2021. május 13. csütörtökSzervác, Imola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tanévkezdés a politikai nyilatkozatoktól a gyakorlati tanácsokig. Összefoglaló.

Szerk. 2020. szeptember 15. 10:24, utolsó frissítés: 12:41

Sokféle forgatókönyv és még több fejetlenség jellemzi az idei tanévkezdést. Összegyűjtöttük az iskolák megnyitásával kapcsolatos legfontosabb információkat, de a politikai szereplők véleményét sem hagytuk ki.


A koronavírus-járvány miatt Románia iskolái március 11-e óta zárva voltak. Az új tanév számtalan megkérdőjelezhető intézkedéssel, egymásnak ellentmondó üzenettel vette kezdetét a mintegy 2,8 millió óvodás és tanuló számára. Körülbelül 100 ezer gyermek több, mint 260 iskolából a piros forgatókönyv szerint kezdi el az iskolát, azaz kizárólag online, míg majdnem ötezer iskolában a gyerekek váltakozva vesznek részt online és hagyományos iskolai órákon. Az általános iskolától kezdve kötelező maszkot viselni, a szabály a tanárokra is érvényes.

A kormányzó párt elégedett

Monica Anisie oktatási miniszter a hétfői tanévnyitón, amikor a diákok visszatértek az iskolába, kijelentette, hogy a dolgokat „magabiztosan és reménykedve” kell szemlélni. „Fontosnak tartom, hogy bizalmat közvetítsünk minden gyermek számára” - mondta. Arra a kérdésre, hogy Monica Anisie professzor milyen osztályzatot adna Monica Anisie miniszternek, elkerülte a konkrét választ, és azt értékelte, hogy mindenki „erőfeszítéseket tett” a válság kezelésére a tanügyben is. „Most az egész társadalomnak a közfelelősségre és az elkötelezettségre kell összpontosítania” - tette hozzá.

Az államfőnek, Klaus Johannisnak is volt személyes üzenete a diákok számára az iskolai év első napján: „Mindegyikőtöknek lehetősége lesz szuperhősnek lenni: ha maszkot viseltek, gyakran mostok kezet, és hallgattok a tanárok útmutatásaira, ezzel megvéditek szüleitek és nagyszüleitek, akik a leginkább kitettek a megbetegedés veszélyének” – hangzott el az elnöki videóüzenetben.


Az államfő a tanárokat arra figyelmeztette, hogy „mindannyian ismeretlen területre lépünk, és ezért sok türelemre, rugalmasságra és energiára lesz szükség, belső erőforrásokat kell találnunk, és gyakran kell majd alkalmazkodnunk az előre nem látható helyzetekhez.”

A miniszterelnöknek is volt alkalomhoz illő üzenete. Az oktatás a civilizált társadalom alapfeltétele, és miután majdnem hat hónapon keresztül csak a távoktatásra volt lehetőség, a diákok most visszatérhetnek az osztályba, azonban ezalatt az időszak alatt megtanulták, hogy a saját és mások egészségének megőrzése a társadalom egyik alapvető feladata – vonta le a következtetést Ludovic Orban. A kormányfő kijelentette, hogy ez a tanév az egész társadalom számára valódi próbatétel, lesz figyelembe véve a pillanatnyi egészségvédelmi prioritásokat, a COVID-19 járvány összefüggésében.USR: Káosz uralkodik a román tanügyben

A Mentsétek meg Romániát Párt politikusai keményen bírálták a kormányt az iskolakezdés megszervezési módjáért, mondván, hogy az oktatási rendszerben „káosz uralkodik”, és „azok, akik ezért a helyzetért felelősek, ha becsületük van, lemondanak”.

Az USR képviselői rámutattak, hogy még mindig több mint 800 olyan iskola van Romániában, ahol az illemhely udvaron található, és nincs folyó víz bevezetve, míg a több mint 250 ezer táblagép, amelyről hónapok óta beszélnek, még mindig csak egy szép álom, és a probléma nem oldódott meg. Az iskolák egy részének az internet-kapcsolata is kérdéses, tehát, ha volna is eszközük a diákoknak, a tanárok nem tudnak online órákat tartani. Az ellenzéki politikusok azzal is vádolják a kormányt, hogy az a forgatókönyv, amely szerint az iskolák működnek, egyik napról a másikra változik, és a korrekt epidemiológiai felmérése az esetleges fertőzött diákoknak nem fog működni, tekintve, hogy az oktatási egységekben nincs elegendő orvosi személyzet.


A három forgatókönyv, amely szerint az új tanév működni fog

Zöld forgatókönyv – az órák a hallgatók és a tanárok fizikai jelenlétével történnek
Sárga forgatókönyv - a hallgatók és a tanárok részleges fizikai jelenléte van leírva, amely kiegészül az online órákkal; kivéve az előkészítő osztályokat, illetve az első és második osztályt az elemi iskolákban, illetve a képességvizsga és érettségi előtt álló 8. -os és 12.-es osztályokat, akik számára kötelező fizikai jelenlétet írnak elő az intézkedések.
Piros forgatókönyv - kizárólag online órák megtartását engedélyezi, és tiltja a fizikai jelenlétet.

Az epidemiológiai kritérium, amely alapján az oktatási intézmények eldönthetik, hogy a 3 forgatókönyv közül melyiket alkalmazzák, az ún. kumulatív incidencia (azaz egy adott populációban adott időtartam alatt előforduló új esetek gyakorisága), illetve az elmúlt 14 nap új eseteinek összesített száma 1000 lakoshoz viszonyítva:

1. forgatókönyv - zöld - az incidencia ezer lakoshoz viszonyítva kisebb, mint 1.
2. forgatókönyv - sárga - hibrid szcenárió – az incidencia 1-3 között helyezkedik el.
3. forgatókönyv - piros - online iskola - az incidencia meghaladja az ezer lakosra jutó 3 megbetegedést.

Mi a helyzet most?

Monica Anisie oktatási miniszter vasárnap este tett bejelentése szerint a helyzet a következő:
12 423 iskola nyit a zöld forgatókönyv szerint,
4915 iskola a sárga forgatókönyvet követi,
262 egység a piros forgatókönyvet kell, hogy betartsa.

Monica Anisie pontosította, hogy mintegy 100 ezer diák fog piros forgatókönyv szerint, azaz kizárólag online tanulni. A kormánynak nem sikerült befejeznie a diákoknak ígért 250 ezer tabletta vásárlását, de Anisie vasárnap este azt nyilatkozta, hogy a gyermekek 87,7 százalékának van táblagépe vagy más digitális eszköze, egy részüknek ez saját tulajdonuk, más esetekben pedig a helyi hatóságok vagy a megyei felügyelőségek szerezték be az igénylő diákok számára.

Romániának 11 olyan megyéje van, ahol egyetlen iskola sem kezd kizárólag online tanítással, azaz piros forgatókönyv szerint: ezek Hargita, Krassó-Szörény, Hunyad, Ialomiţa, Bihar, Vâlcea, Tulcea, Botoşani, Beszterce-Naszód, Kovászna és Vaslui megyék.

Bukarestben 607 iskola a sárga, 29 iskola pedig a piros forgatókönyv előírásai szerint kezdi a tanévet. A fővárosban vasárnap este tekintették át a helyzetet, amikor nyolc, eredetileg sárga forgatókönyvben szereplő iskolát áthelyeztek az online kategóriába, öt oktatási egység pedig pirosról sárga színre váltott.

Az egészségügyi intézkedések, amelyeket az iskoláknak meg kell hozniuk

Az egészségügyi hatóságok komplex szabályrendszert hoztak létre az iskolák számára, hogy ne váljanak fertőzési gócokká:
• Valamennyi oktatási ciklus esetében az évfolyamok bemenete az iskolákba szakaszonként, több bejárati ajtón történik, meghatározott időközönként.
• Az útvonalakat előre meghatározzák, a folyosókon való közlekedéskor 1 m távolságot kell betartani kötelező módon egymás között, úgy diák-diák, mint tanár-diák vagy tanár-tanár között
• A védőmaszk viselése az iskolában kötelező tanárok és tanulók számára (kivételt képeznek az elemi iskolások).
• A kézhigiéniát (fertőtlenítés, kézmosás) gyakran kell elvégezni, de a tantermek fertőtlenítésére és szellőztetésére is naponta többször kell sort keríteni. Minden nap fertőtleníteni kell az órán használt különféle tananyagokat.
• Az általános iskolától kezdve biztosítani kell a minimum 1 méteres távolságot a tanulók között, vagy plexifallal kell elválasztani a tanulókat egymástól, abban az esetben, ha 1 méteres távolság betartása nem lehetséges.
• A diákok egészségi állapotát a nap első tanóráján kötelező módon felmérik.
• A sárga forgatókönyv szerinti tanmenet esetében az órákon való részvétel 50 százalékos arányban, 1-2 hetes rotációval történik.
• A szülők bejárása az iskolába vagy az iskola udvarára nem engedélyezett. Az intézkedés az óvodákra is vonatkozik.


Mi történik, ha koronavírusos esetek jelennek meg az iskolában

• Ha egy osztályban koronavírusos fertőzéssel diagnosztizálnak egy diákot, akkor az adott osztály diákjainak fizikai jelenlétét az iskolában 14 napra felfüggesztik.
• Ha ugyanazon oktatási egység különböző osztályaiban 3 megerősített SARS-CoV-2 vírusos megbetegedés jelenik meg, a teljes oktatási egységben felfüggesztik a tanítást az utolsó eset megerősítésének dátumától számított 14 napos időtartamra.
• Amikor a tanárok körében jelentkezik a fertőzés, akkor a pedagógusok kötelesek értesíteni az iskola vezetőségét, amely tájékoztatja a készenléti felügyelőséget a helyzetről.
• A tanítás felfüggesztésének ideje alatt az oktatási egység / intézmény vezetősége elrendeli a következő kötelező tevékenységek elvégzését: a teljes iskola fertőtlenítése, a betegekkel kapcsolatba került diákok, tanárok, kisegítő személyzet epidemiológiai követése, elkülönítése, és adott esetben tesztelése.

Mi történik a diákkal, ha lázas lesz az iskolában?

Az Egészségügyi Minisztérium által megállapított normák szerint minden oktatási egységben izolációs szobát kell kialakítani arra az estre, ha a betegség tüneteit észlelik valakin az iskolán belül. A gyereket egy pedagógus fogja bekísérni a szobába, majd onnan a szülők veszik át. Azonnali vészhelyzet esetén a szülő beleegyezésével az iskola hívja a 112-es sürgősségi számot.

Milyen helyzetekben választhat a szülő online tanfolyamokat a gyermek számára?

A szülők online tanfolyamokat választhatnak a gyermek számára, ha krónikus betegségben szenvedő emberekkel él együtt, akik a fokozattan veszélyeztetett kategóriába tartoznak. A szülők kérhetnek online-órákat akkor is, ha a gyermek az, aki krónikus betegségben szenved. Mindkét esetben a kezelőorvos vagy a háziorvos igazolása szükséges.

5 orvosi igazolás, amely szükséges lehet a tanév kezdetéhez,

azonban csak bizonyos helyzetekben kell őket felmutatni:
1. Orvosi igazolás a krónikus betegségben szenvedő gyermekek számára
2. Krónikus betegség igazolása veszélyeztetett családtagok esetében
3. Járványügyi igazolás. Ezt akkor kérik, ha a gyerek a) a közösségből legalább 3 egymást követő napon keresztül hiányzott b) táborokban, tanulmányutakon vett részt.
4. Egészségügyi igazolás a családorvostól az új oktatási ciklusba (óvoda, első tanév, középiskola) való belépéskor. Az igazolást kötelező módon be kell szerezni a tanév első hónapjában.
5. Testnevelési bizonyítvány. A testnevelési órákon való részvételhez szükséges igazolások az iskola első napján nem szükségesek, azokat a diákok az iskola első hónapjában bármikor behozhatják.

Milyen szabályokat kell betartaniuk a gyerekeknek?

A stratégiai kommunikációs csoport, amely biztosítja a kormány és lakosság közti kommunikációt a COVID-19 járvány kezdetétől, a következő szabályokat dolgozta ki az új tanév kezdetére:

1. A maszkot úgy kell viselni, hogy az eltakarja az orrot és a szájat is. A maszk jelentősen csökkenti a vírus terjedésének kockázatát! Ha a potenciálisan fertőzött és a nem fertőzött személy is hordozza, a vírus további átvitelének kockázata minimálisra csökken. A maszk beltéri használata (pl. tanteremben) megakadályozza a vírus átterjedését, ha egyszerre több ember tartózkodik egy szobában. A maszk lehetővé teszi az emberek közötti minimális távolság legalább 1 méterre csökkentését bent. A maszkot a szabadban is viselni kell, ha az emberek közötti minimális egy méteres távolság nem tartható be, vagy ha sok ember tartózkodik ugyanazon a területen.

Ne távolítsák el a maszkot, és ne viseljék az áll alatt, különösen akkor, ha más személy közelében vagy az osztályteremben beszélgetnek. A maszk egyedi, és a saját használt maszkot NEM szabad fölajánlani másnak.

2. A fizikai távolság betartása is kötelező. Ha távol tartja magát a többi embertől, a vírus terjedése minimálisra csökken. Mivel a fertőző részecskék egyszerű beszéd útján is terjednek, nemcsak köhögéskor és tüsszögéskor, a maszk viselése és a fizikai távolság megakadályozza, hogy ezek a részecskék eljussanak más emberekhez.

Az osztályteremben be kell tartani a távolságot mind a kollégáktól, mind a tanároktól, úgy az órák alatt, mint a szünetekben, vagy az órákra való érkezéskor vagy távozáskor. Testnevelési órák esetén kerülni kell azokat a tevékenységeket, amelyek közvetlen érintkezést jelentenek a tanulók között, vagy gyakran kell megérinteni ugyanazt tárgyat (például labdajáték esetében).

3. A kezeket fertőtleníteni kell, amikor olyan felületet érintünk, amely fertőzött lehet (pl. fogantyúk, korlátok, gombok). Fontos elgondolkodni azon, hogy ki érinthette meg azt a felületet, mivel a kéz segítségével a legtöbb vírust tovább lehet vinni. Ha a kezeket nem mosták meg vagy fertőtlenítették, akkor NE érintsék meg a szemüket, az orrukat vagy a szájukat, mert a vírus a kezeken lehet, és így bekerülhet a szervezetbe. Vigyázni kell arra, hogy ne csak a kezeket fertőtlenítsék, hanem a gyakran használt tárgyakat is, például a mobiltelefont.

Az osztályteremben mindig ugyanazon a helyen üljenek, és ne érjenek osztálytársaik tárgyaihoz, székeihez és padjaihoz. Fertőtlenítsék a kezüket minden alkalommal, amikor megérintik a közös tárgyakat vagy felületeket (pl. kréta, szivacs). Vigyázzanak a hátizsák elhelyezésére, hogy az lehetőleg a szennyeződésektől mentes maradjon.

A fiatalokat kevésbé érinti az új koronavírus-fertőzés, DE tudtuk nélkül is terjeszthetik a vírust, ezért veszélyt jelentenek az idősekre és / vagy krónikus betegségekben szenvedőkre, tanárokra, immunológiai hiányosságokkal küzdő emberekre, akik számára a fertőzés rendkívül súlyos következményekkel járhat - állítják a hatóságok.

Ezért nagyon fontos, hogy a fiatalok kövessék az egészségvédelmi intézkedéseket, és azonnal figyelmeztessék a felnőtteket, amikor tüneteik vannak (pl. láz, köhögés, orrdugulás, hidegrázás, fejfájás, izomfájdalom, fáradtság stb.). A betegség tüneteit észlelő tanulók NEM mehetnek iskolába, és a szülők kötelesek erről értesíteni az iskolát, valamint a háziorvost.

A tanulókat iskolába vezető szülők NEM léphetnek be az oktatási intézménybe, csak kivételes helyzetekben, az iskola vezetésének előzetes jóváhagyásával.

Ajánlások az iskolán kívüli időszakra

Az iskolába vezető út. Ha lehetséges, válasszák a gyalogos forgalmat, és kerüljék a tömegközlekedést. Ha tömegközlekedést kell használniuk, viseljenek maszkot, tartsák meg a távolságot és fertőtlenítsék a kezüket, amint elhagyják a tömegközlekedést.

Kikapcsolódás a kollégákkal. Ha maszkot viselnek, akkor is tartsanak legalább 1 méter távolságot egymástól. Ha a szabadban tartózkodnak, és nem visel maszkot, akkor legalább 1,5 méter távolságot tartsanak. Kerüljék el a személyes tárgyak (pl. mobiltelefonok, kézikönyvek, kellékek stb.) cseréjét vagy megérintését, és bármilyen tárgy megérintése után fertőtlenítsék kezüket.

Iskola utáni szabadidő. Ha iskolai órák után kollégákkal / barátokkal találkoznak, győződjenek meg arról, hogy ugyanazokat az egészségügyi szabályokat tartsák be mindannyian. Célszerű a szabadban tölteni a kikapcsolódásra szánt időt, ha az időjárás engedi.

Hazatérve cseréljék le a kint használt ruhákat, és helyezzék el külön a házban használt ruháktól. Mielőtt tiszta ruhájukat felvennék, mossanak kezet. Nagyon figyeljenek a hátizsákra és azokra a helyekre, ahol elhelyezik, valamint a szennyeződés veszélyére.

Találkozás az idősekkel. Az idősek kiszolgáltatottak az új koronavírusnak, sok esetben számukra a fertőzés végzetes. Ezért kell őket elsődlegesen megvédeni, elkerülve a közvetlen érintkezést (pl. öleléseket), és betartani a 1,5 méteres fizikai távolságot.

A 2020-2021-es tanév szerkezete

Az új tanév az elmúlt évek egyik legrövidebbje lesz - 34 hetes iskolai időtartammal, amely 2021. június 18-án ér véget. A hallgatók két félévben tanulnak, és négy vakációjuk lesz. Az általános iskolásoknak és az óvodásoknak külön szünidejük is lesz.
Első félév - 17 hetes tanítási időtartam (2021. szeptember 14. - január 29.)
Második félév - 17 tanítási időtartam (2021. február 8. - június 18.)
Vakációk:
Téli vakáció - 2020. december 23. - 2021. január 10.
Félévközi vakáció - 2021. január 30 - február 7
Tavaszi szünet: katolikus húsvét (április 2. - 11.); ortodox húsvét (április 30. - május 9.)
A nyári vakáció 2021. június 18-án kezdődik
Az „ Iskola másként” országos programra 2020. október 5. és 2021. június 4. között kerül sor, egymást követő 5 munkanapon keresztül, amelynek megtervezéséről az iskola dönt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS