2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gidófalván az RMDSZ önmaga ellen kampányol a polgármesteri székért?

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. augusztus 10. 10:51, utolsó frissítés: 11:02

Háromszék egyik községközpontjában az RMDSZ-es polgármester halála után kitört a „trónok harca”. Az első évad végére kiderült, hogy ki lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje, de aztán nem várt fordulat következett.


Hetek vannak hátra a helyhatósági választások kampányhajrájáig. Egy székelyföldi településen a község lakói azonban nem a különböző politikai alakulatok csatározásán kapkodják a fejüket, hanem a helyi RMDSZ belharcán.

Háromszék pár hónapja még a szabadon értelmezett összefogások színtere volt, ami egyet jelentett a területi RMDSZ térhódításával. Gidófalván azonban nem várt fordulat következett be. A község RMDSZ-es politikusai először az előválasztás alatt küzdöttek meg a polgármester-jelöltségért. Majd most, amikor már úgy tűnt, hogy egyértelmű, hogy ki foglalhatja el a „vastrónt”, visszatért a polgármester által támogatott „jogos trónörökös”. Így pedig a gidófalviak a politikai dráma második évadát is végigkövethetik.

Történt ugyanis, hogy a székely település nyugalmát egy halálhír zavarta meg. A község polgármestere, Berde József az év elején, január 11-én infarktust kapott és nem sikerült megmenteni az életét. A 67 éves korában elhunyt Berde 16 évig volt Gidófalva polgármestere. A negyedik mandátumát töltötte a község élén, miközben az ötödikre készült. Úgy tudjuk, abban az esetben nem indult volna polgármesternek, amennyiben kijelölt „utódja” mérettette volna meg magát a szeptember 27-i helyhatósági választások alkalmával. Az utód azonban Berde unszolására sem vállalta a szinte borítékolható polgármesterséget.

A képen Gidófalva egykori polgármestere, Berde József látható. Forrás: HáromszékA képen Gidófalva egykori polgármestere, Berde József látható. Forrás: Háromszék


Berde elhunytával nemcsak a család, a közösség is gyászolt. Hisz az általuk megválasztott és a többség bizalmát élvező tisztségviselőt veszítették el. Ha Berde személyét pótolni nem is lehetett, de tisztségét a helyhatósági választásokig a szintén RMDSZ-es politikus, Jancsó Ernő alpolgármester vette át.Berde (vagy más RMDSZ-es politikus) győzelme, ezért is lett volna beton biztos. Jelenleg a 11 tanácsos közül 9 RMDSZ-es, kettő az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) tagja.

A polgármesteri tisztség megszerzéséhez a legközelebb Jancsó Ernő ideiglenesen megbízott polgármester áll. Jancsó évekig alpolgármesterként dolgozott Berde mellett. Ugyan Berde ellen nem indult volna a tisztségért, de az új helyzet lépésre sarkallta. Ahhoz azonban, hogy az RMDSZ polgármesterjelöltjeként indulhasson a szeptember 27-i önkormányzati választásokon, támogatásra volt szüksége. Ehhez nem árt, ha a jelölt jó kapcsolatot ápol a helyi vezetéssel. Jancsó indulását azonban nem övezte egyértelmű támogatás a Háromszéki Területi Szervezet felső vezetése és annak területi szervezetei részéről.

Forrás: http://statisztikak.erdelystat.ro/adatlapok/gidofalva/1034Forrás: http://statisztikak.erdelystat.ro/adatlapok/gidofalva/1034


Forrásunk szerint Jancsó Ernőt nem igazán kedveli az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének felső vezetése. Sőt, egyes források szerint egyenesen ellenezték az indulását, és más RMDSZ-es jelölteket kezdtek el támogatni helyette. Egy másik narratíva szerint amúgy sem csak Jancsó szeretett volna polgármester lenni a községközpontban (ami egyébként nem zárja ki egymást – szerk. megj.). A politikai focipálya szélén melegített RMDSZ-es színekben: Benkő András Gidófalva falumenedzsere és Váncsa Jenő helyi vállalkozó is.

Akárhogyan is, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete előválasztást szervezett, hogy RMDSZ-es tagjai összemérjék támogatottságukat. Fodor István a sepsiszéki szervezet elnöke a Transindex megkeresésére elmondta, erre azért került sor, mert el akarták kerülni, hogy a belső csatározásból összeveszés származzon. Inkább a gidófalviakra, azaz a választói akaratra bízták a döntést. „Ez már csak azért is jó volt, mert sok olyan hang volt már a településen, hogy az RMDSZ Benkőt akarja, az elnök a másikat akarja. Így pedig eldöntötte a gidófalvi-község, hogy ki lesz az RMDSZ jelöltje a választáson” – mutatott rá a sepsiszéki szervezet elnöke.

A helyszínen készült fotókat Tőkés László készítetteA helyszínen készült fotókat Tőkés László készítette


Forrásunk szerint az RMDSZ területi vezetői közül egyesek háttérbeszélgetések alkalmával – választói akarat ide vagy oda –, Jancsó Ernőt jó előre megpróbálták lebeszélni arról, hogy a márciusi előválasztáson elinduljon.

Fodor érdeklődésünkre tagadta, hogy testületileg valakit is támogattak volna. Ők csupán azt szerették volna, ha Jancsó és Benkő megegyeznek arról, hogy melyikük legyen a polgármester és ki az alpolgármester. Megegyezés azonban nem történt, és a „vitát” tovább fokozta, hogy a községi RMDSZ-es tanácsosok az ideiglenesen megbízott polgármesterrel szemben szinte egytől egyig a falumenedzsert kezdték el támogatni.„Nekünk mind a három jelölttel volt egy beszélgetésünk az előválasztás előtt. Mindenkinek megvolt az elképzelése. Benkő azt mondta, ha ő lesz a polgármester, akkor Jancsó Ernővel akar tovább dolgozni; Jancsó maradjon alpolgármesternek. Ezzel szemben Jancsó kijelentette, hogy amennyiben ő lesz a polgármester, akkor Benkővel nem fog tovább dolgozni; nem ő lesz az alpolgármestere. Egymás között már volt vitájuk. Mint elnök, én is próbáltam először elmondani, hogy lehet, hogy Jancsónak jobb volna alpolgármesterként, mert ő már tudta hogy mit kell csinálni. A másik új ember, ő még bele kell rázódjon, még ki kell tanulja. De Jancsó Ernő kijelentette: nem, ő polgármester akar lenni” – részletezte a Transindexnek Fodor István.

Fotó: Tőkés LászlóFotó: Tőkés László


Jancsó Ernő megkeresésünkre elmondta, amikor Benkő András indult ellene, akkor az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének vezetése Benkőt jobb polgármesterjelöltnek látta, őt akarták polgármesternek. Jancsó szerint őt nem támogatták, nem volt, aki segítse a munkáját. „Lehet, hogy most azt mondják, hogy nem így volt, de ez így történt” – mutatott rá. Ugyanakkor érdeklődésünkre nem azt erősítette meg, hogy a megyei területi szervezet vezetése is Benkőt támogatta volna vele szemben.

Forrás: Hlavathy KárolyForrás: Hlavathy Károly


Nem várt fordulatok

Jancsó Ernő a saját tanácsosai, illetve a területi RMDSZ támogatása nélkül ekkor úgy tűnt, magára maradt. A márciusi előválasztás eredménye azonban sokakat meglepett. Az előválasztás ugyanis kevés szavazatkülönbséggel, de mégiscsak Jancsó győzelmével végződött. Amíg a gidófalviak Benkő Andrást 423 vokssal támogatták, addig Jancsó Ernőre 497-en szavaztak.

Jancsó eredménye egyrészt azt jelentette, hogy a község lakói neki szavaztak bizalmat; másrészt azt, hogy Fodor szavaival élve: az RMDSZ-nek ezt követően kutya kötelessége lett Jancsó Ernőt támogatni a helyhatósági választáson. Harmadrészt pedig a sepsiszéki elnök kérésére Benkő András ugyan felkerült az RMDSZ tanácsosi listájára, viszont az ideiglenesen megbízott polgármester a régi tanácsosok közül senkit sem tett fel a listára. Fodor meg is jegyezte, hogy azóta Jancsónak elég nehéz dolga van, nehezen tud meghozni döntéseket, mert a saját tanácsosai ellenzékben vannak és akadályozzák ebben.

„Tudja mindenki, hogy itt most ellenzék van. Vannak olyan tanácsosok, akik már Porzsolt Levente független jelölt mellé álltak. Jancsó is jól tudja, hogy azok a tanácsosok, akikkel ő most dolgozik, azok mind egy független jelölt mellé fognak állni, mert ő nem tette fel a listára őket. De ez az egész így nem helyénvaló a lakossággal szemben” – mutatott rá Fodor.

Fotó: Tőkés LászlóFotó: Tőkés László


Hogyan szerezte meg Jancsó Ernő a gidofalvi községlakók bizalmát?

Az RMDSZ polgármesterjelöltje miután a saját tanácsosai nem őt, hanem a falumenedzsert kezdték el támogatni, fiatal (20-40 éves) aktivistákból álló, változást akaró kampánycsapatot verbuvált. „Kénytelen voltam új csapattal indulni az előválasztáson, akiknek a segítségével és ambíciójával megnyertük az előválasztást” – állapította meg Jancsó.

A győzelem után pedig úgy döntött, az őt hűen támogató kampánycsapatból állítja össze a községi tisztségviselők listáját a közelgő helyhatósági választásokra. Ezzel a döntésével kizárta annak a lehetőségét, hogy a régi RMDSZ-es tanácsosok közül bárki is tisztségében maradhasson a szeptemberi választások után. Döntése azonban nemcsak azzal a következménnyel járt, hogy az RMDSZ önmaga ellenzékévé és egyben akadályozó tényezőjévé vált. A régi tanácsosok között volt ugyanis a Sepsiszentgyörgyön született, Fotosmartonoson élő Porzsolt Levente is, akit Berde korábban az utódjának szánt.

„Az a legmerészebb játékos, akinek nincs vesztenivalója”

„Hol voltál eddig? Ez az a kérdés, amelyet 10-ből 9 ember feltesz nekem, ha elmondom, hogy szeretnék indulni a polgármesteri megmérettetésen” – írta Porzsolt Levente községi tanácsos a közösségi médiában.

A márciusi előválasztásra egyébként bárki jelentkezhetett, a sepsiszéki területi szervezet elnökétől tudjuk, hogy Porzsolt Leventét is megkérdezték erről. Saját bevallása szerint azonban bizonytalannak érezte a koronavírus miatt kialakult helyzetet és a községi tanácsosság mellett inkább a szakmájával szeretett volna foglalkozni. Miután azonban több ismerősével és barátjával is beszélt, meggondolta magát. „RMDSZ-es tanácsos lévén, most nem maradt más választásom, mint függetlenként részt venni ebben a versenyben” – írta Porzsolt a Facebook-oldalán.

A Transindex érdeklődésére ehhez Porzsolt még hozzátette, községi és községen kívüli személyek is megkeresték azzal, hogy induljon a helyhatósági választáson, a polgármesteri tisztségért. A régi gidófalvi tanácsosok például azért, mert a megbízott polgármester közülük senkit sem rakott fel az helyi RMDSZ listájára. Mint mondta, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének egyes vezetőivel is volt erről szóló beszélgetése, de hivatalos felkérés részükről nem történt. Ugyanakkor Porzsolt elismerte, hogy vannak olyan személyek a területi szervezetben, akik az indulása mellett álltak.

Így állt elő az a furcsa helyzet, hogy Porzsolt Levente RMDSZ-es tanácsosként független polgármesterjelöltként indul a helyhatósági választáson, az RMDSZ jelöltjével szemben. Méghozzá úgy, hogy közben az RMDSZ-esek közül egyesek községhatáron belül és túl is Porzsoltot támogatják saját jelöltjükkel szemben.

Támogatói nevek után is érdeklődtünk az RMDSZ-es tanácsostól, de erről nem szeretett volna nyilatkozni, annyit azonban elárult, hogy kampánycsapata jelenleg harminc főből áll, a régi RMDSZ-es községi tanácsosok többsége pedig őt támogatja, az ő kampánycsapatához tartozik.

Forrás: hereditatum.roForrás: hereditatum.ro


A kialakult helyzetről Tamás Sándort, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnökét és Fodor Istvánt is megkérdeztük. Tamás az előválasztással kapcsolatos érdeklődésünkre elmondta, állóurnás előválasztást szerveztek, ahol három RMDSZ-tag jelentkezett és méretkezett meg, akik közül Jancsó lett az RMDSZ jelöltje Gidófalva községben. Hogy előtte valaki valakikkel egyeztettet-e a támogatásról vagy sem, ezek szerinte csak spekulációk, amivel mint mondta, ő nem kíván foglalkozni. „Ezekkel én nem foglalkozom, én a szabályzattal foglalkozom és az eredménnyel” – szögezte le megkeresésünkre.

Arra a kérdésünkre, hogy mi a vélemény a Háromszéki Területi Szervezetnek arról, hogy Porzsolt független polgármesterjelöltként indul, és hogy ez elfogadható-e a megyei RMDSZ számára, a szervezet elnöke úgy vélekedett, mindenkinek, így az RMDSZ-es tanácsosként tisztségviselő Porzsolt Leventének is emberi és alkotmányos joga van függetlenként elindulni bármilyen tisztségért. Tamás nem gondolja úgy, hogy amennyiben az RMDSZ-es tanácsos függetlenként az RMDSZ polgármesterjelöltjével szemben elindul, azzal megkérdőjelezné az RMDSZ előválasztását.

Fodor István szerint nemcsak Benkő Andrást, Porzsolt Leventét sem támogatja az RMDSZ háromszéki és széki szervezete a háttérből Jancsóval szemben, ugyanakkor elismerte, hogy lehetnek "magánakciók".

„Ha odatettük az embereket megmérettetni az előválasztáson, és Jancsó Ernő lett a nyertes, akkor az RMDSZ-nek, nekem és mindenkinek kutya kötelessége Jancsó Ernő kezét fogni és vinni előfelé. Mellette állunk, mert ő az RMDSZ jelöltje. Nem vagyunk képzavarosak, hogy azt mondjuk a mi jelöltünk, és aztán a másikat támogatjuk. Szó sem lehet róla! Ez egy aljas dolog lenne!” – szögezte le Fodor.

Érdeklődésünkre, hogyha valaki mégis úgy döntene, hogy Porzsoltot támogatja az RMDSZ megyei és területi szervezetének tagjai közül, járna-e valamilyen szankcióval, Fodor helyeselt, majd hozzátette, ha kiderül, akkor igen. „De nem is kellene megrovás. Milyen pofával áll oda a nép elejébe, amikor azt mondja, hogy »én RMDSZ-es vagyok«, és az RMDSZ-es polgármester háta mögött támogatok egy független jelöltet, vagy egy más párt jelöltjét. Ez nem a becsületes” – tette hozzá Fodor.

Porzsolt indulásával kapcsolatban még elmondta, hogy amikor még Berde József élt, többször hangoztatta nyilvánosan, hogy Porzsoltot szeretné az „utódjának”. Porzsolt megvolt kérdezve arról, hogy szeretne-e elindulni a választáson, de nemet mondott rá, aztán az „utolsó percben” meggondolta magát. Ekkor Porzsolt is beszélt Jancsóval, hogy lépjen vissza. Fodor szerint azonban ez már csak azért sem történhetett volna meg, mert ebben az esetben a következő jelölt az előválasztás második helyezettje lett volna. Hozzátette, szerinte egyébként ahhoz, hogy Porzsolt a polgármestere ellen függetlenként induljon, előbb ki kell lépjen a tanácsból, mert nem lenne helyes és nem szabadna ezt RMDSZ-es tanácsosként meglépje.

Jancsó Ernő a történtekhez csak annyit fűzött hozzá, hogy szerinte a helyhatósági választás mindenki számára nyitott. Majd az emberek eldöntik, hogy számukra ki a legalkalmasabb jelölt. Jancsó azt mondja, tisztességes kampányt szeretne, mert bármi történjen, a választás után a jelöltek továbbra is együtt kell éljenek és dolgozzanak Gidófalva községben. Mint mondta, őt egyébként nem zavarja, hogy RMDSZ-es társa függetlenként indul ellene.

Nyitókép: A képen balról jobb oldalra haladva Jancsó Ernő, Tamás Sándor és Porzsolt Levente látható.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS