2020. november 24. keddEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A kolozsvári bábszínház-affér: újabb áldozata van az ügynek, de előrelépés nincs

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. október 28. 19:32, utolsó frissítés: 2020. október 29. 09:47

Miért nem újították meg a Puck Bábszínház világosítójának munkaszerződését? Mi a lehetséges kimenetele Urmánczi Jenő fegyelmi eljárásának? És van-e még esély ilyen körülmények között az állami finanszírozású magyar bábszínházra?


Amikor már úgy tűnt végre kezdetét veheti az építkezés, ismét lángra kapott a Kolozsvári Puck Bábszínház és a Kolozsvári Magyar Bábszínház kezdeményező csoportja (KOMAB) között dúló konfliktus. Tovább nehezítve a különös, de úgy tűnik szükséges elválást. A parázs vita akkor lángolt fel újra, amikor a Puck Bábszínház fénytechnikusának – aki történetesen a KOMAB egyik kezdeményezője – nem hosszabbították meg a munkaszerződését. Ezt nemcsak a KOMAB felháborodása követte, hatására több közismert szakmabeli vállalt szolidaritást Portik Zoltán világosítóval, bírálva a bábszínház igazgatójának döntését.

A kialakult helyzetet pedig az sem könnyítette meg, hogy:
- a Vadas László és Urmánczi Jenő volt tagozatvezetők által még augusztusban tartott sajtótájékoztató (és az ezt követő nyilatkozatháború) számon kérése is ebben a puskaporos hangulatban vette kezdetét a Pucknál; kezdetét vette az Urmánczit érintő kivizsgálás;
- az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezete is elindítja az egyeztetéseket a Kolozsvári Magyar Bábszínház kezdeményező csoportjával, a Puck Bábszínházzal és a Kolozs Megyei Tanács elnökével az önálló, állami finanszírozású bábszínházról;
- az Országos Diszkriminációellenes Tanács kivizsgálása terén is fejlemény van, a CNCD ugyanis beidézte az érintetteket, és elkezdte összegyűjteni a bizonyítékokat a magyar tagozatot ért, állítólagos diszkrimináció ügyében.

Forrás: Puck Bábszínház	Forrás: Puck Bábszínház


De kezdjük az elején: mi a baja Emanuel Petran bábszínházigazgatónak Portik Zoltánnal. Ki ő egyáltalán és kik, miért álltak ki a világosító mellett?

Portik Zoltánról eddig nem sokat lehetett hallani, viszont egy ideig ő volt a bukaresti FAIR-Mediasind szakszervezet képviselője. Alapember a KOMAB-nál, ugyanakkor aláírója volt annak a – szerkesztőségünkhöz is eljuttatott – kiállásnak, amelyben a Puck Bábszínház magyar tagozatának összes munkatársa – köztük az eddigiekben az igazgató álláspontjával egyetértésben nyilatkozó Varga Ibolya magyar tagozatvezető is – a Kolozsvári Magyar Bábszínház szükségessége mellett foglalt állást. Mert, mint írtuk, a Puck magyar tagozatának vezetőjének nem az új magyar bábszínház ötletével volt a gondja, hanem annak a megvalósítását látta problémásnak, hisz a KOMAB azzal állt a sajtó elé, hogy azért szeretnének új bábszínházat, mert a Puckban diszkriminálják és elsorvasztják a magyar tagozatot. Ezt pedig Varga Ibolya, a magyar tagozat vezetője nem tapasztalta.

Így viszont a Puck Bábszínház magyar társulatának régi és új vezetése (illetve tagjai) végre egyetérthettek egy dologban. Méghozzá abban, hogy „a közönségük javára válna egy önálló, államilag fenntartott Kolozsvári Magyar Bábszínház létrehozása”. (Persze, minden csoda három napig tart, ez pedig még kevesebbet tartott, így Urmánczi Jenőtől, miután a vezető színész az örömhírt az aláírók neveivel és aláírásával együtt kiküldte a sajtónak, mivel erről előzőleg nem egyeztetett a magyar társulat tagjaival, ők elhatárolódtak Urmánczitól.)

Na, de vissza Portikra, aztán kitérünk Urmánczi fegyelmi eljárására is

Portik mellett eddig Szabó Attila, Vadas László és Demeter Ferencz rendezők és Imecs-Magdó Levente a Váróterem Projekt Független Színházi Társulatának vezetője állt ki (aki szintén rendezett már bábszínházas előadást a Pucknak). A szolidaritást vállaló rendezők mindannyian elismerően szóltak Portikról és értetlenül álltak a világosító menesztése előtt. Portik ugyanis szakmailag és emberileg is megfelelt elvárásaiknak. (A szolidarizáló nyilatkozatokat a Kolozsvári Magyar Bábszínház Facebook-oldalán olvashatóak el.)

A legerősebb szolidarizáló nyilatkozatot Szabó Attila jegyezte vlog-videos formában, amelyben többször kihangsúlyozza a Puck Bábszínház előadótermének minőségét, mint „méltatlan, lepukkant, gazdátlan tér, amiben csak szemlesütve lehet színházat csinálni” és „ahol évek óta ugyanazt a pökhendi irányítást kénytelenek elviselni”. Mint mondta, amikor elvállalta a rendezést a Pucknál, úgy képzelte el, hogy Kovács Ildikó szentélyébe lép, de csak egy szemétdombot talált, a domb tetején pedig egy kevély kiskakast, viszont a kakas hasában nem volt gyémánt félkrajcár, csak fullánk.„Portik Zoltán nem önszántából ment el, ő a Puck Bábszínháznál tervezte folytatni a karrierjét, egy csapat voltunk, együtt építettük fel az előadásokat, együtt jártunk turnékra. Ha építünk egy csapatot, az lenne a cél, hogy emeljük a csapat szakmaiságát, ehelyett elkergetjüka jó szakembereket” – emelte ki a Transindex megkeresésére Urmánczi Jenő. Mint mondta, Portik Zoltán volt az egyik olyan alapember, aki bár nem látszott a nyilvánosság számára, viszont ő volt az, aki kiállt és harcolt a vezetőséggel szemben előbb szakszervezeti képviselőként, majd a KOMAB tagjaként. Urmánczi megjegyezte, a bábszínházasok és ezen belül a KOMAB tagjai is kiállnak egymás mellett.

Urmánczi Jenő. Forrás: Puck BábszínházUrmánczi Jenő. Forrás: Puck Bábszínház


„Mi (a KOMAB tagjai – szerk. megj.) kerestünk más módszereket, támogató aláírásokat gyűjtöttünk és leadtuk a vezetőség irányába. A szakszervezet támogató nyilatkozatot küldött. Ezek a kezdeményezések lehet nem a legjobbak, de ennél jobbat jelenleg nem tudunk” – mutatott rá Urmánczi. Hozzátette, kezdeményezéseikkel arra is fel szeretnék hívni a figyelmet, hogy a Kolozsvári Puck Bábszínház magyar tagozatánál dolgozó csapatot „lassan szét fogják verni”, és ennek a Kolozsvári Magyar Bábszínház létrehozása lenne az alternatívája, mert az nem így működne.

Varga Ibolya esetében viszont ismét nem látta, hogy a magyar tagozatvezető állításához mérten – Portik Zoltán ügyében – minden tőle telhetőt megtett volna. Urmánczi szerint ugyanis a jelenlegi magyar tagozatvezető igyekezetének annyi hozadéka volt, hogy társulati vezetői kötelességének eleget téve kérelmezte a világosító munkaszerződésének meghosszabbítását.

„Gyakorlatilag Portik mindent megtett azért, hogy szerződése legyen. Nem kereste a konfliktust, mégis ez lett az eredménye” – mondta a vezető színész.

Urmánczi szerint Portiknak ez már a harmadik három hónapos szerződése volt. Az előző szerződésének megkötését hosszas kérlelés előzték meg. Emanuel Petran ugyanis Portikot szemtelennek tartotta, akinek összetűzései voltak nemcsak magával az igazgatóval, hanem a beszerzővel és a könyvelővel is. Urmánczi azonban ezzel az érvvel nem értett egyet és győzködni kezdte az igazgatót.

Első szerződéshosszabbításkor végső érvként azzal győzte meg Petrant, hogy előbb be kell tanítani másik világosítót minden darabhoz, mert különben ennek a társulat issza meg a levét. A következő alkalommal pedig az igazgató a koronavírus „közbenjárására” hosszabbította meg a világosító szerződését. Urmánczi hozzátette, Portik szakszervezeti képviselő volt, azonban erről a tisztségéről le kellett mondania, hogy a szerződését meghosszabbítsák. Tette ezt annak ellenére, hogy a bukaresti FAIR-Mediasind szakszervezeti képviseletét pont azért vállalta el, mert az ezzel párhuzamosan a bábszínház berkein belül működő szakszervezeten érezték, hogy „zsarolhatóak”.

Az új magyar tagozatvezető azonban másképp ítéli meg Portik személyét és szerepét a Puckban

Varga Ibolya magyar tagozatvezető a Transindex megkeresésére kiemelte: nem szeretne az igazgató és a társulat tagjai és a szolidaritást vállaló rendezők konfliktusa közé állni, viszont ez nem az első és nem az utolsó alkalom, hogy egy alkalmazottnak nem hosszabbítják meg a szerződését. Emlékeztetett, Portikot nem kirúgták, hanem nem hosszabbították meg Portik Zoltán szerződését.

A képen Emanuel Petran a Kolozsvári Puck Bábszínház igazgatója és Varga Ibolya magyar tagozatvezető látható. A fotót a szerző készítetteA képen Emanuel Petran a Kolozsvári Puck Bábszínház igazgatója és Varga Ibolya magyar tagozatvezető látható. A fotót a szerző készítette


A bábszínházon belül pedig van egy kisebb csoport (a KOMAB – szerk. megj.), akiknek vannak külső szimpatizánsai is. Szerinte most ők szólaltak fel Portik Zoltán mellett. Megjegyezte, drámai túlzásokkal. Ami pedig Portik személyét és szakmaiságát illeti, Varga szerint Portik a Puck Bábszínház előtt nem dolgozott világosítóként bábszínházban, nincs túl sok tapasztalata ilyen téren. „Jó szakember ezt nem vitatom, de kicsit túl van lihegve ez az egész történet. Messze nem igaz, hogy ő a legjobb világosító” – állapította Varga. Hozzátette, Portik nem egyszer arrogánsan viselkedett az igazgatóval és vele is szerinte pedig bármelyik intézményben ez azzal járna, hogy nem hosszabbítják meg az alkalmazott szerződését.

Ennek ellenére viszont segítette abban, hogy új munkahelyet kapjon a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának magyar tanszékén. Az eddig ott dolgozó Almási Attila pedig Portik helyére kerül (az Urmánczi által végső érvként felhozott új világosító kitanítása ugyanis már megtörtént – szerk. megj.).

Mi lehet az Urmánczi ellen indított fegyelmi eljárás végeredménye?

Urmánczi Jenőt szerda reggel 9 órára idézte be az etikai bizottság október 21-én, hogy 46 kérdésre válaszoljon. A meghallgatáson azonban a színész halasztást kért (arra hivatkozva, hogy ilyen rövid idő alatt, ennyi kérdés megválaszolására nem tudott felkészülni), így végül november 9-én áll a bizottság elé.

Urmánczi Jenő (balra) és Vadas László (jobbra). A szerző felvételeUrmánczi Jenő (balra) és Vadas László (jobbra). A szerző felvétele


Az augusztusi sajtótájékoztató előtt Csűrös Réka, Vadas László egykori tagozatvezetők, majd az eseményen Urmánczi is jelezte, hogy a KOMAB által napvilágra hozott, a Puck Bábszínház magyar tagozatának diszkriminációjáról és elsorvasztásáról szóló vádjai – következményekkel fognak járni (főleg Urmánczi számára, akinek végleges szerződése van a Pucknál). Ezért is osztották fel úgy maguk között a sajtótájékoztató tartalmát, hogy Vadas vállalta, hogy a kényesebb részekről majd inkább ő számol majd be a sajtónak, hisz neki rendezőként alkalmi szerződései voltak. Így nem érhette nagy meglepetés Urmánczit a fegyelmi eljárás ténye, viszont a Puck Bábszínház sajtótájékoztatóján, az igazgató nemcsak a fegyelmi eljárást, hanem pert is emlegetett. Ami jelen esetben azt jelentheti, hogy a fegyelmi eljárás, lehet csak a kezdet.

A képen Emanuel Petran a Kolozsvári Puck Bábszínház igazgatója látható. A fotót a szerző készítetteA képen Emanuel Petran a Kolozsvári Puck Bábszínház igazgatója látható. A fotót a szerző készítette


Akárhogyan is, Urmánczi úgy érzi a Puck Bábszínház igazgatója egyesével távolítja el azokat az alkalmazottakat, akik felszólaltak és jelezték az intézmény hiányosságait, illetve akik kiálltak az új magyar bábszínház kezdeményezése mellett. Portik Zoltánnal egy újabb kezdeményezőtől váltak meg, most pedig szerinte végleges munkaszerződése ellenére, ő következhet.

TISZTELET A BÁTRAKNAK! Október 23. van. Urmánczi Jenő az a bátor ember, aki ki mert állni a nyilvánosság elé és...

Közzétette: Kolozsvári Magyar Bábszínház – 2020. október 23., péntek


Ugyanis a vezető színész szerint a fegyelmi eljárás akár a végleges szerződésének a felbontásával is járhat. Ami abból a nézetből még valószínűbbnek tűnik, hogy állítása szerint, már az etikai bizottság által összeállított idézés szövegét is úgy fogalmazták meg, hogy gyakorlatilag borítékolható, hogy elítélik. Szerinte pont azokat a cikkelyeket említik, amelyekre – még a belső szabályzatba bekerülése előtt – a szakszervezet is felhívta a figyelmet, hogy alkotmányellenesek. Hisz állítása szerint azok tiltják az alkalmazottak számára, hogy felső fórumokhoz vagy a nyilvánossághoz forduljanak. A szakszervezet észrevétele ellenére azonban ezek mégis életbe léptek, most pedig ki is használják a meglétüket.

A képen Varga Ibolya magyar tagozatvezető látható. A fotót a szerző készítetteA képen Varga Ibolya magyar tagozatvezető látható. A fotót a szerző készítette


Varga Ibolya a Transindex megkeresésére emlékeztetett, a fegyelmi eljárás várható volt Urmánczi esetében és a beidézését az előzte meg, hogy az etikai tanács összeállította, hogy milyen kihágást tapasztalt. Ezt követően idézték be a bizottság elé és kapott egy kérdőívet, amire írásban, vagy szóban válaszolhat. Majd kivizsgálják a válaszok alapján, hogy történt-e kihágás. Ha történt, akkor pedig azt, hogy milyen mértékben károsította az intézményt. Ennek mértékében javasolnak az igazgató felé szankciót.

Érdeklődésünkre, hogy a magyar tagozatvezetője hogyan látja az ügy kimenetelét, Varga Ibolya nem szeretett volna feltételezésekbe bocsátkozni az ügy teljes ismerete nélkül, viszont azt megjegyezte, hogy úgy gondolja sérült az intézmény arculata és így a Puck Bábszínház érdekei is, hiszen olyan állítások hangzottak el Urmánczi részéről, amelyek „nem felelnek meg a valóságnak”. A sajtótájékoztató óta pedig folyamatosan jelennek meg a nyilvánosság előtt olyan kijelentései, amelyek az intézményt negatív színben tüntetik fel.

De nemcsak Urmánczi ellen zajlaki kivizsgálás, eddig példátlan módon a Kolozsvári Puck Bábszínház is feljelentette önmagát

Emanuel Petran – a Transindexnek nyilatkozó Csoma Botond erről szóló tanácsát követően – gyakorlatilag feljelentette önmagát az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, amikor kivizsgálást kért az intézményben zajló esetleges diszkrimináció vádjára – ami nyilván bizonyítékok hiányában végérvényesen cáfolhatja is a KOMAB vádjait.

Mint Asztalos Csabától az Országos Diszkriminiációellenes Tanács (CNCD) elnökétől megtudtuk, a bábszínház igazgatójának lépése példa nélküli. Eddig még nem fordult elő a CNCD történetében, hogy valaki önmaga ellen kérjen kivizsgálást, annak érdekében, hogy bizonyítsa a közvélemény előtt, az intézményben nem történt diszkrimináció. Asztalos a Kolozsvári Puck Bábszínházas vizsgálatával kapcsolatban fejleményként említette, hogy a diszkriminiációellenes tanács kiküldte az érintetteknek az idézéseket, amire szóban vagy a járványhelyzetre is tekintettel írásban és online meghallgatás alkalmával is válaszolhatnak a felmerülő kérdésekre.

Lesz-e önálló, állami finanszírozású Kolozsvári Magyar Bábszínház a választási eredmény és a folyamatos konfliktusok tükrében?

Az önálló, állami finanszírozású Kolozsvári Magyar Bábszínházat nemcsak a kezdeményező csoport és a Puck Bábszínház szeretné. A KOMAB által indított Állami Magyar Bábszínházat Kolozsvárnak! nevű online petíciót eddig 1.657 személy írta alá, ebből 665 aláíró kolozsvári helyszínt adott meg.

Ugyanakkor a kezdeményezés augusztusi bejelentése előtt, Csoma Botond kolozsvári RMDSZ-es polgármesterjelölt már város programjába foglalta a bábszínház diszkriminációjáról és elsorvasztásáról szóló vádakat és
az új bábszínház létrehozásának tervét. Illetve, később a szövetség megyei szervezetének elnöke Urmánczi és Vadas sajtótájékoztatóján is jelen volt és támogatásáról biztosította a KOMAB-ot. Amiről, mint most megtudtuk, azóta sem tett le a Kolozs megyei RMDSZ-frakció. Viszont a helyi RMDSZ választási eredményeinek tükrében kérdésessé vált, hogy a szándék elég-e hozzá.

Varga Ibolya a választás előtt azt nyilatkozta lapunknak, hogy bár ő is gondolkozott önálló magyar bábszínház létrehozásán, az akkori tárgyalásai Eckstein-Kovács Péterrel megfeneklettek ez ügyben. Az azóta eltelt évek alatt pedig az RMDSZ csak tovább gyengült a városi és a megyei tanácsban, így már akkor kizártnak tartotta azt, hogy a város vagy a megye még egy bábszínházat működtetni tudna állami költségvetésből. Ez úgy vélte inkább csak egy kampányígéret az RMDSZ részéről.

Urmánczi Jenő megkeresésünkkor azt nyilatkozta a kolozsvári és Kolozs megyei önkormányzati választások fényében, hogy az RMDSZ meggyengült megyei tanácsosi képviseletével még mindig több esélyük van, mint nélküle. Eddig arra vártak, hogy kiderüljön hány megyei tanácsosa lesz az RMDSZ-nek és Vákár István marad-e a megyei tanács alelnöke (maradt – szerk. megj.), most viszont arra készülnek, hogy mindezek tudatában ismét egyeztessenek Vákárral és Csoma Botonddal.

Vákár István a Kolozs Megyei Tanács alelnökeVákár István a Kolozs Megyei Tanács alelnöke


A megyei tanács alelnöke a Transindexnek azt mondta, bár még a hivatalos eskütétel nem tette le, ennek ellenére a Kolozsvári Magyar Bábszínház ügyét a szívén viseli. Vákár úgy fogalmazott, bár nem állnak túl jól alku szempontjából, de amit ő megígért, még ilyen körülmények között is meg fogja próbálni betartani. Mint mondta, az esély még mindig megvan rá, mielőtt azonban a megyei tanácsban is felvetné a bábszínház ügyét, előbb a KOMAB-on a sor. Velük ugyanis egyeztetni szeretne a jövő hét során, hogy részletekbe menően ismerje terveiket (erre vonatkozó felméréseiket, tanulmányaikat).

Csoma Botond az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének elnöke lapunknak elmondta, figyelemmel követte az utóbbi időszak fejleményeit és már erre a hétre be volt tervezve, hogy tárgyalóasztalhoz ül a Puck Bábszínház igazgatójával. Vele végül a találkozó azért nem jött össze, mert Csoma lakótársának pozitív lett a koronavírus tesztje és első számú kontaktként Csomára is 14 napos karantén várt (okt. 29-ig). Emanuel Petrannal való találkozóját viszont jövőhéten megtartaná. Majd tervei szerint egyeztet a KOMAB-al és Alin Tișe megyei tanács-elnökkel is.

A bábszínház igazgatójával azért szeretne találkozni, hogy megtudja Petran elképzeléseit:
- hogyan látja a vádakat a magyar tagozat részéről,
- mi az álláspontja egy esetleges különválással kapcsolatosan
- hogyan értékeli, ez negatívan érintené-e a Kolozsvári Puck Bábszínház román tagozatát.


Csoma Botond (balra) kolozsvári RMDSZ-es polgármesterjelölt ígéretéhez híven augusztusban jelen volt a sajtóeseményen és támogatásáról biztosította a kezdeményezőket. A fotót a szerző készítetteCsoma Botond (balra) kolozsvári RMDSZ-es polgármesterjelölt ígéretéhez híven augusztusban jelen volt a sajtóeseményen és támogatásáról biztosította a kezdeményezőket. A fotót a szerző készítette


Csoma elhatározása azért is jelentős az ügyben, hisz az ő és az igazgató viszonya nem épp nevezhető felhőtlennek az utóbbi időszakban. Ahogyan a Transindex is beszámolt róla, Emanuel Patron nyílt levelet írt a politikusnak, amiben azt kérdezte a politikustól, hogy miért nem konzultált a bábszínház vezetőségével mielőtt a kampánytervébe foglalta a Kolozsvári Puck Bábszínház ügyét? Ismeri-e az igazgató munkáját és a bábszínház működésének körülményeit? Mint írtuk, Csoma jóhiszeműen megbízott Vadas és Urmánczi volt tagozatvezetők szavában, mindeddig nem kérte ki a véleményét a bábszínház igazgatójának.

Előzmények:
A KOMAB augusztusi sajtótájékoztatója:
Puck Bábszínház: a magyar tagozat kettészakad, de a vádak közül, mi igaz?

Puck Bábszínház sajtótájékoztatója:
Cáfolat vagy csak újabb feldobott labda a Puck Bábszínház ügyének fejleménye?

Nyilatkozatháború:
Reagált a Puck Bábszínház magyar tagozatvezetőjének kijelentéseire a KOMAB
KOMAB: A Puck Bábszínházban a megfélemlítés a módja annak, hogy ne legyen kritika
Varga Ibolya: a diszkrimináció súlyos vád, amit dokumentumokkal és tényekkel kívánok megcáfolni

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS