2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen Hunor üzent: „mindnyájunknak el kell menni” szavazni, mert nem veszélyes

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2020. augusztus 27. 19:02, utolsó frissítés: 19:24

De persze számtalan más dolgokról is beszélt: például, hogy miért ülne be a PNL-vel s USR-vel egy kormányba, összefogna-e az EMSZ-szel, vagy hogy tart-e az USR magyar jelöltjeitől.


Sajtójakoztatót tartott Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerdán, miután az Szövetségi Képviselők Tanácsa (online) elfogadta a parlamenti választások jelöltállítási szabályzatát. Természetesen mi is ott voltunk, és feletettünk néhány kérdést:

Például arra voltunk kíváncsiak, hogy hogyan egyeztethető össze, hogy Kelemen Hunor állandóan kritizálja a kormányt, és az elmúlt évben nem volt párt, amelyet többször szidott volna, mint az USR-t de simán el tudna képzelni egy PNL-vel és USR-vel való közös kormányzást a parlamenti választások után.


"Bíráltam a liberális kormányt, mert dicsérni nem tudtam. Keresem rendszeresen az okokat, hogy megdicsérhessem. A minap Ludovic Orban miniszterelnöknek személyesen is elmondtam, hogy miért vagyok elégedetlen az ország adminisztrálásával. Ők kisebbségi kormányt akartak, és úgy viselkednek, mintha többségük lenne. Úgy viselkednek,mintha nem kellene senkit semmiben megkérdezni, és utána, ha kapnak valami korrekciós bírálatot, vagy valakik ellene szavaznak, akkor elcsodálkoznak" - ecsetelte az RMDSZ-elnök. Szerinte egy koalíciós kormány a dolgokat mindig kicsit átírja, olyankor a partnerek figyelnek egymásra, egymásnak a programjából átvesznek, egymást támogatják. Korlátozzák is egymást – esetleg – a rossz döntések meghozatalánál. "Egy koalíciós kormányban mindig lehetőség van egy koherensebb,a artikuláltabb és több szempontot figyelembe vevő döntést meghozni. Másrészt - bár rég, 2014 óta nem vagyunk kormányon- van egy tapasztalatunk, hogy ha kormányon vagy, akkor másképp beszélnek rólad, mint amikor egy távoli ismerősről beszélnek. A mostani buta magyarellenes hangulat visszaszorításában is segíthet egy ilyen koalíció" - véli.

Az RMDSZ-elnök perspektívájából nincs itt semmit ellentmondás, viszont abból a szemszögből, hogy Johannis , aki gyakorlatilag a háttérből irányítja a "liberális kormányt", milyen mondatokat mondott, egészen odáig, hogy december 6-a után mi történhet, lehet akár ellentmondás is.Az USR kapcsán elmondta, hogy valóban rengeteget bírálták ezt a politikai alakulatot, de az USR is őket, márészt viszont rengeteg olyan helyzet adódott, amikor együtt szavaztak meg bizonyos törvényjavaslatokat. "Ez a politikákban így van. Nem változott meg a véleményünk egymásról. Többször elmondtam, hogy az USR-ben vannak kiváló emberek, vannak olyanok, akikkel valószínűleg nem tudnánk mit kezdeni a civil életben, de ők is ezt mondják rólunk. Ez egy sokszínű politikai szervezet, és így néz ki egy parlament."
A választások utáni parlament összképét felvázolva, Kelemen Hunor szerint "minden bizonnyal lesz három nagy párt és egy-két kisebb politikai alakulat. Nehéz időszak következik, nincs felkészülve erre egyetlen párt sem, és mégis meg kell oldani majd a társadalom problémáit" - mondta.


Egyre több magyar indul román pártok listáján, ezt nem tartják veszélyesnek?


Ez is a Transindex kérdése volt, ám Kelemen Hunor szerint mindig is indultak magyarok román pártok listáján, így van ez 1990 óta, még a Nagy Románia Pártnak is voltak magyar indulói.”Ne keltsük azt a látszatot, hogy 2020-ban történt valami, ami ennek előtte nem létezett. A Demokrata Párt és a szociáldemokraták is sokat próbálkoztak ezzel. Igaz, hogy most az USR-ban vannak többen, de éppen minap láttam Marosugrán, hogy még Marius Pașcanék (az egyre nacionalistább PMP - szerk. megj.) listáján is több magyar nevet lehet találni. Ez van, 30 éve így élünk. Aki úgy gondolja, hogy ott tudja jobban érvényesíteni és képviselni a közösség érdekeit, én erre mit mondjak? Próbálja meg, eddig még senkinek nem sikerült ott. Ez a jelenség mindig veszélyezteti ez az RMDSZ országos eredményeit, az önkormányzatokban kevésbé, azok általában nem erről szólnak. A parlamentben az öt százalék mindig probléma volt, mindig kérdéses lesz ez, mert 6,5 százaléknyi magyar ember él Romániában. Tetszik vagy sem, átszavazás volt eddig is. Nem vagyunk ettől boldogok, de eddig sikerült a közösség támogatásának nagy többségét megszerezni, ezért dolgozunk" - mondta kissé korholóan Kelemen.

Van-e hajlandóság összefogni a parlamenti választásokra az "Erdélyi Magyar Szövetséggel"?

- volt a kérdés.

"2016-ban felvettünk a listára két embert a Magyar Polgári Pártból, volt akkor egy megegyezés, aztán nem rajtunk múlott, hogy a párt felét kirúgták, a másik fele elment. Mi a mai szabályzatunkat úgy fogadtuk el, hogy amennyiben - és nem rajtunk fog múlni - lesz egy 2016-hoz hasonló egyezség, akkor helyet tudunk biztosítani a jelölteknek, ahogyan annak idején Biró Zsolt és Kulcsár-Terza József is fölkerült a listára " - hangzott a válasz.

De mi történik, ha az EMSZ Csomortányi “Karlendítő” Istvánt és Mezei Jánost, azaz az EMNP és az MPP elnökeit javasolná egy ilyen listára?

Először is Kelemen leszögezte, hogy nem létezik olyan jogilag, hogy Erdélyi Magyar Szövetség, bár az önkormányzati választásokra bejegyezték ezt, de a fúziót csak a voks után kívánják megejteni. Kelemen szerint ezt nem lehet a választásokig kivitelezni. Másrészt – fejtette ki az RMDSZ vezetője – az EMNP elnökének “van egy problémája”, ezzel a történettel addig nem lehet mit kezdeni, amíg le nem tisztázta. Nyilván itt Csomortányi “Karlendítő” elhíresült képéről beszél, ami miatt a pártelnök még mindig nem kért bocsánatot. Kelemen azt is elmesélte, hogy még márciusban leültek Mezeivel tárgyalni, azonban negatív hozzáállást érzékelt a pártelnök részéről, aki úgy viszonyult az RMDSZ-hez, hogy “ahol nem tudnak segíteni, ott legalább ártsanak”. Azaz Mezei nem volt hajlandó megegyezni a billegő helyzetű területeken (ámbár Szatmáron és Vásárhelyen visszaléptek).

Miért nem veszélyes szavazni menni?

Nem lesz semmivel nagyobb kockázata ennek az öt-tíz percnek, amit a szavazóhelyiségben tölt az ember, mint annak, hogy kiülünk egy teraszra, vagy elmegyünk egy kisebb-nagyobb közösségbe, fölülünk az autóbuszra, vásárolni járunk, vagy éppen elmegyünk nyaralni a tengerpartra.

Kelemen azt üzeni azoknak, akik nem hisznek a vírus létezésében, hogy álljanak szóba egy beteg emberrel, aki átesett, s rögtön fognak hinni. “Én nem vagyok orvos, állatorvosi végzettségem van, amikor egy kórokozóról van szó, nem tudom elfogadni, hogy azért, mert nem látszik, nem létezik. Be kell látni, hogy valós veszélyről van szó, még a kutatók is keveset tudnak róla, és ezért sok kérdés megválaszolatlan marad, amelyeket más betegségek esetében meg tudunk válaszolni” - jelentette ki. Másrészt azt gondolom, hogy az iskolákban a tudományos oktatásra nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Nem árt, ha egy érettségizett felnőtt az RNS és a DNS, a baktérium és a vírus között különbséget tud tenni”.

Melyek a kiemelt helyszínek, és mivel lenne elégedett az RDMSZ az önkormányzati választásokon?

Kelemen többször, de újságírói kérdésre akkor most is beszélt arról, hogy szeretnék megtartani Szatmárnémetit, és visszaszerezni Marosvásárhelyt, illetve Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson is erősen esélyesnek látja az RMDSZ győzelmét.

Ami a megyei tanácsokat illeti, realistán látta be, hogy Bihar megye nem valószínűsíthető, viszont Maros, Hargita, Kovászna és Szatmár megye szerinte megtartható. Ezen kívül 200 körüli polgármesterre számítanak.


Hány RMDSZ-es fut neki szeptember 27-én?

Akkor a nyers adatok: Összesen 8390 jelölttel vágnak neki az önkormányzati választásnak. 10 megyei tanácselnök-, 286 polgármester-, 602 megyei és 7499 helyi tanácsosjelöltje lesz a Szövetségnek.

Kelemen elmondta, nem mások ellen fognak kampányolni, hanem az emberek és a helyi közösségek problémáiról fognak beszélni a következő időszakban. "Az a tapasztalatunk, hogy azokban a városokban és falvakban, ahol az elmúlt hónapokban a magyar vezetők segítettek a közösségen, a rászorulókon, ott nőtt a bizalom" - mondta.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS