2020. november 24. keddEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A legvalószínűbb történet arról, hogy miért lépett vissza Kozma Mónika a listavezetéstől

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2020. július 22. 18:49, utolsó frissítés: 2020. július 23. 22:58

Csak a szokásos RMDSZ-es belháború újabb epizódja zajlott le nemrég Marosvásárhelyen.


Meglepő, hogy Marosvásárhelyen vitára vitát halmoz az RMDSZ-es politikum, csatározásaik elkerülhetetlenül kikerülnek a közvélemény elé, és talán az sem botor kijelentés, hogy az elmúlt évek hatalmi harcai némileg elidegenítették a magyarokat attól, hogy jó kedvvel és tömegesen menjenek szavazni. Viszont a botrányok főszereplőit nagyon ritkán lehet rábírni arra, hogy nyilatkozzanak a kényes esetekről a sajtónak. Nem történt ez másként e cikk megírása esetében sem, ahol háttérbeszélgetéseken keresztül jutottunk el a recens nézeteltérés legvalószínűbb narratívájához.

Legutóbb ugyanis az keltett nagy visszhangot a helyi és az országos sajtóban, hogy Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány és a marosvásárhelyi RMDSZ-es választmány elnöke visszalépett a jelöltségtől a városi tanácsosi tisztség első helyét illetően. Bár akkor azt mondta a Transindexnek, nem a Péter Ferenccel, a Maros Megyei Tanács elnökével való rossz viszonya az oka a visszalépésnek, azért annyit ő is megjegyzett, hogy sokszor nem ért egyet annak vezetői stílusával. Marosvásárhelyi, a szervezet életét jól ismerő vagy a városi szervezet életében aktívan résztvevő szereplők mégis azt mondják, elsősorban az volt a lemondása oka, hogy a megyei szervezet az utóbbi időben megnövelte a befolyását a városi szervezet élete fölött, és Kozma nem értett egyet azzal, hogy annak a választmánynak, amelynek csak nemrég került az élére, ne fogadják el a jelöltjeit, amely a városi szervezeti tagok szerint konszenzust teremtett volna az erőviszonyokban a megyei és a városi szervezet között.

De mi vezethetett idáig?

Marosvásárhelyen kis túlzással arról szólt az elmúlt harminc év, hogy a városi és a megyei szervezetek versengtek, hogy kinevezzék a vezető politikusokat, és többnyire mindig a megyeiek nyertek. Ennek köszönhetően nagyon nagy fölényben vannak a megyei szervezet képviselői, ami jól látszik a Területi Állandó Tanácsban: hiába van ott több marosvásárhelyi illetőségű politikus, mint Csép Andrea képviselő, Novák Csaba Zoltán szenátor, vagy Kovács Mihály Levente megyei szervezeti ügyvezető elnök, az erőviszonyok tekintetében mindannyian Péter Ferenc csapatát erősítik. A helyiek legutóbbi “lázadása” két évvel ezelőtt kezdődött: új székházat hoztak létre és eleve új stratégiával is dolgoztak a városban: hiába volt az övék a legnagyobb ellenzéki frakció, megpróbáltak “okosban” politizálni Dorin Floreával is”, gondolván, így eredményesebbek lesznek a helyi ügyekben. Csakhogy ez veszélyes játszma volt, hiszen hiába voltak ugyan eredmények is a "magyar ügyek előremenetelében", kvázi olyan történetekbe is belebonyolódtak, amelyeket a magyar közvélemény nem nézett jó szemmel.


Ezek az ügyek, illetve főként Makkai Gergely alpolgármester egyre látványosabb randalírozásai (pl. a híres koreai békekonferenciára közpénzből szervezett út) muníciót adtak a megyei szervezet kezébe: 2019 májusában a Maros Megyei RMDSZ bekeményített, és miután sorban léptek ki a városi képviselők, illetve utasították vissza a jelöltséget, lemondatták Vass Leventét, a városi szervezet elnöki pozícióját betöltő parlamenti képviselőt, valamint megszüntették a választmányt is, így Péter Ferenc egy személyben lett a Megyei Tanács, a városi RMDSZ és a megyei szervezet elnöke is. Kozma Mónikát pedig éppen csak egy évvel azelőtt helyezték a választmány élére, amolyan hídembernek szánva, aki majd Péter és Vass között közvetít és egyensúlyt teremt.

Kozma azelőtt Péter Ferenc kabinetfőnöke volt, de Vass Leventéék kérték fel a választmány elnökének. Ekkor kezdődhetett egykori főnökével megromlani a viszony, de hogy a “háborúban” melyik oldalon áll, Vassékén vagy Péterékén, azt nem nagyon tudta senki megmondani még a közelmúltban lezajlott jelöltállítási huzavona közepette sem. Legalábbis a mostani tanácsosjelöltek közül a legtöbben gyanakodva figyelték, mintha ő lenne az egyenletben az ismeretlen, aki bármikor boríthatja a biztonságos beállást. Viszont mostanra valószínű, hogy Kozma inkább Vassék oldalára sodródhatott, ha ez nem lenne egyértelmű abból, ahogyan Péterről nyilatkozik, akkor csak meg kell nézni, (még márciusban) hányadik helyre rangsorolták a megyei tanácsosjelöltek listáján: a 15.-re, tehát biztos kieső helyre.

A hídember, akit nem hagytak hídemberkedni?

Talán nem meglepő Péter Ferenc háborúja ellene a tekintetben sem, hogy sokáig az a pletyka járta, hogy Kozma Mónikát jelölhetik a Megyei Tanács elnöki tisztségére. Ebben lett is volna ráció, hiszen a közvélemény szemében Kozma egyenlő a Pro Economicával, és ezen keresztül a megyébe juttatott rengeteg magyarországi támogatással: a gazdák ismerik, de a közemberek is, sokak számára húzónév lehetett volna. Csakhogy a választmány elnökeként felfüggesztették, és mindaddig így is maradt, amíg az országos RMDSZ úgy nem döntött, hogy a választmány megszüntetése a Megyei Tanács részéről nem volt jogszerű. Ekkor gyorsan lépett Kozma (gyorsan is kellett, hiszen szorította őket a határidő). Összehívta az ismét jogszerű választmányt és kijelölték a városi tanácsosjelöltek listáját. Kozma (és mögötte Vass meg Kali István) egyféle egyensúlyra törekedtek: minden “saját emberük” mellé választottak egyet a megyétől is.

A megye részéről aztán néhányan megtámadták a döntést, és kiválasztották ők maguk, hogy kik legyenek a városi tanácsosok. Ez azt is jelenti, hogy Kozma Mónika politikai egyezségre való törekvése megbukott, nem tudott egy olyan hídember lenni a két szervezet között, amit elképzelt magának, ráadásul hiába ment volna be a marosvásárhelyi tanácsba, mert ott úgyis Péter Ferenc "katonái" lettek volna többségben. Márpedig úgy tudjuk, tényleg nagy munkát fektetett az arányosságba, mert sokféle érdeket kellet figyelembe venni: egyrészt Soós Zoltán igényeit, aki Portik Vilmost, Péter kabinetfőnökét, Frunda Csengét és Tamási Zsoltot mindenképp szerette volna a befutó helyeken látni, ugyanakkor figyelembe szerette volna venni Péter Ferenc, valamint a vásárhelyi körzeti elnökök kívánságát is (az utóbbiak szerették volna Kalit, Magyary Elődöt és Csíki Zsoltot a listára. Voltak más kívánságok is: Kakassy Blankát, a nőszervezet jelöltjét például Csép Andrea képviselő szerette volna mindenképp.

Ennek a listának a teljes kicserélése (mindössze Csíki Zsolt és Jakab István maradtak a 9. és 10. helyen a TÁT döntése után, akik nem tartoznak egyértelműen a Team Péterbe) információink szerint rögtön döntésre bírta Kozmát, azaz már aznap este tudta, hogy ő nem fogja ezt a listát vezetni. Miután a SZÁT megerősítette a TÁT döntését, azután lépett.

Érdekesség még, hogy a 10. helyre egy bizonyos értelemben politikai újonc, Szabó Árpád került, akiről senki nem tud különösebb háttérinformációkat, mindenesetre akár úgy is tűnhet, az RMDSZ nem tartja valószínűnek, hogy az eddigi 10 tanácsosi helyük most is meglegyen, ha egy helyileg nem túl bejáratott ember került ide.

Mit szól Soós Kozma visszalépéséhez?

Nagyjából semmit, azt szeretné, ha végre mindenki a kampányra fókuszálna és nem a nyilvánosság előtt rendeznék le a vitás helyzeteket. Soós azon kevés szereplők egyike volt, aki minimálisan ugyan, de hajlandó volt velünk az ügy kapcsán szóba állni.

“Szerintem jó és erős lista alakult ki, és azt várom, hogy a munka elkezdődjön. Félre kell tenni a sérelmeket és a választásokat”. Bár előzetesen a sajtóban az is megjelent, hogy Soós kampánycsapata és Kozma között konfliktus lett volna, ezt mind a polgármesterjelölt, mind Kozma igyekezett cáfolni. “Mi támogattuk Kozma Mónikát, és fontosnak tartottuk a gazdaságfejlesztésben szerzett tapasztalatait” - mondta.

Ugyanakkor kifogások jelentek meg azzal kapcsolatban is, hogy egyáltalán miért egy marossárpataki lakos (Kozma ugyanis ott lakik) vezette a vásárhelyi listát, Soós azonban elmondta, hogy ez nem lenne egy valós probléma, hiszen bármikor lehet egy tartózkodási engedélyt készíteni Marosvásárhelyre.

Kozma Mónika és Péter Ferenc nem kívántak az ügyben nyilatkozni, mindketten azt mondják, most a választások megnyerésére fókuszálnak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS