2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szakértőt kérdeztünk arról, hogy történhet-e az Azomureșnél a bejrútihoz hasonló robbanás

Babos Krisztina Babos Krisztina 2020. augusztus 05. 19:03, utolsó frissítés: 19:03

Az ammónium-nitrát csak abban az esetben robban fel, ha felmelegszik, például tüzet tesznek alá – mondja Paizs Csaba.


A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Kémia és Vegyészmérnöki Karának oktatója szerint abban az esetben is lehet robbanással számolni, ha szénhidrogéneket, például motorinát vagy benzint tesznek hozzá, ami iniciálja a gyújtást. Egyébként az ammónium-nitrát stabil vegyületnek számít és biztonsággal lehet tárolni a vonatkozó szabályok betartása mellett.

A szakértőt egyébként azért kerestük meg, mert a közösségi médiában megjelenő hozzászólásokból az derül ki, hogy Marosvásárhelyen aggódnak az emberek, attól tartva, hogy a "kombinátnál" tárolt nagy mennyiségű ammónium-nitrát felrobbanhat, olyan katasztrófát okozva, mint amilyen kedden történt Bejrútban.

Paizs Csaba emlékeztetett, Romániában is történtek ilyen jellegű balesetek, például a 60-70-es években egy teherszállító hajó gyulladt ki a Dunán, Galacnál. A komolyabb katasztrófát sikerült elkerülni, a járművet elvontatták a város közeléből. Lényegében megúszták azzal, hogy kitörtek a hajó ablakai.

A 2000-es évek elején pedig Buzău környékén borult fel egy műtrágyaszállító teherautó, ami fel is robbant.


Tavaly ősszel, mint ismeretes, a marosvásárhelyi Azomureșnél is volt tűz, ezzel kapcsolatban Paizs Csaba elmondta: a tűz messze volt a raktártól, így nem állt fenn annak a veszélye, hogy a tárolt ammónium-nitrát berobban. A raktár pedig biztonságos.

„Elég jól ismerem a gyárat, és biztosíthatok mindenkit, hogy itt az ammónium-nitrát berobbanása még véletlenül sem következhet be” – mondta a szakértő, aki szerint az Azomureșnél betartják a biztonsági előírásokat.

Kifejtette: az ammónium-nitrát lerakatoknál elő lehet idézni katasztrófákat, például a terroristák is előszeretettel vetnek be ilyen módszereket. A mechanizmus azon alapul, hogy az ammónium-nitrát, nitrogéntartalmából kifolyólag, magas hőmérsékleten bomlik, és úgy robban, hogy közben tűz is keletkezik.

Hozzátette: ugyanilyen effektusa lenne annak is, ha például egy üzemanyagraktárnál vagy benzinkútnál keletkezne tűz, magas hő, ami eléri a tartályokat, ezekből pedig rengeteg van országszerte.

Paizs Csaba szerint műtrágyagyárban sehol a világon nem volt még ilyen típusú baleset.

Nyitókép: A marosvásárhelyi műtrágyagyár. Forrás: wikipedia.org

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS