2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vákár István: a liberális párt számára mi leszünk az első számú szövetségesjelölt (x)

választási hirdetés 2020. szeptember 22. 12:18, utolsó frissítés: 13:55

Pár nap múlva mérlegre kerül a Kolozs megyei RMDSZ-frakció négy éves tevékenysége, ennek apropóján kérdeztük Vákár Istvánt, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnökét a szövetség munkájáról és lehetőségeiről a választások tükrében.


Kevesebb mint egy hét van a helyhatósági választásokig, így a Kolozs Megyei Tanács elnökjelöltjét, Vákár Istvánt, az eddigi és az elkövetkezendő megvalósításaik mellett arról kérdeztük, hogy milyen hatással lehet a Kolozs megyei RMDSZ-frakcióra az egyre inkább körvonalazódó RMDSZ-PNL koalíció (lévén, hogy Kolozsvár és környéke többségében a Nemzeti Liberális Párt szavazóbázisa).

Mi a tétje a helyhatósági választásoknak Kolozs megyei RMDSZ-frakció számára?

- Az önkormányzati választások tétje számunkra az, hogy meg tudjuk-e őrizni erős képviselentünket a megyei tanácsban. Ez rendkívül fontos, hiszen ezáltal olyan forrásokat tudunk biztosítani, amelyek révén tovább fejlődhetnek a településeink. Polgármestereinket, alpolgármestereinket úgy támogathatjuk, hogy a magyar közösség igényei, elvárásai szerint fejleszthessék a településeket.

Az elmúlt mandátumokban bebizonyosodott, hogy a Kolozs megyei magyar közösséggel és annak elvárásaival számolni kell. Ez annak volt köszönhető, hogy az RMDSZ a mérleg nyelve tudott lenni: így az egyik alelnöki tisztséget is mi adtuk.


Vákár István, az RMDSZ Kolozs Megyei Tanács-elnökjelöltVákár István, az RMDSZ Kolozs Megyei Tanács-elnökjelölt


Azokban az önkormányzatokban ahol jelen voltunk, megháláltuk az ezelőtt négy évvel kapott bizalmat, hiszen a településeink fejlődtek, szépültek az elmúlt évek során. Helyi, illetve megyei költségvetésből mindenhol meg tudtunk valósítani olyan beruházásokat, amelyek az érintett közösségek mindennapi életét jobbá, szebbé tudták tenni.

Mekkora esélyt lát arra, hogy Kolozs megyében és Kolozsváron ismét magyar alelnöke legyen a megyei és helyi tanácsnak?

- Ha a magyar közösség továbbra is bizalmat szavaz nekünk, és jó eredményt érünk el megyei szinten, erős RMDSZ-frakcióval fogunk rendelkezni. Úgy gondolom, az eddigi együttműködés jegyében, a liberális párt számára is mi leszünk az elsőszámú szövetségesjelölt. Abban bízunk, hogy Kolozsváron sikerül megtartani az alpolgármesteri tisztséget, a Kolozs Megyei Tanácsban pedig az alelnöki funkciót. Kulcsfontosságú lenne, hogy egyik román párt se szerezzen többséget a megyei tanácsban, ahogy az eddigi választásokon is történt, így megmaradhatnánk a mérleg nyelvének.

Vákár István és Kelemen Hunor szövetségi elnökVákár István és Kelemen Hunor szövetségi elnök


Ezt azért is kérdeztem, hisz az RMDSZ a választások után várhatóan szövetségre lép a – Kolozs megyében döntő többségben lévő – Nemzeti Liberális Párttal (PNL). Mit jelentene egy esetleges kormánykoalíció Kolozs megye magyar lakosságára nézve?

- A liberális párttal, illetve a demokrata liberális párttal Kolozs megyében már 2004 óta együttműködünk. Ha a parlamenti választásokat követően a Nemzeti Liberális Párt kormányon marad: ennek köszönhetően számos (Kolozs megye és Kolozsvár számára kiemelt fontossággal bíró) beruházás finanszírozása megoldódik. Ebben az esetben a bukaresti kormány ezek társfinanszírozását felvállalja és közösen valósíthatjuk meg. Gondolok itt: a déli körgyűrűre, a gyerekkórházra, Kolozsvár metropolisz övezeti helyiérdekű vasútvonalára.

Esetleg számíthatunk arra is, hogy a közigazgatási intézményekben – az érvényes jogszabály értelmében – kétnyelvűsítik az adminisztrációt (legalább azokon Kolozs megyei a településeken, ahol az RMDSZ többségben van)?

A nyelvhasználati küszöb jelenlegi 20%-ról 10 vagy 15%-ra való csökkentése pozitív hatással lenne a Kolozs megyei magyar közösségeinkre. Jogos elvárás, hogy egy közigazgatási egységben élő közösség használhassa az anyanyelvét az ügyintézésben, a polgármesteri hivatalokban, az alájuk rendelt, úgynevezett dekoncentrált intézményekben is, minden olyan hivatalban, ahol ügyintézés zajlik.

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnökeVákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke


Melyek voltak RMDSZ-frakció legfontosabb kezdeményezései az előző négy év során?

- A magyarlakta településeknek a jövedelemadó és áfa visszaosztásából jelentős összegeket tudtunk biztosítani fejlesztési, modernizációs célokra. Ha infrastruktúráról beszélünk, meg kell említenem a magyar közösség számára fontos utak felújítását: ilyenek a széki és tordaszentlászlói út, a kolozsi út, a besztercei út bonchidai, vajdakamarási szakaszát. Illetve, a víz-és csatornahálózat kiépítését azokon a településeken, amelyek nem részesei az európai uniós óriásprojektnek: ilyen Méra, Szucság, Kide, valamint a magyarlakta települések bevonása az uniós vízügyi projektbe.Az épített örökségünk ápolása, megőrzése terén a mi javaslatunkra került át a megyei önkormányzat alárendeltségébe a válaszúti Bánffy-kastély annak érdekében, hogy uniós forrásokból felújíthassuk. A Bánffy-palota felújítása ugyancsak a mi kezdeményésünkre kezdődött el, ezelőtt két évvel fogadtuk el a restaurálási projektet. Idén megtripláztuk a felújításra szánt költségvetési összeget.

Vákár István és Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnökeVákár István és Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke


Kiemelt támogatásban részesültek a magyar civil- és ifjúsági szervezetek kulturális, oktatási programjai, hagyományápoló és közösségi projektek, valamint igyekeztünk az egyházközségek felújítási és javítási munkálatait támogatni.

A megyei könyvtárban kialakított magyar részleg is a mi kezdeményezésünk eredménye.

Milyen magyar szempontból fontos projektek kivitelezésére számíthatunk az elkövetkezendő négy évben?

- A megkezdett infrastrukturális munkálatokat tovább kell vinnünk közösségeinkben, annak érdekében, hogy a fiatalok helyben tudjanak maradni, ott tudjanak családot alapítani, boldogulni. Ezek révén otthonosabbá, élhetőbbé tehetjük Kolozs megyét minden itt élő lakosa számára. A közlekedés szempontjából nagyon fontos lenne a P+R parkoló megépítése a Szamosfalvi úton, amely tehermentesíteni fogja Kolozsvár forgalmát.

Továbbá a tömegközlekedési hálózat kibővítése, szükség van arra, hogy Kolozsvár metropolisz övezetén kívüli településeket becsatoljunk a város tömegközlekedési hálózatába.

Vákár IstvánVákár István


Az elmúlt években prioritást élvezett a kórházak modernizációja, az egészségügyi terület kiemelt finanszírozását a jövőben is folytatnunk kell.
A kolozsvári Bánffy-palota restaurálának befejezése a következő mandátum egyik fontos célkítűzése, valamint a válaszúti Bánffy-kastély felújítása.

Nagy szükség van kerékpárutak kiépítésére a metropoliszövezetben, a városokban és községekben, ezek megépítésének európai uniós alapokból való finanszírozása.

Nyitókép: A Kolozs Megyei Tanács tiszteletét tette március 15. alkalmából. A képen balról jobbra: Szőcs Endre megyei tanácsos, Alin Tișe, Kolozs Megyei Tanács-elnök, Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, Lőrinczi Zoltán László megyei tanácsos látható.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS