon Botond (akit Texas Bobynak becéznek a faluban), amellett, hogy megfenyegette többször is telefonon, nemrég az egyik önkiszolgáló üzletben is belekötött. Veres fenyegetve érzi magát a faluban. Mindeközben súlyos vádakat fogalmaz meg Simon András felé: egyrészt, hogy hátrányos helyzetű embereket az önkormányzat pénzén a családja farmján dolgoztat, de utalt már korrupciós esetre is, akkor, amikor egy videót tett közzé, amin seprűvel seperte el a frissen lefektetett aszfaltot a faluban. Erre a polgármester azt mondja, neki semmi köze ahhoz, hogy rossz minőségű a munkálat, hiszen az építő vállalja a garanciát, és addig nem veszik át az utat, míg az nem lesz megfelelő minőségű.

Soros, Gyurcsány, PLUS

Veres azt állítja, hogy a kampány hajrájában nyilvánosságra fog hozni dokumentumokat Simon Andrásnak a múlt rendszerben betöltött szerepéről, azért akkor, mert így “az RMDSZ-nek nem lesz már ideje lecserélni a jelöltjét”. Ugyanekkor szándékszik nyilvánosságra hozni azt a felvételt is, ahol a polgármester megfenyegette.

Bár Veres függetlenként indul, az eset nagy nyilvánossága miatt felkeltette a PLUS Hargita és Kovászna megyei szervezeteinek figyelmét is, akik közleményben ítélték el a baconi polgármestert és kérték az RMDSZ-t, hogy határolódjon el tőle.Talán nem véletlen, hogy "Texas Boby" szerda este megosztott egy bejegyzést, amelyben - bár kissé zavarosan fogalmaz - Soros Györggyel, Gyurcsány Ferenccel, és a "libsikkel" hozta összefüggésbe Verest, és kéri a baconiakat, hogy őrizzék meg a magyar öntudatot:Az esettel kapcsolatban megkerestük Tamás Sándort, a Kovászna Megyei Tanács elnökét is, aki azt nyilatkozta, hogy habár ő is olvasta, a PLUS párt felszólítása szerinte nem nevezte meg, hogy konkrétan mitől is kellene elhatárolódniuk, ezért egyelőre nem kíván az esetről véleményt formálni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS