2021. április 19. hétfőEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

CFR emléktábla: a múltat nem lehet eltörölni, de nem árt, ha az emlékeztető ott csüng a falon

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. szeptember 24. 15:14, utolsó frissítés: 15:33

Kéréssel fordultak a CFR kolozsvári regionális kirendeltségéhez a kizárólag román nyelvű emlékplakett ügyében. Egyúttal már a vasútállomás régi tartozását is behajtanák – ha tudnák.


„Azt kértem a Román Állami Vasúttársaság (CFR) kolozsvári regionális kirendeltségének igazgatóságától, hogy a kolozsvári állomás épületére kihelyezett, 150 évvel ezelőtti építésének emléket állító tábla feliratát, magyar nyelven is tegyék ki” – hangsúlyozta Csoma Botond, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje.

Csütörtökön sajtótájékoztatót tartott Csoma Botond és Vincze Loránt EP-képviselő azt követően, hogy kérést nyújtottak be a CFR kolozsvári regionális kirendeltségének igazgatóságához a Nagyvárad–Kolozsvár vasútvonal 150 évvel ezelőtti építésének emléket állító kizárólag román nyelven feliratozott emlékplakett ügyében.

A szeptember 7-én felavatott tábla. Forrás: clubferoviar.roA szeptember 7-én felavatott tábla. Forrás: clubferoviar.ro


Csoma azt kifogásolta, hogy a kolozsvári pályaudvar főépületén szeptember 7-én elhelyezett tábla, amely 1870 őszének meghatározó eseményére utal (és amelynek kapcsán az ünneplők állították, közelebb hozta Kolozsvárhoz Budapestet és Bécset – szerk. megj.): nem árulkodik sem interkulturalizmusról, sem pedig az egykori Osztrák–Magyar Monarchiára jellemző többnyelvűségről, hisz kizárólag román nyelven emlékezik meg a múltról. Ugyanakkor megállapítása szerint a román nyelvvel szembeni hanyagságra utal az, hogy a CFR nemcsak a többnyelvű feliratot felejtette el, hanem a román nyelvű tábláról is hiányoznak az ékezetek.

Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő és Csoma Botond, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje. A szerző felvételeiVincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő és Csoma Botond, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje. A szerző felvételei


Vincze Loránt szerint már csak az európaiság, történelmi múlt és etnikumközi kapcsolatok szempontjából is természetes kellene lennie annak, hogy magyar nyelven is megemlékeznek a múltról Kolozsváron.

„A magyar közösség megérdemelné azt, hogy magyarul is kihelyezzék ezt a táblát” – mondta. Szerinte a kolozsvári magyar közösség állandóan azzal szembesül, hogy a magyar feliratok lemaradnak a felavatott emléktáblákról, köztéri emlékművekről. Az érdekképviseletnek pedig minden alkalommal fel kell lépnie a magyar közösség érdekeiért, ahogyan ez alkalommal Csoma Botond is tette.

Mint mondta, a mai sajtótájékoztatónak különleges jelentőséget adott a szombaton esedékes európai nyelvek napja, amely arról szól, hogy a különböző nyelvek megférnek egymás mellett. „Azt gondolom, hogy a többnyelvű emléktáblák is megférnek egymás mellett, sőt, gazdagítják egymást és hozzájárulnak a közös európai örökségünk fenntartásához. Azzal, hogy egy magyar emléktábla nem kerül ki, a múltat úgy sem lehet eltörölni, hisz a magyar közösség ezt elevenen élteti, és viszi tovább. De ezt az apró munkát is el kell végezni, hogy a közösség múltjának legyen fizikai, látható nyoma az épület falán is” – mondta Vincze Loránt. Bízzunk abban, hogy az állami hivatalok teszik a dolgukat, és belátják, hogy ez úgy volna korrekt, európai, ha többnyelvű feliratok jelenhetnének meg a közintézmények falain – tette hozzá.

Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő és Csoma Botond, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltjeVincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő és Csoma Botond, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje


A Transindex érdeklődésére a Csoma hozzátette, úgy látja az egynyelvű tábla diszkriminálja a magyar közösséget. Csoma ugyanakkor lapunknak elmondta azt is, hogy a vasútállomás vezetősége mellett a szállításügyi minisztériumhoz is interpellációt fog benyújtani, amelyben kérni fogja, hogy magyarul is írják ki az emlékszöveget. Garancia azonban nincs arra, hogy magyar nyelvű felirat lesz a kolozsvári vasútállomás épületén, csak a CFR jóindulatában bízhatnak.

Csoma szerint három oka lehetne arra a CFR-nek, hogy kolozsvári regionális kirendeltsége kihelyezze a magyar nyelvű táblát is:
- Figyelembe kellene venniük a magyar állam hozzájárulását a vasút és az állomás épületének megépítéshez
- Több közösség él Kolozsváron, és ha interkulturalizmusról beszélünk, akkor ez kölcsönös tiszteletet feltételez a különböző közösségek között.
- A CFR meghívta az eseményre a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) képviselőit is, amely gesztus arra utal, hogy a román vasúti társaság elismerte a MÁV szerepét ebben a történetben.

(A Magyarországon szeptember 1-jétől érvényes szigorú beutazási szabályokra való tekintettel és koronavírus-fertőzés kockázatára hivatkozva, a MÁV képviselői nem tudtak azonban részt venni a megemlékezésen. Mucsi Attila Józsefné igazgató üzenetét Bartha Zsolt, a forgalmi osztály szabályzati alosztályának vezetője tolmácsolta a rendezvényen.)

A román nyelvű tábla a bal sarokban látható. Forrás: clubferoviar.roA román nyelvű tábla a bal sarokban látható. Forrás: clubferoviar.ro


Nem ez volt az első alkalom, hogy a CFR kolozsvári regionális kirendeltsége csak román szempontból találta fontosnak a múltat.

Csoma Botond a sajtótájékoztatón visszautalt a 2018-ban a román parlamenthez benyújtott interpellációjára, amikor az váltott ki heves indulatokat a magyar és a román közösségből, hogy egy 2014-ben elhelyezett márványtáblán a román állomásfőnökök nevei mellett, az 1870 és 1945 közötti időszakban (vagyis az Osztrák–Magyar Vasúttársaság, később a Magyar Királyi Államvasutak működése idején) a magyar és német származású vezetők neveit ismeretlenként tűntette fel a CFR, amiért a vasúttársaság kolozsvári kirendeltségét történelemhamisítással vádolták.

A parlamenti képviselő ekkor azt a választ kapta, hogy amint hivatalos forrásból értesülnek az Osztrák-Magyar Monarchia idején az állomásfőnöki tisztséget betöltő személyek nevéről, akkor azokat is feltüntetik. Csoma hivatalos forrásokból ugyan elküldte nekik a hiányzó állomásfőnökök neveit, de azóta sem bővítették a névsort. Csoma ehhez hozzátette, a mostani román nyelvű tábla apropóján erre ismét rá fog kérdezni. Kérését 30 napon belül kell elbírálja a CFR-nek.

Forrás: Krónika onlineForrás: Krónika online


Az állomásfőnökökről szóló emlékplakett azért is érdekes, hisz miután közfelháborodást váltott ki, a táblát levették a vasútállomás faláról, hogy pótolják a MÁV Debreceni Területi Igazgatósága által elküldött adatokkal. (Tehát, 2018 előtt három évvel már birtokában voltak az adatoknak – szerk. megj.)

A kétnyelvűség megteremtéséért küzdő Musai-Muszáj civil kezdeményező csoport 2015 februárjában CKK (Cluj–Kolozsvár–Klausenburg) Intoleranciadíjat ítélt oda a CFR kolozsvári kirendeltsége vezetőségének.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS