2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Liberálisok, szocdemek és Románia megmentői csapnak össze a hétvégén - mutatjuk, hol lesznek a legizgalmasabbak a választások

k. á. 2020. szeptember 24. 13:49, utolsó frissítés: 13:49

Van élet a tömb- és szórványmagyar területeken túl is. Nagy csatákra lehet számítani a fővárosban, és sok régióközpontban.


Legelszántabb olvasóink (akik már feliratkoztak a hírlevelünkre, ugye) azzal kezdhették a hetet, hogy felvázoltam azokat a hotspotokat, amelyek az erdélyi magyar közösségeknek izgalmasnak ígérkeznek ezen a hétvégén: vagy azért, mert újra magyar vezetés lehet ott, vagy mert visszaszerezhet és elveszíthet helyeket az RMDSZ.

De nem csak a tömb- és szórványmagyar Erdélyből áll a világ: a legizgalmasabb verseny (persze az erdélyi magyarok nagy részét ez nem érdekli, de attól még) Bukarestben lesz, ahol bizonyos felmérések azt mutatják, hogy fej-fej mellett van a várost uraló Gabriela Firea és a legesélyesebb kihívója, a volt USR-elnök, Nicușor Dan. Először úgy tűnt, hogy a PNL és az USR támogatását maga mögé hajtó Dan simán elveri az országosan is meggyengült PSD jelöltjét, aztán jöttek a meglepetések. Először is feltűnt a jó öreg Traian Băsescu, aki minden bizonnyal csak az idő elütésére használja az európai parlamenti helyét (ez különben is elég jellemző a román politikai elitnél), és bejelentette, hogy márpedig ő is főpolgármester szeretne lenni, hiszen pártját, a Népi Mozgalom Pártját (PMP) kihagyták az egyezkedésből és a nyereség esetén való osztozkodásból. Az egész biztos, hogy az exállamfő jobbról fog elvinni szavazatokat, és ezzel megnehezíti a dolgokat. Emiatt aztán Bukarest nem lett Budapest, hiába szeretik nagyon összekeverni különböző popzenészek. Ugyanis nem teljes az ellenzéki összefogás, mint Karácsony mögött volt.

Firea kihívóján egészen biztosan nem segít az, hogy nemrég PSD-közeli források két rögzített telefonhívást is közzétettek, amelyben Dan egy “Kutya” becenevű bukaresti alvilági figura érdekeiben jár el az önkormányzattal szemben, mármint annak illegálisan megépített házát próbálja megmenteni a lebontástól. A másodikról csak annyi derül ki, hogy szólnak Dannak, hogy a kliense, mármint Kutya, megfenyegette a rendőröket. Ő azt mondja, nem tudott erről, aztán próbál egy békítő találkozást összehozni, a másik fél meg mondja neki, hogy nem jó ötlet a Kutyával keveredni, főleg annak, aki politikai ambíciókat kerget. Bár Dan ügyvédként lép fel, mégiscsak kellemetlen, hogy egy ismert bűnözőt véd, és talán nem véletlen, hogy a legutóbbi közvéleménykutatás csak néhány százalékpontos előnyt mutatott ki neki, mikor nyáron még határozott előnye volt.

Temesvár


Temesvár bonyolult hely: egyrészt adottságait tekintve, mint a Nyugathoz közeli nagyváros eleve jó pozícióban van ahhoz, hogy fejlődjön, másrészt nyilván nem véletlen, hogy ki vezeti. És hát a PNL színeiben megválasztott Nicolae Robu vezeti, aki úgy néz ki, be fogja húzni a győzelmet, más kérdés, hogy ezzel jól jár-e a város. Persze, Temesvár ipari és IT-központ stb. De az excentrikus Robu gyakran kerül kellemetlen témákkal a hírekbe: vagy a manelét akarja betiltani, vagy az újságírókat szidja, mint a bokrot. Ennél talán súlyosabb az a bénázás, amelyet Temesvár az európai kulturális főváros projekttel kapcsolatban elkövetett: az EU felé megígért helyszínek nem épültek meg, s gyakorlatilag a koronavírus miatti halasztás sokat segített a városnak azért, hogy ne vegyék el tőle végül a titulust. Emellett sokan azzal vádolják a polgit, hogy összevissza kezeli a befektetésekre szánt összegeket, s volt olyan, hogy fizetésképtelen maradt a város. Továbbá valamiért szereti irtani a fákat a lakónegyedekből, amolyan parkolópárti fickó.

A kihívója USR-s, de nem akármilyen, hanem egy fiatal, echte német politikus, Dominic Fritz, aki szerint lehetne ám okosabban menedzselni a várost. Azt szeretni hangoztatni, hogy egy politikusnak legyenek elvei, és ne császkáljon már egyik pártból a másikba. Ha zöld, maradjon zöld. S ő az, technokrata is eléggé, jó adminisztrációt akar, és németes tervezést. Nemrég közöltünk egy interjút is vele.

Az USR-nek amúgy is többnyire a nagyvárosokban van esélye. Ott nyilván nagyobb, ahol együtt indulnak a PNL-vel, de Erdély nagyvárosait többnyire PNL-s polgármesterek uralják, szóval az említett opció inkább a Regátban dívik.


Beszterce

Hogy mitől érdekes a város és az egész megye? Hát mert nagykoalíciók listái csapnak össze: az egyik sarokban a PSD-ALDE-Pro Romania-RMDSZ, a másikban a PNL-USR-PLUS. Ez a fajta indulás az RMDSZ-nek premier, sosem történt még, hogy ne egyéni listát állítsanak. Fun fact, hogy Hunyad megyében hasonló a helyzet, de ott meg pont a PNL-vel szövetkeznek. Beszterce jelenleg PSD-vezetésű, a magyarokkal jó viszonyt ápoló Ovidiu-Teodor Crețu vezeti, viszont most nem ő a jelölt, hanem az alpolgármester, Cristian Niculae, és leginkább Ioan Turcot, a helyi PNL-vezetőt kell legyőznie. Nagy a csata a megyei tanácsért is, itt Stelian Dolha (PNL) hívja ki a három mandátumot betöltött Radu Moldovant. A PNL-nek a PMP-vel itt sem sikerült kiegyezni, így ők is indítanak, de ugyanígy a POL is, a Zöld Párt és még többen is. Nem tudni az RMDSZ mit kap, amennyiben sikerül győzni, kinéz-e mondjuk az egyik alpolgármesteri szék, azon kívül, hogy legalább egy tanácsos bejut a városba. Kíváncsian várjuk.

Iași, ahol a "trasszéizmus" legjobban látszik

De annyira, hogy még a polgármesterük is lelépett és a PNL színeiben méretkezik meg. Mihai Chiricáról van szó, aki időben észrevette, merre tart a Dragnea-szekér, elkezdte durván kritizálni a pártelnököt, mondván, nem tud kompetens embereket tenni a párt élére, aztán nyíltan támogatta a 2017-es, Grindeanu-kormány ellenes, az igazságügyi törvények módosítása miatt kirobbant tüntetéseket, és a PSD kirúgta. Legyen bár korrupcióellenes harcos, azért van neki is ügye a DNA-val bőven, egyrészt azzal vádolják, hogy vásárolt a helyi rendőrségnek négy autót, de a saját rokonai/közelálló személyek használták, másrészt a gyerekei is elkezdtek ingatlanokat vásárolgatni, különös módon. Így is ő a legfőbb esélyes, aki pedig meggátolhatja a győzelemben, az - legalábbis egyes felmérések szerint - nem a PSD-s volt főtanfelügyelő, Camelia Gavrilă, hanem az USR jelöltje: Cosette Chichirău, aki jelenleg szenátori funkciót tölt be. Itt a megye is érdekes lesz, mármint az, hogy a jelenlegi környezetvédelmi miniszter, Costel Alexe megveri-e a PSD-s helyi nagyurat, Maricel Popát.

Az USR-nek itt is az lehet a baj, mint máshol: hogy főleg a fiatalok körében nagy a támogatottsága, és többnyire az egyetemi központokban. Csak hát az egyetemisták többnyire ott szavaznak, ahol laknak. S 27-én az állami egyetemeken még nem is lesz tanévnyitó.

Konstanca

A PSD-s Decebal Făgădău ismét szeretne mandátumot szerezni. Szegény nehéz örökséggel bír: akkor lett polgármester, amikor a hírhedt Radu Mazărét elítélték, azaz 2015-ben, majd 2016-ban hivatalosan is bizalmat szavazott neki a város. Amúgy elképesztően sok, 17 jelölt indul, Vergil Chițac veheti el tőle a széket, ő a PNL jelöltje, a tengerészeti akadémia volt rektora, aki 2016-ban is nekifutott a helyhatósági megmérettetésnek, sikertelenül. Csak hát egyrészt a PSD gyengült, másrészt Făgădăunak volt alkalma “bizonyítani”, rendszeres agresszív kirohanásaival mindenképp.

Futnak még

Kolozsvár, ahol a kérdés, mennyivel nyer Boc, és hány magyart sikerül bejuttatni az önkormányzatba, meg mekkora szükség lesz az RDMSZ-re, kinéz-e ismét egy alpolgármesteri pozíció.

Meg Craiova: Lia-Olguța Vasilescu ismét menne vissza polgármesternek, miután a nagypolitikában már sikerült szétverni a PSD-t. Sanszos, hogy a városa visszavárja. Mi meg kíváncsiak vagyunk. Vasilescu sokáig a Nagy-Románia Pártban tolta, de felismerte az idők változását, és a PSD-ben kötött ki, a Dăncilă-kabinetben meg miniszterségig vitte. Craiova jó hely lenne nyalogatni a sebeit, kérdés, hogy a helyiek mit szólnak ehhez.


A szöveg egy részlet a Transindex hírleveléből. Ha szeretnél hasonlókat és teljesen másféléket olvasni a reggeli kávéd mellé, akkor iratkozz fel itt!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS