2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ahány iskola, annyi különböző probléma: intézményvezetőket kérdeztünk az iskolakezdésről

G. L. 2020. szeptember 05. 11:24, utolsó frissítés: 11:32

Nem csak az eszközhiány jelent problémát, hanem adott esetben az internet minősége vagy az ingázó diákok utaztatásának a megszervezése is.


Bő másfél hét múlva (ha minden igaz) elkezdődik a 2020/2021-es tanév, a diákok fél év után ismét iskolapadba ülhetnek, az intézményeknek pedig eddig nem tapasztalt problémákat kell elhárítaniuk, hogy minden gördülékenyen menjen. Valószínűleg nincs két teljesen egyforma eset, így nem is lehet általános érvényű következtetéseket levonni, különböző helyzetű iskolák bemutatásával mégis megpróbáljuk jelezni, hogy milyen problémákkal kell szembenézzenek az oktatási intézmények a kezdés előtt.

Három forgatókönyvet vázolta a minisztérium az iskolakezessel kapcsolatban: az iskolák aszerint kapják a zöld, sárga és piros jelzéseket, hogy 1000 főre hány új fertőzött jutott a településükön az előző 14 napban. Szeptember 7-én születik végleges(?) döntés arról, hogy egy héttel később az intézmény milyen forgatókönyv szerint kezdheti meg az oktatást.

A zöld jelzésű településeken, ahol a 1000 főre eső új fertőzöttek száma nem haladta meg az egyet, a tanév a megfelelő óvintézkedések betartásával, de teljes jelenléttel kezdődik meg. A sárga jelzésű településeken, ahol az új fertőzöttek száma 1 és 3 között mozgott 1000 főre számolva, úgynevezett hibrid oktatást vezetnek be. Eszerint az óvodások és az elemisek részt vennének az oktatásban, míg a gimnáziumi (5-8. osztályok) és a középiskolai évfolyamokból csak a végzősöknek kellene teljes létszámban megjelenniük, a többi évfolyamnak részben online tartanának órákat.

Ugyanez a sárga forgatókönyv érvényes azokon a helyeken is, ahol nincs lehetőség a távolságtartással vagy elválasztók felszerelésével biztosítani a járványügyi intézkedéseket. A vörös jelzésű településeken pedig, ahol 1000 főre több mint 3 fertőzött jut, be fogják zárni az iskolákat, az oktatás pedig teljes mértékben online folyik majd. Ezen kívül pedig akkor is változhat a tanítás rendje, ha fertőzött diákot/diákokat találnak az iskolában."Csodatevő emberek kellenének ahhoz, hogy minden előírást be tudjanak tartani"

A Kolozsvári Református Kollégium ez egyik jelentős kolozsvári belvárosi iskola, amely az óvodától a középiskoláig biztosít képzést. Szerte Erdélyből fogad diákokat. Az új tanévben 10 megyéből több, mint 200 bentlakójuk lesz. A líceumi oktatás mellett szakképzés is folyik az intézményben, tehát több olyan tényezővel is számolhatnak, ami problematikusabbá, nehezebbé teheti a tanévkezdést. Székely Árpád mégis bizakodva nyilatkozott a tanévkezdésről.

"Átrendeztük a dísztermet és a tornatermet is, hogy minél nagyobb termeink legyenek, és minél több osztályt tudjunk teljes létszámban befogadni. Az óvodát is megpróbáljuk csoportokra osztva megoldani" - nyilatkozta megkeresésünkre az igazgató. Elmondta ugyanakkor azt is: úgy számolnak, hogy a diákjaik nagy része közvetlenül részt tud venni az oktatásban, de lesznek olyan osztályaik is, ahol a kisebb osztályterem miatt nem tudják teljes létszámban fogadni a tanulókat. Ebben az esetben a kolozsvári polgármesteri hivatal támogatásának köszönhetően a rászoruló gyerekek táblagépeket, laptopokat kaptak/kapnak, így valamilyen formában mindenkinek biztosítani tudják a részvételt a tanórán, amennyiben "az internet majd bírja".

Fotó: a Kolozsvári Református Kollégium Facebook oldalaFotó: a Kolozsvári Református Kollégium Facebook oldala


Egyébként az internet nemcsak a kolozsvári református kollégium esetében kényes téma. Az oktatási miniszter egyik tanácsosának nyilatkozata szerint a románi iskolák hozzávetőleg negyedében nincs megfelelő internet. Sőt, az IRES közvéleménykutató felmérése szerint a szülők 15 százalékánál merült fel nehézségként, hogy nincs az online oktatáshoz megfelelő internetkapcsolatuk. Főleg az elzártabb, falusi környezetben élő gyerekek számára jelent ez problémát. De térjünk vissza még a kollégiumhoz.

"Csodatevő emberek kellenének ahhoz, hogy minden előírást be tudjanak tartani. Akik ezeket kitalálták nem tudják, hogy mit jelent az iskola, és mit jelent egy osztályban 30 gyermek" - nyilatkozta az igazgató, amikor az oktatási minisztérium héten közzétett javaslatairól kérdezzük, amiben többek között az szerepel: minden iskolában meg kell oldani, hogy a különböző osztályok tanulói ne találkozzanak a szünetekben; csupán ötperces szünetek lesznek, ami alatt a tanár átmegy egyik osztályból a másikba; az 55 perces óra pedig magában foglal majd egy 10-15 perces pihenőt, amely mosdónként más-más időpontban lesz a különböző osztályoknak úgy, hogy az alatt a gyerekek elmehessenek a mosdóba anélkül, hogy más osztályok tanulóival találkoznának és hasonlók.

A kollégiumban nemcsak a diákokat nem tudják teljes létszámban fogadni, a bentlakásban sem lesz hely mindenkinek. Az intézmények 2 fiú és 1 lány bentlakása van, ahol a szabályokat betartva az igazgató szerint a több, mint 200 kollégistából 140-et tudnak nagyjából elszállásolni. Ugyanakkor megoldást kell még találjanak a diákok étkeztetésére, amiről "még semmit sem tudnak".

A szakoktatás esetében sem lesz teljesen problémamentes az indulás, de ahogyan Székely fogalmazott: "valahogy úgy csinálják, hogy jó legyen". A református kollégiumnak összes három szakiskolai osztálya van, hat különböző képzési területtel. Az igazgató által vázolt elképzelés szerint megpróbálják szakmák szerint beosztani a gyerekeket, de egyelőre annak is örülnek, hogy vannak cégek, melyek fogadnak diákokat gyakorlatra. "Reméljük, hogy meg tudjuk oldani, mert a szakoktatás gyakorlat nélkül semmit sem ér. Láttuk, hogy milyen problémás volt az, amikor nem fogadták a gyerekeket. Projektjeink és online próbálkozásaink voltak, de az nem mesterség tanulás" - mondta az igazgató, aki úgy látja, érdemes lett volna elhalasztani október elsejére az iskolakezdést, hogy a nyaralások végétől megfelelő mennyiségű idő teljen el.


"Az informatika laboron kívül minden labort felszámoltunk"

A sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum az ország egyik legjobb, a térség egyik legjobban felszerelt iskolája, amely az elemitől a középiskola végéig biztosítja a gyerekek oktatását. Jelenleg 1050 körül van az intézményben tanuló diákok száma, és a megyeközponton kívül is népszerűnek számít a felvételizők körében. Sepsiszentgyörgy jelenleg zöld jelzésű településnek számít, és ennek megfelelően készülnek is az oktatásra a Mikesben.

"Minden gyerek minden évfolyamról itt lehet az iskolában. Azt a megoldást választottuk, hogy egyes padokat vásárolunk, és tartjuk közöttük a megfelelő távolságot. 260 darab egyes padot rendelt az iskola. Az osztályokat pedig vagy csak egyszemélyes padokkal, vagy egy- és kétszemélyes padok kombinációjával rendezzük be, de a kettes padokban is csak egy diák fog ülni. Nem szerettük volna a gimnáziumi és líceumi bútorzatot teljesen lecserélni, és az elemi osztályokban már eddig is egyes padjaink voltak, ott csak a terem méretén múlott a megoldás. Ha nem volt megfelelő méretű, akkor elköltöztettük az osztályt egy nagyobb terembe. Az informatika laboron kívül minden labort felszámoltunk, és osztályteremmé alakítottunk, mert általában a labortermek nagyobbak" - magyarázta a Már István igazgató, aki szerint ugyanakkor a sárga és piros forgatókönyvre is készen állnak.

fotó: Mikes Kelemen Elméleti Líceum Facebook oldal/Nagy Kristóf Bálintfotó: Mikes Kelemen Elméleti Líceum Facebook oldal/Nagy Kristóf Bálint


"Eddig is az egyik legfelszereltebb iskola voltunk, minden teremben interaktív táblánk van, laptopjaink vannak. Megoldható a hibrid verzió is, de az elmúlt tanév tapasztalatai alapján még mindig hatékonyabbnak tartjuk, ha a gyerek az iskolában vesz részt az órán" - mondta. Kifejtette: az elmúlt tanévben végzett felmérésük szerint összesen 2 olyan diákjuk volt, akinek sem laptopja, sem táblagépe nem volt, hogy be tudjon kapcsolódni az online oktatásba. Rajtuk kívül még néhány többgyerekes család jelezte, hogy nincs elegendő felszerelésük, nekik az iskola "úgymond raktáron lévő laptopjaiból" adtak kölcsön egy jegyzőkönyv ellenében.

Az igazgató szerint a diákok és tanárok összesen 18 laptopot kölcsönöztek ki az elmúlt tanévben. Az igazgató szerint technikai szempontból az internet jelentette a legnagyobb problémát, és nem az eszközhiány. Az amúgy bentlakásban élő vidéki diákjaik esetében kellett főleg azzal számoljanak, hogy a gyenge internet miatt nem tudnak részt venni az oktatásban. Már értékelése szerint a tanároknak az online vagy közvetített órák megtartása sem jelentene problémát, van annyi tapasztalatuk az előző félévből, hogy sikerüljön megoldani, és azóta még felkészítő képzéseken is vettek/vesznek részt.

"Készülünk arra a verzióra is, ha beüt a járvány, illetve arra is, hogy lesz olyan szülő, aki nem szeretné iskolába engedni a gyerekét. Kaptunk már ilyen jelzést a szülőktől, hogy valószínűleg nem fogják engedni. Ez pedig azt jelenti, hogy ezeknek a diákoknak online kell megoldni az oktatást" - nyilatkozta. Az igazgató elmondása szerint a bentlakó diákjaikkal nem lesz gondjuk, már az előírásoknak megfelelően berendezték a szobákat, sőt még 2-2 termet külön kijelöltek a bentlakásban, ahová gyorsan elkülöníthetik a gyerekeket, ha felmerülne esetükben a fertőzés gyanúja.

"Gondolom az volt a cél, hogy kevesebb szünettel kevesebb interakció alakuljon ki a gyerekek között. Ezt az iskolában eljátszhatjuk, de ahogy kiléptek az intézményből, biztos, hogy már nem tudják betartani" - reagált a kormány héten előterjesztett javaslataira. Már elmondása szerint ők megduplázott szolgálatos tanári jelenléttel igyekeznek mindent megtenni az előírások betartására. Nem csak a Mikes esetében látják problematikusnak az iskola előtti, illetve utáni időszakot.


"Megrendeltük a elválasztó plexi falakat."

A Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum Erdővidék egyetlen középiskolája, diákjainak jelentős része a környező településekről származik. Több mint kétharmaduk naponta ingázik (általában túlzsúfolt buszokon) az iskola és valamelyik szomszédos település között. Esetükben az is problémát jelent, hogy a baróti Gaál Mózes Általános Iskolával egy területen, sőt egy épületben zajlik az oktatás, ami jelentősen növeli az egyeztetéseknek a számát. Derzsi Kázmér igazgató szerint a lehetőségeikhez mérten minden forgatókönyvre felkészülnek, de igazán azt szeretnék, ha minden diákjuk részt vehetne a képzésben.

fotó: barotiszabodavid.rofotó: barotiszabodavid.ro


"Megrendeltük a elválasztó plexi falakat. Sajnos kicsik a termeink, másképp nem tudjuk megoldani, hogy elférjenek a diákok. 20 osztályunk van és 20 termünk. Ha időben kész lesznek az elválasztók, akkor mindenkinek megoldható, hogy az iskolában tanuljon. Van, ahol nem is lesz szükség elválasztóra, mert van elég tér, máshol viszont bizony szükséges. Sajnos előfordul az is, hogy padtársak közé kell plexit szerelnünk. Nem a legideálisabb oktatási körülmény, de még mindig jobbnak tartom azt, hogy elválasztókat teszünk és fizikailag részt vesznek, mint az online változatot. Persze készülünk arra is, ha a sárga forgatókönyv lép érvénybe, hogy akkor tudjuk online közvetíteni az órákat. Az iskolának van saját platformja, tehát a teljes online oktatásra is át tudunk állni, de tényleg reméljük, arra nem kerül sor" - magyarázta az igazgató. Elmondása szerint a most induló évfolyamoknál még nem ismerik pontosan a diákok körülményeit, de a héten volt lehetőségük a tanulóknak leadni az igényleseket táblagépre. Az iskola pedig megrendelte a szükséges eszközöket, hogy minden terem fel legyen szerelve. A tanároknak pedig szerveztek felkészítőket, hogy hatékonyabban és zökkenőmentesebben folyjon az oktatás.

Derzsi elbeszélése szerint esetükben az eszközhiány tavasszal sem jelentett súlyos problémát, a 408 diákjukból mindössze öten jelezték, hogy nincs eszközük, számukra felajánlották, hogy kölcsönöznek számítógépet vagy laptopot, "de érdekes módon erre nem tartott igényt senki. Inkább azt a megoldást választották, hogy az osztálytársakon keresztül követik a tanmenetet, elkérik tőlük a feladatokat". Fontos megjegyezni, hogy míg tavasszal nem volt kötelező a jelenlét, addig most már az lesz. A Baróti Szabó Dávid iskola számára az ingázó diákok érkezésének a megszervezése jelenti a legnagyobb kihívást.

"Az iskolába való érkezést, illetve a szállítást nem látom, hogyan lehet úgy megoldani, hogy ne érintkezzenek egymással a különböző osztályok diákjai. Nálunk ugye két intézmény van egy udvaron belül, illetve ezek esetében a bejáratot és a kijáratot külön kell választani. Ha egy kapunk engedjük be a két intézmény tanárait és diákjait, akkor az ingázó diákok miatt egyszerűen lehetetlen az órakezdéseket úgy elcsúsztassuk, hogy mindenki szerre érkezzen. És az autóbuszokon szerintem nem lesz megoldva sem a távolságtartás, sem a diákok egymással történő érintkezéseinek kiküszöbölése. Ennek a megoldásán gondolkodunk most az önkormányzattal, illetve az általános iskola vezetésével közösen" - magyarázta az igazgató.


"Azt nem tudom, hogy a többi 28 diákkal mi lesz."

A Szatmár megyei Halmi a román-ukrán határ közelében fekvő nagyközség, több hozzá tartozó kicsi faluval. A községközpontban óvodától az általános iskola végéig biztosítanak nagyjából 550 gyereknek oktatást, a hozzá tartozó kisebb falvakban csak óvodai oktatás van, onnan ingáznak a diákok. Sőt, a szomszédos Batarcshoz tartozó Tamásváraljáról is fogadnak magyar diákokat, idén összesen 24 ingázójuk lesz onnan, akiknek nem tudják megoldani a szállítását, ez a feladat a szülőkre hárul. Ugyanakkor az iskola más nehézségekkel is szembe kell nézzen.

Amióta a minisztérium lehetővé tette, hogy nem csak a távolságtartással, hanem különböző elválasztók felszerelésével is biztosítható a fizikai jelenlét, a zöld forgatókönyv szerint készülnek. Ha csak a távolságtartás lehetősége maradt volna meg, akkor a létszám és az osztálytermek mérete (pontosabban terem lenne, de forrás arra, hogy a ketté osztott osztályoknak két tanárt biztosítsanak, már nem) miatt nem tudnák betartani az előírt távolságot, és kelletlenül bár, de a hibrid oktatást választották volna - magyarázta a vegyes tannyelvű iskola aligazgatója, Farkas Zénó. Az intézményvezető szerint ugyanakkor nagyon sok diájuknak egyszerűen nem lett volna meg/nincs meg a megfelelő felszerelése a normális hibrid vagy online oktatáshoz.

fotó: Scoala cu Clasele I-VIII Halmeu Facebook oldalfotó: Scoala cu Clasele I-VIII Halmeu Facebook oldal


"A tavasszal a Zoomon tartottam online órákat, a rendszer folyamatosan kidobott valaki: vagy engem, vagy valamelyik diákot. Nagyon nehézkes volt. Megfelelő internet kell az online oktatáshoz, illetve megfelelő felszereltség. Ez sajnos nagyon kevés esetben biztosított, ezért is szeretnénk elkerülni a hibrid oktatást. Ha az okostelefont is megfelelő eszköznek tekintjük, bár én nem tekintem annak, mert túl kicsi ahhoz a képernyő, akkor nagyjából a diákok 70-80 százalékának lenne eszköze. Laptop vagy táblagép sokkal kevesebbnek van" - magyarázta az aligazgató, aki ugyanakkor az oktatási minisztériumtól igényelhető táblagépek visszásságairól is beszélt.

Elmondása szerint a diákok (pontosabban a családok, mert nem vették figyelembe az igazgató szerint azt, ha egy családban több iskolás korú diák is van) digitális eszköztárának tavaszi felmérésekor, amikor még az okostelefon megfelelő eszköznek számított, az iskolában 45 diák jelentkezett, hogy nincs megfelelő eszköze. Augusztus elején, amikor a tanfelügyelőség egy újabb felmérést kért, és már az okostelefont nem tartották megfelelő eszköznek, 249 olyan diákot számoltak össze, akinek nincs megfelelő eszköze.

"Gondolom anyagi megfontolásokból úgy döntöttek, hogy az első felmérést veszik alapul a táblagépek kiosztásakor, így azt mondták nekünk, hogy 45-en kérhetnek. Péntekig 73-an adtak be kérvényt az iskolába, hogy szeretnének táblagépet. Nekünk bizottságot kell alapítanunk, ami eldönti, hogy a 73 kérvényezőből ki lesz az a 45 diák, akinek az esetében javasolják az eszköz beszerzését. Azt nem tudom, hogy a többi 28 diákkal mi lesz. Úgy tűnik, nem is érdekel senkit" - magyarázta Farkas, hozzátéve, a 73 kérvény úgy jött össze, hogy többen is lemondták az igénylést, amikor meghallották, hogy az eszköz nem az ő tulajdonuk lesz, és azt megfelelő állapotban vissza kell szolgáltatniuk, és amennyiben ezt nem teszik meg, ki kell fizetniük. Az augusztusi felmérésnél még az iskola is kért IT eszközöket arra az esetre, ha a hibrid vagy online oktatást választanák.

Ugyanakkor a zöld forgatókönyv szerint is nagyon nehéz lesz összeállítani az órarendet, ha tömbösíteni kell az órákat, mert olyan tanárok is vannak az iskolában, akik több másik intézményben is tanítanak, és esetükben egyeztetni kell.

"A sárgára, tehát az online közvetítésre nem vagyunk felkészülve."

A gyergyóújfalusi Elekes Vencel Általános Iskola óvodától a 8. osztály végéig készíti fel a község gyerekeit. Elekes-Köllő Tibor igazgató rövid nyilatkozatában csak annyit mondott, úgy készülnek, hogy minden tanulójuk részt fog venni, jelen lesz az oktatásban. "A távolságot próbáljuk tartani, ezért átköltöztettünk bizonyos osztályokat más terembe, ehhez igénybe vesszük például a dísztermet és a tornatermet is" - ecsetelte, míg a minisztérium héten ismertetett szabályairól csak annyit jegyzett meg, hogy egy kicsit meredeknek tartja őket, de valami ki lehet találni a megvalósításukhoz.

Elmondása szerint arra az iskola egyelőre nincs felkészülve, hogy a zöld forgatókönyvről a sárgára váltson a járvány miatt. "A sárgára, tehát az online közvetítésre nem vagyunk felkészülve. Csak az online oktatásra állunk készen, a sárga döcögősebb lenne" - magyarázta.

Az intézményvezető szerint a piros forgatókönyv szerinti online oktatást tudnák biztosítani, arra már márciustól júniusig felkészültek, és számításai szerint a diákok nagy többsége részt is tudna venni ezen.

"A tavasszal még volt néhány diákunk, aki nem rendelkezett megfelelő eszközzel, de a nyáron volt a 200 eurós számítógép vásárlási támogatás, onnan sikerült kiegészíteni, és még a szülők is vásároltak. Remélem, hogy ősztől nagyrészt jelen lesznek. Inkább a roma lakossággal lesz probléma, akik amúgy sem akarnak részt venni az oktatásban. Nem csak az eszközhiány a probléma náluk" - mondta az igazgató.

címoldali fotó: digifm.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS