2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Colectiv-eset után nem lehet azt mondani, hogy a Piatra Neamţ-i tragédiának nincs felelőse

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. november 19. 10:49, utolsó frissítés: 11:22

Tatár Lehel építész szerint a Piatra Neamţ-i tragédia kapcsán több dolog is egyértelműen kiderül a körülményekből: például a felelősök kiléte, akiknek ott az aláírása a dokumentumokon.


„A Colectiv-eset után nem lehet azt mondani, hogy az építész szakmát nem terhelné semmilyen felelősség a Piatra Neamţ-i tragédia kapcsán elkövetett a mulasztásokért” – jelentette ki a Transindexnek Tatár Lehel marosvásárhelyi építész.

Szokás szerint mindenki egymásra mutogat a Piatra Neamț-i kórház tragédiája kapcsán is. Bár nem kérdés, hogy rendszerszintű problémáról van szó, azért egyéni mulasztások is bőven akadnak a kigyulladt kórház esetében.

A POL egykori marosvásárhelyi tanácsosa, aki építészként szakmai szempontokból elemezte a Piatra Neamț-i kórház tragédiája kapcsán megjelent képsorokat, arra hívta fel a figyelmet, hogy az átépítési és átszervezési munkálatoknál sokkal nagyobb problémák is láthatóak a kórházban készült fényképeken, és egyik esetben sem feledhetjük el a szakemberek és illetékesek felelősségét és felelősségre vonhatóságát.

Zece persoane au decedat în urma incendiului izbucnit, sâmbătă seara, la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă...

Közzétette: stiripesurse.ro – 2020. november 14., szombat


Tatár Lehel építész emlékeztetett, egy olyan fontos épület, mint például a Piatra Neamț-i kórház, a jogszabályok értelmében működési engedélyt csak úgy kaphat, ha szigorú tűzvédelmi szabályoknak felel meg. Ezekhez pedig hozzátartozik a beépített tűzoltó berendezés (az ún. sprinkler rendszer) is, ami Tatár állítása szerint sehol sem látható a képeken. Ugyanakkor gyúlékony és robbanékony anyagok esetében, mint az intenzív terápia során használt oxigénpalackok, még szigorúbb szabályokat kellett volna betartania a kórháznak és az azt tervező építészeknek. Végezetül a szakember szerint ilyen esetekben az lett volna a minimum, hogy olyan építőanyagokat használjanak, amelyek legalább 120 percig nem gyulladnak ki és semmiféleképpen nem lett volna szabad a falak és nyílászárók úgy kinézzenek, mint amiről a képek tanúskodtak.

A kórház falai a știripesurse képeinA kórház falai a știripesurse képein


Véleménye szerint a megfelelő óvintézkedések betartása esetén lehetett volna esély (talán nem túl nagy, de mégis több) a páciensek nagyobb számú kimenekítésére. Tatár Lehel szerint tehát, elsősorban a Neamț megyei katasztrófavédelmi hatóság (ISU Neamț) a felelős, amely a P-118-as, épületekre vonatkozó tűzvédelmi előírások betartása nélkül adta meg a működési engedélyt.


Nem menthetők fel a felelősség alól ugyanakkor az épület tervezői és vezetősége sem

Tatár szerint az előbbi szakma képviselői jellemzően felelősséggel tartoznak a közösséggel szemben, munkájuk pontosságán emberéletek múlhatnak és múltak is. Ebben a felelősségben osztoznak az akkreditált tervellenőrök is, akik leellenőrizték az építési terveket. A kórház vezetősége pedig azért felelős, mert a közegészségügyi hivatal engedélyét figyelmen kívül hagyva, az épület kialakítása ellenére (hisz az bizonyos számú személyre alakították ki) módosították a betegek elosztását.

„Amennyiben mindent rendben találtak, akkor ezek szerint egy szakmai közösség is úgy döntött, hogy nekik ez így rendben lesz. Ezért sem jelenthető ki egyértelműen, hogy a Szociáldemokrata Párt kórházmenedzsere az egyedüli felelős, hisz mellette még voltak szakemberek is, akik szintén felelősséggel tartoznak. Van egy kontrollrendszere a szakmának, a Romániai Építész Kamara (OAR) megvonhatja a szakma gyakorlásának jogát azoktól a kollégáktól, akik a szabványokat szánt szándékkal figyelmen hagyva, emberéleteket követelő hibákat követnek el. Ez axióma kellene hogy legyen, de valamiért mégsem egyértelmű, olyannyira, hogy személy szerint nem is hallottam ilyen esetről. Ha pedig hibáznak, akkor úgy vélem, hogy különösen a Colectiv-eset után nem lehet azt mondani, hogy az építész szakmát nem terheli semmilyen felelősség a Piatra Neamţ-i tragédia kapcsán elkövetett mulasztásokért” – mutatott rá Tatár Lehel.

A kórház megégett ágyai. Forrás: știripesurse.roA kórház megégett ágyai. Forrás: știripesurse.ro


Az építészek már egy irodaház esetében is talicskával kell hordják a dokumentációt az engedélyekért

A KÉSZ Románia volt munkatársa a Transindexnek elmondta, amikor irodaházakat terveztek és kiviteleztek, plasztikusan kifejezve: talicskával hordták a dokumentációt az épület engedélyeztetésekor. Ahhoz, hogy egy irodaházat létrehozzanak, rengeteg engedélyre volt szükségük, többek között a tűzvédelmi engedélyre is. Az irodaépületek viszont a kórházakkal ellentétben nem kiemelt fontosságúak, az egészségügyi épületek még szigorúbb feltételeknek kell, hogy megfeleljenek.

Egy kórház építészetileg pedig sokkal nagyobb odafigyelést igényel (vész esetén ugyanis olyan személyeket is evakuálni kell, akik önmaguktól nem feltétlenül tudnák ezt megtenni). Egy épület megtervezését egy vezető tervező hangolja össze, koordinálja az építészeti-, statikai-, gépészeti- és egyéb szakági tervezést. Ilyenkor olyan részletekre kell figyelni, mint az evakuált emberek számának függvényében kiszámított folyosó, lépcső szélességek, a menekülési útvonalak maximális hossza és időtartama, és még sorolhatnánk, hogy hány előírást tartalmaz a három fejezetes, több mint 500 oldalas P-118-as szabvány!

Az építészeken kívül statikus és gépészmérnök is foglalkozik az épület kialakításával. A statikus az épületek tartószerkezetével, a gépész pedig többek között a beépített tűzoltó berendezéssel (sprinkler rendszer) és a légkeringető (presszurizált) rendszerrel ellátott menekülési útvonalak gépészeti oldalával. Miután mindezeket kidolgozták, a kórház épületének kivitelezése elkerül egy államilag akkreditált tervellenőrhöz, aki a felelősség egy részét átvállalva átnézi, ellenőrzi a projektet és garantálja azt, hogy az rendben van. Csak ezek után kerülhet az engedélykérés folyamata a tűzoltóságra, ahol megint csak átnézik, hogy minden szükséges feltétel teljesült-e.

A Neamţ megyei Közegészségügyi Igazgatóság már vasárnap megerősítette:
a Piatra Neamţ-i kórházban keletkezett tűz kitörésének napján hatósági engedély nélkül végeztek átalakításokat és költöztették át a COVID-19 pozitív betegeket a második emeleten újonnan kialakított részlegre, az intenzív osztály kapacitásának növelése érdekében.

A kórházban a funkcionális szerkezetet egy fal megépítésével módosították, így már nem 10, hanem 16 koronavírusos, intubálásra szoruló beteget tudtak kezelni. A változásokhoz az egészségügyi egység azonban nem kérte a Neamț Megyei Közegészségügyi Igazgatóság jóváhagyását.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával vizsgálódik az ügyben, itt írtunk arról, hogy jelenleg hol tart a nyomozás.

A politikusok közben inkább egymást és „mindenki mást” hibáztatnak és hárítják a felelősséget a választások előtt.

Marcel Ciolacu, a szocdemek elnöke Ludovic Orban miniszterelnök és Nelu Tătaru egészségügyi miniszter lemondását követeli, mert szerinte a Piatra Neamţ-i kórházban történt tragédia is jelzi, hogy a kormány csődöt mondott a koronavírus-járvány kezelésében. Tătaru az egészségügyi rendszer jelenlegi állapotáért inkább az elmúlt harminc év kormányait, egészségügyi minisztereit, politikai és helyi szereplőit, illetve a kórházak igazgatóit tenné felelőssé. Utóbbiak 80 százalékát szerinte le kellene váltani és irányításukat vissza kellene venni az egészségügyi minisztérium hatáskörébe.

Közben kereszttűz alá került a kormányhoz tartozó szervek által a kórház PSD-s menedzsere és a szintén szocdem Neamț megyei önkormányzat is. A kórház menedzsere, Lucian Micu hétfő este már be is jelentette lemondását. A PSD vezetősége pedig már attól fél, hogy ismét a rajtuk fogják számon kérni ezt a tragédiát is, akárcsak a fővárosi Colectiv klubban 5 évvel ezelőtt történteket.

Czika Tihamér Románia, a sokkok országa című, a témához szervesen kapcsolódó írása ITT olvasható el.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS