2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sorra zárnak be az iskolák, pedig a magyar diákok és pedagógusok szerint nem a tanintézmények tehetnek a járvány terjedéséről

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. október 22. 15:08, utolsó frissítés: 2020. október 23. 10:40

Az országos diáktanács azt szeretné, ha a tanulók tesztelése prioritást élvezne. A MAKOSZ szerint erre nincs szükség, a tanárok pedig állítják, hogy nem az iskola a fertőzések melegágya.


A romániai Tanulók Országos Tanácsa azt kérte, a hatóságok kezeljék prioritásként a diákok tesztelését, a MAKOSZ (Romániai Magyar Középiskolások Országos Szövetsége) viszont inkább más úton indulna el ebben az ügyben, szerintük nem a diákok, hanem a járványszakemberek feladata eldönteni, kit vegyenek előrébb a tesztelés során.

A Tanulók Országos Tanácsa azért kérte, hogy a hatóságok prioritásként kezeljék az iskolába járók tesztelését, mert a napi hat órát társaikkal egy légtérben töltő diákok fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve. Rareş Voicu, a szervezet elnöke szerint, ha sikerül azonosítani és elkülöníteni a pozitív eseteket, ez jelentősen csökkentené a bezárásra és online oktatásra kényszerülő iskolák számát. A diákvezető azt is hozzátette: egyes iskolák nincsenek felkészülve arra, hogy digitális tanrend szerint oktassanak.

Ezzel szemben a MAKOSZ, mint Domokos Ferenc elnöktől megtudtuk, bár együttműködik az országos diáktanáccsal, a minisztériummal, hogy ezzel is növelje a romániai magyar diákok tájékozottságát és érdekképviseletének esélyeit, ezt a kérdést azért másképp látják.

Mint mondta, mivel nem járványügyi szakértők, intézményi szinten nem tartják magukat felhatalmazottnak arra nézve, hogy kijelentsék: más csoportokhoz képest, a diákok és az iskolai közösségek tesztelése prioritást kellene, hogy élvezzen. Hozzátette, a jelenleg működő sárga (hibrid) és vörös (online oktatás) forgatókönyv célja pont az, hogy az iskolai közösség elkerülje a különböző gócpontok kialakulását, megelőzve azok létrejöttét. A különböző iskolák ugyanis különböző forgatókönyveknek vannak alárendelve, annak függvényében, hogy éppen milyen a járványhelyzet az illető településen vagy az iskolán belül, mert a hatóságok tisztában vannak azzal, hogy a gócpont kialakulása komoly epidemológiai kockázatokat jelent. Ha az iskolaközösségen belül elszabadul a vírusos fertőzés, ami tanárok, diákok és szülők között párhuzamosan terjed, nagy veszélyt jelent más közösségek, a lakosság számára is.


„A Tanulók Országos Tanácsával együttműködünk és próbáljuk egymást támogatni, viszont ebben az ügyben nem kerestek meg minket, ezért nem is volt egyeztetés közöttünk erről, tőlük függetlenül alakítottuk ki álláspontunkat e tekintetben. Ezzel nem azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy nem szükséges a diákokat tesztelni, de nem tudjuk kijelenteni, hogy a mi hatáskörünk lenne eldönteni, hogy kit kellene hamarabb letesztelni” – mutatott rá Domokos Ferenc.


A súlyosbodó járványhelyzet egyre inkább a sárga, majd a piros forgatókönyves (azaz a 100 százalékban online) oktatásra kényszeríti az iskolákat. És ahogyan a Tanulók Országos Tanácsának elnöke is jelezte: egyes iskolák nincsenek felkészülve arra, hogy digitális tanrend szerint oktassanak. Adódik tehát a kérdés, a romániai magyar diákokat képviselő szövetség hogyan látja mindezt?

A MAKOSZ-elnök elmondása szerint a tavaszi helyzethez képest teljesen más volt a helyzet az idei tanévkezdéskor. Nem érte meglepetésként sem az oktatókat, se a diákokat, hogy egy idő után, ha részben is, de át kell térjenek online felületekre. Számoltak annak a lehetőségével, és ennek megfelelően készültek is rá, illetve az online oktatás bevezetése, a tavaszi helyzettől eltérően, nem érintett minden iskolát, egyelőre legalábbis. Érdeklődésünkre ugyanakkor hozzátette, az idei tanévkezdés esetében az jelenthetett inkább problémát, hogy a tanügyminisztérium csak későre reagált a helyzetre és ismertette a három forgatókönyvet, amely az önkormányzatok és prefektusok kezébe helyezi át a döntés jogát.

Ugyanakkor, mivel egyre több iskolát érint a járvány sárga és vörös forgatókönyv, ismét számolni kell azzal a helyzettel is, hogy főleg a vidéki iskolák esetében még nem mindenhol működik megfelelőképpen az online oktatás, hisz a kisebb településeken az internetkapcsolat megléte vagy minősége, a szociális helyzetből adódó eszközhiány és a pedagógusok átképzése Erdélyben is problémát jelenthet egyes helyeken. Domokos Ferenc szerint arra van szükség, hogy az iskolai rendszer szereplői minél inkább együttműködjenek, és közösen, helyi szinten keressenek megoldásokat a diákok által fontosnak tartott szempontok alapján.

Mint mondta, a MAKOSZ a diákok érdekvédelmi és képviseleti szerve sok helyen segítséget tud nyújtani a diákok számára, várják a megkereséseket. Azokon a helyeken viszont, ahol a MAKOSZ kevésbé van jelen, a diák pedig problémába ütközik az oktatás terén, nyugodtan forduljanak a helyi illetékesekhez, akár diáktanácshoz vagy diákképviselőkhöz is. Hozzátette, a tanügyminiszter például azzal tudná megkönnyíteni a diákok dolgát, ha az online oktatást és a diákok tanulási lehetőségeit, módját szem előtt tartva dolgoznák ki a vizsgatételeket.

Anisie: fel kell készülnünk arra, hogy addig tanítsunk online, amíg szükséges

Mindeközben Monica Anisie tanügyminiszter arra is figyelmeztetett, hogy az is megtörténhet, hogy minden iskola online oktatásra áll át.

A tanügyminiszter szerint fel kell készülniük a tanügyi rendszer szereplőinek arra, hogy addig tanítsanak online, amíg csak szükséges. Mint mondta, ha epidemiológiai szempontból súlyos helyzet áll fenn az is megtörténhet, hogy minden tanintézménynek online oktatásra kell áttérnie. Hozzátette, a szaktárca tantárgyanként kidolgozta már az értékelés módszertanát.

Monica Anisie-ről egyébként több sajtótermék is hamisan állította, hogy azt javasolta: azok a diákok, akiknek nincs áram a lakásukban, kövessék a TV-ben a leckéket. Erre reagálva a politikus Facebookjára azt írta ki, hogy valóságos álhír-járvány van Romániában, ami szerinte nagyon veszélyes és nagyon szomorú. Ezért jövőre mindent meg fog tenni a parlamentben, hogy az álhírek elleni jogszabályt dolgozzon ki a törvényhozó testület.Jelenleg közel kétezerre nőtt a kizárólag online oktatással működő tanintézmények száma. A tanügyminisztérium keddi tájékoztatása szerint:

- országszerte 10.736 tanintézményében a zöld forgatókönyv szerint (azaz személyes jelenléttel) zajlik az oktatás,
- 5031-ben a sárga forgatókönyv szerinti (azaz hibrid oktatás történik),
- 1889 tanintézetben pedig a piros forgatókönyvet alkalmazzák,itt kizárólag online folyik a tanítás.

A forgatókönyvek közül azonban nem is a piros, hanem a sárga okozza a legnagyobb fejtörést egyes pedagógusok számára

„A hibrid oktatás mindenki számára egy újabb kihívást jelentett, ilyen értelemben pedig még nehezebb is, mint az online oktatást megoldani – mondta Vörös Alpár, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum igazgatója. A Transindexnek megkeresésére kifejtette, a hibrid oktatás esetében ugyanis a pedagógusoknak egyszerre kell az online és az osztályban jelen lévő diákokra odafigyelniük. Ráadásul a jól bevált módszerek, helyett az oktató egy teljesen más helyzetben találja magát, ahol a figyelem két fél osztálynyi diák között megoszlik, ennek a képességével pedig nem biztos, hogy minden tanár rendelkezik.

Ugyanakkor érdeklődésünkre az igazgató elmondta azt is, hogy bár egyértelmű, hogy amennyiben a települések fertőzési szintje indokolttá teszi, le kell csökkenteni a napi kontaktusaink számát, viszont sok pedagógus számára kérdéses, hogy miért nem az iskola létszámához kötik a különböző forgatókönyvek alkalmazását (a három koronavírusos esetszám helyett). Hisz egy nagyobb intézmény így akkor is online oktatásra kényszerülhet, ha a három fertőzött történetesen egy családból származik. Egy nagyobb intézményben pedig a három diák megfertőződése még nem jelent akkora kockázatot a nagyobb közösség számára, nem indokolja az intézmény bezárását.

Az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban esetében például az elmúlt öt hét alatt összesen 4 gyerek tesztje lett pozitív, viszont az iskola 700 diákja közül eddig senki sem az intézményen belül fertőződött meg. Az iskolában ugyanis, amennyiben a szabályokat betartják, biztonságos környezetet tudnak nyújtani a diákok számára.

Az igazgató napi szinten közölte a tanfelügyelőséggel, minisztériummal az esetszámokat. Mint a Transindexnek elmondta, egész Kolozs megyében nem látott olyan iskolát, ahol egyetlen osztályból jelentős számú diák fertőződött volna meg az intézményen belül. A sportiskolában szerinte más okok játszottak közre, illetve a különböző osztályokban jelentkező fertőzések arra utalnak, hogy iskolán kívül (baráti közösségekben, családi ünnepeken) fertőződtek meg a diákok, ahol lankad a diákok figyelme, bíznak abban, hogy nem fertőződhetnek meg, és nem tesznek maszkot.

Arról, hogy hogyan készült fel a járvány közbeni nyitásra az Apáczai és a János Zsigmond Unitárius Kollégium videóriportban számoltunk be:Annak ellenére, hogy a Kolozs megyei iskolák kivétel nélkül bezárásra készülnek, mivel megyei szinten elérte a 3 ezrelékes küszöböt a fertőzöttek aránya, a pedagógusok és a diákok bíznak abban, hogy mindössze két hetes periódusra vonatkozik az iskolák bezárása, és két hét múlva ismét a hagyományos, igazi iskolai oktatásban lehet részük.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS