2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Felállt a mezőny a szatmárnémeti polgármesterválasztáshoz. Esélylatolgatás

Babos Krisztina Babos Krisztina 2020. augusztus 10. 15:05, utolsó frissítés: 15:11

Eddig hét jelölt jelentette be hivatalosan indulási szándékát a szatmárnémeti polgármesterválasztáson.


Jelen állás szerint az RMDSZ mellett a PSD, az USR, a PNL, a PMP és az ALDE illetve egy független jelölt méretkezik majd meg egymással.

Sokak szerint a városvezetői tisztség kérdése Szatmárnémeti viszonylatában már akkor eldőlt, amikor biztosság vált, hogy nem lesz kétfordulós választás. A közel 40 százalékot kitevő magyarság ugyanis rendszerint az RMDSZ jelöltjére szavaz, míg a román ajkú lakosság voksai több jelölt között oszlanak meg.

Magyar nemzetiségű ellenfél az újrázni kívánó jelenlegi polgármesterrel, Kereskényi Gáborral szemben - az eddigiek szerint -, nem indul. Az EMNP és az MPP frigyéből létrejött Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) mindeddig csak megyei tanácselnök-jelöltet mutatott be, valószínűsíthető, hogy polgármesterjelöltjük nem is lesz a szeptember végén esedékes helyhatóságin. Mivel a 2012-2016-os ciklusban a várost vezető PSD-s Dorel Coica a lakosság jelentős hányada szerint „keveset tett a városért”, a Kereskényi és csapata által nyújtott teljesítménnyel viszonylag sokan elégedettek.

Az ellenjelöltek közül a legismertebb az előbb említett Dorel Coica, aki korábban átiratkozott a Pro România Pártba, azonban néhány hete visszatért a PSD-be. Mint állítja, azért hagyta el a szociáldemokrata alakulatot, mert nem volt kibékülve Liviu Dragnea pártelnökkel, azonban miután említett távozott a párt éléről (mint ismeretes, börtönbe került), és a volt kollégái hívták, örömmel tett eleget a megtisztelő felkérésnek, hogy ismét ő képviselhesse az alakulatot a helyhatósági választáson Szatmárnémetiben.


Coica egyébként a napokban arról beszélt, hogy nem lesz könnyű nyernie, mivel nem sikerült létrehozni a „román összefogást”, azaz nem sikerült olyan helyzetet kialakítani, hogy csak egyetlen román induljon az RMDSZ-es jelölttel szemben. Az összefogás akadálya, mint kifejtette, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt, melynek helyi vezetői szerinte túl szorosra fűzték az együttműködést az RMDSZ-szel. Dorel Coica orvos, és ismertsége jelentős részben igen kiterjedt rendelő-hálózatának köszönhető. Râmnicu Vâlcearól származik, ezért politikai ellenfelei gyakran támadják azzal, hogy betelepült déli ("sudist").

A PNL jelöltje, Adrian Albu jelenlegi alpolgármester lesz, aki e cikk megírásakor még nem jelentette be hivatalosan indulási szándékát, azonban telefonos megkeresésünkre megerősítette: lesz saját jelöltjük és ő lesz az. Értesüléseink szerint egyébként Albunak nem nagyon fűlt a foga a megméretkezéshez, de rákényszerítette a párt országos vezetősége. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy nem számít fényes eredményre, mivel a PNL – bár két alpolgármesterük volt végig a jelen ciklusban – nem nagyon „látszott” a várost vezető RMDSZ árnyékában.

A Coica által említett túl szoros együttműködést egyébként a rivális pártok és a választópolgárok egy része is nehezményezi, a helyi román sajtó egy része pedig régóta azzal vádolja a PNL helyi szervezetét, hogy behódoltak a „grófoknak” (így emlegetik ugyanis az RMDSZ-es vezető tisztségviselőket). Albu temesvári származású, ő is orvos végzettségű, ám nem dolgozik a szakmájában, több cikluson át volt alpolgármester szatmárnémetiben, jelenleg ő a PNL Szatmár megyei szervezetének elnöke.

Az ALDE jelöltje Cosmin Rațiu fogorvos, a Szatmár Megyei Fogorvosi Kamara elnöke. Jelenleg városi tanácsos, emellett magánklinikát is működtet, korábban pedig ingyenes fogászati szűrőprogramokban vett részt, melyet gyerekek számára szerveztek. Eléggé ismertnek számít, és jó a megítélése a városban.

Balról: Cosmin Rațiu, Mihai Huzău, Radu Panait, Kereskényi Gábor, Adrian Albu, Dorel CoicaBalról: Cosmin Rațiu, Mihai Huzău, Radu Panait, Kereskényi Gábor, Adrian Albu, Dorel Coica


Az USR egy 35 éves vállalkozót indít, Radu Panait személyében, aki szatmárnémeti születésű, majd külföldön élt egy ideig, de hazatért. Egyelőre nem számít különösebben ismert politikusnak és az USR helyi szintű népszerűségére vonatkozóan sincsenek megbízható adatok. Kampányát arra építik, hogy sikeres vállalkozó, aki bizonyára jobban vezetné a várost, mint egy olyan ember, aki csakis politikával foglalkozott élete során, utalva itt Kereskényi Gáborra. Nehezen megjósolható, mennyi szavazatot sikerül majd begyűjtenie, viszont ő az a jelöltek közül, akinek van esélye arra, hogy esetleg magyar voksokat is szerezhet.

A Traian Băsescu által alapított Népi Mozgalom Pártja (PMP) Mihai Huzăut jelölte a városvezetői tisztségre. A fiatal politikus közleményében arról ír, hogy Szatmárnémetiben a kocka el van már vetve (kockák vannak a választási plakátján is), azaz a román pártok előre megalkudtak az RMDSZ-szel. Mint írja, ő az egyetlen jelölt a románok közül, aki valóban győzni akar és polgármester akar lenni, nem pedig a „magasságos zöld porta” előtt kuncsorog. Hozzáteszi: ő volt az első, aki javaslatot tett arra, hogy „a jobboldal” állítson közös polgármesterjelöltet, azonban süket fülekre találtak szavai.

Mint állítja, a többi induló, illetve a többi párt vezetői a saját érdekeiket a közösség érdekei elé helyezik, amikor az összefogás és a valódi küzdelem helyett politikai alkukat kötnek. Huzău egyébként 2016-ban az ALDE színeiben nyert városi tanácsosi mandátumot, majd kinevezték államtitkárrá. Májusban azonban lemondott ALDE-tagságáról, mivel szerinte a fair play szabályait mellőzve, azaz szavazás helyett központi kinevezéssel döntött az alakulat arról, hogy ki legyen a megyei szervezet elnöke azt követően, hogy a korábbi vezető lemondott tisztségéről.

Függetlenként indul továbbá Adelin Ghiarfaș jogász, aki korábban is próbálkozott már helyhatósági választásokon, nem túl nagy sikerrel. Szándékát hónapokkal ezelőtt jelentette be, azóta viszont komolyabb kampányt nem folytat, így az sem vehető biztosra, hogy végül a rajtvonalhoz áll. Ha mégis indul, nem valószínű, hogy nagymértékben befolyásolja majd a végeredményt.

Jelen állás szerint az valószínűsíthető, hogy Kereskényi Gábor gyűjti be a legtöbb voksot, és mivel egyfordulós lesz a választás, ez elég lesz ahhoz, hogy ismét elnyerje a polgármesteri tisztséget, függetlenül attól, hogy a szavazatainak száma meghaladja-e a voksok 50 százalékát vagy sem. Természetesen a választásokig még semmi nincs kőbe vésve, és bár nem igazán valószínű, még az sem teljesen kizárt, hogy végül mégiscsak összefognak a román pártok (azaz visszalépnek a jelöltjeik egyetlen közös induló javára). És a kampány során is történhet még olyasmi, ami akár jelentős mértékben befolyásolhatja a végkifejletet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS