2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Márton Árpád visszavonul a közéletből! Kik vehetik át a helyét?

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2020. szeptember 09. 14:45, utolsó frissítés: 16:18

Márton nyugdíjba megy, de a helyzet bonyolultabb annál, mintsem hogy pusztán más megy a helyébe.


Komoly változások jöhetnek Kovászna megyében, már ami az RMDSZ-es (és magyar) parlamenti képviselet illeti.

A cikkünk indoka ott kezdődik, hogy kaptunk egy fülest a helyi szervezetből, miszerint Márton Árpád parlamenti képviselő nem fog újabb mandátumért jelentkezni. Ezt meg is erősítette nekünk, döntését azzal indokolta, hogy nyugdíjkorhatár felett van, és nyugalomra vágyik. “Dolgoztam harminc évet a parlamentben. Elég volt” - mondta Márton megkeresésünkre. “Persze meg lehetne győzni azzal, hogy induljak” - tette azért hozzá, elmondva, hogy minden közéleti tevékenységtől vissza kíván vonulni. Csakhogy várhatóan senki nem nagyon fogja győzködni, hiszen abban a megyében, amely három biztos képviselői helyet biztosít az RMDSZ-nek, és egyet a szenátusi listán, eleve nagy a harc azért, hogy ki kerüljön a lista élére.

Márton azt mondja, semmilyen nyomás nem volt rajta a döntését illetően a párt vezetőségének részéről. Ugyanakkor azt is mondja, hogy a döntésében valóban szerepet játszik az, hogy rengeteg támadás érte, főleg amiért részt vett a Iordache-bizottságban az igazságügyi törvények módosításának kísérletében, vagy a bányászjáráshoz hasonlította a korrupcióellenes tüntetőket stb. Ergo Márton Árpád volt valahogy a PSD és az RMDSZ szövetségének valamiképpen a szimbolikus figurája. Márton nem nevezte meg, hogy kit lát lehetséges utódnak, de annyit mondott, hogy egy ifjúsági szervezet jelöltjét szívesen látná, hiszen annak idején ő is fiatal, ismeretlen színészként kezdte a politikai karrierjét.

Ha már ifjúsági jelölt, több forrás is megerősítette, hogy Olteán Csongor, a MIÉRT elnöke is indulni fog a parlamenti képviselői székért. A MIÉRT tavaly három helyet kért a Szövetségi elnökségtől, várhatóan minimum egyet meg is fognak kapni ebből. Bár Olteán maga nem volt hajlandó ezt megerősíteni, úgy tudjuk, hogy még a héten be fogja jelenteni az indulását.Mint tudjuk, szeptember 18-ig adhatják le a jelentkezést azok, akik a parlamentbe mennének, és utána következik a rangsorolás, de valószínűtlennek tűnik, hogy az általunk felvázolt forgatókönyv módosulna.

A helyzet bonyolultabb egy fokkal annál, hogy Márton helyére kell egy másik jelölt, hiszen olyan információkat is kaptunk, miszerint Fejér László Ödön szenátor képviselőként folytatná a munkát. Fejér megkeresésünkre ezt nem erősítette meg, azt mondja, egyelőre csak annyi biztos, hogy jelöltetni fogja magát, vagy képviselőnek vagy szenátornak. “Szerintem a döntéshozatalban nagy különbség nincs abban, hogy képviselő vagy szenátor az ember. Úgy gondolom, hogy a gazdasággal kapcsolatos kérdésekben a képviselőház a döntő ház. Ha a képviselő leszek, akkor ez emiatt fog megtörténni, de ebben a kérdésben még nincs semmilyen döntés” - mondja Fejér, aki egyelőre még a jelölési szándékáról sem nyújtotta be a nyilatkozatot.


Amennyiben viszont ő képviselő lesz, kérdés, hogy ki megy a szántusba. Forrásaink egybehangzóan állítják, hogy Miklós Zoltán, sepsiszentgyörgyi volt városi tanácsos, közgazdász, a szépmezői ipari park vezetője várható a rangsoroló első helyére. Miklós négy évvel ezelőtt lecsúszott a szenátori helyről, érdeklődésünkre azt megerősítette, hogy indulni kíván a parlamenti választáson “vagy képviselőnek vagy szenátornak”. A többi szerinte csak pletyka vagy spekuláció.


Mint ahogy az is spekuláció, hogy lesz-e összefogás ez Erdélyi Magyar Szövetséggel, hiszen a három befutó képviselői helyre akkor Kovászna megyéből fel kellene engedni innen is valakit, ahogyan négy évvel ezelőtt is bejutott itt Kulcsár-Terza József, akkor még MPP-politikus. Kelemen Hunor a kolozsvári, legutóbbi SZKT után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy megteremtették a feltételeit annak, hogy legyen együttműködés, de egyelőre nem tárgyaltak részletekebe menően a két másik párt elnökével. Ezt megerősítette Mezei János is, elmondva, hogy tavasz óta nem volt megbeszélése Kelemennel. Viszont amennyiben idén is lesz közös indulás, akkor az azt fogja jelenteni, hogy a jelöltnek meg kell kapnia minimum a harmadik helyet a képviselőjelölti listán, akkor viszont a Benkő-Olteán páros közül az egyik nehéz helyzetbe kerül, úgyhogy nekik az lenne jó, ha nem lenne semmiféle megegyezés.

Egyelőre tehát a jelölés zajlik, a dossziékat még szeptember 18-ig lehet iktatni a Szövetség megyei és területi szervezeteinek titkárságán. Képviselő- vagy szenátorjelöltnek jelentkezhet az, aki tagja az RMDSZ-nek, felsőfokú végzettséggel rendelkezik, az elmúlt négy évben nem indult a parlamenti, európai parlamenti, illetve a helyhatósági választásokon más párt, illetve szervezet színeiben. Egy személy csak egy tisztségre pályázhat. A jelöltállítási szabályzat leszögezi: az RMDSZ nem fogadja el annak a személynek a jelentkezését, aki együttműködött a hírszerző szolgálatokkal, vagy akit a 2020-as helyhatósági választásokon polgármesteri vagy megyei tanácselnöki tisztségbe választottak.

Amint lezárul a jelölési folyamat, október elseje és ötödike között kerül sor a területi/megyei rangsorolásra, s nagyjából ekkor lesz világos, pontosan kik is nyerik meg végül a háromszéki meccset.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS