2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Közleménydömpinggel álltak ki a Kolozsvári Magyar Opera alkalmazottai a vezetőség mellett

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. október 19. 19:44, utolsó frissítés: 2020. október 20. 15:48

Erődemonstrációval felérő közleményáradattal védték meg a kolozsvári opera vezetőségét az intézmény alkalmazottai, de ennek ellenére sem csak fekete-fehér az épületben kialakult koronavírusos gócpont ügye.


A Kolozsvári Magyar Opera tagjai hétfőn két közleményben álltak ki az intézmény mellett azt követően, hogy az opera és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös épületében gócpont alakult ki a Selmeczi György által vezényelt és Tompa Gábor színházigazgató által rendezett, október 3-án bemutatott és október 4-én is játszott A varázsfuvola című operaelőadást követően, amelyről más orgánumok mellett a Transindex is részletesen beszámolt.

Az operások szerették volna tisztázni, hogy a sajtóban megjelent vádakkal ellentétben a Kolozsvári Magyar Operában megjelent fertőzési-gócpont nem a vezetőség mulasztásának tudható be, mint arra a Mircea Abrudean, a Kolozs Megyei Sürgősségi Esetek Bizottságának elnöke (CJSU) utalt a Szabadság cikkében. A prefektus a helyi lapnak azt nyilatkozta: „Világos, hogy semmilyen szabályt nem tartottak be. Az is egyértelmű, hogy a próbákon nem lehet védőmaszkban énekelni, ez érthető, de valószínűleg nem onnan fertőződtek meg az emberek. Amennyiben az ellenőrzés során olyan helyzettel szembesülünk, amelynek büntetőjogi vonzata van, az ügyet a megyei rendőrség veszi át. Eddig egyetlen állami intézménynél sem volt ennyi fertőzött”.

Az intézmény alkalmazottainak állítása szerint azonban az épületben minden szükséges óvintézkedést betartottak a fertőzés elkerülése érdekében, azok, akik megfertőződtek az opera falain kívül is megbetegedhettek. Így inkább azokat terheli a felelősség, akik egyénileg nem tartották be az előírásokat és fertőzés esetén nem jelezték időben a közegészségügyi igazgatóság, az opera vezetősége felé betegségüket. „Mi, a Kolozsvári Magyar Opera 94 tagja, elhatárolódunk a sajtóban ért vádaktól, mely szerint az igazgatóság tartozna felelősséggel az intézményben sajnálatos módon kialakult járványügyi helyzetért” – írta az opera 73 nevesített és 21 anonim alkalmazottja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben, amely itt olvasható.

A 94 személy által aláírt közlemény mellett, Pataki Adorján magánénekes is megjelentetett 37 operás aláírásával egy másik közleményt (amelyet itt közöltek). Közös kiállásukban ők is pontosítani szerették volna az intézményt ért „megalapozatlan, féligazságokat tartalmazó” vádakat, mert a társulat 37 tagja méltatlannak tartja a névtelen forrásokra hivatkozó sajtóanyagokat.


Mint írták, a médiában való félretájékoztatást igen sajnálatos módon egy belső bomlasztás eredménye, mivel nevüket nem vállaló kollégák az intézmény hírnevének, erkölcsi tartásának lejáratásán munkálkodnak. Ugyanakkor felháborítónak tartják azokat a vádakat is, miszerint bárkit is kényszerítettek volna, hogy fellépjen az előadáson (a Transindexnek nyilatkozó operások nem azt kifogásolták, hogy színpadra kellett állniuk, és erre bárki is kényszerítette volna őket, hanem arra panaszkodtak, hogy úgy álltak színpadra, hogy az opera vezetősége nem értesítette őket a koronavírusos személyek miatti fertőzés veszélyéről – szerk. megj.).

A közlemények apropóján a Transindex ismét megkereste Szép Gyula operaigazgatót, aki elmondta, hogy amennyiben cikkünk megjelenése óta a kolozsvári közegészségügyi igazgatóság végez is járványügyi vizsgálatot a Kolozsvári Magyar Opera alkalmazottainak fertőzése ügyében, úgy annak lefolyásáról neki személy szerint nincs tudomása. Azóta ugyanis, hogy a nyilvánosság is értesült a góc kialakulásáról, a DSP nem szállt ki a helyszínre ellenőrzésre, és telefonon sem kereste az igazgatót. Így a fertőzöttek számát illetően továbbra is csak becsléseik lehetnek. Az igazgató szerint új fertőzöttek is vannak, de a 25 fertőzött személyt jelenleg ugyanolyan valószínűnek tartja, mint a 35-öt. UPDATE:

Ezt nem a DSP-től tudják, hanem maguktól az alkalmazottaktól.

Közzétette: Transindex.ro – 2020. október 20., kedd


Mint mondta, az őt megkereső DSP-s, akivel először és utoljára kedden beszélt, ezek szerint két mondatból megértette, hogy nincs amit keresniük, mert az opera vezetősége nem hibázott, csak a sajtó tulajdonított a kelleténél nagyobb jelentőséget az ügynek. Szép Gyula állítása szerint ugyanis amikor hivatalosan is megtudta a bemutató estéjén, hogy koronavírusos az egyik alkalmazott, (bár megtartották a soron következő másnapi előadást – szerk. megj.) október 5-től leállította az opera működését. Előtte pedig az intézmény az aktuális óvintézkedések mentén működött.

A Transindex érdeklődésére az október 3-4-i előadás kapcsán megjegyezte, ha neki azt mondja valaki, hogy rosszul érzi magát, akkor a 250 alkalmazottal rendelkező operában ő nem tud egy ilyen bejelentés miatt előadásokat áthelyezni. „Még akkor sem, ha koronavírus-gyanús az illető. Menjen el tesztelni. Az opera egyik koronavírusos alkalmazottjának tesztje október 3-án érkezett meg. (...) Nekem nem voltak olyan törvényes eszközeim, ami szerint arra a hírre, hogy lehet az illető koronavírusos, leállítsam a tevékenységet. Nem érzem azt, hogy itt probléma lenne, legalábbis olyan probléma, amiért fel kellett volna függeszteni az előadást” – mondta Szép Gyula a Transindex megkeresésére. Hozzátette, Kiss Olivér a Szabadság újságírója találta ki, hogy a Kolozsvári Magyar Operában jogi problémák lehetnek, aki személyes blogfelületén kezdte el tematizálni a témát, majd október 15-én a Szabadságban (a prefektusra hivatkozva – szerk. megj.) lehozta, hogy büntetőjogi felelősség is szóba jöhet a magyar operánál.

Szép Gyula az ügy kapcsán már arra is gondolt, hogy a minisztériumtól vagy a hatóságoktól kivizsgálást kér. „Nekem is az lenne a legjobb, ha jönnének már. Megnéznék, hogy mi a helyzet, lehet, hogy hibáztunk, vagy találnak valami olyasmit, amit én most nem tudnék megnevezni. Viszont nem szidhatom meg a DSP-t, amiért amiért nem jön” – mutatott rá az opera igazgatója. Megjegyezte, ha a közegészségügyi igazgatóságnak nincs tudomása visszaélésről, akkor nem hiszi, hogy ki lehetne deríteni, hogy ilyen történt volna. Mint mondta, ő ott volt a próbákon, senki sem jelezte, hogy szabálytalanságot észlelt, pedig az ő kapuja nyitva áll a kapustól a világhírű énekesig bárki előtt.

A Transindex megkeresésére Kiss Olivér írásban reagált a cikkben elhangzott őt érintő kijelentésekre. Mint írta, nem szép, hogy Szép Gyula a hírvivőbe lő. A hatóságok ankétja során kiderül majd, hogy hanyagság vagy gondatlanság volt, vagy csak erkölcsi felelősség terheli őt az október 4-i bemutató és a másnap tartott előadás kapcsán. „Nem fontosabb az emberek egészsége? Más helyeken azonnal leálltak, amikor valakiről kiderült, hogy koronavírussal fertőzött. Az esetleges bűnügyi felelősséget nem én találtam ki, ez súlyos tárgyi hiba, lehet még rágalmazás is. A prefektus mondja, s még mást is kijelent… Annak a kormánynak a képviselője állítja, amelyiknek az alárendeltségébe tartozik a Szép Gyula vezette, közpénzen működő közintézmény is” – tette hozzá.

Előzmény:
- Szép Gyula: mégis lehet, hogy 25-30 személy fertőződött meg a magyar operában

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS