2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyugdíjba megy egy Szatmár megyei RMDSZ-es képviselő, nagy a verseny Maros megyében

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2020. október 01. 12:44, utolsó frissítés: 2020. október 02. 14:58

Mutatjuk, kik szeretnének képviselők és szenátorok lenni Kolozs, Maros és Szatmár megyékben az RMDSZ színeiben. FRISSÍTVE: megvan Bihar megye, illetve a MIÉRT és a külföldi körzet jelöltje is!


Bár a legtöbb RMDSZ megyei szervezetben már összesítették azoknak a névsorát, akik a decemberi (?) parlamenti választásokon szeretnének képviselők és szenátorok lenni, négy megyében haladékot kértek erre, éspedig Kolozs, Szatmár, Bihar és Maros megyékben. A határidő szeptember 28-án járt le, október elején pedig a küldöttek meg fogják tartani mindenhol a rangsorolást.

Kolozs

Kolozs megyében László Attila az egyedüli, aki jelentkezett a szenátori tisztségre, a megyéből pedig ketten szeretnének képviselők lenni, Csoma Botond, és Talpas Botond.

Csoma Botond nemrég indult polgármesternek, de persze nem volt kétséges, hogy a parlamentben fogja folytatni a munkát. Már amennyiben a küldöttgyűlés is úgy fog dönteni, október 3-án lesz ugyanis Kolozs megyében a rangsorolás. A megyéből nem biztos, hogy automatikusan össze fog jönni a szenátori tisztség, lehet, hogy csak visszaosztásból lesz meg a hely, mint legutóbb. Lászlónak minden esetre jó esélye van a folytatásra.Csoma Botond jogász, emellett a titkosszolgálatot ellenőrző parlamenti szakbizottság tagja is, sokszor szerepel sajtóban, részt vett román képviselőkkel tévés vitán, szóval igen aktív tag, valószínűtlen, hogy visszahívnák.

Akivel konkurál, az Talpas Botond, valamikor a KMDSZ elnökeként kezett felívelni a karrierje, de azóta mindenki sejtette, hogy valahol a parlamentben vagy hasonló fontos helyen szeretne kikötni. Jelenleg a Megyei Képviselők Tanácsában és a Vibe fesztivál körül legyeskedik, de megfordult a MIÉRT-ben is.

Maros

Sokkal bonyolultabb a helyzet Marosvásárhelyen: itt mindenki szeretne újrázni a már meglévő parlamenti képviselők közül. Könnyebb a szituáció a szenátorok esetében, itt csak Császár Károly és Novák Csaba Zoltán jelentkezett. A megyében két befutó helye van az RMDSZ-nek, úgyhogy ők borítékolhatóan maradnak a pozíciójukban.

Izgalmasabb a helyzet a képviselőknél: itt is jelentkezik mindkettő, aki az RMDSZ színeiben mandátumot szerzett (Csép Éva Andrea és Vass Levente), viszont számos új arc is megméretteti magát, több, a megyei tanácsba mandátumot nyert figura is a parlamentbe vágyik inkább.

Itt van elsősorban Kovács Mihály-Levente, a megyei szervezet ügyvezető elnöke, aki az RMDSZ-es megyei tanácsosi lista második helyén szerepelt, közvetlenül az elnök, Péter Ferenc után, de menne a harmadik helyen bejutott Kolcsár Károly is, valamint ifj. Birtalan István, aki szintén megyei tanácsosi mandátumot nyert.

Kovács jelenleg a városi szervezet ideiglenes elnöke. Ideiglenes, mert azt követően került oda, miután Vass Levente lemondott (azaz eltávolították), és Kozma Mónika meg néhány nap után lemondott a választmányi elnöki tisztségről, miután a TÁT teljesen átírta a városi szervezet által felállított városi tanácsosi listát. Kozma a lemondásával egyúttal ezen lista első helyéről is távozott.

Kovács afféle rendcsináló az RMDSZ-en belül, tőle várták el, hogy véget vessen a városi belharcoknak. Várhatóan a választmány élén ő sem marad, hiszen hamarosan tisztújítás lesz a vásárhelyi RMDSZ-szervezetben. Emellet ő a Maros megyei szervezet ügyvezető elnöke is.

Kolcsár Károly amúgy végzettsége szerint állatorvos, fun fact, hogy 2012-ben az RMDSZ Dâmbovița megyei jelöltje volt a parlamenti választásokon (17 voksot begyűjtve), jelenleg megyei tanácsos, és az volt az elmúlt mandátumban is, most az előkelő harmadik helyen jutott be. De úgy tűnik a parlament jobban esik neki.

Birtalan István ifjúsági jelölt, már a megyei tanácsba is a fiatalok és a kisgazdák érdekeivel kampányolt, megkeresésünkre elmondta, hogy a parlamentben is az ő érdekeiket szeretné képviselni.


Szatmár megye

Nyugdíjba vonul Erdei-Dolócki István Szatmár megyei parlamenti képviselő. “Öt mandátumon keresztül Bukarestbe járni éppen elég” - mondta megkeresésünkre. A megüresedő helyre pedig nagy lesz a jelentkezés. De kezdjük a szenátussal: Szatmár megyéből csupán egy jelentkező van, a mostani szenátor, Turos Lóránd.

Továbbra is képviselő szeretne maradni Magyar Loránd-Bálint, de mivel a megye még egy képviselő helyre számíthat, így nagy lesz a tétje annak, hogy kiket rangsorolnak az első két helyre, amire még további három jelentkező van rajta kívül.

Az egyik Nagy Szabolcs, a Szatmár Megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, aki megyemenedzseri funkciót is betölt. 2014-ben indult a 2-es körzetben az előrehozott parlamenti választáson, de elvesztette azt.

Szőcs Péter lenne a másik, aki szívesen menne. Szőcs városi tanácsos, emellett a Partiumi Magyar Napokat szervező Identitas Alapítvány elnöke. A történész végzettségű Szőcs a Szatmárnémeti Városi Múzeum aligazgatója is, meg a Szent István Kör elnöke. Középkorral foglalkozik.

A másik, aki menne, egy fiatalember, mégpedig Muresan István, aki tudomásunk szerint Kereskényi Gábor polgármester exsofőrje, bár jelezte nekünk, hogy nem volt ilyen minőségben alkalmazva. Amúgy meg a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács és a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés elnöke is. 2016-ban tanácsosi listán szerepelt Szatmárnémetiben, de nem befutó helyen, 2020-ban viszont bejutott a megyei tanácsba, úgyhogy várhatóan itt folytatja.

A Bihar megyei RMDSZ-t is megkerestük kérdéseinkkel, amint választ kapunk, frissítjük a cikket, és közölni fogjuk az ottani aspiránsok listáját is.

Frissítés:

Megjöttek közben a Bihar megyei nevek is. Végül itt nem sikerült megtudnunk előre, hanem az RMDSZ közleményéből kiderült, hogy elég unalmas lesz a menet: csak azok jelentkeztek, akik már ott vannak. Azaz szenátornak Cseke Attila, képviselőknek meg Biró Rozália, Derzsi Ákos és Szabó Ödön. AZ újdonság itt, hogy Derzsi eddig szenátor volt. Úgy tudjuk, hogy a két szenátori helyet nem érzik biztosnak Biharban, ezért ment át a képviselői listára.

A közleményből kiderül, hogy a MIÉRT jelöltje, ahogyan az várható volt, Olteán Csongor lesz. Ezzel kapcsolatban már korábban megírtuk, hogy valószínűleg Kovászna megye listájára fog rákerülni és a visszavonuló Márton Árpád helyét veszi át. Ugyanakkor a külföldi körzetben meg Hegedüs Csilla a jelölt, aki éppen az RMDSZ szóvivői pozícióját tölti be.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS