2021. szeptember 21. keddMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Választás előtt knock-out a KMDSZ-elnökaspiránsnak

Sipos Zoltán 2004. december 09. 15:19, utolsó frissítés: 15:00

Szokatlanul nagy érdeklődés övezte tegnap a KMDSZ tisztújítását: elnökjelöltként indult a #b#teljesen ismeretlen#/b# Antal Lóránt. Róla azt híresztelték, hogy a "Lokodi-Szepessy duó zsoldosa", a tét: a Félsziget 2005 megszervezése.

Csuszner Ferenc szerda estétől a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) új elnöke. Az egyedül induló jelölt a KMDSZ rendkívüli tisztújító ülésén 131 igen-szavazatot zsebelt be a 163 jelenlevő szavazóképes tagtól. Mandátuma január 1.-én kezdődik.

Csuszner – mint az programjából kiderül – nem tervez forradalmi változásokat: a hagyománnyosá vált rendezvényekkel szeretne foglalkozni. Ami a Félsziget/Bálványos dilemmát illeti, Csuszner egyértelműen fogalmaz: a KMDSZ elsősorban a Bálványosi Szabadegyetem szervezésébe fog beszállni. Bár lehet, hogy megérdemelte volna,


mégsem Csuszner volt tegnap este a figyelem

középpontjában: a show-man a KMDSZ elnöki tisztségére ugyancsak pályázó Antal Lóránt volt. A szóbeszéd szerint Antal voltaképp Lokodi Csaba KMDSZ-exelnök és Szepessy Szabolcs embere.

A tét: a diákszervezet szervező- és pályázókapacitásának felhasználása a marosvásárhelyi Félsziget szervezésére (a rendezvényt szervező kft.-nek többek közt Lokodi és Szepessy is társtulajdonosa). Ezt a fülest több, KMDSZ-berkekben bennfentes forrásunk egybehangzóan megerősítette – Antal és Lokodi határozottan cáfolják, hogy bármilyen közük lenne egymáshoz. Szepessy Szabolcs Félsziget-főszervező elmondta: a Félsziget a saját csapatával tervez dolgozni, és nem kereste meg a olyan ajánlattal a KMDSZ-t, hogy segítsen a szervezésben. Ezt nem is tervezi, az elnöktől függetlenül.

A semmiből felbukkant Antal így válaszolt eddigi KMDSZ-tevékenységét firtató kérdésünkre: „–Abban a periódusban, amikor Lokodi és Szepessy, vagyis Lokodi volt az elnök, (...) beszélgettünk. Kidolgoztunk dolgokat, amiben én is úgymond hozzájárultam.

Nem vettem részt KMDSZ által szervezett rendezvényekben, viszont gazdasági és érdekképviseleti oldalon voltak olyan problémák, amiket együtt oldottunk meg Lokodiékkal. (...) Én a kapcsolatrendszeremet próbáltam adni ehhez az egészhez.” Lokoditól megtudtuk: Antal kvázi-tanácsosként tevékenykedett a KMDSZ-ben,


az általa javasolt projektek közül egy sem valósult meg.

Antalt látszólag csak egy mellékes kis körülmény választotta el az elnöki széktől: lévén, hogy senki nem ismerte KMDSZ-berkekben, nem voltak támogatói. A diákszervezet irodájában közben észrevették: a KMDSZ népszerűsége hirtelen nőni kezd, és egyre-másra iratkoznak be olyan emberek, akiknek kolozsvári diák-státusza kétes.A jelenség kordában tartására a KMDSZ vezetőtanácsa az elnökválasztás előtt két nappal úgy döntött: a beiratkozási díjat 20 ezerről 80 ezer lejre emelik, valamint egyetemi igazolást is kérnek a diák-mivolt igazolására (eddig a beiratkozáshoz a szokványos diákigazolvány is elegendő volt).

A következő kép: az elnökválasztás napján, a déli órákban zömében jól megtermett legényekből álló, 15-20 tagú csoport jelent meg a KMDSZ irodájában. Egytől egyig iratkozni akartak. Ők csak diákok, akik be szeretnének iratkozni – mondta Antal, mikor azt firtattuk: ez lenne az ő reménybeli szavazótábora?


A képviselőházi jelzésű kocsival

furikázó jelöltnek (apja, Antal István az RMDSZ Hargita megyei képviselője) szemlátomást igen rosszul esett, amikor kiderült: a beiratkozási feltételeket megnehezítette a VT, és emiatt szegény diákok nem lehetnek KMDSZ-tagok.

Majd maga a tisztújító ülés következett a Báthory István Líceum dísztermében, tegnap este: ekkor kiderült, hogy csak az egyik jelölt – Csuszner – tudja teljesíteni az alapszabályzat azon a paragrafusát, miszerint egy KMDSZ-tag csak akkor indulhat az elnöki pozícióért, ha részt vett már legalább négy KMDSZ-rendezvény szervezésében, vagy pedig legalább egy évig aktívan tevékenykedett diákszervezetben.

Antal válaszképp azt javasolta: tekintsenek el ettől a paragrafustól, mivel úgyis volt már példa arra, hogy a szabályzatot nem tartották tiszteletben. Antal népszerűségét tovább rontotta azzal, hogy kijelentette: a szokatlanul nagyszámú részvétel annak köszönhető, hogy „bizonyos emberkék idehoztak diákokat, hogy funkciójukat megtarthassák”.

Hantz Péter ülésvezető javaslata: a Zeneakadémián, a Dimitrie Cantemir magán-egyetem management-karán tanuló és emellett vállalkozó


Antal nem indulhat az elnöki tisztségért,

de elmondhatja, mit tenne a KMDSZ-ért. Miközben a résztvevők nevetgéltek, Antal előadta, hogyha megválasztanák, megszervezné, hogy a diákszövetség tagjait hétvégi különbusz-járatok szállítanák Kolozsvárról a Székelyföldre – féláron.

Félárú uszodabérletet is ígért, és elmondása szerint az Agapé étterem ráállna, hogy a KMDSZ-tagoknak árengedményes étkeztetést biztosítson. További ígéretek: a Studház ingyenes igénybevétele, a TDK nemzetközi tudományos rendezvénnyé való emelése, a KMDSZ-iroda teljes épületének megszerzése (az ingatlan a városháza tulajdona amúgy).

Az ülésvezető kérdése következett: alelnökként, vezetőségi tagként, esetleg egyszerű szervezőként hajlandó lenne-e megvalósítani az ígéreteit? "– Az információ a mai világban nem ingyenes. Azzal, hogy mindezt elmondtam, azt jelenti, hogy a megvalósításban is részt vállaltam "– hangzott a válasz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS