2021. április 21. szerdaKonrád
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mivel büszkélkedik a Kolozs megyei RMDSZ az elmúlt négy évből?

k. á. 2020. augusztus 06. 17:58, utolsó frissítés: 2020. augusztus 07. 11:00

Csoma Botond, Oláh Emese és Vákár István elmondták.


Nagyon büszke a Kolozs megyei RMDSZ az elmúlt négy év eredményeire, legalábbis ebben a hangnemben zajlott az a sajtótájékoztató, amelyet a megyei szervezet elnöke, Csoma Botond parlamenti képviselő, Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere és a Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke tartott. Az alkalomra össze is állítottak egy száz megvalósításból álló brosúrát, amelyben bőven akadnak olyan „megvalósítások¸”, amelyekben nem az RMDSZ vitte az oroszlánrészt, vagy nem feltétlenül hozzá köthetők. Az augusztus 10-én rajtoló kampány előtt azonban mindenképpen pozitív mérleget szerettek volna bemutatni a sajtón keresztül a kolozsváriaknak, akik az elkövetkező hetek alatt dönthetik el, hogy ezek az eredmények elegendőnek bizonyulnak-e ahhoz, hogy újabb mandátumot szavazzanak az RMDSZ-es tisztségviselőknek, illetve Csoma Botond nevére nyomják a pecsétet, amikor Kolozsvár polgármesterének személyéről döntenek.

Oláh Emese megpróbált a realitások talaján maradni, és (elsősorban azokról az eredményekről beszámolni, amelyek a saját aktivitásának (is nagyban) köszönhetők. Kolozsvár alpolgármestere hangsúlyozta hogy jelentős előrelépések történtek az elmúlt négy évben a magyar nyelvhasználatot illetően, hiszen 11 kolozsvári kijárathoz sikerült elhelyezni a többnyelvű helységnévtáblákat. “Szeretnék köszönetet mondani a civil szervezetek hathatós munkájáért, hiszen nekik is köszönhetően sikerült ide eljutni” - utalt szűkszavúan a Musai-Muszáj szervezet orbitálisan nagy munkájára Oláh.

Arról is beszámolt, hogy több területen sikerült javítani a többnyelvű komunikáción, fontos vívmány, például, hogy megjelentek a magyar nyelvű önkormányzati tájékoztatók a szelektív gyűjtéssel, a lakbértámogatásokkal, illetve a családon belüli erőszak áldozatai számára létrehozott központ tevékenységével kapcsolatosan. Kiemelte azt is, hogy ezek mellett a turisztikai és a közszállítási vállalatok honlapja az elmúlt négy évben magyar nyelven is elindult, valamint tavaly volt először hivatalosan is magyar nyelvű programja a városnapoknak, vannak már olyan bankautomaták, amelyek magyar nyelven is működnek, illetve a buszállomás automatái is működnek magyar nyelven.

Kolozsváron az egyik legégetőbb kérdés a lakhatással kapcsolatos, mindenki tudja, hogy évről évre emelkednek az ingatlanok és albérletek árai. Az elmúlt évben elindítottuk egy új szociális tömbház építését, októberig remélhetőleg sikerül is befejezni, ezáltal 18 új szociális lakást tudunk átadni. Ugyanakkor két évvel ezelőtt az RMDSZ önkormányzati képviselői kidolgoztak és elfogadtattak egy tervet arra nézve, hogy az önkormányzat vásárolhasson a szabad piacról is lakásokat, és ezeket a rászorulók számára kioszthassa. Viszont mivel ezek hosszú távú megoldások, elfogadtattunk az önkormányzattal egy lakbértámogatásokról szóló programot, amely értelmében átmeneti anyagi támogatást lehet nyújtani mindazon családoknak vagy egyedülálló személyeknek, akik anyagi nehézségekkel küzdenek, vagy családon belüli erőszak áldozatai - összegezte Oláh Emese a lakhatással kapcsolatos eredményeket.


Az alpolgármester az elmúlt időszakban kiemelten fontosnak tartotta a családon belüli erőszak áldozatainak létesített, ingyenes pszichológiai és jogi tanácsadással foglalkozó központ létrejöttét. Mióta megalakult, a központ több tucat esetben adott segítséget az áldozatoknak, és munkájukat egy mobil csapat is erősíti, ahol a szakemberek mellett rendőrök is segítenek enyhíteni a helyzetet.

Oláh beszélt az iskolákban létesített szűrőprogramokról: a látásvizsgálati valamint a diabétesz-szűrésről.

Kolozsvárnak nagy kihívást jelentenek a bölcsődei helyek is, hiába építik és bővítik. “2019-ben sikerült átadni a Dónát-negyedi bölcsődét, ahol magyar tagozat is van, ebben az évben remélhetőleg megnyitjuk még a Grigore Alexandrescu illetve a Békás-negyedi bölcsődét, itt is lesznek magyar tagozatok” - mondta az alpolgármester, hozzátéve, hogy szükség volt egy daduspótlék kidolgozására, aminek értelmében azok, akik nem jutnak be önkormányzati vagy magánbölcsődékbe, azok pótlékot kaphatnak, amiből dadust tudnak fizetni”. Az a tervek szerint októbertől lesz igényelhető.

Vákár István azt mondta, az infrastrukturális fejlesztésekről nagyon sok szó esik, de ő olyanokról szeretne beszélni, amelyekről kevesebbet írt a sajtó. Kiemelte, hogy az egészségügyben milyen fejlesztések voltak az elmúlt négy évben. Elmondta, hogy a megyei kórházakban nagyon sok felszerelés lett vásárolva, de most egy leszállópályát szeretnének létesíteni, hiszen néha élet-halál kérdése az idő, és a reptérről sok időbe kerül bevinni egy beteget. Vákár megemlítette, hogy a magyar kormány adományát kiosztották a családorvosoknak és iskoláknak. Vákár kiemelte, hogy az elmúlt négy évben lett a Kolozs megyei Könyvtárban magyar részleg, valamint azt is, hogy sikerült a Bánffy-palota felújítására háromszor annyi pénzt kilobbizni, amit szántak.

Amire a Transindex kíváncsi volt:

Egyrészt azt kérdeztük meg Oláh Emesétől, hogy hogyan áll a családon belüli erőszak áldozatainak szánt menhely létrehozása, hiszen amikor a központot megnyitották, akkor arról beszélt, hogy az lesz a következő fázis. Oláh elmondta, hogy kinézték a területet rá, de nagy befektetésekre van még szükség, és valószínűleg a következő mandátum alatt fog megvalósulni. Ezzel párhuzamosan, vagy helyette dolgoznak azon, hogy védett házakat hozzanak létre, és elvileg lesz erre kormányzati összeg is, ennek a tisztázását várják.

Másrészt Oláh Emesétől megkérdeztük azt is, hogy mekkora kiesést jelent a város költségvetésének, hogy idén kimarad a fesztiválszezon? Az alpolgármester szerint ennek jövő év elején lehet meg a hatása, hiszen a vendéglátóktól befolyó adók összege nagyságrendekkel kisebb lesz a lecsökkent bevételek miatt.

Csoma Botond polgármester-jelölt néhány napja tolja a közösségi médiában, hogy aki aláírna a jelöltségéért, ahhoz házhoz mennek. Kérdésünkre, hogy mivel teszik ezt, hiszen amennyiben autóval akarnak házhoz járni, akkor az nem túl zöld lépés egy egyébként zöld kérdésekkel kampányoló jelölttől, Csoma megnyugtatott, hogy kizárólag tömegközlekedéssel fognak járni, ő maga pedig kerékpárral megy az emberekhez.

Azt is megkérdeztük, hogy miért kell a PSD-től importálni polgármesterjelöltet, hiszen Kisbácsban például ezt teszik. Csoma elmondta, hogy egy magyar embert indítanak, aki már bizonyított a településen, és ő ebben nem lát problémát, inkább azt sajnálja, hogy négy éve nem volt jelöltjük, holott nyolc évvel ezelőtt mindössze öt szavazattal maradt alul az RMDSZ-jelölt. Csoma annak különösen örül, hogy olyan helyeken is lesznek idén jelöltjeik, ahol négy éve nem volt, például Magyargorbón. A kérdésre, hogy a megyében hány győzelemmel lennének elégedettek, elmondta, hogy nincs egyértelmű válasz, szeretnék a most vezetett önkormányzatokat megtartani mindenképpen.

Fotó: RMDSZ Kolozs megye

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS