2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Claudiu Maiorék felvásárolják az idősek szavazatát Marosvásárhelyen?

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. szeptember 19. 18:39, utolsó frissítés: 2020. szeptember 20. 09:35

„Rejtett szavazatvásárlás” folyik Marosvásárhelyen és nem ez az első alkalom, hogy ilyen történik – hívta fel a közvélemény figyelmét a Transindex megkeresésére Hermann Mark Christian, egykori városi tanácsos, Soós Zoltán stábjának tagja.


A volt városi tanácsos arról számolt be a közösségi médiában, hogy Claudiu Maior, a marosvásárhelyi Pro Románia polgármesterjelöltje és a vásárhelyi állatkert igazgatója flekkennel és gulyással kedveskedett a nyugdíjasoknak a Somostetőn, a szavazataikért cserébe.

Hermann egyébként Soós Zoltán független polgármesterjelölt kampánystábjának tagjaként személyesen ment ki a helyszínre, miután arról értesítették, hogy a polgármesteri hivatal alkalmazottjai ismét gulyást és flekkent osztogatnak az idősek számára a Somostetőn, és épp arra várnak, hogy Claudiu Maior is a helyszínre érkezzen egy „titkos találkozóról” - akit egyébként a Nyomáti tető egyik vendéglőjéből láttak autóval a rendezvény irányába indulni.

Hermann Mark Christian végül Maior előtt ért oda, így Dumitru Pavelnek, a Maior által állatkerti igazgatói posztra segített, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt nyugdíjazott csendőrparancsnoknak sikerült telefonon értesítenie a Pro Románia polgármesterjelöltjét, aki ezt követően nem jelent meg a rendezvényen.

A jelenlévők – a volt tanácsos kérdéseire válaszolva – azt állították, hogy az eseménynek semmi köze sincs az egy hét múlva esedékes önkormányzati választásokhoz. Hermann azonban több furcsa dologra is felfigyelt, miközben a helyszínen fotózott és videózott, amelyek a felvételeken is láthatók:


- Az addig békésen flekkent sütő és gulyást főző szakácsok elkezdték Hermannt fotózni, videózni.
- A csendőrök külön asztalnál ebédeltek („biztosították a helyszínt”), amikor viszont Hermann feltűnt a rendezvényen, a felettesük figyelemztetése után félbehagyták az evést és sietősen távoztak a résztvevők közül.
- A helyszínen parkolt a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal MS 15 XZJ rendszámú autója, amit Claudiu Maior használt 2016-2018 között.
- Ugyanakkor a helyszínen volt Demian Ioan, Maior korábbi sofőrje is, (akit Hermann szerint a magasabb fizetés és táppénz miatt helyi rendőrré avanzsáltak, anélkül, hogy ilyen képesítése lenne).

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal autói és sofőrei, köztük az említett autó és sofőrA Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal autói és sofőrei, köztük az említett autó és sofőr


- Ott volt továbbá Kovács Irma, a Nyugdíjasok Egyesületének elnöke, aki 4 éve még Dorin Floreának kampányolt, és aki, amikor a polgármester díjazta tevékenységét, négy évvel ezelőtt a kamerák előtt elérzékenyülve mondta kijelentette: a saját fiának tartja Dorin Floreát (a belinkelt újságban a 9. oldalon – szerk. megj.).

A Nyugdíjasok Egyesületének elnöke idén viszont már Maiorral pózolt hasonló lelkesedéssel (pl. óriásplakátokon). A helyszínen Hermannak kihangsúlyozta, a rendezvény nem ingyenes, mert 10 lejes részvételi jegyre kellett befizetniük, hogy ételt és italt kapjanak, akárcsak az időskorúak szilveszteri eseményein. Hermann elmondása szerint az időskorúak szavazatának ilyen módon történő megvásárlása nem újdonság, több ilyen rendezvényt is tartottak az elmúlt 20 év alatt.

Kovács Irma, a Nyugdíjasok Egyesületének elnökeKovács Irma, a Nyugdíjasok Egyesületének elnöke


Nemcsak Marosvásárhelyen trendi

Mint a Transindexnek elmondta, a Digi 24 minden évben hírt ad arról, hogy Galacon a nyugdíjasok valamikor karácsony és szilveszter környékén azért tülekednek, mert nem jut mindenkinek a 70 lejes szilveszteri akciós jegyből (azaz 70 lej az önrész és 70 lejt fizet a galaci önkormányzat). A különbség viszont az, hogy míg Galacon ez az összeg 70 lej, addig Marosvásárhelyen már hosszú évek óta az a szokásjog, hogy a lehető legolcsóbb árat kérik az idősektől: esemény függvényében a 100-160 lejes étkezésért cserébe csupán 10 lej önrészt kértek.

A Nyugdíjasok Egyesületének szilveszteri rendezvényeA Nyugdíjasok Egyesületének szilveszteri rendezvénye


„Láttam azokat a menüket, fejenként legfeljebb 40-50 lejbe kerülhetett itallal és mindennel együtt, és amelyekért nagyon nagy összegeket számoltak el: a 10 lejes „részvételi díjért” átlagosan a valós érték két-háromszorosa, vagyis 100-160 lej volt elszámolva. Az én meglátásom szerint itt „két legyet egy csapásra” alapon elsősorban közpénzből való szavazatvásárlásról van szó (évente átlagosan kb. 1500-2000 nyugdíjast megetettek, megitattak 10 lejért – ez négy év alatt kb. 6000-8000 nyugdíjast jelent, magyarán több ezer szavazatot), valamint ennek az égisze alatt a rendszerből egy csomó pénzt kimostak ezzel” – mutatott rá Soós Zoltán kampánycsapatának tagja.

Hozzátette, az akció szabadtéri rendezvényként volt meghirdetve a Somostetőn, és nem számít törvénytelen tevékenységnek, mert ahhoz teljesen ingyenes kellene legyen, ezért is oldották meg formálisan a 10 lejes „önrésszel”.

Hermann azt gyanítja, hogy ismét az önkormányzat ellenőrzése alatt álló Administrație și Turism SRL elnevezésű cég intézte az akciót. Mint mondta, a cég tevékenységére a tanácsosoknak nincs rálátása, ennek ellenére az önkormányzat magánvállalatokkal (pl. vendéglőkkel) szemben folytat tisztességtelen konkurenciát, hiszen közpénzből kiutalt milliókkal finanszírozva működik – miközben más vállalkozók szakadnak meg a bankhitelektől.

Ugyanis az önkormányzat szociális osztálya és az Administrație și Turism SRL úgy üzletelnek egymással, hogy Dorin Florea és Claudiu Maior emberei vannak elhelyezve a felső vezetésbe (Ovidiu Maier, az Administrație și Turism ügyvezetője és Mihaela Maier, a szociális osztály igazgatója, akiknek Claudiu Maior volt a násznagyuk, és akik „papírforma szerint” azért váltak el, hogy elkerüljék az intézményi összeférhetetlenséget).

Az említett plakát, amelyen Claudiu Maior, polgármesterjelölt és Kovács Irma Nyugdíjasok Egyesületének elnöke láthatóAz említett plakát, amelyen Claudiu Maior, polgármesterjelölt és Kovács Irma Nyugdíjasok Egyesületének elnöke látható


Így megvan a hálózat is: az Administrație și Turism SRL szállítja le például a szociális osztálynak az élelmiszercsomagokat és idős személyeknek a meleg ételt. Mivel ezt a tevékenységet azután is folytatták, hogy a városi tanács nem ítélt meg további összegeket erre (felhalmozva ezáltal több, mint egymillió eurónyi adósságot a Selgros felé).

„Meglátásom szerint ez már egy alvilági szint, egyben büntetőjogi kategória, kimerítve minimum a hivatali visszaélés és a hűtlen kezelés bűntettének gyanúját” – tette hozzá Hermann.

A volt marosvásárhelyi tanácsos elmondása alapján, bizonyos források révén napvilágot látott az a hír is, hogy Claudiu Maiorék bekészítettek 12.000 darab közpénzből fizetett ajándékcsomagokat a választási kampány utolsó 100 méterére. A csomagokat a szavazók támogatásának megszerzése céljából fogják kiosztani az elkövetkezendő időszakban.

A kép csak illusztráció, viszont a Nyugdíjasok Egyesületének szilveszteri rendezvényén készült, ahová a nyugdíjasokat a városi buszokkal szállítottákA kép csak illusztráció, viszont a Nyugdíjasok Egyesületének szilveszteri rendezvényén készült, ahová a nyugdíjasokat a városi buszokkal szállították


„Nem újdonság az, hogy Maior a város pénzét és erőforrásait úgy használja, mintha a sajátjai lennének. Gátlástalanul felhasználja az adófizetők pénzét saját imázsának és személyi kultuszának építésére. Márpedig ez törvénytelen. Kezdve az időskorúaknak szervezett buliktól egészen a hosszú évek óta, évente közel 3 millió lejes reklám- és protokoll összegekkel finanszírozott fizetett hirdetések révén, már a vízcsapból is Maior folyik. Más városokban ennél sokkal kevesebbért is vittek el símaszkos rendőrök elöljárókat. Ehhez képest Marosvásárhelyen a hatóságok most is a Csipkerózsika-álmukat alusszák. Cui prodest?” – mutatott rá.

A Transindex értesülései szerint Tatár Lehel, a Szabad Emberek Pártja (POL) városi tanácsosa, miután tudomást szerzett a Hermann által említett szavazatvásárló rendezvényről, úgy döntött, hogy újabb közérdekű adatigényléssel fordul a hétvége folyamán az önkormányzathoz. Mint lapunknak elmondta, arra szeretne rákérdezni, hogy mit keresett ott a városháza MS 15 XZJ rendszámú autója, milyen pénzből szervezték meg a rendezvényt, kik azok a cégek, akik a szakácsokat küldték, mi volt a menü és mennyibe került ez a városlakóknak. Reményei szerint 10 napon belül választ fog kapni, azonban, mint írtuk, egy alkalommal már megtagadták tőle a nyilvános adatokat. Legutóbb éppen ezért perelte be az önkormányzatot, és alapfokon meg is nyerte a pert.

Kétéves városi tanácsosi mandátuma alatt Hermann Mark Christian hat pert nyert meg a városházával szemben azért, mert városi tanácsosi minőségében is megtagadták tőle az általa igényelt közérdekű adatok rendelkezésére bocsátását.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS