2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szakértő: manapság nem kellene meglepődni egy pozitív koronavírus-teszten

B. D. T. kérdezett:B. D. T. 2020. augusztus 31. 10:22, utolsó frissítés: 2020. szeptember 01. 14:56

Sokan utaznának külföldre és kell nekik negatív teszt, de nincsenek felkészülve arra, hogy pozitív eredmény esetén úszik az utazás - a Pro Vitam laborvezetője, Fejér Szilárd válaszolt a kérdéseinkre.


A sepsiszentgyörgyi Pro Vitam klinika már 2020 februárjától konkrét lépéseket tett ahhoz, hogy szükség esetén tudják diagnosztizálni a koronavírus-fertőzést. 2020. március 18-ától (1 hetes megszakítással) biztosítják pácienseiknek a SARS-CoV-2 (COVID-19) koronavírus fertőzés laboratóriumi diagnosztikáját. Saját kutatócsoportjuk pedig egy új, érzékeny diagnosztikai módszert fejlesztett ki, amely a fertőzés utáni immunválaszt mutatja ki. Dr. Fejér Szilárd vegyész, tudományos kutató, az orvosi analíziseket végző laboratórium vezetője Cambridge-ben doktorált, egyik fő kutatási területe a vírusok modellezése.

Kezdjük talán azzal, amivel nap mint nap szembesültök a Pro Vitamnál: időről időre beszámoltok arról, hány realtime PCR-tesztet végeztek nálatok, és milyen statisztikákat lehet ebből kihozni. A legutolsó összesítésetekből kiderül, már több mint 10 ezer teszten vagytok túl 2020 márciusától augusztus elejéig. Most mennyi ez a szám?

- 15000 teszt – a teljes teszteknek országszinten kb. 1%-át végeztük mi (jelenleg 135 akkreditált laboratórium van az országban). Összesen eddig az országban közel 1,6 millió tesztet végeztek el az akkreditált laborokban, mint amilyen a Pro Vitam is.
Összefoglalnád, mik eddig a tapasztalataitok a Kovászna megyei járványügyi helyzetre nézve?

- Az országos járványügyi helyzetet elég jól leképezi a megyei állapot – az esetszámok párhuzamosan növekedtek az ún. második hullámban. Az első hullámot a lezárásokkal és a gyorsan elkezdett teszteléssel sikerült hatékonyan visszaszorítani a megyében. A megyei kórház tesztelésével pedig konkrétan elkerültünk egy olyan állapotot, mint ami Suceavaban volt, erre külön büszkék vagyunk, hiszen mi voltunk az első laboratórium a megyében, amelyik elkezdte a tesztelést.

Amúgy az elvégzett realtime PCR-tesztek számát tekintve hogy áll Kovászna megye? És hogy áll az ország? Arra gondolok, hogy lenne kapacitás több teszt elvégzésére is? Mi az akadálya annak, hogy a kapacitás határáig toljuk az elvégzett tesztek számát? Mert amúgy minél szélesebb körű a tesztelés, annál pontosabban lehet(ne) belőni a különböző intézkedések szükségességét, nem?

- Amióta a megyében elkezdtük a tesztelést, a lakosságra számított arány az országos átlag fölött van. A prefektúra ad erről időnként tájékoztatást.
Mindenképp a tesztelés kiterjesztése, főleg a veszélyeztetett csoportoknál, az egyik legfontosabb fegyver, amivel ellenőrzés alatt lehet tartani a járványt, viszont önmagában nem elég: kell hozzá kiterjedt kontaktuskutatás, és a karantén szigorú betartása.

Az emberi kapacitás hiánya akadályoz. A tesztelés egy hosszas folyamat, és ha bármi megakasztja, időben nagyon el tud húzódni. Ahhoz, hogy a szakemberek ne túlórázzanak, kb. kétszer ennyien kellene a teszteléssel foglalkozzanak. Más laboratóriumokról nem tudok nyilatkozni, de nálunk a megfelelő minőségű tesztelés biztosítása rengeteg túlórát és álmatlan éjszakát emésztett fel, na és persze egyes fertőzött személyek hozzáállása a munkánkhoz eléggé demotiváló tud lenni. Az a tapasztalatunk, hogy minél lelkiismeretesebben próbáljuk végezni a munkánkat, annál többen támadnak mindenféle fabrikált vádakkal, amik már-már a képtelenség és az idiótaság határát súrolják.

Például?

- Van ugye az a konspirációs elmélet, hogy minket valaki lefizet. Volt egy személy, akivel amikor közöltem, hogy pozitív lett a tesztje, elkezdett pattogni, hogy mi ezért mennyi pénzt kapunk, és hogy minket biztos lefizettek azért, hogy őt pozitívnak hozzuk ki. Én azt válaszoltam, persze, elmondom, mennyit kapunk: azt a 350 lejt, amit Ön fizetett ki a vizsgálatért. Kórházi alkalmazottak közt is akadt (amikor kaptunk egy csomó tünetmentes fertőzöttet), aki azzal vádolt bennünket, biztosan összejátszunk XY-nal, az RMDSZ-szel, az igazgatóval stb., hogy őket pozitívnak hozzuk ki, és mivel a nevek rajta voltak a mintákon, kiválogattuk, hogy kiké legyen pozitív. Akkor következőkor küldték névtelenül a mintákat, de hát úgyis le kellett jelentsük a pozitívakat, tehát előbb-utóbb tudnunk kellett, konkrétan kihez köthető a minta...

Aztán van még egy történet, ami megy körbe-körbe, és arról szól, hogy állítólag valaki sorban állt a klinikán, de végül nem teszteltük le, mégis felhívta a DSP, hogy pozitív. Konkrétumok nincsenek, de mindenki tutira tudja, hogy ez történt.

Vagy amikor a pozitív teszt után valakit beutalnak a kórházba, és az úgy csapódik le, hogy biztosan ott kapta el, mert berakták a "covidosok" közé. Vannak végletek ezekben az összeesküvés-elméletekben, az egyik az, amikor valaki tagadja, hogy nincs is vírus. A másik véglet pedig azt mondja: a vírus mindenkiben benne van.

Ha csak a laborkapacitást nézzük, napi hány tesztet tudnátok végezni Kovászna megyében?

- Kovászna megyében három akkreditált laboratórium tud PCR-tesztet végezni, mi voltunk az elsők, akik elkezdtük a tesztelést, most már a megyei kórházban és a Medlife-nál is foglalkoznak ezzel. Mi vagyunk azok, akik gyakorlatilag a DSP által küldött személyeket teszteljük. A napi kapacitásunk 460 minta - ha nincs valami gikszer. Ahhoz, hogy maximális kapacitással működjünk, először is meg kellene legyen a maximális mintaszám, mert ha nincs meg, pont ugyanúgy beletelik 10-14 órába a folyamat, mintha megvolna. Feltételezem, mivel a felszerelés nagyjából ugyanaz a kórháznál és a Medlife-nál is, ők is hasonló kapacitással rendelkeznek.

Nálatok hogy alakult a napi átlaga az elvégzett teszteknek?

- Júniustól kezdett nőni, amikortól a környező országokban kezdték kérni a negatív koronavírus-tesztet a határon való belépéshez. Azelőtt olyan 100-150-et csináltunk naponta, azt kényelmesen meg is lehetett. Most az átlag kb. 300 naponta, és a maximum a már említett 460-as szám. Ezeknek több mint fele Kovászna megyei, de sokan jönnek tesztre Brassóból is hozzánk, illetve van egy marosvásárhelyi klinika meg a kolozsvári klinikánk, ahonnan szintén kapunk mintákat.Július vége óta nemcsak Sepsiszentgyörgyön, hanem Kézdivásárhelyen is lehetséges a mintavétel. Ez hogyan történik pontosan, mire kell készüljenek a jelentkezők?

- A mintavétel elég kellemetlen, de kibírható, az orrgaratból és garatból vesznek mintát két pálcikával. Mindkét helyszínen külön helyiségben történik a mintavétel, ügyelünk arra, hogy a páciensek ne tudják egymást megfertőzni: minden labornak van külön fertőtlenítési protokollja, a mintavétel teljes védőruhában történik, és minimalizáljuk az érintkezést az egészségügyi személyzettel.Kik veszik igénybe elsősorban a koronavírus-tesztelési szolgáltatásaitokat?

- Az utóbbi időben egyre többen jönnek valamilyen megfázásos, tüdőgyulladásos tünettel Kézdivásárhely környékéről, az új esetek nagy része onnan érkezik (ill. Brassóból). Sokan utaznának külföldre és kell nekik a negatív koronavírusteszt, de nincsenek felkészülve arra, hogy pozitív eredmény esetén úszik az utazás. Van is nagy meglepetés, amikor tönkretesszük az utazási terveket, ami legtöbb esetben felháborodással párosul (de hát nincs nekem semmi bajom, csak pár napja voltam kicsit meghűlve, de az a légkondi miatt volt, meg hasonló kifogások). A járványnak a közösségi terjedési fázisában vagyunk, igazán nem kellene meglepődni egy pozitív koronavírusteszt-eredményen.

Megismétlitek a tesztet, ha felmerül, hogy esetleg téves lehet az eredmény, vagy a páciens kérésére?

- Addig nem adjuk ki az eredményt a kezünkből, amíg meg nem bizonyosodunk arról, hogy az egy reális pozitív. Észre lehet venni, amikor valószínűsíthetően téves az eredmény, de arra szakavatott személy kell, hogy ezeket kiszűrje, és megismételje.

A legbosszantóbb, hogy ezek után is van olyan páciens, aki pozitív teszttel a zsebében ahelyett, hogy hazamenne és izolálná magát, gyorsan elrohan egy másik klinikához újracsinálni a tesztet, mert nem hiszi el az eredményt. Nyilván fordítva is megesik: volt személy, akinek a Medlife-nál lett pozitív az eredménye, és szaladt, másnap megcsináltatta nálunk, ami ugyancsak pozitív lett. És én, amikor megtudtam ezt, nem úgy reagáltam le, hogy igen, a Medlife eredménye pontos volt, hanem hogy tudja-e, hogy egy pozitív eredménnyel nem lett volna szabad sehova mennie?! Mert ezzel konkrétan embereket sodor veszélybe! Durva felelőtlenség. Volt olyan esetünk, amikor egy kórházi alkalmazottnak a kórházban az eredménye pozitív volt, de nálunk már negatív volt, de arról sem tudok véleményt mondani, mert ahhoz, hogy biztosra megmondható legyen, hogy az az eredmény egy fals pozitív volt, ahhoz ugyanabból a mintából kellene dolgozni.

Keringenek a történetek arról is, hogy a tesztek nem megbízhatóak, még a realtime PCR-tesztek sem adnak pontos eredményt, például az első eredmény negatívnak jön ki, a második pozitívnak, ezért utána minimum még egyszer el kell végezni a tesztet.

- A tesztelés sem fehér vagy fekete. Mivel nagyon sokan nem ismerik a tesztelés és a mintafeldolgozás mikéntjét, nincsen egy informált véleményük ezekről. Lehetségesek fals pozitív és fals negatív eredmények is, de ezek részaránya még mindig elenyésző a valódi pozitív és negatív eredményekhez képest. Fals pozitív eredmény lehet például, ha a minta nem volt megfelelően levéve, tárolva vagy szállítva, és átfertőződött a mintavétel során használt ollótól vagy egy másik páciens mintájától. A laboratóriumban is lehetséges átfertőződés, de erre minden labor különösképpen ügyel. A diagnosztikai tesztek is tévedhetnek, a legjobb példa erre Amerikában a CDC első koronavírus-tesztje, amelyet vissza kellett vonni, mert túl sokszor adott fals pozitívat – gyártás során befertőződött valamelyik reagens. Olyan is van, hogy a gyártó elsieti a teszt fejlesztését, és ezért valamilyen mellékreakció történik: az ilyeneket csak a teszt hosszas használata után lehet kiszűrni, és ezek alapján a gyártó módosíthat a tesztjén, annak használati utasításán, hogy csökkentse a fals pozitív esetek számát.

Egy másik hibalehetőség, amikor szoftverre bízzák annak megállapítását, hogy az adott minta ad-e pozitív jelet vagy nem. A szoftver sokszor tévedhet, minden esetben meg kellene nézni az adott minta PCR-görbéjét ahhoz, hogy el lehessen dönteni, valódi pozitív vagy fals pozitív eredményről van-e szó. Anélkül, hogy tudnám az okát, amiért a CFR játékosainak fals pozitív eredményük lett egy magánlaborban, arra tippelnék, hogy ha a minták tényleg nem volt pozitívak, akkor egy szoftveres hiba okozhatta, amelyet nem vettek észre az eredmény validálásakor. Mi nem bízzuk ezt szoftverre, ez azt is jelenti, hogy mind a 15000 elvégzett teszt görbéjét én néztem át személyesen, ezt a felelősséget nem is adom ki a kezemből.A vonatkozó nemzetközi ajánlások azt mondják, hogy a bizonyítottan fals pozitív vagy fals negatív eredményeket mindig vissza kell jelezni adott esetben a teszt gyártójának, és indokolt esetben meg kell ismételni a mintavételt. Járványügyi szempontból viszont még mindig jobb egy fals pozitív eredmény, mint egy fals negatív, mert ez utóbbival tovább terjedhet a vírus.

Fals negatív eredmény jóval gyakrabban lehet, de ezek aránya is lecsökken, ahogy egyre többet tudunk a vírus inkubációs idejéről. Lehet nem megfelelő mintavétel, túl korai mintavétel, de normális esetben is produkálhat egy COVID-os beteg negatív PCR tesztet: a vírus mennyisége az orrgaratban naponta változhat. Ma már változott az újratesztelés kritériuma is: már nincs szükség negatív teszteredményre, hogy valakit gyógyultnak nyilvánítsanak. A vírus ugyanis nagyon lassan ürül ki a szervezetből, a darabkáit az érzékeny PCR módszer még hetekkel a fertőzés után is ki tudja mutatni. A tudomány jelenlegi állása szerint 10 nappal a tünetek megjelenése után már nem fertőz sem a tünetmentes páciens, sem az, aki tüneteket produkált, és nem kellene újrateszteltessék magukat a karanténidőszak lejártával, mert az ablakon kidobott pénz.

Nektek mi erről a tapasztalatotok? Hány olyan esetetek volt, hogy egy pozitív teszt után rögtön a második negatív lett (vagy fordítva)?

- Mi azt szoktuk mondani a pozitív eredményű pácienseknek, hogy nincs értelme azonnal új tesztet végeztetnie, mert fölösleges. Főleg hogy egy pozitív teszt után a páciensnek otthon kell maradnia és izolálnia magát, nem is jöhet be mintavételre. Vagy fizeti a kiszállást, amikor kimegyünk és levesszük a mintát. A 14 nap izoláció esetenként lerövidülhet újratesztelés eredményétől függően, ezt mindig a megyei közegészségügyi hatóságok mérlegelik.

Nem kell két negatív teszt már ahhoz, hogy valakit gyógyultnak nyilvánítsanak?

- Nem, az már rég változott, már júniustól nem kell.

Milyen hibahatára van a PCR-teszteknek?

- Azt kell mondanom, a PCR-teszt a legeslegmegbízhatóbb. Ha meg kell becsülnöm, akkor ezer pozitívból egyetlenegy az, ami esetleg fals pozitívat ad. Hozzáteszem: nem mindegy, milyen kitet használunk. Mi a mostani kitünkkel, amelyet májustól használunk, nagyon meg vagyunk elégedve, de most például beszereztünk egy újabb kitet, amit más laborok nagyon dicsértek, hogy milyen jó. Azzal viszont nekünk az a tapasztalatunk, hogy attól még, hogy újabb, vagy gyorsabban ad eredményt, nem biztos, hogy automatikusan jobb: most például van egy esetünk, egy idős tüdőgyulladásos páciens, aki a régi kit alapján pozitív, de az új alapján negatív. Tehát lehetséges, hogy az új kit nem elég érzékeny és ezért adhat fals negatív eredményt.

Amúgy hibahatárt nehéz így megszabni. A gyártó 100%-os precizitást ígér, vagyis azt, hogy ha úgy használod, ahogyan le van az írva, akkor nincsen fals pozitív. De tudjuk, még a nagyobb gyártók is beleesnek ebbe, hogy amikor alkalmazni kezdik a tesztet a terepen, az valami miatt néha fals pozitív lesz. Aztán a feedbackek alapján ezt javítják, kiküldenek a laboroknak új útmutatókat, hogy vigyázzatok, mert az egyik lépésnél ezt kell csinálni, és nem azt, amit korábban leírtunk.

Az országban elsőként saját tesztet is kifejlesztettetek, amelyet klinikai laboratóriumokban lehet majd alkalmazni annak felmérésére, hogy a páciens termelt-e IgG típusú antitesteket a fertőzés után. Ezt már elkezdtétek "élesben" is használni? Milyen esetekben ajánlott ilyen tesztet elvégeztetni?

- Pontosítok: van már két cég, akik forgalomba hoztak antitesteket detektáló gyorsteszteket, viszont mi ún. Elisa alapú tesztet fejlesztettünk ki, amelyet csak laboratóriumi személyzet használhat. Ennek a tesztnek a kifejlesztése és validálása jóval bonyolultabb, mint egy gyorsteszté, így most tartunk az olyan logisztikai lépéseknél, mint a csomagolás, használati utasítás véglegesítése, ezek után lehet engedélyeztetni a terméket. Sajnos sokan úgy akarják az antitest-teszteket, és főleg a gyorsteszteket eladni, hogy ez egy kiegészítő diagnosztikai módszer a koronavírus fertőzés megállapítására. Ez viszont nem igaz, egy pozitív antitest-teszt a legjobb esetben is csak a fertőzés során bekövetkező immunválaszt mutatja ki, és mire ez mérhető, a páciens már a legtöbb esetben nem is fertőz.

Sok kórház, köztük a megyénkben is, beleesett abba a hibába, hogy gyorsteszteket alkalmaztak a betegállomány szűrésére, ami egyrészt a sok fals pozitív eredmény miatt kellemetlenséggel járt a betegeknek (utaztatták COVID-kórházba, hogy ott aztán kiderüljön, hogy nem fertőzött), másrészt nem szűrte ki a valóban fertőző pácienseket, így azok nyugodtan továbbadhatták az egészségügyi személyzetnek. Összegezve, antitest-tesztet csak akkor érdemes elvégeztetni, ha kíváncsi a páciens, hogy van-e megfelelő immunválasza egy koronavírus-fertőzés után. Az ilyen tesztek jelentősége majd kb. 1 év múlva nő meg, ugyanis a védőoltás során kialakult immunválaszt is lehet majd ezekkel mérni, ha megfelelően vannak kifejlesztve. Mi is erre szánjuk elsősorban a tesztünket. Élesben még nem használjuk, de már forgalomban levő tesztekkel összehasonlítjuk az eredményeket, és merem állítani, hogy legalább olyan jót sikerült kifejleszteni, mint a nagy tesztgyártók.

De most már nem fordul elő a gyorstesztek alkalmazása a kórházakban, ugye?

- De igen. Valószínűleg azért, mert rendeltek egy csomót, volt rá költségvetés, olcsó volt, készleteket halmoztak fel, amit el kell használni, mert hanem lejár. Orvosilag tudják, hogy nem indokolt, hiszen a gyorsteszt azt mutatja ki, hogy már átestél-e a betegségen.

(Az interjú második részét ITT olvashatják.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS