2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A határok lehetnének igazságosabbak is. Szlovák történészek Trianonról

azonnali 2020. július 19. 12:19, utolsó frissítés: 16:15

Melyek voltak Trianon okai? Veszélyben voltak-e a szlovákok a Trianon előtti Magyarországon? Szemben állnak-e a trianoni határok a nemzeti önrendelkezés elvével? Tanult-e Csehszlovákia a magyar nemzetiségpolitika hibáiból? Szlovák történészek mondják el az Azonnalinak. Videó.


Mit gondolnak a mai szlovák történészek Trianonról? Akad szakértő, aki szerint a trianoni határok igazságtalanok és a téma mindaddig érzékeny kérdés lesz a magyarok számára, amíg a békeszerződés érvényben marad. Más szerint teljes képtelenség a békekonferencia döntnökein utólag számon kérni, hogy miért nem bántanak méltányosan a világháborúban vesztes Magyarországgal, a szlovák kisebbségpolitika pedig összehasonlíthatatlanul nagyvonalúbb a történelmi Magyarország nemzetiségpolitikájával.

A riportban három különböző iskolához tartozó kutatóval beszélgetett az Azonnali: a Trianonról monográfiát szerző Roman Holeccel, a magyarellenességéről hírhedt Szlovák Anyácska kultúrszervezetben ténykedő Róbert Letzcel, valamint Ondrej Ficerivel, aki szerint a szlovák elitek a magyarok száz évvel ezelőtti hibáit követik el, amikor elutasítják a kisebbségi magyar követeléseket. A riportot Kovács Balázs, Riley Freeman, Czáboczky Szabolcs és Mihály Balu készítették.

A felmerülő kérdések:

- Melyek voltak Trianon okai?
- Veszélyben voltak-e a szlovákok a Trianon előtti Magyarországon?


- Szembenállnak-e a trianoni határok a nemzeti önrendelkezés elvével?
- Tanult-e Csehszlovákia a magyar nemzetiségpolitika hibáiból?
- Meddig lesz még Trianon érzékeny téma?Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS