2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elvesztette a pert Kereskényi Gábor, amelyet azért indított, hogy utcára tegye a szatmári EKÉ-t

Babos Krisztina Babos Krisztina 2020. szeptember 18. 09:46, utolsó frissítés: 2020. szeptember 21. 15:18

A civil szervezet elnöke, Márk-Nagy János szerint a polgármester bosszút akart állni az egyesületen, amiért a tagok kritizálták a tevékenységét.


Néhány napja hozott ítéletet a bíróság abban a perben, melyet Kereskényi Gábor, illetve az általa vezetett polgármesteri hivatal indított az Erdélyi Kárpát-Egyesület szatmári szervezete ellen. A város polgármestere azt szerette volna elérni, hogy kilakoltathassa a civil szervezetet abból a székházból, melyet 2004 óta bérelnek az önkormányzattól.

A Szatmárnémeti Bíróság viszont kimondta: megalapozatlanok a vádak, miszerint az EKE nem tartja magát a szerződésben foglaltakhoz, így az egyesület – egyelőre – maradhat a Kazinczy utcai ingatlanrészben.

Amint Márk-Nagy János, az egyesület elnöke a Transindexnek elmondta, meglepődtek tavaly augusztusban, amikor megkapták a bírósági idézést. Különösképp, hogy rendszerint egy ilyen lépést megelőz egy egyeztetés, melynek során a felek megpróbálják békés úton rendezni a problémákat. Később megtudták: a polgármester ezt megelőzően több ízben (másfél hónap leforgása alatt négyszer) küldött ki megbízottakat a székházukhoz, akik lefotózták a zárt ajtót, valamint a bevezető folyosót és jegyzőkönyveket készítettek.

Amikor még béke volt. Kereskényi Gábor korábban szívesen mutatkozott a népszerű civil szervezet rendezvényein. A 2017-es kerékpáros felvonuláson, amit a Föld Napja alkalmából szerveztek, még a menet élén tekert, Márk-Nagy János mellett. <i>Forrás: Kereskényi Gábor Facebook-oldala</i>Amikor még béke volt. Kereskényi Gábor korábban szívesen mutatkozott a népszerű civil szervezet rendezvényein. A 2017-es kerékpáros felvonuláson, amit a Föld Napja alkalmából szerveztek, még a menet élén tekert, Márk-Nagy János mellett. Forrás: Kereskényi Gábor Facebook-oldala


Ezekben pedig azt állították: az EKE nem használja a bérelt ingatlanrészt, melyből azt a következtetést vonták le, hogy nem tartják magukat a megállapodáshoz. A szerződésben ugyanis az szerepel, hogy az egyesület saját céljaira használja a bérleményt.

„Az EKÉ-nek abban az időszakban öt alkalmazottja volt, 4 órányi terepmunka és 4 órányi irodai munka volt a szerződésükben. Délelőtt jártunk terepre, és délután végeztük az irodai munkát, az ellenőrzések pedig ebédidőben vagy kora délután zajlottak, amikor épp nem volt benn senki.

Egyébként a szerződésünkben nem írja azt, hogy egész nap nyitva kellene tartanunk” – fejtette ki Márk-Nagy.

Az Erdélyi Kárpát Egyesület helyi szervezete egyébként igen gazdag és szerteágazó tevékenységet tudhat maga mögött az elmúlt évekből. 2004 és 2018 között ők voltak a kezelői a Túrmenti Természetvédelmi Területeknek, ahol számos kutatási és természetvédelmi projektet menedzseltek - többek között kerékpárutakat alakítottak ki a Túr töltésén a megyei önkormányzattal együttműködve. A turisztikai célú programjaik pedig a védett területek határain kívülre is kiterjedtek, ahogy a természeti nevelési programok is.

Utóbbiak jó része, melyben főleg gyerekek vettek részt, épp a székházukban zajlott. Ahogy a szervezet heti rendszerességgel megtartott taggyűlései, valamint számos előadás is. Emellett a szatmári EKE – az ország többi tagszervezetéhez hasonlóan – az évi rendszerességgel szervezett kirándulásairól ismert, melyek több száz résztvevőt vonzanak. Valamint a Tour de Tur kerékpáros tájékozódási versenyről, melyen tavaly például 237-en álltak rajthoz, szerte az országból.„Nagyon lerobbant állapotban volt ez az épületrész, amikor 2004-ben kibéreltük. Korábban egy rádió működött itt, és a falakra különféle hangszigetelő rétegeket erősítettek, ezek pedig a beázás miatt jórészt el voltak rothadva. Sokat dolgoztunk, míg rendbe tettük, mindezt főleg hétvégi, önkéntes munkában. Emellett fürdőszobát alakítottunk ki, és külön bevezettük az áramot, a gázt és a vizet” – vázolta az elnök. Hozzátéve: ez a munka hónapokba tellett, és jelentős anyagi vonzata is volt, de rászánták magunkat, mert arra számítottak, hogy évekig használhatják majd ezt az ingatlanrészt.

„A per közvetlenül azután indult, hogy a szatmáriak jelentős része felháborodott azon, hogy a polgármesteri hivatal kivágatott egy több mint 250 éves tölgyet a Kossuth-kertben.

A tagjaink közül többen felszólaltak ez ellen, ahogy én magam is, meg a baráti körből sokan. Eléggé lehúztuk ezt az akciót a közösségi médiában. Az volt az érzésünk, hogy ez a bírósági kereset lényegében egy bosszú a polgármester részéről, amiért kritizáljuk. Egyébként több alkalommal kifejtettük, hogy a városi fák, illetve a zöldövezetek kezelése terén nem jobb a jelenlegi városvezetés, mint az előzőek voltak” – vélekedett Márk-Nagy.

Nyomatékosította: ezekben az ügyekben nem az EKE foglalt állást, szervezetként, hanem csak a tagság közül néhányan, magánemberként. Rámutatott, az előző polgármesterek idején szervezetileg is felléptek zöld ügyekben, a 2012 és 2016 között a várost vezető Dorel Coicat például fel is jelentették a környezetvédelmi őrszolgálatnál az István-téri fák csonkolása miatt. Mint elmondta, az öreg tölgy kapcsán is megfordult a fejükben, hogy feljelentést tesznek, ám végül mégsem tettek, mivel az eset közvetlenül az EP-választások előtt történt, és nem akarták, hogy bárki kampánycélokra használja a fellépésüket.

(Az öreg tölgy kivágása körüli vitákról itt és itt írtunk bővebben.)

Az EKE környezeti nevelési programjai népszerűek a gyerekek, fiatalok körében. A civil szervezet gyerektáboraiban az elmúlt kb. 20 év során közel ezren fordultak meg. A 2018-as, Túrterebes-i táborban is nagyon jó volt a hangulat.Az EKE környezeti nevelési programjai népszerűek a gyerekek, fiatalok körében. A civil szervezet gyerektáboraiban az elmúlt kb. 20 év során közel ezren fordultak meg. A 2018-as, Túrterebes-i táborban is nagyon jó volt a hangulat.


Márk-Nagy szerint korábban is voltak olyan ügyek, melyek miatt a polgármester megorrolhatott a civil szervezetre. Mint felidézte, még a négyéves mandátum elején volt egy nézeteltérésük, a tervezett városi kerékpárút-hálózat kapcsán. Elmondta, a nyomvonalak kijelölésénél ugyan kikérték a véleményüket, azonban a tervezettel kapcsolatos környezetvédelmi engedélyeztetés során azzal szembesültek, hogy a tervező egyes utcákon úgy oldotta volna meg a bicikliút kialakítását, hogy teljesen felszámolta volna a zöldövezetet. Ez ellen kifogást emeltek, aminek következtében a megyei környezetvédelmi ügynökség nem adta meg az engedélyt.

Végül tárgyalóasztalhoz hívta a polgármesteri hivatal a tervezőt és az EKÉ-t, és a civil szervezet javaslatai alapján sikerült oly módon átdolgozni a terveket a két problémás utcában, hogy kerékpárútnak és fasornak is jutott hely, így megkapta a környezetvédelmi engedélyt.

Az volt a benyomásom, és ezt sajnálatosnak tartom, hogy a polgármester ezt nem úgy élte meg, hogy közösen sikerült valamit megoldanunk a város érdekében, hanem úgy, hogy mi legyőztük őt ebben a kérdésben. Holott egyáltalán nem ez a cél vezetett minket” – fejtette ki az elnök. Hozzátette:

Kereskényi Gábornak, ahogy az előző polgármestereknek is, felajánlották a mandátum elején, hogy a zöldövezetek ügyében ingyen és bérmentve segítenek,

ám ezt a jelenlegi polgármester, elődeihez hasonlóan, nem vette igénybe. Úgy vélte, „a lakossági tájékoztatást és a konzultációt mellőzve” hoztak sokszor kifogásolható döntéseket e téren.

Az EKE vezetője azt is elmondta: érkezett a jelenlegi városvezetés részéről korábban egy felkérés irányukba, hogy - más városokhoz hasonlóan – szervezzenek Szatmárnémetiben is futóversenyt. Ezt eleinte jó ötletnek tartották, hisz városimázs szempontjából is nagyon jók a hasonló rendezvények, végül azonban mégsem tettek eleget a felkérésnek.

„Látva, hogy mi módon kezelik a városi fákat és a zöldövezeteket, és hogy a fontos döntések előtt egyáltalán nem konzultálnak – például a Szamos-part tervezett rendezése ügyében -, írtam egy levelet a polgármesternek, melyben kifejtettem a kifogásaimat és elmondtam, hogy ilyen körülmények között nem tudjuk vállalni a félmaraton megszervezését” – magyarázta.

A szatmári EKE évente több mint 20 kirándulást szervez, átlagosan kéthetente egyet, melyek több száz résztvevőt vonzanak. Csak az Autómentes Napon több mint 200-an szoktak részt venni. A fenti fotó a 2019. októberi, Borsafüredi-i túra alkalmával készült, ezzel a kirándulással ünnepelte a civil szervezet a 25. A szatmári EKE évente több mint 20 kirándulást szervez, átlagosan kéthetente egyet, melyek több száz résztvevőt vonzanak. Csak az Autómentes Napon több mint 200-an szoktak részt venni. A fenti fotó a 2019. októberi, Borsafüredi-i túra alkalmával készült, ezzel a kirándulással ünnepelte a civil szervezet a 25. "születésnapját".


Márk-Nagy János kifejtette portálunknak, azért is furcsállja az EKE ellen indított pert, mert a bérleti szerződésük öt évre szól (melyet kétszer már sikerült megújítaniuk), és 2021 januárjában amúgy is lejár. A polgármesternek pedig jogában áll úgy dönteni, hogy nem hosszabbítja meg a megállapodást.

A Szatmárnémeti Bíróság egyébként alapfokon járt el a székház bérleti szerződésének felbontásáért indított perben, a polgármesteri hivatalnak tehát még jogában áll fellebbezni.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Kereskényi Gábort is, azonban a 10 napja – előzetes egyeztetést követően – elküldött kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem válaszolt.

Update: Sajtóközleményben reagált szatmárnémeti polgármesteri hivatala az EKÉ-vel való perről szóló cikkünkre, álláspontjuk itt olvasható.

A szatmárnémeti polgármester egyébként más, a munkásságára nézve kritikát megfogalmazó civil szervezetekkel kapcsolatban sem helyezi egyértelműen a konstruktív vitákra és az együttműködés kialakítására a hangsúlyt. Pár napja például a Stea Egyesület számára helyezte kilátásba, hogy megvonja tőlük az önkormányzati támogatást, ha „hülyeségeket beszélnek”.

A szociálisan rászorulókkal foglalkozó egyesület vezetőjét egyébként azt követően kerestük meg, hogy Szatmárnémeti főterén egy hajléktalan leszúrt egy fiatalt, aki belehalt a sérülésébe. A Stea vezetője pedig hangot adott elégedetlenségének amiatt, hogy a városi önkormányzat nem támogatta az általa szükségesnek vélt mértékben azt az átfogó integrációs programot, melyet korábban indítottak a hajléktalanok szociális felzárkóztatása érdekében.

Nyitókép: Balról Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester, jobbról Márk-Nagy János, a szatmári EKE elnöke

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS