2021. október 26. keddDömötör
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Néhány hónappal a választások előtt nagy a káosz a vásárhelyi indulók körül

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2020. július 08. 10:10, utolsó frissítés: 12:42

Azt sem tudni, kivel is kell élesben megmérkőznie Soós Zoltánnak. Elmagyarázzuk a marosvásárhelyi Trónok harcát.


Marosvásárhelyen az RMDSZ körül az elmúlt időszakban kitisztultak a dolgok: egyrészt Hermann Mark Christian független jelöltként visszalépett Soós Zoltán javára, s így - egyelőre - nem lesz más magyar etnikumú induló a polgármesteri székért. Másrészt a választók felé talán sikerült némi jóvátételt leróni amiatt, hogy lecserélődött azt a tanácsosi gárda, akik gyakorlatilag botrányt botrányra halmoztak a Dorin Floreával való konszenzusos három év alatt, az elmúlt egy évben pedig, amit ellenzékben töltöttek, nem voltak képesek ezt az arcvesztést korrigálni. Cikkünk helyi politikusokkal való háttérbeszélgetéseken alapul.

Ennyi év politikai ballépés-sorozat után csodaszámba is mehetne, hogy Soós Zoltán, az RMDSZ által is támogatott független jelölt valós esélyekkel futhatott neki a kampánynak, aminek azért vannak furcsa elemei. Mindezzel együtt az, hogy jelenleg ő a legesélyesebb induló, nem feltétlen neki vagy az RMDSZ munkájának köszönhető, hanem főleg annak a káosznak, amit a román jelöltek produkálnak.

Ki mindenki indul?

Az RMDSZ-en kívül önálló indulója van a Nemzeti Liberális Pártnak, jelen pillanatban úgy néz ki, hogy a volt RMDSZ-es helyi erős ember, Benedek Imre orvos felesége, Theodora Benedek lesz a legerősebb kihívója Soósnak. Benedek a PNL jelöltje, maga Ludovic Orban is bejelentette a támogatását. Csakhogy a PNL sincs jó erőben Marosvásárhelyen, miután tavaly kizárták azokat az önkormányzati képviselőket, akik megszavazták a Dorin Florea által felvenni kívánt 90 millió lejes hitelt, a párt kirúgta az engedetlen tanácsosait. Pontosabban a hatból ötöt, és ezeket aztán nagyon nehezen tudták pótolni, annyira gyér a városi káderállomány. Azon a tanácsülésen, ahol a kérdéses ügyet megszavazták, nem volt jelen Benedek asszony, éppen külföldön tartózkodott, így megúszta a kizárást: így történhetett meg, hogy most jelölt lesz.


Indul még Marius Pașcan, a “magyarfaló” PMP-és politikus, aki prefektusa is volt a megyének. Sokan Pașcan indulását blöffnek tartják, de az elmúlt években látványosan megromlott a viszonya Dorin Floreával, így inkább valószínűnek tűnik, hogy már csak azért is elindul, hogy a Florea által favorizált jelöltet gyengítse. Marosvásárhelyi forrásaink szerint ugyanis Pașcan valójában nem szeretne polgármester lenni, inkább a parlamenti mandátumát folytatná.

Sergiu Papuc a Szociáldemokrata Párt indulója, jelenleg alpolgármester, sokan őt is magyarellenesnek tartják, ugyanakkor ő azt mondja, minden állampolgárt egyenlően kezel. “Nagyon sok magyar tagja van a PSD-nek Marosvásárhelyen, és mi etnikai hovatartozást nem nézve kezeljük az állampolgárokat. Egy választott tisztviselőnek, legyen az polgármester vagy parlamenti képviselő, mindig minden állampolgárt képviselnie kell. A PSD-nek mindig is sok szavazója volt a magyar közösségből, hiszen sokan belátták, hogy egy szociáldemokrata párt tudja képviselni őket” - mondta a politikus. Az igazság azonban az, hogy Papuc négy évvel ezelőtt is indult a polgármesteri székért, csakhogy nem erőltette meg magát sem ő, sem a pártja, hogy erős eredményt érjenek el: alig volt plakát a jelölt nevével és minimumon égett a kampánya is. Hogy ez miért lehet? Marosvásárhellyel kapcsolatban időről időre felmerül, hogy a román jelöltek közt megszületik egy konszenzus, hogy a frontvárost nem szabad ismét “magyar kézre juttatni”.

Pontosan ez a konszenzus látszik most zárójelbe tevődni, hiszen Florea az elmúlt években annyi konfliktuális viszonyt halmozott fel, hogy egyszerűen nem állhat össze egy olyan többség, amely az ő érdekeit tartja szem előtt. Sergiu Papuc például nagyon jó viszonyt ápolt Floreával, ennek információink szerint tavaly lett vége, amikor a PSD-s alpolgármester megszavazta a Szabad Emberek Pártjának (POL) és az RMDSZ-nek az indítványát Makkai Gergely RMDSZ-es alpolgármester felfüggesztéséről. Florea nagyon jó viszonyt ápolt a legalább egy nagy botrányba belekeveredett alpolgármesterrel, és nem is hagyta következmények nélkül Papuc “árulását”: megvonta például tőle az adminisztratív személyzetet, az irodát és a szolgálati autót is, ezt pedig az alpolgármester megalázásnak vette.

A magyar jelölttől szavazatokat még a Szabad Emberek Pártja (POL) vonhat el, a nyíltan etnikai politizálást megtagadó, municipialista elvekhez hasonlatos irányvonalon politizáló helyi párt ugyanis következetesen igyekezett megnyerni a magyar szavazókat is az elmúlt években, olyannyira, hogy gyakorlatilag az RMDSZ-en múlott végül, hogy négy évvel ezelőtt nem lett a városnak két magyar alpolgármestere Györfi Júlia (POL) és Makkai Gergely (RMDSZ) személyében. Azonban idén úgy döntöttek, hogy egy román jelöltet indítanak, és talán majd szintén az RMDSZ malmára hajtja a vizet, hogy Adrian Mureșan lett a jelölt.

Jelöltje van azonban az USR-nek is Adrian Nemeth-Gherman személyében, ám egyelőre nem látni az USR-kampány mennyire tud magyar vagy akár román szavazókat is megfogni városi szinten.

De a legnagyobb kérdés: indul-e Florea vagy Claudiu Maior?

Soós Zoltán kampánya nagyon erőteljesen Florea ellen irányul, csakhogy az (éppen) ALDE-s, húsz éve regnáló városvezető egyáltalán nem mutatja az élet jeleit, és egyre kevesebben veszik készpénznek az indulását. A jelenlegi kampány akkor üthet vissza az RMDSZ-nek, amennyiben kiderül, hogy Floreának esze ágában sincs elindulni. Ez pedig egyáltalán nem elképzelhetetlen, tekintve, hogy már négy éve sem fűlött nagyon a foga a polgármesterséghez, szívesen elfogadta volna, ha hű tanácsosa, egykori alpolgármestere, Claudiu Maior indul helyette. Csakhogy őt éppen a 2016-os helyhatósági választások előtt a bíróság eltiltotta három évre a köztisztségviseléstől.

Elvileg idén már jó lenne indulónak, csakhogy ha van notórius figura Marosvásárhelyen, akkor ő egyértelműen az, korrupciós bűnvádi eljárások mellett gyakorlatilag egyféle keresztapa hírében áll a városban. Éppen hétfőn jelentette be, hogy beáll a Pro Romania pártba, természetesen nem ideológiai alapon, hiszen gyakorlatilag ez már az ötödik párt, amelynek színében tündököl. A Nagy Románia Pártban kezdte, majd a Demokrata Liberális Pártba ment Florea mellé, aztán amikor ez a párt egyesült a Nemzeti Liberális Párttal, akkor ott találta magát, innen az ALDE-ba ment, de ott már tavaly látszott – a siralmas EP-választások után –, hogy sokáig nem lesz maradása, így most a Pro Románia felé vette az irányt. Hogy mennyire nem akar Florea így húsz év után polgármester lenni, azt jól mutatja, hogy összesen kétszer volt az elmúlt négy évben bent tanácsülésen. Amolyan absztrakció lett a városban.

Bár mindenki csak találgat, hogy készül-e végül indulni (jelenleg a városban pont olyan verziók keringenek, hogy inkább a megyei tanács elnökségét pályázza meg, és Maior meg a polgármesteri széket), valószínűleg ez a halogatás nem valamilyen választási stratégia része. Azaz valószínű, hogy még maguk sem tudják, mi lenne a legjobb megoldás jelen helyzetben, hiszen a korrupciós botrányok és eljárások fényében nem mutathatnak jól a számok a közvélemény-kutatásokban.

Egy viszonylag reális forgatókönyvnek tűnik az is, hogy amennyiben nagyon rosszak a számok, a Florea-klán beáll Benedek mögé, már amennyiben az garanciát vállal rá, hogy nem bolygatja túlságosan a következő négy évet.

Annyi biztos, hogy izgalmas kampányhajrá várható Marosvásárhelyen, és az is, hogy az RMDSZ történelmi esély előtt áll: most leginkább visszaszerezhető a “székely főváros”- ámbár nagy kérdés, hogy tud-e a következő városvezetés valamit is kezdeni a nehéz örökséggel: a kombinátfüstben gőzölgő, deprimált várossal.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS