2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

EMSZ: mi vagyunk a rendes fideszesek, nem az RMDSZ

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2020. október 02. 17:46, utolsó frissítés: 17:46

Szeretnék, ha közösen indulnának a választásokon az RMDSZ-szel, miután szerintük nagyon jó eredményeket értek el a mostani önkormányzati választásokon. De azért oda-odaszúrtak kicsit.


„Az elmúlt időszak eredményeinek tükrében az erdélyi magyar egység megtartotta a bástyáit, megőrizte az erejét” – mondta Mezei János a Magyar Polgári Párt elnöke, és az Erdélyi Magyar Szövetség nevű, egyelőre jogilag még nem létező párt társelnöke.

„Ezt nem különböző paktumok és egyezségek árán értük el, hanem saját erőből. A közös egység szilárd és oszthatatlan, a közel ötvenezer szavazat azt bizonyítja, hogy helye van az EMSZ-nek, a pluralizmusnak az erdélyi magyar politikában” – tette hozzá, némiképp lazán véve a matekot, ugyanis a közel 50 000 szavazat, bár végleges BEC-összesítés nincs, olyan 43 000-et jelent a valóságban.

A fantomok lázadása

Ez az erő, ami van nekik, továbbra is a fúzió felé hajtja őket, bár még vannak olyanok, akik ezt szeretnék megakadályozni. Bíró Zsolt (az MPP-ből azóta kizárt parlamenti képviselő) áll a háttérben, legalábbis az ő nevét említette Mezei János, mikor szóba került az, hogy a Maros megyei MPP több Maros megyei szervezete kérte a lemondását csütörtökön. Az MPP Maros megyei szervezete aztán jelezte, hogy nem is kérték, sőt, sok olyan településekről is felszólították Mezeit a távozásra, ahol nem is létezik alapszervezet.


Mezei szerint most végre megtisztultak, újabb lehetőséget kínálva mennek tovább. És együttműködésre törekszenek.

„A focit gólra játsszák, az önkormányzati választásokat mandátumszámokra. Az EMSZ a helyi igényekhez igazított választási indulási formulákkal vett részt a választásokon a székelyföldi tömbmegyékben közvetlenül indultak a jelöltek, a kisebb magyar lakossággal rendelkező megyékben más formákban” – kezdte az adatokat mondani Csomortányi "Karlendítő" István, az EMNP elnöke, aki az adatokkal matekezett a kolozsvári pénteki sajtótéjékoztatón.

Az MPP-nek hat, az EMNP-nek pedig négy, azaz összesen tíz polgármesterük lett, s lett még öt olyan független polgármester, akit támogattak. Az EMSZ szerint ez óriási eredményt jelent, főleg úgy, hogy a legutóbbi három választáson már nem is indultak. Kérdés, mennyire óriási az eredmény mondjuk ahhoz viszonyítva, hogy négy éve önmagában az MPP nyert 15 polgármesteri mandátumot, és ehhez még hozzájöttek függetlenek, akiket támogattak. Szerintük minden esetre az. Sőt volt két olyan község, ahol majdnem nyertek: Újszékelyen 16, Csíkszentmihályon 22 szavazattal maradtak alul.

A két pártelnök szerint sikeres volt a mostani választás, de a számok nem föltétlenül ezt mutatják. Míg most 43 000 szavazat körül szavaztak az EMNP és MPP jelöltjeire, addig például a 2016-os önkormányzati választásokon a koalíció 55 000-nél is több szavazatot kapott. Szerintük ez a csökkenés nem számottevő, és abból adódik, hogy például Székelyudvarhelyen négy évvel ezelőtt volt 6000 szavazat, amit most nem ők, hanem a POL kapott meg, illetve most nem indítottak Kolozs megyében megyei listát, hanem független jelöltet támogattak. Szerintük ez a kettő már nagyjából ki is teszi a veszteséget a négy évvel ezelőtti eredményhez képest.

Csomortányi "Karlendítő" azt is elmondta, mindegy, hogy most csökkent a megyei tanácsokban, azaz Hargita és Kovászna megyében a képviseletük, hiszen ott a többség úgysem vette figyelembe őket, máshol meg nincs számottevő csökkenés.

AZ EMNP-elnök az RDMSZ—re mutogatott: szerinte „katasztrofális stratégiai hibát követett el a Szövetség, hogy a kampányát oda összpontosította, ahol jó jelöltjei voltak az EMSZ-nek, s mindeközben hagyta a szórványt veszni: Temesvárt, Brassót, Aranyosgyérest. stb

Hiába bántja a Fidesz őket, ők hűek maradnak

A Bihar megyei helyzetről Csomortányi „Karlendítő" elmondta: „már a jelöltállítás időszakában világos volt, hog az EMSZ az egyetlen, aki meg tudja menteni a magyar alpolgármestert, és a megyei tanács alelnöki pozíciót”. Szerinte az RMDSZ annyira összerúgta a port a PNL-vel, hogy eleve esélytelenek voltak bármilyen pozíciót is szerezni. Másrészt a „magyar nemzetpolitikai szereplők által szolgáltatott hamis információkon alapuló nyilatkozatok” miatt is lett gyenge az eredmény, ahol végül az EMSZ nem jutott be egyik tanácsba sem. Minden esetre furcsa, hogy az "esélyes jelöltek" ennyire rosszul szerepeltek. No, de hát ilyen a sikerkommunikáció.

Az EMNP-vezér szerint az RMDSZ-esek hamis infókkal látták el a fideszeseket, s ezért jöttek azok részéről olyan nyilatkozatok, amilyenek. Értelemszerűen tehát, amikor a Fidesz kvázi lenemzetárulózta őket Potápi Árpád János államtitkár személyében, akkor nem a Fideszre kell haragudni, hanem az RMDSZ-re.

Mezei ugyanakkor úgy véli, hogy nem kellene beleszólni a helyhatósági választásokba Magyarországról, hiszen a megmérettetés reális esélyeit billentik el a magyar kormányzat által tett kijelentések. „2003 óta azt a jobboldali, konzervatív politikát képviseljük, amit a Fidesz is. Mi ettől nem tértünk el, és a mandátumok is ezt bizonyítják. Fontos, hogy megtartsuk a pluralizmust, és a választás szabadsága meglegyen. Ha valaki azt sulykolja, hogy az egypártrendszer jó, akkor ez gyengíti a demokráciát” – mondta Mezei. Azt is elmondta hogy nem beszéltek a párt tiszteletbeli elnökével, Kövér Lászlóval. Ha nem keresi Kövér őket, akkor biztosan jó, ahogy politizálnak - vonta le a következtetést

A felvetésre, hogy az RDMSZ is a Fidesz politikáját folytatja, az EMNP-elnök azt mondta, az „RMDSZ olyan, hogy jobbra jelez, de balra fordul”, és a ők csak látszatban folytatják a Fidesz politikáját, közben tele van a párt olyan személyekkel, akik nem értenek egyet a magyar kormánypárttal.

Kiemelte, hogy a család védelméről szóló (homofób – szerk.)népszavazás idején fontos RMDSZ-es csúcspolitikusok buzdítottak arra, hogy ne menjenek szavazni az erdélyi magyarok, a gendertudomány oktatásának betiltását az RDMSZ-es szenátorok nem támogatták, az RMDSZ ifjúsági szervezetei jóban vannak a Momentummal, és látják, hogy „az RMDSZ kádereivel feltöltött színházak esetében hányan írták alá a petíciót”. Megjegyezték azt is, hogy a Marosvásárhelyi Rádió folyton a NER-ellenes. De ehhez képest „bármi is történjen hamis adatok alapján, az EMSZ számára megkérdőjelezhetetlen, hogy a Fidesz politikáját támogatja” – mondta Csomortányi "Karlendítő".

Az RMDSZ genya, de azért együttműködnének vele

„Mindenki számára egyértelmű kellene legyen, hogy együtt kell működni. Kell a magyar-magyar párbeszéd” – mondták a törpepárt vezetői, jelezve hogy már a mai nap, azaz pénteken megkeresik írásban az RMDSZ-t, és remélik halló fülekre találnak. Mivel ott volt sikeres a választás, ahol vot magyar-magyar összefogás. Azt is elmondták, hogy szeretnének mindenhol előválasztást tartani a parlamenti választások előtt. És persze már a jövő héten egyezségre kellene jutni az RMDSZ-szel, hiszen október 22-ig be kell nyújtani a parlamenti választások jelöltlistáit.

Itt persze megkérdeztük, hogy hány helyet szeretnének maguknak az RMDSZ listáján. Mezei azt mondta, hogy nem föltétlenül a parlamenti mandátumokra vágynak, hanem arra, hogy elvi megállapodásra jussanak. De persze elfogadnának parlamenti helyeket is, mint ahogy további kérdések alapján kiderült.

Címoldali kép: MTI/Kiss Gábor

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS