2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elég lesz-e négy év a kolozsvári RMDSZ-nek, hogy megvalósítsa ígéreteit?

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. augusztus 11. 13:30, utolsó frissítés: 13:54

A lista hosszú, a tervek nagyok, megvalósíthatóságukról lehet vitatkozni. A kolozsvári RMDSZ kampányindítóján jártunk.


Kedd este bemutatta Otthonos Kolozsvár városprogramját a Kolozs megyei RMDSZ. A négy évre szóló ígéreteket az RMDSZ színeiben mandátumért induló Vákár István Kolozs Megyei Tanács elnök-jelölt, Csoma Botond kolozsvári polgármesterjelölt és Oláh Emese kolozsvári alpolgármestere ismertette.

Az Otthonos Kolozsvár program megvalósítását az RMDSZ megújult tanácsosjelölti csapata vállalja (városi és megyei szinten). Hangsúlyozták: a román-magyar együttélés kölcsönös tiszteletén alapszik. Ennek érdekében párbeszédre való törekvés, a kétnyelvű táblák és feliratok is szerepelnek a tömérdek ígéretet összegző programtervben. A tervek között olyan megvalósítások is olvashatók, amelyeket az RMDSZ már elindított, esetleg bővíteni szeretnének, de vannak olyanok is, amelyek sokat segítenének abban, hogy a magyar közösség otthonosan érezze magát Kolozsvár metropoliszövezetében. Legyen szó azonban akármennyire jól hangzó ígéretekről, kérdéses, hogy az RMDSZ a szeptember 27. után sorra kerülő helyhatósági választások után, mindezekből (főleg nagyobb terveik közül) melyeket tudja majd megvalósítani az elkövetkezendő négy év során?

Ha ugyanis az elmúlt évek eredményeit, és az egyes projektek megvalósításának időbeli lehetőségeit vesszük figyelembe, akkor elképzelhető, hogy az ígéretek java része kitart majd az elkövetkező választásokon túl is. Hisz azok, szorosan függnek attól, hogy az RMDSZ mennyire tudja majd maga mellé állítani a nagyobb pártok támogatását. Persze, büszkélkedni ettől még lehet, mint a pár napja tartott négy év eredményeit összegző sajtótájékoztatón is történt, amiről ITT írtunk.

A fotókat a szerző készítetteA fotókat a szerző készítette


Mit adna a választóknak a Kolozs megyei RMDSZ a szavazataikért cserébe?

A jelöltek legfontosabb célkitűzéseiknek tartják közhasznú magyar projektek finanszírozását, a Mátyás király múzeumot, Pákey Lajos városépítész szobrát, illetve olyan projekteket, amelyekről Csoma Botond a Transindexnek adott interjúban már részben beszámolt miután bejelentette, ő lesz a városi tanácsosi lista húzóneve az RMDSZ polgármesterjelöltjeként Kolozsváron.

A tervek természetesen azóta más részletekkel is kiegészültek, így az Otthonos Kolozsvár szól: a közlekedésről, a lakhatásról, a zöldövezetekről, a közegészségügyről, a szociális ügyekről, a bürokrácia leépítésének kísérletéről, az online ügyintézésről, a zajszennyezésről, a számon kérhető gazdálkodásról, a környezetvédelemről és a válsághelyzetben lévő gazdaság ügyéről.

Az időben behatárolhatatlan, máshol már megvalósulni látszó vagy kibővített ígéretek kapcsán a programfüzet alkotói elismerték, még szakemberek véleményezésére várnak. Ők feltehetően olyan dolgokra is rávilágítanak majd, mint a közigazgatási törvénybe ütköző megvalósítások (például a 20 százalékos lakossági küszöb, és az ebből fakadó ígéret vs. megvalósítás), vagy a hajléktalanok helyzetének javítása érdekében szőtt tervek, amelynek komplex problémái kapcsán azért még felmerülhetnek különböző megoldásra váró kérdések.

A programfüzet írói utóbbi esetében úgy fogalmaztak: a hajléktalanok nem tudnak maguk gazdálkodni, ezért a szociális lakásokkal nem érnek el semmit. Szükség van a hajléktalanszállókra és integrált szociális szolgáltatásokra, hogy a hajléktalanok önálló életet tudjanak folytatni.

Oláh Emese alpolgármesterOláh Emese alpolgármester


Oláh Emese erről a Transindex kérdésére válaszolva kifejtette, a nehéz helyzetben lévő személyek szociális lakásprogramja, illetve a hajléktalanok már meglévő két szállója mellett, egy teljesen új intézményt létesítenének. Az új intézményben szociális szolgáltatásokat biztosítanának, felkészítenék és integrálnák a hajléktalanokat (odafigyelve az egyéni problémákra és a fogyatékossággal élők gondjaira is). A több tíz évet felölelő projektre azonban jelenleg még nincs leadott pályázat. Lehetőség szerint, ezt európai uniós finanszírozásból kiviteleznék, ami az új Eu-s költségvetési ciklustól fog függni. Addig is marad a Szigligeti utca (Dragoș Vodă) 36-38. szám alatt és a Kajántói utca (Oașului) 298. szám alatt található hajléktalanszállók (amelyekről ITT írtunk) bővítése és szociális szolgáltatásokkal való kiegészítése. Amelyek egyelőre inkább tűnnek megvalósíthatónak, és az alpolgármester szerint, az első lépés lenne a komplexebb terv megvalósítása felé (és egyben kísérleti programja is lehetne a nagy projektnek).

Érdeklődésünkre kitért arra is, hogy mennyire megvalósítható a feliratok, kétnyelvű táblák felhelyezése, amelyek a mostani közigazgatási törvény szerint húsz százalékos népességi küszöbhöz kötöttek. Mint az elmondta, ahhoz, hogy újabb lépéseket tudjanak meglépni az utcanévtáblák, a különböző intézmény névtáblák magyar nyelvű feliratozása érdekében, önkormányzati döntésre van szükség. Ehhez szerinte egyrészt erős RMDSZ frakciónak kell lennie a városi és megyei tanácsban, illetve az volna jó, hogy az RMDSZ a mérleg nyelve tudjon lenni az önkormányzatokban.

„Ez természetesen nem lehetetlen, azért dolgozunk mindannyian, hogy ennek a megfelelő feltételeit biztosítani tudjuk. Addig is ebben a mandátumban, az adott körülmények között a fő prioritás az volt, hogy a magyar nyelvű kommunikációra fektessük a hangsúlyt” - mondta a városi tanácsosi lista első helyén szereplő Oláh Emese, aki a következő mandátumát is alpolgármesterként képzeli el. Kérdésünkre hozzátette, az RMDSZ választások előtt nem szokott alkut kötni a román pártokkal, a tárgyalások viszont folyamatosak. Szerinte a román pártok nagyon is jól tudják, hogy mik az elvárásaik egy koalíció keretén belül. És bár a magyar alpolgármesteri tisztség az önkormányzati választások kimenetelétől függ, 2016-ban például a párbeszéd segítségével sikerült RMDSZ-es alpolgármestert kinevezniük, hisz a városi tanácsban egyértelműen többségben van jelenleg a Nemzeti Liberális Párt (PNL). A 27 városi tanácsosból jelenleg 17 PNL-s, 5-5 RMDSZ-es és PSD-s.

Csoma Botond, az RMDSZ kolozsvári polgármester-jelöltje mutatja be a városi tanácsos jelölteket. A lista vezetője Oláh Emese városi tanácsos-jelölt Csoma Botond, az RMDSZ kolozsvári polgármester-jelöltje mutatja be a városi tanácsos jelölteket. A lista vezetője Oláh Emese városi tanácsos-jelölt


Csoma Botond szerint a 1990-es évekhez képest az RMDSZ sok mindent elért, de még rengeteg feladat vár megoldásra. Csoma visszaemlékezett Gheorghe Funar soviniszta ex-polgármester korszakára; a gyerekkorában történt megszólítgatásaira, mert magyarul beszélt. És ehhez képest valóban jobb a helyzet. Mint mondta, Oláh Emesének is köszönhető ez, hisz számos honlap már magyar nyelven is elérhető, mint a kolozsvári önkormányzat és a Visit Cluj-Napoca oldalai, de a magyar nyelv megjelent a hivatalos kommunikációban is, amire számos példa van, a jegyautomatáktól kezdődően a karácsonyi vásár felirataiig, amelyeknek sokan örültek Kolozsváron.

Az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje úgy látja, a köztereken azért még van mit javítani, ugyanis a magyar közösség számához képest sokkal kevesebb kétnyelvű felirat jelenik meg, például a Házsongárdi temető bejáratától hiányzik a magyar nyelvű tábla. De ez még nem minden.

Nemcsak kétnyelvű, élhetőbb is legyen Kolozsvár metropolisz övezete

Csoma Botond nemcsak a feliratokat vette célba, emlékeztetett: zöldövezeteket és parkolóházakat is szeretne, meg persze a déli körgyűrű is megépülhetne már. Mint mondta, szimbiózisban kell élni a természettel, nem parkosítani kell az erdőket, hanem a város zsúfoltabb részein kellene kiépíteni zöldövezeteket. Az élhetőbb Kolozsvárt, mint ismeretes, ő kevesebb autóval képzeli el, több bicikliúttal és biciklizővel, illetve a tömegközlekedést is kihasználhatóbbá tenné.

Oláh Emese ehhez hozzátette, hogy a diákok iskolai buszoztatását is ki szeretnék terjeszteni az összes magyar iskolára (iskolai programokhoz mérten és a délutáni időszakra is tekintettel). Sőt, ha már az oktatásról esett szó, az alpolgármester azt is elmondta, hogy bővíteni szeretnék a magyar osztályokat, jobban odafigyelnének a vegyes házasságból jövő diákokra, meg amúgy, a diákok versenyképpességének fejlesztésére. Emellett bővíteni kell a magyar osztályok, bölcsődék és óvodák számát, amelyhez anyagi támogatást is szeretnének biztosítani (felújításokra és családtámogatásokra, mint például a daduspótlék). (Részletesebben minderről és másokról – például a jelöltekről – az Otthonos Kolozsvár programban ITT olvashatnak.)

Tervek és ígéretek tehát szép számban vannak. Már csak a konkrétumok hiányoznak mindehhez.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS