2021. február 25. csütörtökGéza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Piatra Neamţ-i tragédia: a második nap percről percre

összeállítás 2020. november 15. 11:11, utolsó frissítés: 2020. november 16. 10:47

Tűz ütött ki november 14-én este a Piatra Neamţ-i kórház intenzív osztályán, 10 koronavírusos, lélegeztetőgépen lévő páciens meghalt. A tragédiát követő második nap eseményeinek összefoglalója. Cikkünk folyamatosan frissül.


Szombaton 18.30 és 19.00 óra között riasztották a tűzoltóságot, akik öt autóval, teljes riadókészültségben érkeztek a helyszínre. A beszámolók szerint a tüzet mintegy fél óra alatt eloltották, a tűz következtében azonban 10 beteg életét vesztette. A tragédia első napjának eseményeit itt tálálják meg: percről percre követtük a fejleményeket.

Ebben az összeállításban a tragédia második napját követjük, cikkünk folyamatosan frissül, a legfrissebb információkért görgessenek le.


A súlyos betegeket elszállították, a megégett orvost Belgiumba vitték, a kormányfő részvétet nyilvánított - a szombatról vasárnapra virradó éjszaka eseményei

Hét férfi és három nő vesztette életét a Piatra Neamţ-i megyei kórház intenzív osztályán szombat este kiütött tűzben; az áldozatok 67 és 86 év közöttiek voltak, derült ki a kórház vezetőségének vasárnapi közleményéből.A leégett kórterem melletti kórteremben fekvő további hat pácienst vasárnapra éjszaka folyamán átszállították a Leţcani-i moduláris kórházba. A kórház vezetősége ugyanakkor rámutatott, hogy egy új intenzív terápiás kórtermet fognak megnyitni az épületben, és jelezték a Neamţ megyei vészhelyzeti bizottságnak, hogy milyen anyagokra és eszközökre van sürgősen szükség a kritikus állapotban levő páciensek ellátásához.

Az intenzív osztály nyolc ágya teljesen elégett Piatra Neamţon a szombat esti kórháztűzben, a szomszédos kórteremben lévő másik nyolc ágy használható állapotban maradt – közölte vasárnap Leţcani-ban Nelu Tătaru egészségügyi miniszter. A tárcavezető szerint a kórház egy másik szintjén új intenzív osztályt rendeznek be. Az egészségügyi miniszter szerint a könnyű és közepes eseteket továbbra is a Piatra Neamţ-i kórházban ápolják.

Az intenzív terápián dolgozó orvost, Cătălin Denciut az éjszaka folyamán a Iaşi-i kórházból a bukaresti Floreasca kórházba szállították a védelmi minisztérium egyik katonai repülőgépével, innen pedig a brüsszeli katonai kórházba szállították.

A Román Légierő C-27J Spartan típusú gépe reggel 7.30-kor szállt fel a fővárosból. A sérültet egészségügyi szakemberekből álló csapat kíséri el.

Vasárnap reggel Ludovic Orban miniszterelnök részvétét fejezte ki a gyászoló családoknak. "Megdöbbentett ennek a tragédiának a híre, amely Piatra Neamţban történt. Részvétemet fejezem ki a gyászoló családoknak. Tiszteletemet fejezem ki a hős orvos iránt, aki rendkívüli bátorsággal és áldozatkészséggel próbálta menteni a betegeket, amikor a tűz kitört” - mondta vasárnap reggel a kormányfő. Hozzátette: amint hírét vette az eseménynek, haladéktalanul felvette a kapcsolatot a helyzet kezelésében részt vevő intézményvezetőkkel, hogy tájékozódjon a meghozott intézkedésekről.

Neamţ megye prefektusa: a Piatra-Neamţ-i kórház intenzív osztályát a DSP jóváhagyása nélkül költöztették el

A Piatra-Neamţ-i megyei sürgősségi kórház intenzív terápiás osztályát, ahol a tíz halálos áldozatot követelő tűzvész történt, a közegészségügyi igazgatóság jóváhagyása nélkül költöztették át szombaton a harmadik emeletről a másodikra - mondta vasárnap reggel az AGERPRES hírügynökségnek George Lazăr prefektus.

'Tegnap elköltöztették az intenzív osztályt a harmadik emeletről a másodikra, márpedig ezt strukturális módosításnak nevezik. A strukturális módosításhoz kötelezően szükség van a DSP jóváhagyására. Még csak nem is értesítették erről a DSP-t' - mondta Neamţ megye prefektusa.

A legfőbb ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított in rem, vagyis a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló eljárást a Piatra-Neamţ-i kórháztűz ügyében.

A nyomozáshoz közel álló forrás szerint egy infúziós fecskendőpumpa gyulladt ki, és a láng gyorsan átterjedt az oxigénforrásra, ahol erőteljes robbanás következett be. Ezt követően az egész kórterem tűzbe borult.(agerpres)

A tíz legfontosabb kérdés:

Egyelőre hivatalosan szinte semmit nem tudni a Piatra Neamțban történt tűzvészről, amelyben tíz ember veszítette elétet, és jelenleg heten vannak válságos állapotban. A Digi24 összeszedett tíz olyan kérdést, amely egészen biztosan megválaszolásra vár:

1. Mitől gyulladt ki a részleg?

Egyelőre nem tudni a legfontosabbat: mi váltotta ki a tüzet, az viszont elképzelhető, hogy már vasárnap a tűzoltóság elő fog állni egy előzetes vizsgálati eredménnyel.

2. Miért költöztették el a intenzív terápiás osztályt?

Nemrég a harmadik emeletről a másodikra költöztették ugyanis, állítólag a kapacitás szerették volna így bővíteni. Azt nem tudni, hogy megvizsgálták-e, hogy az itteni elektromos rendszer bírni fogja-e az oxigénelőállítássál járó terhelést.

3. Kért-e a kórház engedélyeket az új intenzív terápiás osztály helyszínének kialakítására?

A megyei katasztrófavédelmi hatóság (ISU) vezetője azt nyilatkozta nemrég, vizsgálják, hogy a kórház megszerezte-e az inenzív terápiás osztály költöztetésére a szükséges engedélyeket.

4. Fel voltak-e készülve a második emeleti termek a magas oxigénfogyasztásra.


5. Mennyire régi a kórházban az elektromos hálózat?

2018-ban már kigyulladt a kórházban egy kis terem, mert valaki egy töltőt a konnektorban felejtett, az meg zárlatot okozott. Akkor a vezetőség azt mondta, nagyon régiek a vezetékek.

6. Hol volt az orvosi személyzet amikor a tűz kiütött?

A kórház menedzsere azt mondta, hogy nyolc asszisztens volt szolgálatban szombat este, és két orvos és két asszisztens ment be, amikor kiütött a tűz.

7. Volt-e az intenzív terápiás osztályon olyan személy, akinek kötelessége lépni tűzvész esetén?

Minden kórházban kötelező a törvény alapján ilyen személyzetnek a fenntartása minden osztályon.

8. Fel voltak-e készítve az intenzív terápián szolgálók a vészhelyzeti közbelépésre?

Az erről szóló felkészítőkre szintén a törvény kötelezi az alkalmazottakat.

9. Volt-e a teremben poroltó? Használta-e valaki, ha igen?

Ennek a megléte is kötelező, az orvosok számára elérhető helyen kell lenniük.

10. Miért nincs automatikus tűzoltás installálva egy intenzív terápiás osztályon?

5 évvel a Colectiv-tragédia után talán elvárható lenne, hogy be legyenek szerelve ilyenek.

Piatra Neamț-i kórházmenedzser: nem igaz, hogy engedélyek nélkül költöztették volna az intenzív terápiás osztályt


A Piatra Neamț-i Megyei Kórház menedzsere cáfolja, hogy úgy költöztették volna a harmadik emeltről a másodikra az intenzív terápiás osztályt, hogy ne kapták volna meg erre a járványügyi hatóságok engedélyét, ahogyan ezt a George Lazăr, a megye prefektusa állítja.

"Ez egy olyan információ, amelyet a prefektus úr helytelenül vett át. Mind a harmadik, mind a második emelet rendelkezik a DSP engedélyével hogy ott intenzív terápiás osztályok legyenek. Gyakori, hogy egyik emeltről a másikra költöztettük a pácienseket. Tegnap is csak ennyi történt, hogy a harmadik emeletről a másodikra költöztettük a betegeket. Az igaz, hogy az elmúlt hetekben munkálatok folytak, hogy további négy intenzív terápiás ágyat el tudjunk helyezni, viszont nem ott, ahol a tűz kiütött, még be sem voltak üzemelve ezek" - mondta el Lucian Micu kórházmenedzser a román televíziónak.

Micu arról is beszélt, hogy a kórház rendelkezik olyan alkalmazottal, akinek a feladata a tűzvésszel kapcsolatos biztonság megőrzése.

"A személyzet megkapta a felkészítést az ilyen szituációkra nézve. Továbbá meg is próbáltak a poroltókkal közbeavatkozni, azokkal, amelyek a részlegen voltak, illetve vittek más részlegekről is. Csakhogy a tűz túl erős volt, a peroltók nem használtak" - mondja Micu.

A menedzser azt is elmondta, hogy a két intenzív terápiás terem közül csak az egyiket érintette a tűz, a másikból a betegeket azonnal evakuálták, majd az éjszaka folyamán a Lețcani-ban felállított moduláris kórházba szállították őket. Mindannyian kritikus állapotban volta már eleve a koronavírus miatt, ketten elhunytak az éjszaka.

Micu megemlítette, hogy a Piatra Neamț-i kórházban jelenleg körülbelül 380 koronavírus-fertőzött betegeket kezelnek. (hírszerk.)

Az elszállított betegek közül kettőnek nagyon súlyos az állapota

A leţcani-i mobilkórházba szállított hat páciens közül háromnak nagyon súlyos az állapota - közölte Carmen Dorobăţ, a iaşi-i járványkórház menedzsere vasárnap.

Dorobăţ elmondta, a hat beteget az éjszaka folyamán szállították a Piatra-Neamţ-i megyei sürgősségi kórházból a leţcani-i mobilkórházba. Valamennyien rossz állapotban vannak, de háromnak közülük különlegesen súlyos az állapota. A menedzser ugyanakkor leszögezte, hogy az említett pácienseknek nincsenek égési sebeik, COVID-19 miatt szorulnak intenzív kezelésre.

Az egészségügyi intézmény személyzet-átcsoportosítást fontolgat, ugyanis az éjszaka folyamán és vasárnap már otthonról behívott orvosi személyzet segítségével látták el a pácienseket. (agerpres)

Meg fogják vizsgálni az ország összes intenzív terápiás osztályának működési körülményeit

Az közegészségügyi és a katasztrófavédelmi hatóságok közös ellenőrzést fognak tartani hétfőtől, hogy megvizsgálják, megfelelőek-e az intenzív terápiás osztályok működési körülményei. A vizsgálat országos mértékű lesz, és az orvosi műszerek működési kondícióra fog fókuszálni.

A döntés egy olyan tanácskozást követően született, amelyen részt vett Ludovic Orban miniszterelnök, Marcel Vela belügyminiszter, Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, valamint Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár, Dan Paul Iamandi, az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) vezetője, és Miara Comana, az Állami Egészségügyi Felügyelet vezetője.

A válságstábot a miniszterelnök hívta össze a szombat esti, Piatra Neamț-ban történ körháztűz következményében. (hírszerk.)

Kicsoda Lucian Micu, a Piatra Neamț-i kórház menedzsere?

A Libertatea állította össze a, mondhatni tipikus romániai politikus portréját. Jelenleg a kórház menedzseri posztját látja el, de bejárta már mind az UNPR, mind a PNL és a PSD fontos megyei pozícióit, utóbbi pártnak nemrég lett ismét tagja, és jutalmul megkapta a kórházvezetői állást, miután a bíróság eltiltotta a választáson való indlástól.

Ami még érdekesség: Micu kétszer verte át a szavazókat már azzal, hogy Roman város tanácsába jelentkezett mandátumért, majd a győztes polgármester hirtelen visszalépett, s így Micu lett az ideiglenesen kinevezett utódja.

A karrierjét a PSD Neamț megyei szervezetében kezdte, majd gyorsan kezdett lépegetni egyikből a másikba, hogy aztán 2020-ban ismét a PSD-ben találja magát, a PNL-ből tért vissza a gyökereihez.

2012-től kezdett ívelni a karrierje, ekkor jutott be Roman város tanácsába. Roman a megye második legnagyobb városa, Micu pedig a Gabriel Oprea-féle UNPR színeiben szerzett ekkor mandátumot. A tanácsosi többség megszerzése érdekében az akkori USL koalícióra lépett az UNPR-vel, Micu meg alpolgármester lett, majd még abban az évben polgármester is, miután Laurențiu Leoreanu a parlamenti választásokra készülve lemondott.

Micu aztán hamarosan átlépett Leoreanu pártjába, aki nem jutott be a parlamentbe, de 2016-ban ismét ő lett a polgármester. Abban az évben ismét parlamenti választások voltak, a polgármester meg megint jelölt lett, s ezúttal sikerült is mandátumot szereznie, úgyhogy a széke megint Micura maradt.

2017-ben aztán előrehozott választások jöttek, Ekkor már Micu volt a pártja jelöltje, és meg is nyerte a polgármesteri tisztséget. Csakhogy közbelépett az Országos Fedhetetlenségi Ügynökség és eltiltotta, mert volt egy tisztsége a városi kórházban is.

Ezután négy év pereskedés jött, míg a legfelsőbb bíróság végeleges ítéletet nem hozott, és a prefektus fel nem függesztette hivatalából. Micu nem adta fel, mondván, akkor is indulni fog 2020-ban. A PNL azonban nem akart bevállalni gyanús jelölteket, ezért Micu átlépett a PSD-be, csakhogy a bíróság kimondta, hogy az ANI döntése a következő választásra is érvényben marad. A megyei tanácsi tisztséget azonban elnyerte a PSD-s Ionel Arsene, aki kinevezte Micut a Piatra Neamț-i Megyei Sürgősségi Kórház frissen megüresedett menedzseri helyére október 28-n. (libertatea)

Az ügyészség elkezdte a vizsgálatokat

A legfőbb ügyészség vasárnap reggel elkezdte a Piatra Neamţ-i megyei kórházban a vizsgálatot az intenzív terápián szombat este kiütött tűz ügyében; a helyszínre ügyészekből, rendőrökből és tűzvizsgálati szakemberekből álló csapat szállt ki.

A vizsgálatot Marius Iacob, a legfőbb ügyészség ügyésze vezeti, aki korábban a bukaresti Colectiv-klubban és a giuleşti-i szülészeten kiütött tűzesetben lezajlott vizsgálatokat is vezette.

Marius Iacob szerint a helyszíni vizsgálatok akár két napig is tarthatnak, pontosan, minden részletre figyelve meg kell állapítani, hogy mi történt, és a csapat tagjai minden szükséges óvintézkedést megtesznek, hogy a vizsgálat kockázatmentesen zajlódjon.

A legfőbb ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított in rem, vagyis a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló eljárást a Piatra-Neamţ-i kórháztűz ügyében, amelyben 10 páciens vesztette életét.

Eredetileg a Neamţ megyei törvényszéki ügyészség indította az eljárást, majd átvette a nyomozást a legfőbb ügyészség.

A Piatra Neamţ-i megyei kórház intenzív osztályán szombaton 18:30-kor ütött ki tűz. Az osztály két kórtermében összesen 17 beteget kezeltek, mindannyian koronavírus-fertőzöttek voltak. (agerpres)

Kelemen Hunor együttérzését fejezte ki


🇭🇺
Együttérzésemet fejezem ki a Piatra Neamț-i megyei kórház intenzív osztályán elhunytak hozzátartozóival,...

Közzétette: Kelemen Hunor – 2020. november 15., vasárnap


Ferenc pápa imádkozik az áldozatok családjáért

Vasárnap Ferenc pápa az Úr angyala imádságkor részvétét fejezte ki azon családoknak, akik elveszítették valamely szerettüket a Piatra Neamț-i kórháztűzben. A pápa imádkozott az áldozatokért és családjaikért.

A pápa ugyanakkor imádkozott a világ egészségügyi dolgozóiért és a hatóságokért annak érdekében, hogy minél jobban tudják kezelni az egészségügyi válsághelyzetet.

A Vaticannews azt írja, hogy a pápa külön megemlítette a romániai áldozatokat.

Tegnap egy romániai kórházban, ahová sok koronavírussal fertőzött volt beinternálva, tűz ütött ki, amely áldozatokat is szedett. Részvétem fejezem ki, és imádkozom értük. imádkozzunk mindannyian" - idézi a lap Ferenc pápát.
(hírszerk.)

A nagy pártok leállítják a kampányt

Leállítja két napra választási kampányát a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Piatra Neamţ-i tragédia áldozatai iránti tiszteletből - közölte vasárnap Ludovic Orban pártelnök.

"Szeretném bejelenteni, hogy úgy döntöttünk, hogy elhalasztjuk hétfőre tervezett rendezvényünket (...) és két napra leállítjuk kampányunkat azok iránti tiszteletből, akik életüket vesztették, vagy a tűzvész miatt szenvedtek" - mondta Orban.

A PNL hétfőn tervezte bemutatni a "Fejlesztjük Romániát" című kormányprogramját.

Vasárnap délelőtt a Szociáldemokrata Párt (PSD) is bejelentette, hogy időlegesen felfüggeszti kampányát, majd a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is közölte, hogy hasonlóképpen döntött.

Victor Ponta ezzel szemben úgy véli: "nem segít az embereken" a kampány szüneteltetése, és rámutat: egy "hadseregnyi orvos" a televíziók stúdióiban kampányol, ahelyett, hogy betegeket gyógyítana. A Pro Románia elnöke Facebook-bejegyzésében úgy fogalmaz: "nem is számított arra", hogy Klaus Johannis államfő a miniszterelnök lemondását kéri, mint öt évvel ezelőtt, a Colectiv-tűzvész esetében tette, holott az egy privát klub volt, nem egy közkórház.(agerpres)

Szijjártó felajánlotta Magyarország segítségét

Levélben nyilvánította ki részvétét Bogdan Aurescu külügyminiszternek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szombati Piatra Neamț-i kórház intenzív osztályán kitört tűz miatt és felajánlotta Magyarország segítségét.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter vasárnap közösségi oldalán felidézte: szombaton tűz ütött ki moldvai megye kórházának intenzív osztályán, ahol a koronavírusos betegeket is ápolták. A szerencsétlenség nyomán a betegek közül többen meghaltak, többek állapota pedig súlyos - tette hozzá.

Szijjártó Péter tudatta, hogy levelet küldött Bogdan Aurescu román külügyminiszternek, amelyben a részvétnyilvánításon túl szükség esetére felajánlotta Magyarország segítségét.

"A bajban össze kell tartanunk és segítenünk kell egymást!" - írta Szijjártó Péter bejegyzésében. (mti)

Az ügyészség megkezdte a vizsgálatot, de akár két napig is eltarthat

Az ügyészek megkezdték a kihallgatásokat a Piatra-Neamţ-i megyei sürgősségi kórház intenzív osztályán történt tűzeset kapcsán, és megállapították, hogy a kórteremben mely helyen ütött ki a tűz, jelentette be a legfőbb ügyészség.

A vasárnap este kiadott közleményben a legfőbb ügyészség beszámolt az ügy kapcsán indított vizsgálat állásáról: elrendelték a tűz halálos áldozatainak a boncolását, és eddig négy halott boncolását végezték el; megállapították továbbá azt a helyet a kórteremben, ahonnan a tűz elindult, és bevizsgálják a terem orvosi készülékeit és berendezéseit; megvizsgálják a kórházi személyzet bejegyzéseit; megállapították, kiket kell kihallgatni az ügyben, és el is kezdték a kihallgatásokat.

A legfőbb ügyészség vasárnap reggel kezdte el a vizsgálatot a Piatra Neamţ-i megyei kórházban az intenzív terápián szombat este kiütött tűz ügyében; a helyszínre ügyészekből, rendőrökből és tűzvizsgálati szakértőkből álló csapat szállt ki.

A vizsgálatot Marius Iacob, a legfőbb ügyészség ügyésze vezeti, aki korábban a bukaresti Colectiv-klubban és a giuleşti-i szülészeten kiütött tűzesetben lezajlott vizsgálatokat is vezette.

Marius Iacob szerint a helyszíni vizsgálatok akár két napig is tarthatnak, pontosan, minden részletre figyelve meg kell állapítani, hogy mi történt, és a csapat tagjai minden szükséges óvintézkedést megtesznek, hogy a vizsgálat kockázatmentesen zajlódjon.

A legfőbb ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított in rem, vagyis a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló eljárást a Piatra-Neamţ-i kórháztűz ügyében, amelyben 10 páciens vesztette életét.

Eredetileg a Neamţ megyei ügyészség indította az eljárást, majd átvette a nyomozást a legfőbb ügyészség.(agerpres)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS