2021. szeptember 22. szerdaMóric
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szép Gyula: mégis lehet, hogy 25-30 személy fertőződött meg a magyar operában

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. október 13. 20:11, utolsó frissítés: 2020. október 15. 15:25

A Kolozsvári Magyar Opera alkalmazottainak felháborodása kellett ahhoz, hogy kiderüljön nemcsak öt személy fertőződött meg. Operásokat, a szakszervezetet és az igazgatót kérdeztük a kialakult helyzetről.


A kolozsvári sajtóban tegnap kapott szárnyra a hír, hogy a Kolozsvári Magyar Operában jóval több koroanvírusos fertőzött van, mint amennyit a hivatalos közlemények alapján tudni lehetett. A Stiri de Cluj által közölt hírt a Transindex is átvette, majd megpróbáltunk utánajárni annak, hogyan is történhetett, hogy covidos gócpont alakult ki Kolozsvár egyik legfontosabb kulturális intézményében. Szólistákat, a szakszervezeti vezetőt és az intézmény igazgatóját, Szép Gyulát kérdeztük meg a kialakult helyzetről.

A Kolozsvári Magyar Opera társulatának egy része felháborítónak tartja, hogy az alkalmazottak nem tudtak arról, hogy úgy lépnek színpadra, hogy a munkaközösség tagjai között koronavírusos fertőzött van, ugyanakkor azért is, mert Szép Gyula igazgató kedden a Kolozsvári Rádió Hangoló című műsorában azt nyilatkozata, csak 5 koronavírusos esetről tudja biztosan, hogy fertőzött, a sajtóban megjelent 30-as számot sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem tudja.

A társulat tagjai szerint viszont a fertőzöttek száma nem ötre, hanem akár – az október 3-án és 4-én (és az azt megelőző próbafolyamaton) játszott – Varázsfuvola című előadáson résztvevő (kb. 100 személy) alkalmazottak 80%-át is jelentheti. Szerintük már csak azoknak a száma 30-ra tehető, akik letesztelték magukat, és ezt követően a közegészségügyi igazgatóság (DSP) elküldte számukra a pozitív teszteredményt.

Azóta viszont megváltozott az igazgató véleménye


„Ma történt meg, hogy a közegészségügyi igazgatóság (DSP) megkeresett. Kicsit későn, de biztosan el vannak havazva a munkával... Ők is kérdezték, hogy hányan vannak, én nem akartam neveletlen lenni, de én is tőlük vártam, mert tudomásom szerint ők kellett volna minket tájékoztassanak” – mondta a Transindex megkeresésére az igazgató. Hozzátette, „mivel a DSP sem tudhatja mindenkinek a munkahelyét”, elküldték az opera összes (250) alkalmazottjának névsorát és személyi kódját (CNP-jét) nekik, ami alapján feltételezhetően visszajelzik hivatalosan, hogy hányan fertőződtek meg.

Érdeklődésünkre, hogy az alkalmazottainak e-mailjét megkapta-e a pozitív teszteredményekkel, Szép Gyula azt válaszolta, hogy beszélgetésünk előtt még nem küldték el számára, de egyeztetett Varga Attilával a szakszervezet képviselőjével, aki jelezte számára, hogy a keddi nap folyamán el fogják küldeni neki az eredményeket. Később az igazgató jelezte szerkesztőségünk felé, hogy eddig 18 pozitív teszteredményről szóló e-mailt kapott, azaz mint mondta, valószínűleg igaz az, hogy 25-30 személy lehet koronavírussal fertőzött a Kolozsvári Magyar Operában, mert a már ismert 5 mellett az igazgatónak azóta a műszakisok közül is információi vannak fertőzöttekről.

„Én nagyon sajnálom, ha nagyon sok kolléga beteg, de ha se egy SMS-t, se egy telefonhívást nem kapok, akkor más információkat nem tudok mondani. Azt mondtam ma is több újságnak, hogy én sem megerősíteni sem tagadni nem tudom az arról szóló információkat, amelyeknek a birtokában nem vagyok” – mutatott rá az igazgató.

Szép Gyula elmondása szerint az első esetről október 3-án értesült. Az addigi próbafolyamat alatt viszont sem szóban, sem írásban nem jelezte felé senki, hogy koronavírusos tüneteket produkál, vagy pozitív lett a tesztje. A súgóként dolgozó kollégájáról a Varázsfuvola című opera bemutatójának estéjén szerzett tudomást, a további négy fertőzöttről csak később. Az igazgató állítása szerint már az első esetnél eldöntötte, hogy október 5-től kezdődően „bezárják” az operát (gyakorlatilag szabadnapokat írtak ki az alkalmazottak számára– szerk. megj.). Előtte viszont megtartották a másnapi előadást, mert a súgó előző napokban nem vett részt a próbafolyamatokon.

Nemcsak az alkalmazottak nem jelentették, hogy fertőzöttek. Az opera vezetősége is későn szólt a fertőzésről

Az opera társulatának egyik szólistája a Transindex megkeresésére elmondta, nem hivatalos forrásokból csak utólag értesült arról, hogy már szeptember 30-án jelezte egyik kolléganője a Kolozsvári Magyar Opera igazgatósága felé, hogy nem érez szagokat és ízeket. Azonban annak ellenére, hogy ezek jellemző tünetei a koronavírusnak, a vezetőség nem állította le a próbafolyamatokat, nem halasztotta el az előadásokat, nem ellenőrizte, hogy történt-e fertőzés, de nem is jelezte az alkalmazottai felé, hogy fennáll a fertőzés gyanúja.

A magánénekesnő szerint ez már csak azért sem korrekt, mert ha tudták volna, hogy probléma van, akkor legalább a családjukat megóvhatták volna tőle. Hisz nemcsak az előadások alatt fertőződhettek meg, hanem már a mindennapos, nyolc órás, intenzív próbafolyamat alatt is (amin ott volt a súgó is). Ők viszont csak szombat este tudták meg, hogy fertőzöttek lehetnek. Hozzátette, már addig is voltak olyanok, akik köhögtek, meg voltak fázva, mindenki pánikba volt esve, de senki nem gondolta volna, hogy ez koronavírus lehet. Többen letesztelték magukat a próbafolyamat alatt, de nekik negatív volt a tesztjük, ez pedig azt igazolta, hogy nem koronavírusról van szó. Az előadás után viszont dominó-effektus szerűen jelentkeztek a tünetek és lettek pozitívak az eredményeik.

„Amikor pozitív lett a teszteredményem én felhívtam a igazgatóságot és jeleztem, hogy pozitívan teszteltek koronavírusra. Viszont nem tudom, hogy mennyire jutott el személyesen az igazgatóhoz. Ma amikor meghallgattam Szép Gyula interjúját, akkor felháborodtam, mert nem értettem, hogy miként történhetett meg az, hogy nem jutott el hozzá a hír, hogy hányan vagyunk betegek. Ezért is beszéltük meg egymás között, hogy mindenki elküldi a teszteredményét az igazgató személyes e-mail címére” – ecsetelte. Mint mondta, szerinte a kollégák 80 százaléka fertőződött meg koronavírussal, hisz csak azoknak a száma 30-ra tehető, akikről a teszt elvégezését követően kiderült, hogy bizony covidosok. Viszont sokan várnak szerinte arra, hogy a DSP elvégezze a tesztet rajtuk, mert koronavírus gyanújával nem mehetnek ki a lakásból. A társulat szólistája, bár nem mindenkivel tartja a kapcsolatot, érdeklődésünkre elmondta, senkiről nem tud, akit a DSP megkeresett volna a tesztelés kapcsán.

Egy másik alkalmazott, aki kérte a nevének elhallgatását, arról számolt be a Transindex megkeresésére, hogy felháborítónak tartja, amiért a vezetőség nem értesítette őket és úgy léptek fel színpadra, hogy közben a közösség egyik tagja koronavírussal fertőződött meg, ugyanis a koronavírus tüdőre is ártalmas szövődményei akár az énekesi karrierjükbe is kerülhetne. Mint mondta, többségében az előadás résztvevőinek enyhe tünetei vannak, vagy tünetmentesek, két munkatársa állapota súlyosabb, őket jelenleg kórházban kezelik. A koronavírusos esetről neki is csak az első előadás után szóltak, amikor már az igazgató is bejelentette, hogy hétfőtől leállnak mindenféle munkafolyamattal. Nála múlt héten szerdán reggel jelentkeztek az első tünetek, ami után be is jelentkezett a járványkórházba tesztelésre, mert tudomása szerint egy légtérben tartózkodott a fertőzött kollégákkal. (Utólag tudta meg, hogy a tünetek észlelését követően nem szabadott volna elhagynia a lakást, értesítenie kellett volna az egészségügyi igazgatóságot.) Csütörtökön pozitív lett a tesztje.

„Szakszervezetileg nem álltunk ki a törvények betartása mellett. Felvállalom, mert nincs annak semmilyen nyoma, hogy ez ellen a szakszervezet felháborodott volna, vagy valamit lépett volna”

A Kolozsvári Magyar Opera szakszervezetileg a Fair-MediaSind föderációhoz tartozik. Varga Attila a szakszervezet kolozsvári képviselője a Transindexnek elmondta, vasárnap érkezett meg az alkalmazottak felé az a hivatalos levél, hogy hétfőtől kezdődően szabadnaposak. Ezek szerint pedig a Kolozsvári Magyar Opera vezetősége tudhatott arról, hogy igenis vannak megbetegedett emberek. Az pedig, hogy megtartottak egy másik előadást is október 4-én, már nem sokat számított, mert Varga János basszus énekeshez hasonlóan már előbb is fertőzöttek lehettek. A bátyja ugyanis pénteken teszteltette le magát koronavírusra, és október 3-án jelentkeztek rajta a tünetek. Bár nem vett részt a bemutatón, a próbafolyamaton jelen volt.

A Szép Gyulához érkezett öt személyről szóló hírek kapcsán pedig elmondta, abból a szempontból hitelesek, hogy sem más alkalmazottak, sem a közegészségügyi igazgatóság (DSP) nem jelentett az igazgató felé más eseteket. Egyrészt tehát, a DSP felelőssége lett volna, hogy amennyiben az alkalmazottak a Közegészségügyi Igazgatóság tudomására hozták, hogy hol dolgoznak, akkor értesítsék az intézményt az esetszámról, ez azonban a mai napig nem történt meg. Másrészt, Varga szerint a magyar operában az volt a szokás, hogy amennyiben valamelyik alkalmazott megbetegszik, jelzi az intézmény felé. Ez viszont hivatalosan adatok szerint nem történt meg. Varga hozzátette, egyik kollégája szóban ugyan lejelentett 25 nevet a művészeti titkárság felé, akik koronavírussal fertőződtek meg, viszont Szabadi Péter művészeti titkár ezzel nem foglalkozott (érdeklődésünkre Szép Gyula a titkárság felé jelzett 25 személyről nem értesült – szerk. megj.). UPDATE (1): Szabadi azért nem közvetítette az igazgató felé a hozzá beérkező esetek hírét, mert egyrészt személyes beszélgetésként értelmezte (a szerinte kevesebb mint 25) koronavírusos fertőzöttel való beszélgetést, másrészt bár érdeklődött kollégái állapota felől, az operánál az a szabály, hogy az igazgatóság és a személyzeti osztály fele kell jelezzék a betegséget nem pedig a művészeti titkárság felé.
UPDATE (2): Szabadi a Transindexnek elmondta, neki három alkalmazott küldött hivatalos értesítést, amelyekből kettőről már előzőleg az igazgató értesült. A harmadik személy nem küldött eredményt, csak megírta, hogy beteg. Róla az aligazgatónak szólt. A többi névről egy személyes beszélgetés során értesült, amikor kollégái hogyléte felől érdeklődött: kolléganője szóban felsorolt annyi nevet, amennyi épp az eszébe jutott (állítja nem 25 névről volt szó).

A szakszervezet képviselője szerint a DSP nemcsak az adatok lejelentésével nem foglalkozott, de nem is ellenőrizte, hogy az intézmény betartja-e a járványügyi előírásokat, pedig egyáltalán nem biztos, hogy az intézmény a szeptember elsején hivatalos közlönyben megjelent szabályok értelmében szervezte meg a munkafolyamatot. Ezért kérdéses marad továbbra is, hogy az előadás létrejötte során történt-e szabálysértés vagy nem. Szép Gyula megkeresésünkkor állította, tudomása szerint az opera alkalmazottai mindvégig betartották az épp aktuális rendelkezéseket: végig maszkkal próbáltak, betartották a távolságokat. A Kolozs megyei prefektus pedig csak okt. 6-án rendelte el, hogy maximum 2 órás előadások játszhatóak, de ekkor már minden előadásukat lemondták (egyébként Kolozsvári Magyar Opera összes előadása meghaladta volna a két órás kritériumot).

„A másik tényező, amit szeretnék hangsúlyozni, hogy ez az én és Traian Țârc (a zenekar, a balettkar egy része és a fodrászok szakszervezeti elnöke – szerk. megj.) hibája is, mert valamilyen szinten tudtuk, csak mi sem mentünk szólni, szakszervezetileg nem álltunk ki a törvények betartása mellett. Felvállalom, mert nincs annak semmilyen nyoma, hogy ez ellen a szakszervezet felháborodott volna, vagy valamit lépett volna” – mutatott rá a szakszervezet hibájára Varga Attila.

Érdeklődésünkre hozzátette, utólag nem tudja, mit lehetne tenni, amikor már az alkalmazottak elkapták a fertőzést, viszont Traian Țârc-el és a Fair-MediaSind bukaresti elnökével, Leonard Pădureț-el egyeztetve, több mint valószínű, hogy ki fogják vizsgálni az ügyet.

Mint ismeretes, a járványügyi helyzetre való tekintettel az opera októberre tervezett előadásai elmaradnak. A magyar színház és opera épületét már fertőtlenítették, az épületben pedig a minimálisra csökkentették az adminisztrációs személyzet számát. Mivel a színház alkalmazottai közül a műszaki személyzet 5 munkatársának szintén pozitív a koronavírus-tesztje, az október 9-24. közötti előadásokat ott is elhalasztották.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS