2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Makkai Gergely-per: fellebbezne a marosvásárhelyi RMDSZ-frakció, de vannak ellenhangok is

Kulcsár Árpád, Tőkés Hunor 2020. július 24. 15:22, utolsó frissítés: 20:41

A Makkait visszahelyező bírósági döntéssel egyetértők nyilatkozata csak magánakció volt – tudtuk meg Csiki Zsolt RMDSZ-es frakcióvezetőtől.


A marosvásárhelyi RDMSZ-frakciónak feltett szándéka, hogy a Makkai Gergely ex-alpolgármester felfüggesztésének ügyében született alapfokú ítéletet megfellebbezze.

Miután a Maros Megyei Törvényszék alapfokon érvénytelenítette a városi tanácsi határozatát, amellyel felfüggesztették hivatalából Makkai Gergelyt, Marosvásárhely volt RMDSZ-es alpolgármesterét. A bírói indoklás közzétételére még várni kell, és a nyilatkozatok fényében nem volt egészen egyértelmű, hogy az RMDSZ-frakció kíván-e fellebbezni a döntés ellen.

Peti András, a bíróságon a tanácsot képviselő (szintén ex-alpolgármester) a sajtónak erről korábban úgy nyilatkozott, hogy akkor fognak arról döntést hozni, hogy mi legyen a következő lépés, amikor megismerik a bíróság indoklását.

Indoklás azóta sem született, két RMDSZ-es tanácsos azonban Makkai mellett foglalt állást


Tatár Lehel, a Szabad Emberek Pártjának (POL) marosvásárhelyi tanácsosa csütörtökön arról számolt be a közösségi médiában, hogy két RMDSZ-es városi tanácsos, Magyary Előd és Mózes Levente állást foglaltak Makkai Gergely ex-alpolgármester első fokon megnyert perének ítélete mellett.

„Tartogat-e még meglepetéseket a leköszönő RMDSZ-frakció?” – tette fel a kérdést a POL tanácsosa. Elmondása szerint a fellebbezés elmulasztása azt jelentené, hogy „Makkai Gergely visszamenőleg is megkaphatja a havi 15.200 lejes alpolgármesteri fizetését” illetve az alpolgármesteri tisztséget, de azt csak átmenetileg, a közelgő helyhatósági választásokig.A két RMDSZ-es tanácsos nyilatkozata kapcsán megkerestük a tanácsot a bíróságon képviselő Peti Andrást, aki a Transindexnek elmondta, olyan végleges döntés még nem született a bíróságon, miszerint Makkai visszakapná az alpolgármesteri pozícióját és felvehetné visszamenőleg is a fizetését. Érdeklődésünkre, hogy minek tudható be a tanácsosok– a mostani bírósági döntéssel egyetértő – nyilatkozata, Peti úgy vélte, hogy nem az RMDSZ-t, hanem saját véleményüket képviselték, amikor így döntöttek.

„A tanács, mivel valakit megszavazhat, mi úgy gondoljuk, hogy jogi értelemben azt le is válthatja. És a 23 (jelen pillanatban 22 tanácsos) részt vett a titkos szavazáson. Ez a bíróságon egy éve folyó jogi vita most két irányba ment: a határozat felfüggesztése és a határozat érvénytelenítése felé. Makkai Gergely a határozat felfüggesztését mind a két szinten (alap és másodfokon – szerk. megj.) elvesztette. A határozat érvénytelenítésének perében pedig most első fokon vagyunk. Egyelőre a bíróság még nem közölte döntésének indoklását” – fejtette ki. Az RMDSZ-es politikus a fellebbezéssel kapcsolatos érdeklődésünkre – személyes véleményében – elmondta, az a helyes és etikus eljárás, ha „egy közintézmény a jogi lépések tekintetében a végsőkig kitart az álláspontja mellett”.

Csiki Zsolt, az RMDSZ frakcióvezetője azonban már egyértelműen kijelentette, a városi tanács fellebbezni fog Makkai Gergely ügyében. Szerinte Magyary Előd nyilatkozata magánakció volt. Romániában pedig még olyan nem történt, hogy egy szavazás által megválasztott alpolgármestert, miután kétharmados szavazati többséggel visszahívnak tisztségéből, a bírósági döntés után visszahelyezzék a hivatalába és visszamenőleg megkapja a fizetését. Mint mondta, ez politikai döntés volt, az RMDSZ Makkait akarta alpolgármesternek, így megszavazták.

„Most Makkai eljátssza, hogy „ha ti nem akartok engem, akkor én akarlak” – vagy hogy van ez? Kicsit gyerekesnek látom ezt a viselkedést. Én fordítva gondolkoznék: ha én lettem volna ebben a helyzetben, és nincsenek megelégedve a munkámmal, akkor nem kellett volna tízszer megkérjenek rá, hanem emeltem volna a kalapom és mentem volna” – tette hozzá a frakcióvezető.

Megkerestük Tatár Lehel POL-os tanácsost is, hogy megtudjuk, pontosan milyen meglepetésekre utalt az RMDSZ-es frakció kapcsán.

Tatár Lehel tudomása szerint nemcsak a frakció két RMDSZ-es tanácsosa fog kiállni a bíróság jelen döntése mellett. Azonban ő sem gondolja úgy, hogy a két tanácsos állásfoglalásáért a teljes frakció lenne a felelős. Ő ugyanis úgy látja, hogy Magyary Előd és Mózes Levente nyilatkozata annak tudható be, hogy kiegyeztek Dorin Florea polgármesterrel (aki egyébként szintén kiállt Makkai Gergely ex-alpolgármester mellett – szerk. megj.).

„Ez nemcsak személyes preferencia vagy vélemény kérdése, az önkormányzatnak kutyakötelessége megvédeni a város pénzét. Ha nem teszi, akkor az DNA-ügy szagú. Hogy két tanácsos ilyet merjen javasolni, hogy ne védjük meg a város pénzét? Mert itt arról a 15.200 lejes havi fizetésről van szó, mert magát a pozíciót már nem fogja tudni elfoglalni, csak ideiglenesen, amíg megfellebbezik, vagy esetleg a választásokig tarthatná meg. Én abszurdnak tartom, hogy egyáltalán felmerül egy ilyen dolog, hogy megkárosítják a várost azzal, hogy nem fellebbeznek” – mutatott rá érdeklődésünkre Tatár.

Kérdéseinkkel megkerestük Magyary Előd és Mózes Levente városi tanácsosokat is, hogy fejtsék ki álláspontjukat, de a cikk megjelenéséig nem sikerült elérnünk őket.

Nyitóképen: Magyary, Makkai, illetve jobbra Csiki.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS