2021. február 25. csütörtökGéza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Antal Lóránt: Nem hagyjuk veszni a turizmust!

választási hirdetés 2020. november 18. 11:56, utolsó frissítés: 2020. november 27. 09:45

Ha Székelyföld, akkor turizmus: Antal Lóránt Hargita megyei szenátor is jól tudja, hogy mennyire fontos ez a térség számára, és hogy mindent meg kell tenni az összehangolt fejlesztések érdekében. (X)


Két és fél éve vagy parlamenter, azóta vagy tagja a gazdasági szakbizottságnak is, mégis sokszor kiemeled a turizmust is – miért van ez, illetve mi a kapcsolódása a te szakterületedhez?

– Ehhez fontos tudni, hogy elsősorban székelyudvarhelyi, udvarhelyszéki és Hargita megyei vagyok, és csak másodsorban parlamenter. Büszke vagyok arra, honnan jövök, és azt már otthon megtanultam és észrevettem, hogy az egyik legnagyobb kincsünk az maga a hely, ahol élünk, illetve mi magunk, akik lakjuk. És ezt a természeti és épített szépséget, a kultúrát, a hagyományainkat, az értékeinket és a vendégszeretetünket pontosan a turizmus tudja a legjobban értékesíteni.

Tegnap Székelyvarságon jártunk, ahol kipróbáltuk Hargita megye első székes felvonóját. Sokan nem hitték, hogy létre fog jönni ez a beruházás. De mi hittünk benne, és jómagam is segítettem, ahol tudtam, azon dolgoztunk, hogy itt is kiépüljön a villamoshálózat, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy megvalósuljon ez terv.

Udvarhelyszéknek, Hargita megyének és Székelyföldnek ez az egyik legnagyobb erőssége: a turisztikai potenciál – ezt nem kihasználni bűn lenne. És ezen a ponton igencsak erős kapocs van a gazdasággal, hiszen a turizmus, a vendéglátás is része a gazdaságnak, ráadásul nálunk otthon kiemelten fontos.


Hargita megyében eddig is összehangolt fejlesztések voltak, erről szól a közösségi élet, összehangoltan dolgozunk az EU-s források lehívásáért. És ezekben a járvánnyal terhelt, nehéz időkben a gazdaságnak pont ez az a része, amelyik a legjobban szenved, ezért nekünk minden meg kell tennünk azért, hogy segítsük a turisztikai élet szereplőit.

Szerencsére a térségben vannak olyan előremutató kezdeményezések, mint például a Vist Hargita, Visit Mures vagy Visit Covasna, amelyek valóban 21. századi módon tesznek a helyi turizmus fellendítéséért. Ismételten hangsúlyoznom kell az összefogás fontosságát és azt, hogy minden területen képviselve legyen az erdélyi magyarság: míg például Bíró Barna Botond barátom, Hargita megye tanácsának alelnöke a Visit Hargita program egyik vezetőjeként tesz a turizmusért, nekem az a feladatom, hogy a parlamentben igyekezzem támogatni ugyanezt.

A székelyvarsági sípályán Antal Lóránt RMDSZ szenátorjelölt, Borboly Csaba Hargita megye tanácsának elnöke és Bíró Barna Botond Hargita megye tanácsának alelnöke november 17-én. (fotó: Csedő Attila)A székelyvarsági sípályán Antal Lóránt RMDSZ szenátorjelölt, Borboly Csaba Hargita megye tanácsának elnöke és Bíró Barna Botond Hargita megye tanácsának alelnöke november 17-én. (fotó: Csedő Attila)


Sikerült az elmúlt két és fél évben érdemben is tenni a turizmusért?

– Igen! Az egyik legjelentősebb kezdeményezés az úgynevezett city tax, magyarul városadó, ami közvetlenül a turizmus fejlesztését támogatja. Ennek lényege, hogy minden olyan helyen, ahol Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) egységek alakulnak, ott minden szállás értékét kötelezően 1% adó terhelje, amit a turisták fizetnek, és az ebből befolyt összegeket az önszerveződés elve alapján megalakult TDM-k kapják meg, a pénzt pedig turisztikai promoválásra és fejlesztésre lehet használni, így a bevétel egy részét az ágazat fejlesztésére lehet visszafordítani.

Ez a rendszer Nyugat-Európában régóta működik, és a 3%-os city tax is gyakori – nálunk ez fontos előrelépés, mert ezáltal az önkormányzat és a turisztikai magánszféra közösen tud fellépni a turizmus és az ehhez szükséges infrastruktúra fejlesztése érdekében.

A TDM-ek egyébként olyan klaszterek, csoportok, amelyek összefogják a turistákat fogadó vendéglátó egységeket és egy keretet biztosítanak, hogy ezek jobb szolgáltatásokat nyújthassanak. A Székelyföld TDM gyűlésén részt vettem, így közvetlenül a szakemberekkel egyeztettem a city tax kapcsán, és el kell mondani, dicséretes, hogy vannak olyan emberek, akik a turisztikában gondolkodnak és a közös érdekképviselet érdekében szövetségbe tömörülnek.
Mi rengeteget beszélünk az együttműködésről, az összefogásról, és nagyon jó látni, hogy ez valóban tud működni. Bízunk benne, hogy a képviselőházban is látni fogják ezt, hiszen ők a döntő ház a törvény kapcsán.

Említetted az önkormányzatok és a turisztikai magánszféra együttműködését. Erre van valamilyen elképzelésed?

– Itt egy picit megint vissza kell térnem a Visit Hargita, Covasna és Mures programokra, amik olyan, megyei önkormányzati vezetésű kezdeményezések, amik nemcsak szállás- és eseményajánló telefonos applikációk, hanem élő kapcsolatban állnak a szállásadókkal is, és reagálnak az igényeikre, a turizmust támogató programokat szerveznek számukra, így ezek erős példák az önkormányzat részvételére.

Ugyanakkor tudjuk, hogy vannak olyan önkormányzatok, ahol az anyagi lehetőségek szerényebbek, de erős turisztikai magánszférával rendelkező térségeknek számítanak. Az ilyen esetekre gondolva tettem egy olyan módosító javaslatot a turisztikai törvényhez, hogy a TDM-ekben a helyi önkormányzatok képviselete 50-ről 40%-ra csökkenjen. Ebben az esetben meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a döntésekhez szükséges többség a magánszféra oldalán alakulhasson ki.

Ha azt kérdi tőled egy hazai turista, hogy neki miért lett jobb attól, hogy te szenátor vagy, mit mondanál neki?

– Azt hiszem, hogy a 2020-as év egyik kulcsszava, főként a turizmus tekintetében, a biztonság lett. Éppen ezért egy olyan javaslatot fogadtunk el a szenátusban, ami a rizikómentes nyaralást segíti. Ennek következtében az utazási irodák sokkal nagyobb felelősséget kell majd vállaljanak, mert csődeljárás esetében is kötelesek lesznek kifizetni az általunk vásárolt szolgáltatás, azaz a nyaralásunk ellenértékét! Ezen kívül pontosabban kell meghatározniuk a szolgáltatás részleteit, így csökken annak az esélye, hogy nem az elvárásainknak megfelelő utazási csomagot kapunk, és azt hiszem, hogy a napjainkat jellemző bizonytalanságban ez igencsak erős kapaszkodó lehet.
Bár ezt a javaslatot a szenátus már elfogadta, a képviselőháznak még rá kell bólintania, ellenben egy nagyon fontos elképzelésünkből már törvény született. Ez alapján a Turisztikai Minisztérium országszerte több pénzt fordíthat turisztikai beruházásokra.

Hargita megye kiemelt a listán, összesen tizenegy projektet finanszírozna a Turisztikai Minisztérium, mint például Tusnádfürdő fürdőkomplexumainak felújítását, a borszéki sípályarendszer fejlesztését, kalandpark létrehozását és a komplexum felújítását, a Madarasi Hargita sípályarendszerének fejlesztését, a Gyilkos-tónál felvonó építését és spa központ létrehozását, Homoródfürdő üdülőközpontjának fejlesztését és Marosfő sípályarendszerének felújítását.

Ha ezek a projektek zökkenőmentesen tudnak haladni, akkor úgy érzem, hogy újabb lehetőségeket kap Hargita megye a turizmus terén – már csak ki kell használnunk ezeket!

(x) Comandat de U.D.M.R. Cod AEP: 13200002. Megrendelő: R.M.D.SZ. Választási kód: 13200002.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS