2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Érdekes indokkal utasította el a Szatmári Friss Újság az EMSZ kampányhirdetéseinek közlését

Babos Krisztina Babos Krisztina 2020. szeptember 09. 16:29, utolsó frissítés: 16:47

A lapigazgató szerint felborulna az újság egyensúlya, ha túl sok reklámot közölnének, emiatt utasítják el a fölös számban érkező hirdetőket.


Bár egy magánkézben levő lap esetében a tulajdonos szabadon döntheti el, mit közöl és mit nem, felkeltette a kíváncsiságunkat, hogy milyen okok miatt utasítja el a fizetett hirdetéseket a Szatmári Friss Újság új vezetősége.

Portálunknak egyébként Kiszner Csaba, az Erdélyi Magyar Néppárt Szatmár megyei elnöke panaszkodott, aki szerint míg az előző választási kampányok alkalmával közölte a fizetett hirdetéseiket a Szatmári Friss Újság, idén elutasították őket. Mint mondta, arra hivatkoztak, hogy beteltek a reklámok számára fenntartott helyeik az idei kampányra, így az EMSZ anyagai már nem férnek be a lapba.

„Jó, hogy húsvétkor meg karácsonykor, amikor rengeteg a hirdetés, be tudnak tenni plusz oldalakat, nekünk viszont nem adnak teret” - kesergett a politikus. Hozzátéve: ez az eset nagyon jól példázza, mennyire pártfüggetlen a szóban forgó sajtótermék.

A Szatmári Friss Újságnál idén januártól tulajdonosváltás volt, ekkor vásárolta meg a szatmári magyar nyomtatott napilapot Turos Lóránd RMDSZ-es szenátor cége. Az új tulajdonos év elején azt nyilatkozta a Transindexnek, hogy nem fog beleavatkozni a szerkesztőség munkájába, a saját feladatának azt tekinti, hogy gazdasági egyensúlyt teremtsen a lap hátánál álló cégnél. Az EMSZ-es kampányhirdetések ügyében is megkerestük, ám kijelentette: ő ilyen dolgokkal nem foglalkozik, és javasolta, hívjuk a lapigazgatót.


Szénás Szabolcs
lapigazgató, aki korábban egyébként Turos irodavezetője volt, kérdésünkre kifejtette: nemcsak az EMSZ-t utasították vissza, hanem más politikai pártokat is, sőt, nemcsak pártokat, de más hirdetőket is. Nem szeretnék ugyanis, hogy felboruljon az egyensúly, azaz hogy a reklámok túlságosan eluralják a lapot.

Felvetésünkre, miszerint fontos szempont az olvasók tájékoztatása is, például arról, hogy kikre szavazhatnak a helyhatósági választáson, kijelentette: az egyensúly megőrzése ennél előbbre való számukra.

A Szatmári Friss Újság szeptember 9-i lapszámának címlapja. A Szatmári Friss Újság szeptember 9-i lapszámának címlapja.


(Mint ismeretes, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt politikai szövetséget kötött és együttműködve indul a helyhatósági választásokon, nem formális szövetségük neve Erdélyi Magyar Szövetség, azaz EMSZ. Gyakorlatilag megyénkénti bontásban formálisan vagy az MPP vagy a Néppárt indít jelölteket, hogy elkerüljék a pártszövetségek számára megemelt, 8%-os küszöböt. Szatmár megyében az MPP listáján indulnak az EMSZ jelöltjei.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS